Introductie
Introductie

NRC 101 Nieuwe Talenten

Introductie

Wij presenteren hier 101 nieuwe talenten op cultureel gebied uit Nederland en Nederlandstalig België. Alfabetisch per kunstdiscipline. We denken dat ze gezichtsbepalend kunnen zijn in de jaren twintig. Daarom willen we u graag laten kennismaken met deze kunstenaars.

 

We hebben nieuwe talenten gezocht die zich nu onderscheiden. Dat hebben we als cultuurredactie gedaan met hulp van experts die thuis zijn in allerlei kunstdisciplines. Lees hier de verantwoording. Toch hebben we ongetwijfeld talenten over het hoofd gezien. Of overschat. Cultuur is voortdurend in ontwikkeling.

 

Daarom is deze lijst van NRC 101 Nieuwe Talenten beslist geen ranglijst. Maar een momentopname. Een poging om u een blik te gunnen op de rijkdom en diversiteit van het nieuwe culturele aanbod.

 

U kunt zelf een oordeel vormen op dinsdag 10 maart in Paradiso in Amsterdam. Daar treedt een aantal kunstenaars van deze lijst op, tijdens de NRC Nacht van het Talent op 10 maart.

 

Hier vindt u onze 101 Nieuwe Talenten per genre: beeldende kunst, fotografie, cabaret, dans, film, klassieke muziek, letteren, popmuziek, spoken word en theater.

 

Paul Steenhuis, Chef cultuurredactie NRC

 

Lees ook: Hoe begin je als beeldend kunstenaar, interviews met cameravrouw Myrthe Mosterman en de componisten Mathilde Wantenaar en Meriç Artaç. Plus schrijfster Olave Nduwanje over haar werk.