Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

“Onze zonnepanelen leveren maandelijks zelfs geld op”

Het verduurzamen van zijn woning levert Jean-Pierre Berentsen winst op alle fronten. Buiten dat hij het milieu ontziet, geniet hij van meer wooncomfort en lagere energiekosten. Zonnepanelen voorzien in de energiebehoefte van het gezin en leveren zelfs elektriciteit terug.

Jean-Pierre Berentsen woont samen met zijn vrouw en dochtertje in een twee-onder-een-kapwoning in het Noord-Hollandse Bakkum. Het huis is in 1951 gebouwd door de vader en oom van de vorige bewoners, twee zussen die naast elkaar woonden. “Toen we in december 2016 in het nieuwe huis gingen wonen, wisten we al dat we gingen verbouwen. Gaandeweg werd duidelijk dat er een aanbouw moest komen aan de achterkant en een nieuwe keuken. En dat wij iets aan de houten vloer moesten doen. Die lag namelijk direct op de zandgrond en was altijd ijskoud. De schoenen bleven binnen altijd aan!”

De aarde goed doorgeven

Duurzaamheid is belangrijk voor het gezin. Berentsen is eigenaar van Eerlijk Waar!, een winkel in duurzame kleding en accessoires en wilde naast meer wooncomfort ook verduurzamen. “We hebben maar één aarde en die wil ik zo goed mogelijk doorgeven aan mijn dochter. Daarom hebben we bewust gezocht naar manieren om zo duurzaam mogelijk te verbouwen. Ik voerde gesprekken met diverse aannemers en zocht veel op internet naar informatie. Uiteindelijk zijn we met de zoon van de oorspronkelijke bouwer in zee gegaan. Hij snapte wat we wilden bereiken en kwam met een goede pakketprijs.”

Meer comfort, lagere energiekosten

In het voorjaar van 2018 ging de grote verbouwing van start. De aanbouw werd meteen voorzien van goede isolatie en dubbel HR-glas. “Je merkte al vanaf dag één het verschil”, aldus Berentsen. “Buiten was het bloedheet maar binnen bleef het aanmerkelijk koeler. En nu het in de herfst buiten killer wordt, komt de temperatuur binnen niet onder de 20 graden.” Berentsen besloot om ook de vloer van het huis te laten isoleren en vloerverwarming aan te laten leggen. “Als isolatie kozen we voor een systeem van piepschuim broodjes van 30 cm dik. In combinatie met de vloerverwarming zijn koude voeten straks echt verleden tijd. Het is nu al behaaglijk om op blote voeten te lopen in huis, terwijl de vloerverwarming nog niet eens aanstaat.”

Vloerisolatie verhoogt inderdaad direct het wooncomfort. Isolatie aan de onderkant van de vloer houdt de kou tegen en voorkomt dat de warmte weg lekt. De vloer voelt daardoor warmer aan en het levert ook een bijdrage aan het verlagen van de energierekening. Volgens de website slimwoner.nl van Natuur & Milieu scheelt vloerisolatie gemiddeld al snel 225 euro per jaar.

Duurzame energie

De verbouwing is achter de rug maar Berentsen heeft nog wel wat wensen. “We willen graag de bestaande voor- en zijgevel ook laten isoleren. Ik ben nu aan het uitzoeken hoe we dat het beste kunnen doen. Spouwisolatie is waarschijnlijk de beste optie. En binnenkort worden onze zonnepanelen geplaatst. We hebben besloten om ze te huren in plaats van te kopen. Er komen 12 panelen in totaal, die parallel geschakeld zijn voor een maximale opbrengst per paneel.”

Zonnepanelen huren is een goede manier om meteen te profiteren van de zon. Je hoeft niet in een keer een grote investering te doen en hebt geen omkijken naar het technisch beheer, zoals onderhoud of het oplossen van storingen. En je produceert meteen je eigen duurzame energie. De panelen die Berentsen laat plaatsen zijn voldoende om te voorzien in de energiebehoefte van het gezin. “Sterker nog: we zullen ook elektriciteit terugleveren. Ik schat in dat zij ons 20 tot 30 euro per maand zullen opleveren!”

Voorbereid op gasloos wonen

Op termijn wil Berentsen gasloos wonen. Met de verbouwing is daarmee alvast rekening gehouden. “We hebben er bewust voor gekozen om op elektra te koken. En met de zonnepanelen wekken we voldoende elektriciteit op om op termijn over te kunnen schakelen op een warmtepomp. Onze cv-ketel is nog prima maar als die aan vervanging toe is, is een warmtepomp zeker het overwegen waard. Misschien kunnen we op dat moment wel met alle buren tegelijk overstappen – dat zal de kosten vast drukken.”

Stel vragen

Voor wie ook overweegt om zijn huis te verduurzamen, heeft Berentsen een slimme tip: “Laat je goed informeren door vakmensen. Onze aannemer dacht goed met ons mee. Ook online vind je een schat aan informatie. Het is soms even zoeken maar je moet er gewoon een sport van maken. Lees reviews, vraag mensen naar hun ervaringen. Dan word je snel een hoop wijzer!”

Duurzamer wonen met de ASN Hypotheek

Iedere maatregel, groot of klein, helpt om woningen in Nederland duurzamer te maken. ASN Bank wil die verduurzaming graag stimuleren en heeft daarom een nieuwe hypotheek geïntroduceerd. Wie verduurzaamt, krijgt onder voorwaarden rentekorting op de hypotheek – ongeacht de energielabel van de woning. Bovendien kun je dan tot 106% van de marktwaarde lenen, met een lage rente voor het deel dat je aan verduurzamingsmaatregelen besteedt. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op asnbank.nl.