Baha’i (plus de nodige accenten)

foto.jpgToen ik een paar dagen geleden in Chicago was wegens LaSalle, had ik een paar uur over. De auto in dan maar. In een typische buitenwijk van Chicago, aan Lake Michigan, stond ik opeens oog in oog met deze niet zo typische tempel. Het geloof heet Bahá’í, is in de 19e eeuw bedacht in Iran en heeft als fantastische eigenschap dat „the scriptures of all religions are accepted” want het zouden gewoon opeenvolgende uitingen van god zijn. Dat scheelt alweer wat gewapende conflicten.

Niet dat dit geloof echt veel volgelingen kent (5 miljoen naar eigen zeggen, maar ze hebben goed naar de katholieke kerk gekeken hoe je dat soort aantallen naar boven kunt afronden), en het aantal gebedshuizen is ook beperkt: in de hele wereld staan zeven van dit soort panden (1 in Israël, 1 in Iran, 1 in Duitsland, 1 in Turkmenistan…). Ben wel benieuwd: hoe bekend is deze religie in Nederland?

Bahá’í kent geen rituelen, kent geen preken, geen geestelijken. Maar sommige opvattingen zijn wat minder vrijzinnig: het huwelijk is een verbintenis tussen man en vrouw, daarbuiten is onthouding de enige weg naar god. Mocht je dit geloof desondanks willen steunen en de portemonnee willen trekken, vergeet het maar. Donaties van niet-volgelingen worden simpelweg niet geaccepteerd.

Geplaatst in:
chicago

3 reacties op 'Baha’i (plus de nodige accenten)'

Jelle de Vries

Beste Freek,

Wist je dat onze NRC op 16 oktober 1852 een van de eerste kranten was die verslag deed van baha’is. Alleen de Opregte Haarlemsche Courant ging ons voor.

Er wonen sinds 1913 baha’is in Nederland. Op dit moment zijn dat er zo’n 1100 (van 15 jaar of ouder)

Tot slot wat ‘accentjes op de i’: Het baha’i gebedshuis in Turkmenistan werd indertijd door de sovjet autoriteiten geconfisqueerd en later gesloopt. In Iran staat geen gebedshuis; integendeel, het baha’i-geloof is er sinds de islamitische revolutie verboden (de voor baha’is heilige plaatsen daar werden met de grond gelijk gemaakt). Onder de baha’i panden in Haifa, Israël, bevindt zich geen gebedshuis, wel een mausoleum (de gouden daktegels daarvan komen trouwens uit Utrecht).

Vriendelijke groet, Jelle

Trix Verschoor

Een reactie (‘s morgens vroeg, moet eigenlijk snel naar mijn werk en ben nog niet echt wakker)(uit boekje maar wel wat ik mooi vind):

De religies vormen een keten van voortgaande openbaring die steeds weer nieuwe schakels krijgt.
Ze bevatten dezelfde kern van waarheid, want ze ontspringen alle uit dezelfde bron.
Ze verschillen alleen in hun plaats en tijdgebonden geboden.

en

Ieder mens moet de waarheid zelfstandig zoeken en mag niet blind één of ander geloof volgen.

Religie en wetenschap moeten in overeenstemming zijn.

Vriendelijke groet,
Trix.
06-54606879 (reageren kan).

Ruben Nadimi

Beste Freek,

Leuk artikel. Het baha’i geloof is 164 jaren jong, en inderdaad nog relatief klein (al waren er 164 jaar na eerdere Profeten waarschijnlijk niet veel meer dan 5 miljoen aanhangers?). Nederland telt zo’n 1200 baha’is, waarbinnen naast Nederlanders vele nationaliteiten vertegenwoordigd zijn.

Voor de volledigheid: er staan tempels in Uganda, Duitsland, USA, Samoa, India, Turkmenistan en Sydney. Huizen van Aanbidding zijn voor iedereen toegankelijk. Hoewel zij in architectuur van elkaar verschillen hebben ze allemaal negen zijden en een centrale koepel. Deze symboliseren zowel de verscheidenheid van de mensheid als haar wezenlijke eenheid. De meditatieve programma’s zijn eenvoudig en bestaan uit gebeden, meditaties en het lezen van gedeelten uit de heilige Geschriften van het Bahá’í-geloof en de andere wereldgodsdiensten. In de visie van Bahá’u’lláh, de grondlegger van het baha’i geloof, is het Huis van Aanbidding bedoeld als het geestelijke centrum van verschillende neveninstellingen die zich bezig houden met wetenschappelijke en humanitaire arbeid, onderwijs en bestuurlijke diensten.

Eenheid is het centrale thema van het geloof, een gedachten die m.i. past bij de tijd waarin wij leven.

Groeten uit Amsterdam,
Ruben

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.