Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

De bank als platform: wat gaat er veranderen?

Banken staan aan de vooravond van een nieuwe innovatiegolf. Door de komst van fintech bedrijven gaat de manier waarop we bankieren, beleggen, verzekeren en betalen veranderen. Het zorgt ook voor een nieuwe rol voor de banken: die van bank als platform.

Financiële dienstverleners als ABN AMRO houden continu in de gaten welke nieuwe technologieën zich aandienen en hoe die kunnen worden gebruikt voor hun dienstverlening. Dat wordt steeds relevanter nu de nieuwe Europese wetgeving de traditionele markt opent voor nieuwe spelers. Met de bank als platform gaat een wereld open voor ondernemers die vernieuwende financiële toepassingen en diensten aanbieden. En als consument kun je innovaties verwachten die onze kijk op financiën gaan veranderen.

De weg vrij voor open bankieren

Een onverwachte bondgenoot in de drang tot vernieuwing is de herziene Europese richtlijn voor betaaldiensten die in 2018 van kracht wordt, de PSD2 (revised Payment Services Directive). PSD2 zorgt voor de verdere uniformering van het betalingsverkeer in de Europese Unie. Tegelijkertijd bevat de richtlijn bepalingen die het mogelijk maken dat derden toegang krijgen tot de rekeninginformatie van bancaire klanten – met hun toestemming uiteraard. Technisch kan dit dankzij openbare Application Programming Interfaces. De afgelopen jaren hebben deze API’s zich geëvolueerd van interne integratietools naar digitale bouwstenen tussen organisaties. Zij stellen ontwikkelaars in staat om waardevolle klantervaringen, innovaties en nieuwe business modellen te ontwikkelen. Dagelijks bewijzen bedrijven als Apple, Spotify en de NS dat het strategisch beschikbaar stellen van services aan derden veel waarde kan opleveren voor de klant. Denk bijvoorbeeld aan Google Maps die de NS API gebruikt om actuele vertrektijden te laten zien. Interessant is de combinatie PSD2 en nieuwe technologie; die maakt de weg vrij naar ‘open bankieren’.


Nieuwe markten, nieuwe kansen

Wanneer consumenten hun bankrekeningdata openstellen voor de diensten van derden, opent dit de Europese financiële sector voor nieuwe dienstverleners. Consumenten kunnen straks toestemming tot inzage geven aan apps, diensten en bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan dienstverleners die willen helpen met de financiële kant van het leven zoals huishoudbudget, pensioenplanning en incassobeheer. Banken worden in feite een platform dat met openbare API’s toegang geeft tot de data die gegenereerd worden door de bankrekeningen van hun klanten. Ondernemers kunnen de PSD2-richtlijn gebruiken om nieuwe diensten te ontwikkelen die gebruik maken van bancaire API’s. Denk aan dashboards voor consumenten zodat zij al hun financiële gegevens in een overzicht hebben, ongeacht het aantal banken of financiële instellingen waar zij klant zijn. Op deze manier kunnen huidige technologiebedrijven als Google en Amazon geduchte concurrenten worden.

Co-creatie

Moeten banken zich geen zorgen maken dat klanten gaan overstappen naar ondernemers die straks diensten aanbieden op de bank-als-platform? Niet wanneer ze die ondernemers zien als partners in plaats van concurrenten, vindt Laurens Hamerlinck van het Focusteam Innovation Centre bij ABN AMRO. “Voor de bank betekenen dergelijke apps een uitbreiding van de bank als platform. Dankzij deze ondernemers kunnen wij nieuwe diensten aanbieden aan onze klanten. Ook bereiken we via hen een grotere markt voor onze bestaande producten, zoals leningen of kredieten. De app-makers kunnen op hun beurt gebruik maken van onze expertise op het gebied van risicobeheer, beveiliging en compliance.” Voor de ontwikkeling van eenvoudige en gebruiksvriendelijke apps werkt ABN AMRO nauw samen met start-ups zoals het Zweedse Tink. Zij bouwden een betaalapp voor consumenten die inkomsten en uitgaven automatisch leert categoriseren en continu het uitgiftepatroon analyseert. Het Nederlandse InvoiceFinance bijvoorbeeld regelt binnen 24 uur krediet voor ondernemers op basis van hun uitstaande facturen. Wanneer de klant betaalt, is het krediet bij InvoiceFinance ingelost.

De toekomst van fintech

Misschien komt de grootste vernieuwing van de bank-als-platform niet van de eerste innovatiegolf, maar van de innovatie die daar weer uit voortvloeit. PSD2 biedt vernieuwers en ondernemers de kans om nieuwe markten te veroveren. Wanneer hun vernieuwingen eenmaal bij de gevestigde orde horen, vormen ze een basis voor nog meer vernieuwingen, die uiteindelijk wellicht leiden tot een geheel nieuwe manier van bankieren. Banken die de transitie maken van dienstenleverancier naar bank-als-platform hebben een betere kans om relevant en succesvol te blijven. Technologie brengt nu eenmaal verandering, ook in de manier van klanten werven en in het samenwerken met partners om klanten beter te bedienen. De bank-als-platform is een eerste stap naar innovaties die bankieren, financiële diensten en betalingstransacties versoepelen, versnellen en veiliger maken – en de controle meer bij de consument leggen.

De wereld van bankieren binnen ABN AMRO verandert razendsnel. Benieuwd wat jij hierin kan betekenen? Bekijk de vacatures van ABN AMRO op www.werkenbijabnramro.nl.