Marokkanen? Niks Marokkanen! Nederlanders!

Wilders in de Tweede Kamer

Foto ANP / Martijn Beekman

Roep geen schande over Geert Wilders, vindt Ebru Umar. De PVV-leider houdt álle Nederlanders de spiegel voor.

Soms is het een zegen allochtoon te zijn. Om niet opgegroeid te zijn met de geschiedenis van Nederland. Om te kunnen denken zonder dat je beïnvloed wordt door wat je familie, buren, kennissen en vrienden hebben meegemaakt. Om geen ouders of grootouders te hebben die – al dan niet na de oorlog – in het verzet hebben gezeten.

Vaker is het een drama allochtoon te zijn.

Als je voor de 902.387.376ste keer te horen krijgt dat je zo goed Nederlands spreekt.
Als je voor de 902.387.376ste keer ‘ja nee, jij bent geen allochtoon’ te horen krijgt.
Als je voor de 902.387.376ste keer de vraag krijgt waar je naam vandaan komt.
Als je voor de 902.387.376ste keer moet zeggen dat je ‘nee, geen moslim’ bent.
Als je voor de 902.387.376ste keer je naam moet spellen.
Als je voor de 902.387.376ste keer moet bevestigen dat allebei je ouders Turks zijn.
Als je voor de 902.387.376ste keer kunt uitleggen dat je ouders vroeger niet naar de moskee gingen. En dat je nog nooit van je leven een hoofddoek hebt gedragen.
Als je voor de 902.387.376ste keer moet kiezen waar het leuker is: in Nederland of Turkije.
Als je voor de 902.387.376ste keer te horen krijgt dat je vrienden zich suf zoeken naar een niet-zwarte school.

Kortom: als je voor de 902.387.376ste keer ervaart dat mensen zeker willen weten dat ze jou niet hoeven uit te sluiten.

Want prima hoor, die allochtonen. Al die Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen in Nederland. Maar niet als buren. Niet als collega’s. Niet als speelvriendjes. Niet als vrienden.

Maar nu opeens wel met z’n allen over Geert Wilders vallen om zijn vraag of wij (zij) niet minder Marokkanen willen…

Foei! roepen kunnen we allemaal

De waarheid is dat ik nog niemand heb horen zeggen – geen enkele Nederlander! – dat hij méér Marokkanen wil in Nederland. Foei! roepen kunnen we met z’n allen. Maar de hand in eigen boezem steken? Nee.

Wilders en zijn laagopgeleide, werkloze aanhang houden ons de spiegel voor: zij willen minder Marokkanen. #OMFG: de Wilders-aanhang denkt net als wijzelf, hoger opgeleide blanke welbespraakte Nederlanders die hetzelfde willen: óók niet méér Marokkanen.

De waarheid is dat ik nog geen enkele politicus heb horen zeggen dat allochtonen evenzogoed Nederlanders zijn. Dat ík een Nederlander ben. Ik voel me voortdurend behandeld als een ‘medelander’. Een ‘nieuwe Nederlander’. Een bi-culturele Nederlander. Een NederTurk. Een Turkse Nederlander. Benamingen die ik voor een groot gedeelte zelf bedacht heb nota bene.

Uitsluiting is mijn deel. Ons deel. En diezelfde mensen die mij zo van harte uitsluiten, vallen nu met z’n allen over elkaar heen om de uitspraak over ‘minder Marokkanen’.

Het was een hele nuchtere vraag van Wilders: of we in Nederland minder Marokkanen willen? Maar het komt bij Nederlanders, politici voorop, niet in hun hoofd op hier nuchter op te reageren. Iedereen schiet in een Jodenreflex.

Gecultiveerde Hollander

Tja, als Nederlander die hier pas 43 jaar leeft en op geen enkele wijze de Tweede Wereldoorlog heeft ervaren, kan ik hierop alleen rationeel reageren: Joden waren Nederlanders. Het waren Nederlanders die Nederlanders Joden ophaalden, wegbrachten, verraden en de dood injoegen. Of om met een Nederlandse Joodse vriend te spreken: ‘Mijn vader heeft nog nooit zo veel onderduikadressen aangeboden gekregen als toen hij terugkwam uit Auschwitz.’

Als ‘gecultiveerde’ Hollander heb ik me er altijd over verbaasd dat Nederlanders landgenoten met een Nederlands paspoort de dood injoegen. Van alle Holocaustslachtoffers overleefden Joden uit Nederland procentueel gezien het minst de Tweede Wereldoorlog.

Dit oorlogscomplex zit diep, heel diep. Terwijl het zo makkelijk is: mensen houden nu eenmaal niet van mensen die anders zijn. Die afwijken – of het nou Nederlanders zijn of niet. Dus toen Wilders zijn zaal met volgelingen vroeg of zij minder Marokkanen wilden, was het antwoord een schot voor open doel: JA!

Als enige politicus in Den Haag lijkt Wilders maar al te goed te begrijpen dat Marokkanen Nederlanders zijn. Als enige politicus in Den Haag neemt hij deze Nederlanders serieus. Hij stelt eisen aan hen, formuleert verwachtingen en zegt ronduit: ‘You’re either with us or against us’.

Dat is precies wat immigranten in Nederland nodig hebben. Waarom kom je anders? Waarom blijf je anders? Om buitenstaander te zijn? In tegenstelling tot wat politici blijkbaar willen, is dat namelijk het laatste wat Nederlandse burgers willen: buitenstaanders als buren.

Nederlandse politici hebben immigranten (Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen, en zo meteen alle MOE-landers, Afrikanen, Aziaten, etc.) altijd gezien als buitenstaanders. Buitenstaanders die ze wél een paspoort gaven, maar vergaten hieraan ook eisen te verbinden.

Nederlandse politici – die van de VVD, het CDA en de PvdA voorop – zijn er de schuld van dat er een derderangs burgerschap is ontstaan voor Marokkanen & co. En in plaats van hun fout te erkennen, worden die politici woedend op de voorman van een deel van de bevolking die een hele relevante vraag stelt: willen jullie minder Marokkanen?

Wilders vroeg niet of er mensen gedeporteerd moeten worden. Hij vroeg niet of mensen onthoofd moeten worden. Hij vroeg, op populistische wijze weliswaar, of er meer of minder Marokkanen bij moesten komen. Ik moet de eerste Nederlander nog tegenkomen die de grenzen wil openstellen voor méér Marokkanen – of welke buitenlanders dan ook.

Geert Wilders is het beste wat Nederlanders, nieuwe én gewortelde, ooit is overkomen. Dankzij Wilders bestaan Marokkanen opeens, zijn ze volwaardig gesprekspartner, in plaats van handelingsonbekwame zombies. Niet eerder zag ik Marokkaanse jongeren zo trots selfies twitteren met hun NL-paspoort. Hashtag #bornhere – je zou er bijna emotioneel van worden. Niet eerder was er dit groepsbesef van ‘Hey halló, minder?! Gast, ik hóór hier!’.

Het is een geweldig begin naar acceptatie van hun Nederlanderschap. Het is de vraag of Nederlanders, die nu zo moreel superieur vallen over Wilders, beseffen dat deze #bornhere-gastjes heus Néderlanders zijn. En of ze hen accepteren als Nederlander. Het is wachten op de dag dat iemand in Den Haag, bijvoorbeeld minister-president Mark Rutte, de ballen krijgt om te zeggen: „Marokkanen? Het zijn NEDERLANDERS!”

Ik weet niet hoe het zit met #bornhere Marokkanen, maar ik durf te wedden dat zij er, net als ik, totaal klaar mee zijn allochtoon te zijn. TOTAAL, Mark Rutte! We zijn niet alleen #bornhere, maar ons lot is #stayhere. Dat komt, Mark, omdat we geen Marokkanen, Turken of allochtonen zijn, maar Nederlanders. NEDERLANDERS.

Ebru Umar is publicist en heeft nog maar één ambitie in het leven: hoofdredacteur van Opzij worden.

Lees meer over:
Geert Wilders
PVV

294 reacties op 'Marokkanen? Niks Marokkanen! Nederlanders!'

johan van schaik

En dan stel ik mij de vraag: Waarom kan alleen Ebru Umar dit schrijven ?

Reind Hoeven

En wederom wordt er een hele bevolkingsgroep weggezet en over 1 kam geschoren; de nederlander.ditmaal door een turk.zij weet precies hoe alle nederlanders er over denken. Schande!

Fokke Pander

Kom bij mij langs, ik heb altijd gezegd dat er nog veel meer ruimte is en ze mogen naast mij women. Nu, morgen, altijd.

joop van Meel

Geweldig stuk van Ebru wat ik alleen maar kan onderschrijven maar als deze opinie was geschreven door een “autochtone” journalist dan was heel links Nederland over hem of haar heen gevallen.

Maria

Wat kijken vrouwen toch verfrissend anders tegen de wereld aan! Persoonlijk vind ik dat we allemaal kwetsbare bewoners van een piepklein planeetje zijn. Earthlingen die er samen in een verlaten uithoek van de kosmos het beste van moeten maken.

Ina van Delden

Omdat ze intelligent is en een goede analyse kan maken…

Michael van Gastel

Ebru Umar schrijft jammer genoeg ook onjuistheden dus enige scepsis tegenover dit artikel is gewenst.
“Van alle Holocaustslachtoffers overleefden Joden uit Nederland procentueel gezien het minst de Tweede Wereldoorlog.” Volgens de cijfers van Lucy Dawidowicz komt Nederland wat dit betreft slechts op de 7e plaats (75%), met Polen op de eerste plaats (90%).

r.k.hack

Geweldig artikel!
Antwoord op de vraag van van Schaik: Umar kan dat schrijven omdat hij niet besmet is met de nederlandse erfzonde van calvinistische politieke correctheid.
Wilders formuleert het misschien wat provocerend, maar hij zit helemaal op de lijn van het nederlandse en europese immigratiebeleid. Een beleid ‘dat wij met ons allen democraties gewild hebben’. Je moet als nederlandse man eens proberen om met een marrokaanse, of senegalese, of anderszins niet-EU vrouw te trouwen en die mee naar Nederland te nemen. Samen met haar 18-jarige zoon en haar twee hulphoevende ouders. Of je moet eens proberen om Mauro en al die andere hier geboren nederlanders in Nederland te laten blijven, wonen en leven. Of je moet eens proberen om een gat te knippen in het ijzeren gordijn dat wij om Europa hebben aangelegd.
Afgelopen week verklaarde van Gijzel, de ‘no-nonsense’ burgemeester van Eindhoven op de TV dat hij meer buitenlanders naar Eindhoven wil halen. De interviewer: ‘Maar mijnheer van Gijzel, u weet toch wel dat dat politiek gevoelig ligt!’. ‘Ja’ zei van Gijzel, ‘dat weet ik. Maar toch moet het!’ Angela Merkel zei onlangs: ‘De duitse economie zal gerund worden door mensen die nu nog niet in Duitsland wonen.’
Een tijdje geleden verbaasde een amerikaan zich in de NRC erover dat de nederlanders al dertig jaar over hun allochtonen ruziën zonder ook maar één streep verder gekomen te zijn.
Onder de politiek-correcte commotie over Wilders zit een levensgroot maatschappelijk dilemma. Het probleem van autochtone Nederlanders is dat zij politici kiezen die dat dilemma steeds maar voor zich uit blijven schuiven. Wilders maakt dat zichtbaar. En zoals in Nederland te doen gebruikelijk wordt niet de dader maar de klokkenluider gestraft.

Jeanine Ruiter

Natuurlijk heeft hij hier gelijk in maar dat gaat dan ook op voor iedereen die anders is, noem het voor het gemak een samenleving. Iedereen die anders is heeft hetzelfde verhaal. Ik kan ook een boekje open doen hoe het is om een vrouw te zijn in een wereld vol mannen. Een homo uit een dorp zou een boek kunnen schrijven over hoe hij door het leven gaat dag in dag uit. Een verlegen meisje wat maar geen aansluiting vindt op school en hele dagen gepest wordt en van pure ellende zich voor een trein werpt. Een chronisch zieke die in een rolstoel zit en wel even een paar meter kan lopen voor een pak melk en dan krijgt te horen dat het een schande is om in een rolstoel te gaan zitten. Dus als we in deze smeltkroes willen leven hebben we daar juist geen Wilders voor nodig. Wie bepaalt immers of je hier bij mag horen of niet? Wilders? Hij kan dan in de ogen van Ebru Umar noodzakelijk zijn maar als je Wilders nodig hebt om een plek in de samenleving te krijgen is er toch iets goed mis met je. Dat doe je namelijk zelf door je eigen leven in de hand te nemen en niet iedereen de schuld te geven van jouw ellende. Iedereen heeft zijn eigen ellende.
Ik zou het ook prettig vinden om over straat te lopen zonder aangevallen te worden door een groepje op hol geslagen jongeren omdat die jongens vinden dat ik ze te lang in de ogen heb gekeken. Een gesprek is dan onmogelijk want ze willen geen gesprek ze willen onderdanigheid. Dus de spiegel voorhouden is goed, ook voor de Nederlander Ebru Umar.

Luuk

Feit is wel dat hij als antwoord op zijn eigen vraag zei dat het geregeld zou worden. Ik denk dat wij, hoger opgeleide blanke welbespraakte Nederlanders inderdaad niet meer immigranten willen (de PVV en bijvoorbeeld Rita Verdonk hadden enkele jaren geleden niet voor niets een grote aanhang) maar het is in het verkeerde keelgat geschoten dat Wilders het volk ophitst voor mínder Nederlanders. Ik begrijp de vergelijking persoonlijk niet dat de Joden door Nederlanders uitgezet zouden zijn in WW2, dat strookt toch precies met de vergelijking van Wilders? Ook dan zijn het de autochtone Nederlanders die door een ophitsende extremistische leider hun landgenoten een ander thuis wensen. De graad van extremisme is er dan één om over te twisten. Maar ik kan, als Nederlander die, ondanks de statistieken, nog altijd naïef en positief naar immigranten/Nederlanders kijkt, me niet aan de indruk onttrekken dat er een vleugje deportatie in de uitspraak zit. En dat vleugje, dat mij doet nadenken over zijn uitspraak en de gevolgen daarvan, kan hetzelfde volk dat Wilders probeerde op te hitsen, de Nederlanders, ook bewegen om zich tegen hem te keren. Eigen schuld, dikke bult lijkt mij.

Manon

Well said. Mooi gezegd, op zijn Nederlands.

Rob van Cappellen

Alle opwinding over Wilders uitspraken is kouwe drukte en kan wmb in een boom gehangen.

Wat ik graag van de Heer Wilders wil horen is hoe hij denkt “te kunnen zorgen voor minder Marokkanen”.

Eugene Gottenbos

Zelden zo een goed stuk gelezen over deze problematiek , hij slaat wat mij betreft echt de spijker op zijn kop.
En inderdaad waarom kan alleen Ebru Umar dit zeggen en geen Nederlandse politicus , diep respect voor deze man !
Verder wil ik opmerking dat ik Turkse Marokkaanse Surinaamse Koreaanse enz. enz. vrienden in mijn vriendenkring heb die ik voor geen goud wil missen.

E. Tiemen

Mooi betoog. Ben wel benieuwd hoe zich dit verhoudt tot het hebben van een dubbele nationaliteit en de trots van de dubbele herkomst…

In plaats van, en ik citeer, “Marokkanen? Het zijn NEDERLANDERS!”” moet het misschien wel zijn: “Marokkanen? Het zijn tegelijkertijd NEDERLANDERS en MAROKKANEN!”. Niets mis mee, maar wel een eerlijker verhaal?

Erwin Vermeulen

Wat mij betreft wordt Ebru (mooie naam) morgen al hoofdredacteur van Opzij, of enig ander blad met gezag in Nederland. Een voortreffelijke tekst.

Renate Meijer

Dus Ebru Umar is een van die Nederlanders die Joden heeft gedeporteerd? Die Joden een onderduikadres aanbood nadat ze uit Auswitz terugkwamen? Nee? Goh…

Ik ook niet. Ik ben van ’64.

Net zo min als ik me bovenstaande rol laat aanleunen, laat ik me door Dhr Umar in het wildershokje duwen.

Nederlander? Dan echt. Met Nederlandse pijnlijkheden ipv. goedkope generalisaties met terugwerkende kracht en neen zelfgeclaimde Nederturkse uitzonderingspositie.

Van twee walletjes eten, heet dat.

EvdM

En dan stel ik mij de vraag: Waarom denk je dat alleen Ebru Umar dit kan schrijven?

Sebastian Nowakowski

Ebru, Bravo…!

En Johan…jij kunt je beter afvragen waarom jij het op deze wijze pas kunt lezen wanneer zij het schrijft. Dit is namelijk niet nieuw…

'Allochtoon'

Dit beeld past helemaal in mijn dagelijks leven. Ik krijg altijd de vraag waar ik vandaan kom en of ik het leuk vind in Nederland. De waarheid is echter, ik ben een Nederlander. Het zou inderdaad heel mooi zijn als een politicus in Den Haag doorkrijgt dat het woord ‘allochtoon’ niet de goede benaming is voor iemand die geboren en getogen in Nederland is.

Ben Lam

Ik zou willen dat er nog 902.387.376 precies zoals Ebru Umar zouden denken en zijn.

Jerom Passier

Met de conclusie dat Wilders’ uitspraak positieve effecten heeft veroorzaakt ben ik het eens. Trots op het Nederlandse paspoort, prima. Voor de rest stelt deze Nederlander zich enigszins aan. Ik moet mijn naam ook elke keer spellen, en uitleggen waar deze vandaan komt (weet ik veel! Suske en Wiske?). Als ik iemand in het buitenland is geweest voor langere tijd (studie, werk of vakantie), wordt hem ook gevraagd een vergelijking te maken met Nederland.

Ik woon in een wijk met relatief veel Nederlanders. Geen blonde kaaskoppen met blauwe ogen, maar mensen wier voorouders waarschijnlijk uit o.a. Marokko of Turkije kwamen. Natuurlijk zijn zij Nederlanders! Maar als in de tweede kamer wordt gesproken over problemen die voort lijken te komen uit moeilijkheden met de integratie van deze mensen, zou de besluitvorming zo mogelijk nog trager worden wanneer men elke keer omslachtige volzinnen moet gebruiken om een bepaalde bevolkingsgroep te omschrijven.

Interessant, een andere mening uit een nieuwe hoek, en daarom een leuke column. Maar is het niet wat makkelijk om vanuit een slachtofferrol kritiek te uiten op een goede ontwikkeling n.a.v. een schandelijke uitspraak? En al helemaal om tijdens het uiten van deze mening alle ‘autochtone Nederlanders’ over één kam te scheren, zonder de zelfreflectie om hiervan de ironie in te zien?

Vriendelijke groet,
een ‘autochtoon’

W.H.Lenselink

Nederlanders, dat klopt. Maar wel allemaal stuk voor stuk Nederlanders wanneer het uitkomt. Want die selfie-jongeren hadden ook allemaal hun Marokkaanse paspoort op het selfie kunnen toevoegen. Geboren in Nederland of niet, allemaal zijn deze Nederlanders ook Marokkaans staatsburger. Die dubbele loyaliteit maakt juist dat men nog steeds niets volledig kiest voor het Nederlanderschap. Men is ook gewoon Marokkaan want er is een dubbel paspoort. Daar gaat de columniste in dit stuk even volledig aan voorbij.
“Wij” zien hen als anders, als buitenstaanders. Dat doen “wij”, maar “zij” maken niet de keuze om voor 100% Nederlander te zijn door het Marokkaanse paspoort in te leveren. En dan stellen mensen inderdaad vragen om de loyaliteit vast te stellen.

Helen Daalmeijer

Ik sta op en maak een diepe buiging voor Ebru; je hebt het uitstekend verwoord!
Laten we hopen dat mensen nou eindelijk is bij zichzelf te raden gaan, ALLE mensen, en dat we leren op een normale manier met elkaar om te gaan in dit kikkerland.

Kritiek

Gelijk stellen dat

p1 Wilders wilt minder Marokkanen in het land.
p2 Je hoort een Nederlander nooit zeggen “Wij willen meer Marokkanen”
C. Nederlanders willen minder Marokkanen.

Hoe kan je stellen dat het niet uitten van meer, gelijk staat aan minder? Heeft u het stuk wel een keer doorgelezen en verbeterd?
Wat een grote, en zeer simplistische logica fout, FOEI.

En inhoudelijk……Vind het leuk om in te zien wat je poging was, die in mijn ogen uitermate is mislukt.

Leon C.

Bedankt voor de woorden. Toch heb ik liever meer ‘Nederlanders’ erbij /grin. Ik geloof dat we elkaar eens moeten treffen om uw beeld over Nederlanders wat minder eenzijdig te laten zijn.

iddo de Ru

De essentie van deze bombastisch vertelling, had prima in één goed geformuleerde zin gekund. Om politici te attenderen op
incorrect taalgebruik lijkt mij duidelijk een taak voor de journalist.

Robert Jansen

Ebru vergat..Als je voor de 902.387.376ste keer te horen krijgt dat meer dan 50% van de jongere marokanen crimineel is

Ronald von Ranzow

Heb het 902.387.376 keer gelezen. Na de eerste keer lezen zag ik tulpen en na de laatste keer zag ik Rutte die Wilders een arm om hem heen slaat. Ebru, ik wil met je trouwen!

Jitso Keizer

Het vorig jaar stelde ik op mijn site http://www.janjitso.blogspot.com dat er best iets tegenover mag staan wanneer er in de Benelux bijna een miljoen marokkanen verblijven die hun oude paspoort niet wensen op te geven. In casu overdracht van een tienduizend vierkante kilometer woestijn tegenover de Canarische Eilanden om daar een stad te bouwen onder nederlandse wetgeving, vergroting van het Rijk dus. Voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunnen ginds drie nieuwe steden gecreëerd worden, waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de Westsaharanen. Zo komt er ook meer ruimte voor opvang van vluchtelingen in ons land. Graag zou ik discussie zien over allerlei aspecten die hieraan kleven.

Peter van de Pas

Ik vraag me dat toch af wat Wilders bedoelde met ‘dan regelen we dat’?
En waarom eigenlijk alleen of specifiek marokkanen? Waarom noemde hij het niet ‘buitenlanders’ (als in mensen die hier eigenlijk niet vandaan komen en niet hier…)
Maar ‘de meute’ wilde eigenlijk ook niet dat hij zou stoppen bij marokkanen… Die wilde dat hij lekker door zou gaan om allerlei nederlandse groeperingen te noemen die op een of andere manier als zondebok ingezet kan worden. In Den Haag zijn het de marokannen… nou en? In een andere stad zijn het turken, homo’s, bejaarden of zuigelingen die de overlast bezorgen…
En het is volgens mij geen joden-reflex waar ‘we’ inschieten, maar een angst voor hysterie zoals die ook aan de vooravond van de tweede wereld oorlog plaatsvond en die uitmond in gruwelijkheden waarbij alles, wat je maakt tot de individu die je bent, bepaald of je het haasje bent of niet… en het enige wat je kan redden is dat die meute niet door heeft dat je ook een individu bent en dus wel ‘s eigenaardig gedrag kan vertonen.
Maar wat betekent: ‘Dan regelen we dat’?

Arie van Hasteren

En wat maakt het dan eigenlijk uit? Wat wilt U nu precies beweren? Dat je mensen die geen Nederlands paspoort hebben wel mag discrimineren? Dat je mensen die hier niet zijn geboren wel mag discrimineren?
De juiste formulering vindt U in artikel 1 van onze grondwet: “Allen die zich IN NEDERLAND BEVINDEN, etc etc….”

J.Dorgelo Bolink

Het zijn niet allen Wilders en achterban die zo dom lullen over Marokkanen en andere alochtonen,er zijn zoveel rotlui onder autochtonen die moeten dan ook maar de grens over oprotten, zucht wordt er zo moe van!!! Natuurlijk moeten criminele jongeren aangepakt worden en moeten we ons weer veilig kunnen voelen, scholing en werk, daar draait het volgens mij om aan de slag met z’n allen en niet 1 groep wegzetten en veroordelen let op uzelf en heb lief is dat nu zo moeilijk? Big hug en fijn weekend,Jolande

Willem Toose

Een goed stuk. Dit moeten de opstandige PVV vertegenwoordigers lezen.

Lies Beth

Precies de vinger op de zere plek! Goed en nuchter stuk!!!

Jan Peters

Ik weet niet in welke omgeving deze publicist verkeert maar waarschijnlijk komt hij weinig onder ‘de mensen’ en te veel op zijn studeerkamer. Ander zou hij wel beseffen dat de meeste laag opgeleide werken in een omgeving die voor het merendeel bestaat uit allochtonen.
Dit geldt ook voor veel hoog opgeleide. Net of een Marokkaan nog een bezienswaardigheid zijn voor de autochtone Nederlander. Al die dingen die jij roept herken ik niet. Ik heb Marokkaanse buren, collega’s. Nee, geen Marokkaanse vrienden(ook geen Belgische of Vietnamese) maar vriendschap kun je niet afdwingen en moet van twee kanten komen en cultuurverschillen staan daar in de weg. Nederlandse vrienden kom je ook niet elke dag tegen.

We moeten gewoon onder ogen zien dat Marokkanen (niet Turken, niet Chinezen, Niet Polen enz) enorm zijn oververtegenwoordigd in criminaliteit statistieken en in straatterreur. Daar hebben mensen gewoon concreet last van. Dat probleem moet eindelijk eens opgelost worden. Als al die Marokkanen die nu aangifte doen daar hun energie eens in zouden steken zijn we echt problemen aan het oplossen.

Sebastiaan Hol

Geweldig stuk, Ebru!

Keep on writing. En ik zou je zeker benoemen als hoofdredacteur van Opzij!

Kleine Pietje Pukkie

Een klein puntje ter aanvulling, niet alleen waren het Nederlanders die de nederlandse joden wegvoerden, maar er zijn hier percentueel op de bevolking ook de meeste joden afgevoerd/omgebracht van heel Europa. Een ernstig onderbelicht stukje geschiedenis van ons land. Ik wens Ebru Umar veel suces bij haar ambitie.

Sebastiaan Hol

Overigens, ik vind mensen geweldig. Ik werk al jaren bij sociale diensten door het hele land. En het maakt me niet of of collegae nu Marokkaans, Turks, Fries of Hindoestaans zijn. Man of vrouw. Met of zonder hoofddoek. Als we met elkaar kunnen werken, koffie drinken, lachen, angsten delen (vanwege agressieve klanten), een feestje bouwen…

En zo kijk ik ook aan tegen de “klanten”: of ze nou gefrustreerde Nederlanders zijn die PVV stemmen, of een slecht Nederlands sprekende Somalische meneer, of de jonge Marokkaanse met hoofddoek die na haar HBO vanwege de vooroordelen van de potentiële werkgevers geen baan vindt: ze zijn allen gelijk voor de wet en hebben een beetje hulp nodig om betaald werk te vinden, of om de schulden te saneren, of slechts een bemoedigend woord waardoor de dag weer iets beter verder kan gaan…

Harrij Beeren

Ebru Umar for President, eindelijk iemand die rationeel de commotie bekijkt en een geloofwaardig verhaal(wat je niet van alle politici kunt zeggen)heeft. Doordacht en met een goede onderbouwing, duidelijk als je dit zelf al jaren doorleeft en inderdaad je wordt er zo moe van, vooral omdat de politici maar niet begrijpen dat je inderdaad wat moet doen voor je Land, en wel daar waar je werkt, leeft en je leven doorbrengt, daarom met z’n allen de schouders eronder en aan het werk, op de politiek hoeven we niet te bouwen of te wachten.

willem verschuur

er zijn in nederland geboren Nederlanders die als ze aangehouden worden ‘snachts opeens alleen nog maar marokaans spreken , het zou voor de heren politici een verplichting moeten zijn om een paar maanden tussen deze nederlandse cultuur te wonen en of werken,zodat ze weten waar ze over praten.

pieterkorremans@home.nl

komende uit een land waar helemaal geen allochtonendiscussie-er bstaat niet eens een woord voor in het engels-waar een soort milde PVV,de UKIP bestaat en Enoch Powell de laatste engelse Wilders was,twijfel ik aan veel stellingen van Ebru.De vanzelfsprekendheid waarmee het racistisme van Wilders wordt geaccepteerd en uitgelegd in NL is verbazingwekkend.

Piet Kalkhoven

Wij hebben heel veel dominees die zelf niet gelovig zijn.

M. van Nunen

Ebru, ik dacht meteen oei, nu reageren alle niet-Nederlanders … en daarin zit meteen de ‘waarheid’ (van W): het feit dat men zich aangesproken voelt … als je je Nederlander voelt (en bent, getuige alle selfies met de NL paspoorten) dan moet je niet reageren op zo’n domme uitspraak … G.W. krijgt nu wederom n podium … iedereen heeft het erover #slimmezet #pfft

Erik Tilanus

Kijk zo ken ik de Nederlander: nuchter, analytisch, direct, dwars en duidelijk. Heel goed stuk!

Karel Lingam

bijzonder moedig van Ebru. Nederland is een polonaisevolkje. Maar ook mensen die al 35 jaar in een dorp wonen waar ze niet zijn geboren worden daar buitengesloten.
Het zou mooi zijn als alle hier geboren mensen ook hun investeringen hier zouden doen, in plaats van dromen over een hotel in het land van hun voorvaderen.

Martijn

Het is de schuld van de Nederlandsers dat Marokkanen zo slecht zijn geintegreerd? Misschien voor een deel.. Maar een klein beetje de hand in eigen boezem steken is hier wel op z’n plaats. Een grote groep moslims onttrekt zich zoveel mogelijk aan de Nederlandse maatschappij. Dat maakt Nederlands wantrouwig.

Twan Manders

Geweldig stuk! Met de toevoeging dat Wilders, nu, zoals ik het zie z`n klus nu wel heeft gedaan en mag vertrekken.

Michiel Mans

Hoe groter de verschillen tussen mensen/volkeren/culturen/religies, hoe groter de kans op wrijving of erger. Hierbij is perceptie veelal belangrijker dan de feiten. En daarom botsen Berbers met niet-Berbers in Marokko, Arabieren met zwarte Afrikanen en Hutu’s met Tutsi’s. Daarom moet je geen albino zijn in Afrika. Op veel plekken geen shi’iet tussen soennieten, en andersom. Daarom kunnen Russische en Oekraïense buren weer wantrouwig tegenover elkaar staan. Op voetbaldagen is het misschien verstandig als Rotterdammer om Amsterdam te vermijden. En andersom. De geschiedenis en kennis van de psyche van de mens zou voor landsbesturen een leidraad moeten zijn bij hun immigratiepolitiek of integratiebeleid. Dat is het helaas niet. Idealistisch wensdenken is de leidraad. Met alle gevolgen van dien. Kort samengevat: Wilders, zo u wilt de PVV, is een gevolg. Niet de oorzaak. Hoe gruwelijk het misschien in de toekomst ook uit de hand loopt, het is zoals de geschiedenis laat zien helaas ‘normaal menselijk gedrag’. Maar het kan doorbroken worden. Door situaties die ons (collectieve) debiele gedrag opwekken te vermijden. Ik durf het haast niet te zeggen, maar met een soort beleidmatige mondiale apartheidspolitiek. Uiteraard vol van wederzijds respect en zo.

Paul Vogel

Ik stel dan geen vraag. Ik ben slechts trots op mijn medelander Ebru.

Peter Sijbenga

Omdat ze een misantroop is? Volgens haar houden mensen nou eenmaal niet van mensen buiten hun groep.
Dus voor haar vertegenwoordigt Wilders de menselijke natuur in dit opzicht op een veel eerlijker manier dan al die arme stakkers die proberen een samenleving tot stand te brengen waar je je moet verhouden met andersdenkenden, andersvoelenden, anderskleurigen, anderstaligen etcetera.
Polemiek floreert in een vrije samenleving. Een vrije samenleving accepteert, vaak tandenknarsend, andersdenkenden. In een vrije samenleving is plaats voor het soort misantropie, die de vrijheden van zo’n samenleving ter discussie stelt.
Ook de misantropie die Geert Wilders “het beste” vindt “wat Nederland ooit overkomen is”.
Tja. Mensenhaat.

cvdzwaard

“Nederlandse politici – die van de VVD, het CDA en de PvdA voorop – zijn er de schuld van dat er een derderangs burgerschap is ontstaan voor Marokkanen & co.”

Laaggeschoolden aller landen zijn in de hele wereld derderangsburgers. Valt alleen veel meer op als dat migranten zijn.De eerste gedienstige generaties gaven geen last en gedoe, maar juist diegenen die hier geboren zijn en het slecht doen op school. Maar ook dat gedrag heeft eigenlijk meer met klasse te maken, of dat nu hier is of in,of waar dan ook.

Mars koop

Ik ben bang voor mensen met een hoofddoek in een boerka, mensen vaar van ik het gezicht niet goed kan zien. Groepen jongere die samen scholen met een petje op en drijgend overkomen. Die een andere niet begrijpbare taal spreken. Het zijn groepjes die je soms beroven, maar het kan ook een Nederlander zijn. Ik ben bang voor deze gevoel loze samenleven mensen in de omgeving die door minimum inkomen net te weinig krijgen om dood te gaan. Ik ben bang omdat ik eenzaam ben, en anders ben, autistisch mijn omgeving niet begrijp en ander om ook niet. Ik ben bang omdat ik van liefdadigheid afhankelijk ben. Ik ben bang voor deze egoïstisch samen leven. Mensen die het woord in de kerk verkondigen maar niet in hun leven omzetten zoals het CDA roept. Mantelzorg mag niet omdat het een anders baan in neemt. Zorg die ongeschoold is en mij niet begrijpen, een smoes verzinnen om niet te hoeven komen. Dit omdat ik anders en bang ben.

frans klerkx

Tis zo eenvoudig, zodra je hier in Nederland burgerrechten hebt gekregen, ben je Nederlander, hou je je vanzelfsprekend aan de wet, etc. Zoniet krijg je straf. Sommige groepen hebben achterstand b.v.op taalgebied of economisch; ze hebben een beetje meer hulp en begrip nodig. Geef dat dan , stel eisen maar ga niet dreigen. dat werkt averecht. Wat onze vriend Wilders doet is de twee kansarme bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspelen. Wanneer gaan ome Joop en tante Bet begrijpen dat ze lotgenoten en landgenoten zijn van de “kut”marokkanen

ED

Dat eeuwige broodje-aapverhaal dat Nederland het hoogste percentage vermoordde joden heeft…
Kijk de cijfers eens zelf na voordat je het overneemt van een ander. Een heleboel landen hadden een nog hoger percentage doden te betreuren.

RJS

Dank je wel Ebru. Ik word emotioneel van je betoog. Laat een ding duidelijk zijn. Wilders is een demagoog van het ergste soort en hij is uit op haat en de verspreiding ervan.

Hij krijgt van mij geen enkele credit voor het openbreken van de onderbuik gevoelens. Een ding is helder. De Marokkaan is op de kaart gezet en kenbaar gemaakt.

NL heeft zich laten tonen in alle naaktheid. Meer dan 10 jaar heeft Wilders alle ruimte gekregen, ook juridisch (uitspraak 2011), om alles te zeggen wat leidt tot uitsluiting en haat zaaien. Politiek correct Nederland heeft het allemaal normaal gevonden, want de dood van Fortijn zat hun dwars.

Ik ben een Nederlander met Marokkaanse roots. I am here to stay!! Born here! Ik woon en leef en adem Nederland. Ik weet niet beter dat ik Nederlander ben en Nederlands spreek. Ik groeide op tussen de Nederlanders.
Alle stereotype zijn niet toe te passen op mij als Nederlander(als mens).
Net als Ebru, kan ik uit ervaring spreken dat het lastig is voor de Nederlander om naar mij te kijken en zich te bevragen wie, wat en hoe is deze vrouw.

Mijn huidige vriend is Nederlander. Mijn dochter is Nederlandse, mijn beste vrienden zijn Nederlanders, mijn buren zijn Nederlander. Ik ben een Nederlander!

Waar begint de echte volwaardige acceptatie nu eens eindelijk!!!!!! Ik ben het spuugzat om als 2e rang burger behandeld dan wel benaderd te worden of dan wel veralgemeniseerd te worden.

Toch ben ik en word ik, zoals Ebru het schrijft, keer op keer erop geattendeerd en gevraagd wie ik ben, waar ik vandaan kom, om mijn naam te spellen, dat het zo knap is hoe goed ik het Nederlands beheers, blabla. Nederland heeft mij NOOIT gezien als volwaardig.

Ik ben het spuugzat om op deze wijze benaderd en bekeken en besproken te worden alsof je een circusartiest bent. Ik ben het beu om Mark Rutte te horen zeggen, dat er zoveel “goede allochtonen hun best doen”. F**K… waar slaat dit op. Altijd worden buitenlanders bekeken alsof het achterlijke randdebielen zijn. Wat is dat toch?

Laten we eerlijk zijn, Nederland heeft per definitie moeite met buitenlanders. Of zij nu Marokkaan zijn, Turk, Roemeen, Rus of Pools.
Nog altijd wordt er wereldvreemd gekeken naar buitenlanders die hoog opgeleid zijn. Alsof het aliens zijn en worden bekeken met een bizarre fascinatie alsof er een nieuw wereldwonder is ontstaan.

Altijd gaat het gepaard met ongekende verbazing alsof er iets spectaculairs is gebeurd. Per definitie worden buitenlanders bekeken met een manier dat het onmogelijk is dat “deze mensen” in staat zijn te leren, te denken, te filosoferen, te schrijven, van klassieke muziek en opera te houden of interessant te vinden, etc.

Dit gaat dwars door alles heen.

Nederland heeft een ongekende arrogantie dat zij het altijd goed doet. Nederland moet eerlijk worden en erkennen dat zij met hun geschiedenis van Slaverij( een van de laatste landen die het afgeschaft heeft),de Kolonisatie (een zwarte periode van grove uitbuiting, moord en mishandeling van de Indonesiërs. Tot op de dag van vandaag erkent NL niet dat zij verkeerd zijn geweest) en de grote NSB aanhang in WO2 onder de Nederlanders( men hielp de Duisters om Nederlandse Joden naar de vernietigingskampen te brengen)genoeg leed hebben aangericht.

En dan nog de arrogantie bezitten dat zij als land ANDERS is. NEE!

Ik ben het beu. Ik ben een Nederlander, een here to stay Mocro en een born here Mocro. Get used to it!!!!!

Ton Konings

Is het zo moeilijk te bedenken waarom er geen kwaad woord valt over de nieuwe Nederlanders die uit Vietnam, China, Japan etc. komen? Ook zij hebben een kleurtje, daar kan het dus niet aan liggen.
Zou het aan criminaliteit kunnen liggen die in eigen kring onvoldoende wordt bestreden?
Veiligheid op straat en in je eigen huis is voor veel mensen (vooral ouderen) een belangrijk goed.
Bewustwording in de eigen gemeenschap en het voortouw nemen door goed ontwikkelden uit die kringen zou ons sneller door deze crisis helpen.
Wat voorop blijft staan: Wilders is een foute persoon en veel erger dan de mensen waarover hij klaagt.

Erik M. Hartman

Ebru, dank voor je sympathieke artikel. Ik vind je “902.387.376ste keer” heel herkenbaar. Als ik met mijn Marokkaanse vrouw – waarover straks meer – ben, hoor ik dit maar al te vaak.

Maar o o o, wat haal je de boel toch op een vreemde manier door elkaar.

1. Er zijn wel degelijk Nederlanders die graag meer Marokkanen in Nederland willen. Ik ben er zo eentje. Mijn vrouw is Marokkaans en ik heb heel hard mijn best gedaan om haar naar Nederland te krijgen. En ik ben niet de enige. En van mij mogen er nog meer niet-Nederlanders naar Nederland komen, van welke nationaliteit dan ook.

2. In de oorlog is er in Nederland op een verschrikkelijk laffe manier met de Joden omgegaan. Maar er zijn ook mensen die hun leven hebben gegeven om de Joden te redden. Hoe dan ook, we hebben toen veel te weinig gedaan en laat dat dan een les voor ons allen zijn. Deze keer laten we geen enkele bevolkingsgroep meer in de steek als een demagoog er “minder” van wil. We weten allemaal waar dat toe leidt …

3. Ook Turkije heeft zo zijn verleden met geweld tegen minderheden. Denk aan de Armeense genocide. Ken je echt niemand in je familie die daar iets van weet? Hebben jullie in de familie het daar echt nooit over gehad? Dat lijkt me sterk. In Nederland zwijgen wij niet over onze fouten in het verleden (Ghana, Indonesië, WO II, etc.), al heeft het allemaal veel te lang geduurd voordat we onze fouten toegaven en mag het in mijn ogen nog veel beter.

4. Er zijn dus wel degelijk Marokkanen in Nederland. En andere mensen zonder Nederlandse nationaliteit die graag in Nederland willen wonen of zelfs Nederlander willen worden. Mogen die dan wel het land worden uitgestuurd? Ik begrijp het niet zo goed.

5. Zullen we met z’n allen ophouden over wie wat is en waar hij naar toe moet? We hebben de International Declaration of Human Rights (http://www.un.org/en/documents/udhr/), de Grondwet, de wetgeving en daar moeten we ons met z’n allen aan houden. En ja, je moet de taal leren van het land waar je de nationaliteit van wilt ontvangen. Mijn vrouw werkt daar nu hard aan.

6. Toen de PvdA instemde met de nieuwe maatregel om vluchtelingen illegaal te verklaren, heb ik subiet mijn lidmaatschap van 30 jaar geleden opgezegd. Ze hebben de afgelopen verkiezingen terecht verschrikkelijk op hun sodemieter gekregen. Want heel veel mensen pikken dit soort gedrag niet. Wij laten het niet meer gebeuren dat – zoals de Joden overkwam vóór WO II – bevolkingsgroepen in nood worden uitgezet, geweigerd en gecriminaliseerd.

7. Wilders roept al jaren dat hij buitenlanders (Marokkanen, moslims, Polen, Roemenen, het maakt hem niet zoveel uit) het land uit wil. Afgelopen keer maakte hij het wel erg bond ten overstaan van zijn bruinhemden. Maar wie hier van schrikt, heeft de afgelopen jaren flink zitten slapen.

8. Hoe dan ook, het is hartverwarmend om te zien dat heel veel mensen (ja mensen, of ze nu Nederlander, #bornhere, allochtoon, medelander of wat dan ook, want dat zijn maar labels die worden opgeplakt) eindelijk met z’n allen in opstand komen tegen zo’n sujet als die Wilders.

9. Ga met z’n allen naar http://www.82procent.nl en download de protestposter voor op je raam, Facebook of Twitter!

margreet stol

Goed artikel maar in mijn ogen toch te eenzijdig. Ebru gaat uit van een negatieve smaak bij benoeming van dubbele culturele identiteit. Dit vind ik niet altijd juist.
Reden dat ik mensen soms ‘Turkse Nederlanders’ of ‘Marokkaanse Nederlanders’ of ‘Molukse Nederlanders’ noem, is niet omdat ik mensen met een dubbele culturele identiteit tweederangs wil laten voelen, ik wil laten voelen dat men eigen achtergrond niet hoeft te verloochenen. Dit eigenlijk in een reactie op de discussie waarin sommige mensen vinden dat dubbele nationaliteit niet gewenst is, eisen dat mensen moet kiezen.. Dat vind ik belachelijk! Je mag trots zijn op je culturele achtergrond en men hoeft niet de helft van de eigen identiteit te verloochenen. Je kan zowel trots zijn op het Nederlanderschap als op je eigen andere afkomst. Het ene doet niet aan het andere af.

JV

Interessante visie. Hoeveel Wilders zit er in ons allen moeten wij ons afvragen.
Ik denk dat je dat bedoelt.

Rik Bulten

wat, beste Ebru, Geert, Fatima, Henk en Ingrid, Nederlanders minder willen is overlast en criminaliteit. Wat sommige Nederlanders willen is minder hoofddoekjes en baarden. Wat andere Nederlanders willen is minder bloot op straat. Ikzelf zou wel wat minder luchtvervuiling en meer vriendelijkheid willen. Ik hou van mijn moslim-vrouw (zonder hoofddoekje, gelukkig) en baal van bontkraagjes op scooter die de fietspaden in mijn stad opeisen. Of ze nou Ahmed of Kees heten.

bas slichter

Ik wil niet dat er minder Marokkanen zijn, ik wil dat dat ze hun kinderen opvoeden tot fatsoenlijke medemensen. En ik wil dat ze sommige islamitische gewoontes achterwege laten. Net zoals ik dat van christenen, joden en andere autochtonen en allochtonen verwacht. Welk fatsoen en welke gewoontes? Open voor discussie!

yvonne

Interessanf stuk, ebru, daar kunnen we het mee doen.

Margaretha

En dan vraag ik me af of dit een Nederlands probleem is of misschien wel een mondiaal probleem…

M.Boer

Beste Ebru,
Wat mij betreft ben je een Nederlander;
Je klaagt net zo hard als alle andere landgenoten.

Als ik een landgenoot met een andere afkomst naar die afkomst vraag is dat uit interesse. Niet omdat ik denk dat die persoon slechter/minder is dan anderen. Op iedere afkomst is genoeg af te dwingen; slavenhandel, apartheid, NSB en politionele acties.. ik heb liever een landgenoot (m/v) met een hoofddoekje dan eentje die denkt dat de PVV iets goeds brengt.

Floris van der Burg

Het is naar mijn idee niet incorrect dat Wilders’ positie en uitspraken ervoor zorgen dat ‘Marokkanen’ (of het nou een eerste, tweede of derde generatie is) zich bewuster bezighouden met het feit dat zij ‘Nederlander’ zijn (nog los gezien van de vraag wat een Nederlandse identiteit mag inhouden; ik zou het namelijk bij God niet weten). Een voorbeeld hiervan is inderdaad de twitter actie die u noemt. Maar Wilders ‘Als enige politicus in Den Haag lijkt die begrijpt dat Marokkanen Nederlanders zijn’ lijkt mij een nogal misplaatste claim. Juist Wilders, die op basis van etniciteit claimt te kunnen categoriseren en daarop beleid te kunnen voeren, is degene die het verschil tussen de Nederlander en de Marokkaan blijft maken en alleen maar groter maakt. Henk en Ingrid zullen nooit Hassan en Fatima worden, simpelweg omdat de heer Wilders van mening is dat hij Hassan en Fatima op basis van afkomst, geloof en cultuur kan wegzetten (of op zijn minst een ander type beleid kan voeren m.b.t. deze groep mensen, bijvoorbeeld op het gebied van criminaliteit, simpelweg omdat Hassan en Fatima Marokkaans of Islamitisch zijn). Een twitter-actie waarin Marokkanen bewuster bezig zouden zijn met het feit dat ze Nederlander zijn, is een tegenreactie hier op. Wilders als de grote redder die het verschil tussen de Nederland en de Marokkaan kleiner zou maken, als enige in Den Haag, is naar mijn idee een totaal verkeerd beeld van de situatie die hier gaande is. Een ander perfect voorbeeld is de discussie over ‘Taqiya’, waaruit simpelweg blijkt dat het volgens de heer Wilders altijd geoorloofd is om je wantrouwend op te stellen tegen Islamieten omdat ze altijd ‘Taqiya’ kunnen plegen. Weer wordt hier op basis van cultuur een onderscheid gemaakt. En dan heb ik het nog niet eens over de discussie over speciaal onderwijs gehad; Joods, Katholiek, Protestants onderwijs is allemaal toegestaan volgens de heer Wilders, maar Islamitisch onderwijs moet verdwijnen. Ik ben benieuwd hoe op basis van deze kwesties u kunt claimen dat Wilders de enige politicus is die inziet dat Marokkanen Nederlanders zijn; voor Wilders zijn Marokkanen alleen Nederlands in het geval dat zij het eigen geloof, de eigen cultuur en alle gewoonten die hier toebehoren, de rug toekeren. Indien dat niet het geval is, eindigt de nuance (al geeft de term nuance eigenlijk aan dat er van verdieping sprake zou zijn, waar het naar mijn idee eerder aan schort) in ‘minder, minder minder’. De onderscheidingen en categoriseringen die Wilders maakt keren steeds terug, en dan durft u te claimen dat Wilders Marokkanen als Nederlanders beschouwd?

LL

Goede collum, compliment. Ik wil hierop alleen aanmerken dat veel Nederlandse joden, in tegenstelling tot andere landen, zijn gestorven tijdens de Holocaust omdat Nederland een zeer efficiënt burgeradministratiesysteem had. Het is niet dat Nederlanders de joden met plezier de dood in joegen, ze waren makkelijk te vinden voor de Duitsers en moeilijk te verstoppen.

Sander

Goede tekst, helemaal waar. Maar hoe zit het met de #bornhere Marokkanen die zo trots hun marokkaanse normen en waarden hanteren en wanneer het hun uitkomt in hun omataal verder gaan?? Aanpassing of inburgering is niet alleen een taak van de overheid. Mijn familie woont al generaties lang in Nederland maar omdat ik met een handicap ter wereld ben gekomen val ik net zo buiten de boot en wordt ik net zo gediscrimineerd.

RF

Hoewel ik eens ben met de stelling over het morele superieuriteitsgevoel in Nederland, vraag ik mij af waar mevr. Umar het vandaan haalt dat Wilders op populistische wijze vroeg of er meer of minder Marokkanen bij moesten komen. Wilders en zijn volgelingen hadden het duidelijk over ‘minder Marokkanen’ in plaats van ‘minder Marokkanen erbij’. Ik neig te denken dat Umar probeert om uitspraken te nuanceren.

G van M

Waarom staan hier geen antwoorden, we zullen het wel zien in mei van dit jaar denk je ook noet ?

Tom Sanders

Top! Helemaal mee eens, praat je Nederlands? Woon je in Nederland? Dan ben je wat mij betreft een Nederlander, uiteraard als je een Nederlands paspoort hebt, ben je sowieso Nederlander. Als mijn overgrootvader in Frankrijk geboren is ben ik toch ook geen vierde generatie Fransman.

Arno

Je argumentatie zit vol met tegenstrijdigheden. Je stelt dat Wilders slechts vroeg of er minder Marokkanen uit Marokko naar Nederland moeten komen, en dan verwijt je de politiek dat ze deze Marokkanen in Marokko niet Nederlander wil noemen? Je schrijft dat Wilders als enige begrijpt dat Marokkanen Nederlanders zijn. Maar het is de PVV die heeft voorgesteld dat ook al vind je jezelf Nederlander, ben je in Nederland geboren, heb je ouders die in Nederland zijn geboren… maar heb je een Marokkanse grootouder… Dat je dan te boek moet staan als allochtoon, omdat anders de statistieken van criminaliteit in de war raken. En ik ken genoeg politici die zeggen “het zijn Nederlanders hoor!” , en die worden stevast weggezet als politiek correcten.

Dave Paul

Helemaal met Ebru eens. En het Nederland van de toekomst is gelukkig een ECHT multi-cultureel en divers Nederland. Het beste Nederland is een rijkgeschakeerd land waar ieder respect voor elkaar heeft en we samen allemaal het beste uit onze samenleving halen. Welkom ‘allochtonen’ ! Ik vind trouwens de scheiding in ‘autoch’ en ‘alloch’ in het dagelijks leven vaak belachelijk. In mijn familie komen we gelukkig bijna allemaal uit verschillende landen en culturen. Hartstikke leuk !

loofhutjes

Ik ben als blanke Nederlander beledigt hierdoor. Maar inderdaad mag Umar dat allemaal zeggen. Draai het eens om en zie hoe er over een kam word geschoren, hoe rascistisch en generaliserend het is. De pot die de ketel verwijt dat die zwart enzo…

JZ

Wat een ontzetten slecht betoog; niet meer dan een stroom aan frustratie. Wat is de stelling? Wat zijn de argumenten?

Wat is de relevantie van een paragraaf als: “Als ‘gecultiveerde’ Hollander heb ik me er altijd over verbaasd dat Nederlanders landgenoten met een Nederlands paspoort de dood injoegen. Van alle Holocaustslachtoffers overleefden Joden uit Nederland procentueel gezien het minst de Tweede Wereldoorlog.”

loofhutjes

Ik wens nog geen uur voordat ik dit lees mijn buurman een goed weekend. Ik zal wel niet mogen zeggen dat hij Turks is, dan verzint Umar wel dat ik compenseer voor de Jodenvervolging of zo. Ik denk dat Umar echt van de pot gerukt is en nog moet bijkomen.

Cath

acceptatie komt van 2 kanten,Voel je Nederlander
en hou eens op met allochtoon,Turk,Marokkaan,gewoon Nederlander.

Ik woon in Frankrijk en mijn buren denken al jaren dat ik Frans ben(geworden)
En echt een Frans uiterlijk heb ik niet!

Ton Volger

Ebru prikt hier de selectieve verontwaardiging door van de partijen die nu keihard boe roepen maar zelf verantwoordelijk zijn voor de okomst van Wilders.

Hans van Gennip

Nou, nee hoor. Er is een blogger die de nuances probeert te benoemen; Roeftan Jalon in http://roeftanjalon.blogspot.nl/2014/03/de-pot-de-ketel.html

AvE

We willen überhaupt niet meer mensen toch? Natuurlijk zegt er niemand; ‘jeeuj meer mensen!’ (Waar vandaan dan ook.) We zijn al met zoveel.

robine winants

Topstuk ! Collectief 2de wereld oorlog schuldgevoel. Schulgevoel is geen emotie. Met schuldgevoel kan je niets!
En iedereen praat maar over de “allochtonen” (arrogant) in plaats als buren in een gezamelijk land.

Hans van der Schaaf

Beste Ebru, ik geef je wat Rotterdamse beleidsproza uit 1956: “De Eilander beschouwt de immigrant uit de noordelijke provincies en van deze weer speciaal de Drentenaar ‘als de oorzaak van de slechte naam van de buurt in de rest van de stad en ook van de verandering die de vroeger zo gezellige en gemoedelijke buurt heeft ondergaan. De “boeren” zijn in hun ogen smerig, slordig, oneerlijk, niet kredietwaardig, zij kruipen op een kluitje, ….. zij zijn op de hogere steun in de stad afgekomen, de burgemeester van de plaats van waaruit zij herkomstig zijn, heeft hun verhuizing betaald om hen kwijt te raken, enz, enz.”

Klinkt bekend niet ?
Het ging hier dus over allochtonen uit het Nederlandse Rifgebergte De Hondsrug. En het zou mij niet verbazen dat juist hun nazaten zich dezelfde attitude aanmeten t.o.v. de allochtonen na hen die hun ouders zich moesten laten aanmeten door waarschijnlijk weer hun voorgangers. Kortom; de geschiedenis herhaalt zich wat dit betreft steeds. En het zou helpen dat te weten en te begrijpen. Maar daar schort het helaas aan.

nic.verschoor

Dank Ebru

Ger Croonen

Prikkelende stellingnames van Ebru. Het lijkt mij wel relevant te weten hoe de buren van Ebru over haar denken.

J.v.Loveren

Een breed- en diepgaand artikel wat nogmaals laat zien hoe hypocriet er met mensen wordt omgegaan. Nederland is een multicultureel toevluchtoord geworden. Een multiculturele samenleving met verschillende talen en leefgewoonten. Een smeltkroes waarin een vergaand gedogen beleid zorgt voor vervanging van bestaande wetten en leefregels. Een chaotische maatschappij waarin iedereen op eigen wijze zijn of haar weg maar moet zien te vinden. Een leefgemeenschap waarin de afscheiding tussen de kansrijke en kansloze steeds groter dreigt te worden. Een land van eenzijdige rijkdom en voedselbanken. Een tolerant land wat de instroom van allerlei culturen niet of nauwelijks op humane wijze kan verwerken. Een land van steeds grotere tegenstellingen en minder politieke verantwoordelijkheid. Een rijk land waarin de participatie van bovenaf opgelegd als oplossing wordt beschouwd voor de maatschappelijke-sociale wantoestanden die men zelf heeft veroorzaakt. Op de meeste punten ben ik het oneens met de heer Wilders. Maar dat een teveel eenvoudig kan leiden tot een overmaat van teleurstellingen en negatieve reacties, daarin heeft hij gelijk. Een te grote instroom van mensen waar onvoldoende bestaansmogelijkheden voor zijn zorgt voor vergroting van de al bestaande problemen op dit gebied. Nog even verder kijkend zien we dat al die benamingen die zijn bedacht voor niet Nederlanders niet langer meer van toepassing zijn. Ook de Nederlanders zelf heten nu ‘Europeanen’. Met een Europees paspoort zijn we dus weer één natie geworden met gelijke kansen. Gelden voor iedereen dezelfde Europese wetten. Kan iedereen die Europa binnenkomt zich overal vrij vestigen en/of tijdelijk werken. De Nederlandse regering ziet het geheel liever in breder verband. De oplossingen die kleinschalig niet meer zijn te bedenken lijken grootschalig meer mogelijkheden te bieden. Een illusionaire politieke gedachte die ook nu weer wreed wordt verstoord door de zich steeds weer herhalende woorden van de heer Wilders. Zolang men zich politiek blijft opwinden over hetgeen wat de heer Wilders zegt, heeft men zelf nog geen passende antwoorden op zijn uitdagende betogen weten vinden. Wat we dan ook zien bij onze politici is een gespeelde verontwaardiging, verbazing en kwaadheid die meestal voortkomt uit eigen onmacht. Het gaat om een onduidelijk- en zwak beleid wat voor steeds meer verschillende culturen, denk – en leefwijzen moet gaan gelden. Het te veel zou ook wel eens kunnen gaan gelden voor al die volksvertegenwoordigers in Brussel. Een te veel in welke vorm dan ook leidt al snel tot chaos en overbodigheid. Voor veel sociaal – maatschappelijke problemen is al geen passende oplossing meer te bedenken door onze leiders.
Een groot deel van de samenleving blijkt de heer Wilders nog altijd niet te willen of kunnen missen.
Alleen dat zegt al genoeg over de wijze waarop dit land wordt geregeerd.

Dr Gert Jan Mulder

U bent een geschenk uit de hemel – dank

jose mutsaers

Uit het hart gegrepen dit stuk. Ebru Umar mag van mij morgen nog direkteur worden van Opzij. Natuurlijk als je de Marokkanen afdoet als iets minderwaardigs erken je die grote groep nederlanders niet.Door hen te benoemen en terecht te zeggen dat ons landje volloopt met Marokkanen neem je hen serieus.Als ze in NL geboren zijn en hebben een NL paspoort behandel ze dan ook als landgenoten.Mensen hebben gelijke rechten of hun roots nu in Suriname, Molukken of Marokko liggen doet niets ter zake.Laten we een les trekken uit deze -niet begrepen – uitspraak van Wilders.

Tin van bergen

Helemaal mee eens! De hele ophef lijkt wel een soort moeheid van de eigen onbekwaamheid.

Geartsje Hemstra

Maar is men andersom ook in ons geintersseerd, in ons Nederlanders met moeilijke achternamen, kerk en religie, feesten etc? Vast wel, maar besteden we wel genoeg aandacht zonder angst elkaar te kort te doen.
Het is een begin, die vraag van al die personen, naar je naam ik vind het zelfs mooi, het is gewoon de start van een positief contact.

Yooh Taxeeh

Eens te meer blijkt dat geschiedenis ons niets leert, behalve die ter kennisgeving aannemen. Zowel in goede als in slechte zin. Deze discussie waait weer over en volgende keer is het iets anders. Voor zowel Marokkanen als Nederlanders. Kijk alleen al naar het groeiende verschil tussen arm er rijk in een cultuur. Of de verschillen in religie. En Nederland denkt dit te kunnen oplossen? De groeiende onverdraagzaamheid komt telkens van twee kanten. En laten we wel wezen, voor diegenen die zich Pim Fortuyn nog herinneren; die werd net zo gedemoniseerd als Wilders nu. En Geertje gaat het heus niet oplossen, want Geert heeft nog nooit geregeerd. Het is aan de Marokkanen zelf om dit op te lossen en proportioneel bij te dragen aan de maatschappij.

Critikatter

Goed stuk; nee schrijver dezes is niet onopgevoed in en afkomstig uit de heffe des volks, maar een zelfdenker. DUS geen Wildersstemmer?

Het beroerde is alleen dat die ‘born here’ lui, WEL hun Marokkaanse nationaliteit wensen te handhaven met dubbele paspoorten en dus dubbele opportunistische moraal en zich bewegend tussen twee walletjes. Ze tonen hun Nederlandse paspoort, het Marokkaanse houden ze even buiten beeld.

Bovendien zijn ze wel Nederlander maar, blijkens de hoge criminaliteitscijfers van die groep (wonder dat je dat nog mag zeggen, want een groep aanduiden is immers discriminatie, tenzij die positief is (!?), danwel het onderscheid WEL tezake doet. Zoals: “Ik wil als vrouw uitsluitend met een man trouwen” valt niet onder discriminatie naar sekse) zijn ze door hun ‘not born here’ ouders, ooms en tantes opgevoed op een wijze die ze als groep in belangrijke en opvallende mate oververtegenwoordigd laten zijn blijkens statistieken in criminaliteitscijfers en ze laten disfunctioneren in de Nederlandse maatschappij. In hoeverre genetische eigenschappen bij de groep een rol spelen, kan ik niet beoordelen. Ik zie slechts de oververtegenwoordiging in criminaliteitscijfers, gecombineerd met de integrale achtergrond.

Goed, geen Marokkanen benoemen, want dat is politiek niet correct, dan duiden we ze aan met de groep van dubbele nationaliteit, waaronder de Nederlandse, die blijkens criminaliteitsstatistieken gedifferientieerd naar tweede paspoort procentueel het hoogste scoren.

Het is, zover ik kan waarnemen, een een op een relatie.

Ze verstoren de homo-emancipatie, en lopen meisjes van 12 jaar al voor hoer uit te schelden (voornamelijk als die niet op hun voorstel van een snelle copulatie ingaan) en ze zijn procentueel sterk oververtegenwoordigd in criminele activiteiten.

DAT IS WAT WIJ IN NEDERLAND NIET WILLEN.

En DAAROM willen wij minder lieden met Marokkaanse paspoorten.

Jochem

Warrig stuk van een verward persoon.
Wilders vroeg niet alleen, hij gaf ook antwoord. Dat vergeet mw Umar eventjes.

Jeff

Ik ben het deels met je eens en deels niet.
De Tweede Wereldoorlog verwijzingen beginnen inmiddels triest te worden. Appels met peren, en dat weet jijzelf ook wel. Ik ga nu toch ook niet verwijzen naar de Armeense genocide, en wat de Turken daar allemaal wel niet geflikt hebben? Die Turken nu, hebben daar niks mee te maken, net zoals de Nederlanders van nu niks te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Dat gezegd hebbende, is er één aspect van Amerika wat mij heel erg aanspreekt. De Kardashians, rappers, acteurs, presentatoren en vele andere Amerikanen van verschillende etnische achtergronden, worden gerefereerd als AMERIKAAN. Die gasten van System of a Down, zijn stuk voor stuk Armenen. Hoe profileren zij zich? Als Amerikaan. Hoe worden zij gezien? Als Amerikaan…
Als ik aan een Turk, Marokkaan of iemand van welke afkomst dan ook vraag: hoe zie jij jezelf? Zegt 99% van die mensen ”ik ben Turk”, ”ik ben Marokkaan”, of wat dan ook. Vind je het dan gek dat Nederlanders deze ‘medelanders’ dan ook in hokjes gaan plaatsen? Turk, Marokkaan, Surinamer…
Ik ben zelf een ‘halfbloedje’ en als mensen aan mij vragen ‘wat ben je voor afkomst?’ zeg ik “Nederlands’. ‘Maar waar zijn je ouders geboren dan? Nederland’. ‘Ja, maar waar komen ze écht vandaan?’ ‘Mijn ouders zijn Nederlanders’. En dan houdt het ook op.
Volgens de sociologische benadering wordt afkomst niet bepaalt door je etniciteit, maar door de cultuur die je omarmt. En het is gewoon een feit dat veel ‘buitenlanders’ hun eigen cultuur behouden. Dit vind ik niet erg, mogen ze lekker zelf weten. Maar dan moeten ze ook niet ‘zeiken’ als ze als Turk of Marokkaan gezien wordt. Zij profileren zichzelf ook zo!
Ik zie het als een self-fulfilling prophecy. ”De Nederlanders zien mij als allochtoon/Turk, dan ga ik mij er ook naar gedragen”.

Je moet het van twee kanten zien Ebru, en ik weet dat jij het irritant vindt dat jij als ‘buitenlander’ gezien wordt, en misschien uit die frustratie zich nu in deze column. Maar ik weet hoe jij je voelt, bij mij gebeurt precies hetzelfde. Maar wat ik ook zie is, omdat ik mijzelf al die tijd heb gezien en ook heb geprofileerd als ‘Nederlander’ (ook van mijn opvoeding uit) dat naarmate de jaren verstrijken, mensen er steeds minder naar gaan vragen. Jij bent in mijn ogen een Nederlander, jij gedraagt je er ook naar, jij uit je op deze manier en je profileert je ook als Nederlander. Mijn Turkse vrienden zie ik als Turken. Daar zijn ze trots op, praten nog massaal Turks thuis, supporten Turkije tijdens een toernooi en zien/profileren zichzelf ook als Turk.
Sorry hoor, maar dan kun je niet alleen met de vinger wijzen naar de ‘echte’ Nederlanders omdat zij hen in hokjes plaatsen. Je moet het van twee kanten zien.

Kortom, willen de allochtonen niet meer gezien worden als allochtoon? Gedraag je er dan ook niet naar… betekent dit dat je alleen maar stampot moet eten? Nee… acculturatie kan gewoon, maar profileer jezelf als Nederlander, net zoals alle Amerikanen zich als Amerikanen zien. Ook niet als ”Marokkaanse-Nederlander” nee, Nederlander!

margreet hirs

Bravo!

plf

Misschien lost het afschaffen van een dubbele paspoort iets op. Tot op heden is iemand met twee paspoorten technisch gezien ook geen Nederlander. Heldere keuze na drie generaties lijkt mij geen rare vraag.

Yvonne Galama

Genesis; hoofdstuk 11 vers 1. De toren van Babel. Alle mensen op aarde spraken éénzelfde taal, één volk. Jahwe brak de MACHT van éénheid en zaaide verwarring in taal. Ze begrepen elkaar niet meer en verspreidde zich over de aardbodem. Anders zijn op ieder vlak moeilijk, de massa bepaalt. Wijken of landen waar de balans verdwijnt verschuift de tolerantie. Teveel van iets vraagt om opsplitsing. God wist er veel raad mee! 8% “anders” is goed te begeleiden en te verzorgen voor de meeste landen. Laat Naam en Vlag zoals onze Familienaam nooit een belemmering zijn. Identiteit noemen ze geboorterecht! En dat recht is dus kostbaar!

Ferry Verhoeve

1 reactie: En zo is het! De enige goede benadering.
Gefeliciteerd Ebru, als jij de Opzij gaat aanvoeren wordt ik als man weer lezer en wellicht abonnee!

MK

Tja, ik ben Nederlandse, twee Friese ouders en woon al meer dan tien jaar in Australie. Iedere dag krijg ik de vraag ‘where are you from’. Een kwart van de Australische bevolking is niet in Australie geboren en een extra 20% heeft een of twee ouders die niet in Australie geboren zijn. Als wij een groep mensen bij ons thuis te eten hebben is er vaak
niemand geboren en getogen in Australie aan tafel. Ben er ondertussen aan gewend om de vraag waar ik vandaan kom te beantwoorden zonder dat ik voel dat ik hier niet evenveel thuis hoor.

Roel Stern

Umar stelt dat Wilders’ optreden positief kan werken: alle verontwaardiging betekent dan dat Nederland zijn nieuwkomers wél omarmt. Misschien wishful thinking? Of retorisch bedoeld? Want de rest van het stuk schetst juist de kille afstand die nieuwkomers hier ervaren, en het gemak waarmee in Nederland een groot deel van de bevolking als slachtvee in wagons is gepropt. Nederlanders, let op uw zaak, die van een ander is de uwe niet.
Maar de heretikettering van Wilders’ vraag is goed: Willen jullie meer of minder buitenstaanders? Minderminderminder etc….! Zo verstaan klinkt het waarachtig positief, en dat geeft te denken.

Arda Doan Akdag

Van mij mag je per direct ontslag nemen, want ook jij hapt in het manipulatieve spel van Wilders. Dat je als NRC-columnist een keuze maakt uit de 2 opties die je voorgeschoteld worden is best dom! Wilders wist namelijk al welke keuze jij zou maken binnen deze 2 opties. Er is ook een middenweg Ebru. Niet meer en niet minder Marokkanen.

Sjoke Van Berendonk

Ebru, geweldig! De eerste én enige die er iets van snapt! !! Ebru for predident!! Of minstens Hoofdredacteur Opzij!! Thanks, you made my day!!!! Fijn weekend

N de Bruijn

Och wat hebben wij hoger opgeleide in eens met de Marokkanen te doen .Schande roepen dat is makkelijk.
Ze hebben zich nooit het lot van die mensen aangetrokken.
Ze zien ze niet eens staan.dat doen alleen de Wilders stemmers
die er in de wijk mee te maken hebben En zich vaak wel het lot van die mensen aantrekken.De jonge Marokkanen (voor een klein deel)hebben het moeilijk.Geen opleiding .Ouders die vaak geen nederlands spreken.Doe eens wat voor die jongere.
Geef ze een eerlijke toekomst en vooruit zicht.
En heb eens begrip voor de mensen die protest stemmen laten horen ,om dat het een probleem voor ze is en geen oplossing weten.

Liset Slingerland

Ik zou inderdaad niet meer Marokkanen in ons land willen hebben die zoveel rottigheid in hun cultuur hebben en het leven van andere mensen zuur maakt! Marokkanen, prima! Neem dan ook de Nederlandse cultuur in je op als je Nederlander wilt zijn!

van Coevorden

wat is het verschil tussen geert wilders en een haatimam?

Jac Trum

Dat is nog eens echt een spiegel voorhouden! Bedankt.

Dennis Hanser

Helemaal eens! Geen woord teveel.

Cor van der Leij

“Ebru Umar is publicist en heeft nog maar één ambitie in het leven: hoofdredacteur van Opzij worden.”

Ebru zou nog een ambitie moeten hebben: Trots worden op haar identiteit.

Ik begrijp haar boosheid niet als ze voor de 902.387.376ste keer wordt aangesproken over zaken die in haar ogen te maken hebben met allochtoon zijn.

Heeft het wel te maken met allochtoon zijn en wat is een allochtoon. Om niet opgegroeid te zijn met de geschiedenis van Nederland? Je maakt, of je het wilt of niet, deel uit van de geschiedenis van Nederland. Kort of lang, intens of oppervlakkig, het maakt niet uit.

Als geboren Leeuwarder krijg ik ook regelmatig te horen dat men kan horen dat ik uit het noorden kom, so what? Mensen gaan op zoek naar hun familiestamboom, nu midden in de globalisering is het nog belangrijker op zoek te gaan naar je roots en trots te zijn op wat je bent en waar je vandaan komt. En misschien nog belangrijker waar we met z’n allen naar toe gaan.

Als mijn collega door een klant wordt gevraagd naar zijn achternaam vertelt hij elke keer vol trots dat zijn ouders uit Suriname komen maar dat de oorsprong van zijn naam een klein dorpje aan de voet van de Himalaya is. Prachtig toch?

Máxima: de Nederlander bestaat niet
Toegegeven, ik moest me ook even achter het oor krabben wat ze hiermee bedoelt, maar het klopt wat Máxima zegt. Dé Nederlander bestaat niet. Dé Fries, dé Limburger en dé Marokkaan ook niet. We zijn allemaal individuen die samen iets van de maatschappij moeten maken, waar je op dat moment ook verblijft.

Ebru, wees trots en zet je zelf niet Opzij

jaap broeker

geert wilders heeft wel gelijk. nederland moet eens hun ogen open doen en niet zo zitten te huichelen

nico

Wil het geval dat heel veel allochtonen toch ook niet zomaar willekeurig elke allochtoon als buur willen hebben; daarin verschillen heel veel allochtonen niets van de Nederlanders en ik denk ook Ebru niet.

Saida

Beste Ebru, ik ben het vaak niet eens met hoe jj jouw opvattingen de wereld in torpedeert maar dit stuk heb ik met interesse gelezen en ik moet erkennen dat ik het goed vind hoe jij naar enerzijds wat het heeft losgemaakt hebt gekeken maar ook naar de reacties van politici in Nederland. iedereen was meer bezig ” zich van Wilders, de doorn in hun ogen aan het distantiëren” maar inderdaad hebben ze wel achterwege gelaten voor eens en voor altijd de wind uit de zeilen te halen. Want misschien is niet Wilders het probleem en staat er hierna gewoon weer iemand op die gebruik maakt van deze zwakke plek. Want ook ik ben van Marokkaanse komaf maar als ik dit soort uitspraken hoor duurt het echt even voor het tot mij doordringt dat ze misschien wel mensen zoals ik bedoel. En dan moet altijd even heel hard lachen. Want dan denk ik: ” moet iemand Wilders niet vertellen dat hier in Nederland alleen Nederlanders zitten maar dat als hij Marokkanen wil zien hij het prachtige vakantieland Marokko een een keer kan bezoeken. Heb ik ook gedaan: zeer de moeite waard. And guess what? Ze hadden daar dus Marokkanen. En ik heb ze ontmoet en gezien. Nu weet ik waar mijn voorouders vandaan komen maar ik, ik kom uit Nederland.

Rob Coenen

Beste Ebru, je gaat totaal voorbij aan het feit dat geen land ter wereld dat procentueel gezien meer Joden heeft gered van de holocaust dan Nederland. Kijk gewoon maar even naar het aantal mensen dat door Israel is onderscheiden met de Righteous among the Nations door het Yad Vashem in Jersualem. Gewoon even aantal inwoners van het land delen door aantal onderscheidingen. En besef dat men deze onderscheiding alleen krijgt als je vanuit puur altruïsme en met gevaar voor eigen leven hebt gehandeld. Nederland moet ook eens ophouden om zichzelf weg te zetten als land van Joden verraders. De feiten kloppen gewoon niet.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Righteous_among_the_Nations_by_country#By_country_and_ethnic_origin

Dickstein

Het zou mooi zijn als onze allochtonen ( sorry, bij gebrek aan een beter woord), zich Nederlander zouden voelen. Mijn ervaring is – en daar schrik ik soms van- dat veel Marokkanen zich helemaal geen Nederlander voelen. Sterker nog: niet zelden zie ik een sterke weerstand tegen Nederlandse cultuur, Nederland en Nederlanders. En naar mijn mening is die weerstand niet (volledig) toe te schrijven aan een afwijzende houding van de autochtonen.

We moeten het denken in etniciteit loslaten. In plaats van te zeggen ‘ik ben Nederlander’, had je moeten zeggen ‘ wij zijn allemaal Mensen’. En mensen beoordeel je niet op hun afkomst, maar op hun individuele karakter. Op wat ze zeggen en wat ze doen. Dat is een taak die even zwaar ligt bij de ‘ autochtonen’ als de ‘ allochtonen’.

Arnold Overhaart

Ik ben geen – wat ze in NL noemen – een Medelander of welke andere politieke correcte naam ze er ook aan hebben gegeven
– Je bent wie je bent! Papiertje of niet!
– ik heb zelf jaren in Spanje gewoond en ik noemde mij daar zelf een Nederlandse “allochtoon” omdat je daar een soort gelijke behandeling kreeg, welke de “niet” Nederlander ook krijgt in NL.

In Spanje zag je overal NL winkeltjes met NL producten, Schoteltje bij hun huis om vooral niets te missen van de NL TV, NL radio, krant, Kroeg, Restaurant, Slager, alles wat je kunt bedenken, wat zij “andere” verwijten in NL doen ze zelf in andere landen.

Ik zit nu in de USA en zie wat er in NL plaatsvind en heb zelf ook e.a. geplaatst op internet – Ik noem het Media Blaaskaken, die de opmerking van Wilder hebben opgeblazen met een andere reden – afleiding van de werkelijkheid – De motie van Wantrouwen die de NL kiezer heeft uitgesproken over de regeringspartijen – NL is de VVD & PvdA meer dan zat, daar zou het gesprek over dienen te gaan – Maar de Media Blaaskaken hadden een ander idee –

Dat dit een goede stimulans is voor de “Mede”landers is een hele goede & positieve bijkomstigheid!
Ik had het nooit zo kunnen verwoorden want ik ben een Peynir Kafa (als ik het zo goed schrijf).

Wat ook nog een gevoelig onderwerp is, waar bijna nooit over gesproken wordt is hoe NL bezig is geweest in NL Indie, het huidige Indonesië – NL heeft zijn mond vol over van alles en nog wat met een oorlogsverleden, hun geheugen is alleen behoorlijk selecties en schijnen te vergeten te zijn wat voor ellende ze daar hebben aangericht. Maar zoals je ondertussen wel geleerd zal hebben is dat de Hollander Roomser dan de Paus is en daarbij gedijen zij op Selectieve Verontwaardiging!

Ik ben gek op Spanje, een heerlijk land met vele mooie mensen, maar ik zal nooit een Spanjaard worden of willen zijn, Ik ben wie ik ben!

Ik leef nu in de USA, heel apart land met ook hier mooie mensen, maar ik zal nooit een Amerikaan worden of willen zijn!

Mijn genen & verleden bepalen wie ik ben, hoe ik beweeg en functioneer, of ik nu een NL, Spaans of een Amerikaans Paspoort zou hebben, Ik ben wie ik ben en dat zal nooit veranderen!

In iedere maatschappij zijn er mooie mensen, maar ook slechte elementen, je moet jezelf afvragen welke kant je op wenst te gaan, er zijn meer zijwegen dan hoofdwegen, zolang je maar komt waar je wenst te zijn!

Sander van der Wal

Goed stuk. Helemaal raak.

Gerard Kuppen

Ik begrijp de vergelijking met WOII niet, maar dat moet dit verhaal blijkbaar ‘krachtiger’ maken.
Overigens blijven de Nederlandse Marokkanen, Turken etc. buitenstaanders zolang zij zich niet net zo krachtig als wij zelf uitspreken tegen extremisme binnen hun eigen gelederen. Met 1,5 been in Marokko, Turkije etc. (2e paspoort!!) en een 0,5 been in NL.

Ellen Kats

Erg goede column van Ebru Umar. Zo helemaal waar!! Geen spelt tussen te krijgen! De laatste alinea’s ontroerden mij zeer

William Bakker

Ebru,
je hebt een prima kijk op de vaderlandse politiek.
niemand durft uit te spreken wat er werkelijk speelt in Nederland,bang om stemmen te verliezen en een gebrek aan lef en visie. Dat heb jij wel Ebru.
Ebru for president!!

Jan Peter Kooiman

Verbijsterend, deze totale ontkenning van de deconfiture van Wilders, ‘het beste dat (nieuwe) Nederlanders ooit is overkomen’… Gegeven de profilering van Mw Umar de afgelopen jaren geloof ik zonder meer dat dit voor haarzelf geldt, maar kan u verzekeren dat mijn in Marokko geboren echtgenote hier anders over denkt.

Ronduit ontluisterend dat Mw. Umar zelf een soort van Godwin inroept om haar stelling dat alle NLers even racistisch zijn als Geert Wilders en zijn achterban te ondersteunen.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen, zoveel is duidelijk.

Christa Rainbird-van der Geest

Beste mjnheer Umar,

Uit de ietwat geagiteerde toon blijkt duidelijk dat u dit stukje niet geheel weloverwogen heeft geschreven. Zou hij dit wel hebben gedaan, dan had hij beseft dat hij hier dezelfde denkfout maakt als die dr heer Wilders wordt toegeschreven: een complete bevolkingsgroep over één kam scheren en daarmee de “fouten” van een percentage van deze groep generaliseren. Tenslotte denken niet alle autochtone Nederlanders zo. Hierbij haal ik het bijvoeglijk naamwoord autochtoon aan ter verduidelijking; een zin met “niet alle Nederlanders met voorvaderen waarvan het geboorteland Nederland is over een periode van tenminste 60 jaar” doet de leesbaarheid geen goed, hetgeen ook één van de redenen is dat een woord als autochtoon of allochtoon bestaat, zijnde leesbaarheid.
Afijn, terug naar het feit dat niet eenieder in de belastende groep zo denkt. Er zijn meer dan genoeg Nederlanders die het niet uitmaakt wie er naast ze woont zo lang ze maar geen last van de buurman of -vrouw hebben. Hoe kan het anders dat somtijds pas na maanden ontdekt wordt dat de “buur” overleden is? Maar serieus, het maakt velen van ons echt niet uit wat voor een culturele achtergrond iemand heeft. Eenieder die vriendelijk en fatsoenlijk is, wordt verwelkomd. En dan is er ook nog een groep die culturele variatie toejuicht daar dit een verrijking is voor ons denken, onze inrichting en onze keuken. Al kan dit laatste door cynici natuurlijk worden aangemerkt als kleinburgerlijk denken en daarmee ook worden afgeschreven. Tja, het ideale gedachtegoed is niet van de een op de andere dag verworven.

Natuurlijk verwacht ik niet anders dan dat men mij nu van naïviteit beticht. Maar hier wil ik mij toch tegen verweren. Ik denk zo. Ik ken meer dan voldoende anderen die hetzelfde denken. Geen van ons heeft de bovengenoemde vragen ooit gesteld. Waarbij ik mij overigens afvraag of het zo slecht is als men wat meer wil weten over de culturele achtergrond van iemand wanneer men echt geïnteresseerd is in de desbetreffende cultuur (al zal de vraagstelling wellicht anders zijn), maar dit terzijde. Ik, en verscheidene Nederlanders met mij, geloven niet in grenzen en wensen onze “weelde” met hen die het minder getroffen hebben qua mensenrechten en welvaart, te delen, hier of elders op de wereld.

Dus beste mijnheer Umar, uw medemens is zo slecht nog niet. Kop op. Bovendien zou ik u willen adviseren om te waken voor de gevreesde tweedeling: Nederlanders en Marrokaanse Nederlanders. Dit schijnt de waan van de dag te zijn. Te beginnen bij dhr Wilders. Nederland herbergt tevens Nederlanders met voorvaderen geboren in China, Somalië, Italië, Vietnam, vm Joegoslavië, etc.

Tot slot vraag ik mij af wat in vredesnaam een jodenreflex is. De laatste tijd is inderdaad de tweede wereldoorlog erbij gehaald. Hierbij wordt echter m.n. gewezen op de tijd vóór het uitbreken van de oorlog, namelijk de opzet naar de vreemdelingen-/Jodenhaat. Het zoeken naar een zondebok. Om dit te weten hoeft u niet meer dan 43 jaar in Nederland te hebben gewoond daar dit in de geschiedenisboeken is te vinden. Bij iedere 4 mei-herdenking wordt tenslotte gesteld: “opdat wij niet vergeten”. Welnu, dat doen we dan ook niet. En dit geldt evengoed voor de deportatieschande. De gangbare opmerking is hierover dan toch ook echt dat “na de oorlog ineens iedereen in het verzet had gezeten”. Sla de literatuur er maar op na.

Dus al met al, wij (de groep door u aangehaalde) Nederlanders hebben onze fouten gemaakt en hebben nog een hoop te leren, dat ben ik mij van bewust. Maar we doen ons best. Zo kunt u de ophef en acties van de laatste tijd ook bekijken. En wellicht voelt u zich dan wat meer op uw gemak in uw land.

R. Hille

Geachte mevrouw Umar.
Ja, ik erger mij ook aan opdringerige, brutale, vervelende Marokkanen.
Ja, ik wil ook minder Marokkanen en ook minder Turken en Antillianen of wat dan ook.
Dat gezegd hebbende, een van mijn eerste vrienden toen ik 45 jaar geleden weer in Nederland terugkwam was Driss, inderdaad een Marokkaan! Toen waren er nog niet zoveel van. Daarna kwamen vele Egyptische, Turkse en Marokkaanse vrienden.
Als kleine zelfstandige heb ik 30 jaar met veel plezier met vrijwel alleen allochtonen gewerkt. Overwegend Egyptenaren, maar ook veel Turken en wat Marokkanen. Zelfs een aardig mondje Arabisch geleerd en ook wat Turks. Jammer genoeg raak je die kennis weer kwijt als je die talen niet meer regelmatig hoort en spreekt.
Nooit een blad voor mijn mond genomen. Rustig in het koffiehuis binnenkomen en roepen; hé gekke Turk! Waarop dan prompt het antwoord kwam; daar heb je die gekke Australiër ook weer.
Dus; ik wil ook minder van al deze nationaliteiten, want voor mij bestaan ze niet. Het zijn Nederlanders zolang zij mij ook als Nederlander zien. Hun geloof doet er voor mij ook niet toe, als zij mij ook in mijn waarde laten (ik heb zelfs Korans verkocht zonder winst. De officiële in Egypte goedgekeurde).
Hoeveel echte Nederlanders zijn er eigenlijk in Nederland?
Afzender: Een echte kwart buitenlander.

Eaves Dropper

Ik heb sinds 1994 tot op vandaag de dag op Aruba, in Singapore, Australië en in Nigeria gewoon of gewerkt en overal was in een buitenlander / Nederlander, dus allochtoon. Ik heb me nog nooit uitgesloten gevoeld, want ik wist dat ik werd “uitgesloten”. Dus wat is het probleem?

Caroline

https://www.facebook.com/meermarokkanen
Van mijn FBvrienden (zowel allo- en autochtonen) hebben alleen autochtonen deze FBsite geliked.

Bert Schreuder

Beste Ebru Umar,

Wet je, we zijn allemaal mensen. Ik ervaar nuzelf dat ideer cultuur zich wil bevestigen en dat ik nu als bakkraa in Suriname vragenop officiële documenten voogelegd krijg wat mijn etnische afkomst is en wat mijn godsdienst. Zelfs als ik wel eens een verkeersovertreding bega, vraagt de diender wat mijn geloof is. Dus wat jij in Nederlnad ervaart, ervaar ik nu over de grens. Maak je gewoon niet druk joh en leef je leven zoals jij denkt dat het levenswaardig is

Carla Kuijpers

Helaas doet ook u aan generaliseren. Toevallig vanmorgen met Marokkaanse moeder discussie gehad over haar zoons, die hadden gezegd dat zij niet begrepen waarom de Nederlanders hun gasten zo slecht behandelden. Ik heb haar verteld dat dat niet klopt, dat zij Nederlanders zijn, geen gasten, met alle rechten en plichten van dien. Dat niemand hen kan uitzetten, maar dat ze ook de plicht hebben om deel te nemen, bijvoorbeeld door te stemmen. Ik ben echt niet een uitzondering.

aufNummersicher

In 2006 werd er al voorgesteld criminele Antillianen Nederland uit te zetten en deze link verhaalt over het sentiment in 2010 bij de toenmalige regeringspartijen CDA, VVD en PVV:http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2010/9/Kamermeerderheid-wil-criminele-Antillianen-uitzetten-ELSEVIER275053W/

WT de Vries

Wijlen Pim Fortuijn heeft wèl gesteld dat “Marokkanen” met een Ned. paspoort Nederlanders zijn, en dat je ze ook als Nederlanders dient te behandelen. Als homosexueel wist Pim F. maar al te goed wat discriminatie inhield en kennelijk wenste hij dat niemand toe.

E. Umar stelt: …”of Nederlanders, die nu zo moreel superieur vallen over Wilders”… ‘k Wil hem op mijn manier bijvallen: bij velen droop de heilige verontwaardiging van hun gezichten af en dat was geen prettig gezicht :-(

jan van herp

Beste Ebru,

Wat goed dat je ook eens een tegengeluid laat horen. Het werd ook eens tijd dat iemand in stevige bewoordingen de andere kant van de zaak laat zien. In eerste instantie was ik stevig onder de indruk van jouw stuk maar later begin het toch een beetje te kriebelen. Zeker toen ik het onuitputtelijke lijstje las overt de miljoenen keren dat je van alles moest uitleggen, spellen of toelichten. Heb je gelijk? Jazeker want wij Nederlanders zijn nu eenmaal een nieuwsgierig volkje. Heel veel van die miljoenen mensen zijn echt geinteresseerd in jouw afkomst, godsdienstbeleving, of je Turks bent of Marokkaans en hoe je het vindt dat je twee landen tot je beschikking hebt om in te wonen. Dat hebben wij natuurlijk allemaal niet. Hoogstens een volkstuintje of een stacaravan en als we geluk hebben staat de caravan in Belgie. Nederland is een mondiale speler waar het gaat om handel en industrie maar de gewone mensen wonen gewoon in een doorzonwoning en hebben maar weinig kontakt met andere culturen. Je kent dat wel, je hoort altijd maar over die Marokkanen en plotseling kom je met een Marokkaan in contact. O hemeltje toch. Wat nu? Waar moeten we het over hebben? Over Marokko natuurlijk want Wilders is niet het meest logische onderwerp voor een eerste ontmoeting. Pijnlijke stiltes vermijdend vraag je naar de juiste spelling van de voornaam. Je wilt tenslotte voorkomen dat je de naam verkeerd uitspreekt.
Verder in jouw stuk verbaas je je erover dat niemand meer Marokkanen wil in Nederland. Waarom zouden we dat moeten roepen dan? Want dan komen de criminalitieiscijfers boven drijven. Volgens mij zijn die cijfers correct. Daarnaast zal het je waarschiujnlijk moeten verbazen dat heel veel PVV stemmers medelanders zijn. Omdat ze zelf ook zien dat in een land als Nederland de rek er een beetje uit is.
Tenslotte kan ik het met de beste wil van de wereld niet met je eens zijn als je roept dat Wilders zo’n beetje het beste is wat Nederland is overkomen. Het is een blamage dat we schijnbaar zo’n paljas nodig hebben om probemen op de politieke agenda te krijgen. Dit vraagt om een sjieke manier van handelen. Een manier die past bij het niveau van de Nederlandse beschaving. En dat in het verleden dingen wellicht niet vroeg genoeg zijn geconstateerd is inderdaad bescheten maar de mens lijkt wel erg veel op de kikker die maar niet uit het hete water springt. Verbazend maar waar. Nederland is goed in het vinden van oplossingen voor onstane probemen. Die oplossingen zijn misschien niet acceptabel voor iedereen maar dat is dan maar zo.

Olinda Luksen

pats boem top!

H.J. Grijpink

Ebru Umar legt heel duidelijk de vinger op de zere plek. Dat het haar door politiek correcte Nederlanders niet in dank wordt afgenomen, hebben we gezien bij Huberto Tan, waar schreeuwlelijken als Peter R. de Vries de mening van de Nederlander mogen vertegenwoordigen. Hoewel ik toch niet blij ben met de uitspraak van Wilders, begrijp ik wel dat het als ‘wakeupcall’ voor ALLE Nederlanders zijn waarde kan hebben.

Barry Boerekamps

Ebru for president, ik zou willen dat ik het zo goed kon uitleggen.

Kees

Ben het wel aardig eens op de alinea over de holocaust na. Deportaties uit NL hadden meerdere oorzaken. Goede gemeentelijke administratie, geen bergen om je in te verschuilen, joodse raad die joden ook verzocht mee te werken en heel jammer maar zou jij he gezin riskeren voor een ander? Dat is het dilemma voor iedereen. En ja het leven ging door, niet omkijken, niet vragen zo gaat t nog steeds, wie grijpt er in als een homo op straat in elkaar wordt geslagen, wie durft 112 te bellen. We zij allemaal maar mensen. En we willen niet toegeven dat we niet zo menselijk zijn. Dat kopen we dus maar af met een euro voor de Afrika collecte. Dat voelt goed, je hebt je best gedaan.

marco

Jaja, nogal manipulatief geschreven “De PVV-leider houdt álle Nederlanders de spiegel voor.”‘, waarna je even later weer een onderscheid maakt tussen “Nederlanders” en allochtonen; soms benoemd en dan weer onbenoemd. Zie je niet per ongeluk ook jezelf in die spiegel, want ook jou heb ik niet horen roepen dat je méér marrokanen wilt.

L. van Mulligen

We mogen vast wèl roepen: meer Marokkanen, minder Nederlanders!! Oftewel: weg met ons!!!
De selectieve verontwaardiging is weer gigantisch.
Hup Ebru, laat ons maar zien, hoe onnozel en hypocriet we zijn!

Adriaan Riemersma

Mij lijkt het geen geweldige tekst. Op het eerste oog kennelijk sympathiek en beslist ook correct, maar bij nadere beschouwing jakkert deze tekst van de ene valkuil naar de andere: generaliseren, opblazen, luidkeels, bol van de verontwaardiging, gebrek aan empathie.
Alleen al zo’n woord als ‘jodenreflex’. “Ga je schamen”, zei iemand en ik zeg het na.

jos van veen

Goed stuk.
Ja, er is sprake van Diepteframes en dat hangt niet alleen samen met WO 2
Ja, er zijn cultuurverschillen..culturen hebben zo hun eigen dwang en drang om te profileren en sluiten niet deelgenoten uit,,
Ik kan nog zo goed bevriend zijn met een Afrikaan, maar als het er op aan komt ben en blijf ik een outsider.Heel erg primaat.Heel erg normaal.

Werkelozen/minkukels en hysterici willen graag etaleren dat ze Gutmensch zijn..zij krijgen al te weinig aandacht naar hun mening en zijn stapeldol op foto’s en brieven in de mediahype..
De nationale sport is nu aangifte tegen Wilders..(“heb je ook al aangifte gedaan..” Nee..kom op man)
DE onzin wordt een karikatuur van zichzelf..

En zolang er niet samen gefeest en gevreëen kan worden is er geen sprake van integratie

Dat Allemaal Nederlander is dus een valkuil..we hebben een Marokkanenberaad (al dan niet gesubsidieerd) en geen Nederlandersberaad..soort bij soort..Verschil blijft

Waarom nu ineens al die neoliberale eurofiele partijen gezamenlijk in actie tegen Wilders..
Dat mis ik in het verhaal, rerwijl het er duimendik bovenop ligt..
De EU Parlemenstverkiezingen!!
Campagne voor de EP verkeizingen..daar gat het over..hoe smeren we Wilders onder de modder en stinkende stront..hij is een te gevaarlijke concurrent in mei..
Dus maak hen zwart en hits de boel op..Alles is geoorloofd om de eurofiele neoliberale macht te redden..

De eurofiele neoliberale partijen (VVD, PVDA, CDA,D66,CU,SGP) zullen met een winst van Wilders

De meerderheid in Nederland wil van deze EU af..!!

een bipolair beleid moeten voeren.(dubbele Januskop)
De zetbazen hier willen de EU dienen en Nederland slaaf/afhankelijk van Brussel maken, echter ..met winst van de PVV wordt Nederland vertegenwoordigd door een anti-EU geluid..( de meerderheid..DUS “populistisch” en daar moeten deze Eurofielen en federalisten een geweldig vuig stokje voor steken.

Valse moraal, vieze spelletjes, pervers gebruik van Marokkanen(als wegwerpartikel..) een parade van de opmaat van neoliberale dictatuur met neofascistische trekken

Miljoen PVV stemmers worden eventjes impliciet in de ban gedan, terzijde geschoven, gediscrimineerd, bang en onzeker gemaakt (lopen weg, willen etaleren Gutmensch te zijn), gemanipuleerd op Machiavellische wijze,tegen elkaar uitgespeeld..met een valsheid en hypocrisie die niet te vreten valt en afkomstig is uit een machtsstrijd in de parallelle wereld van onze inteelt politiek..
Zie hier uw achterbakse en hypocriete politieke leiders.
(zelfs Marokkanen gaan de mist in bij de VVD, tezamen met Antillianen,. De Polen zijn bij de PvdA aan beurt etc..zwarte potten en ketels..)

DIT STAAT ONS TE WACHTEN MET ABSOLUTE MACHT VAN NEOLIBERALEN..1984
Razzia’s.Gestapo. gestoorde orakeltaal..”markt”, en hun gestoorde ethiek.
Dat zijn dus ONZE GEKOZEN!! VOLKSVERTEGENWOORDIGERS.
(kun je nagaan hoe gek we zijn) die alleen bij verkiezingstijd uit hun Walhalla komen om hier de boel te belazeren met hun valse moraal.

Nou, die kunnen we dus weer op hun donder geven bij de EP verkiezingen in mei a.s. door op de PVV te stemmen.

Marokkanen is één, onze maatschappij overdragen aan een centraal dictatorsysteem is twee..en dat is wel heel iets anders.Even goed onderscheiden

Even niet de boel verwarren mensen, we hebben al genoeg politieke modder en onzin van de eurofielen over ons heen gekregen..

Neoliberaal eurofiel HOOPT dat de keizers voor het EP de strontlucht van Wilders nog in de neusgaten hebben..Terwijl elke hond weet dat Wilders allen naar de overlastgevers heeft geduid niet nar de Marokkaanse Gutmenschen uit beraden en zo..

Gewoon even niet aan toegeven.
Pas op en laat je niet bedonderen

Dit wilde ik ven kwijt als politieke analyse ..Dit spel is de rode draad..

Kimo Bettazzoni

@A Krijger: “Atlijd naar NL”?

Gebruik je verstand, lees eens een krant.

Het gros wil naar Zweden, Denemarken of Duitsland.

Veel aantrekkelijker dan dit kleinbrugerlijke kikkerlandje waar het stikt van de kortzichtigen zoals u.

Hamid

Misschien moet Ebru maar als spindoktor bij de PVV aan de slag gaan.
Hoe je de haatzaaiende woorden van Wilders zo kan verdraaien vind ik toch wel knap.

(Anoniem)

Bij dezen mijn opinie:

Dhr. G. Wilders heeft zijn (politieke) standpunt erg duidelijk verwoord. Was het nog eerst te doen om de “Islamisering” in Nederland, verandert dat nu naar het haat zaaien naar een bepaalde groep mensen in Nederland.

Dit is wel degelijk discriminatie én haatzaaien. Ik ben het ook absoluut NIET eens met Dhr. G. Wilders op dit vlak, maar, zoals Mw. Umar aangeeft, zijn er wel degelijk autochtone Nederlanders die discriminerende gedachtegangen hebben. Den Haag en Almere (waar de PVV zich dit jaar verkiesbaar stelde) zijn beide zeer multiculturele steden, dus het is niet dat de stemmers niet weten waar zij op gestemd hebben. Toch vraag ik mij af, zouden de stemmers op de PVV spijt hebben na deze uitspraak van Dhr. Wilders, óf is dit wel degelijk een reden waarom zij gestemd hebben. Ik heb de video met de “Marokkanen, Minder, Minder” al meerdere malen bekeken. Dhr. Wilders vertelde na afloop dat hij het alleen bedoeld heeft naar criminele Marokkanen in Nederland. Maar goed, Marokkanen? Zijn het dus geen Nederlanders meer? En naar mijn inzien is Dhr. Wilders intelligent genoeg om te weten wat hij tijdens zijn uitspraken zei. Zo zei hij niet “Minder criminele Marokkanen”, maar slechts “Minder Marokkanen”.

Ik ben zeer benieuwd hoe dit verder zal aflopen en ik weet niet of deze uitspraken binnen de Nederlandse bevolking zullen escaleren, maar dat lijkt me sterk.

Mvg,
(Anoniem)

cor verhoef

Wat een volslagen idioot verhaal: “Wilders is het beste wat Marokkanen is overkomen. Ineens bestaan Marokkanen en zijn ze volwaardige gesprekspartners”. Wilders praat met niemand en zeker niet met Marokkanen (afgezien van dertien-jarige jongetjes). Wilders heeft nog nooit een constructief idee gehad. Deze publiciste kwaakt maar wat, net als Wilders doet. Ze hebben allebei hetzelfde doel. In de publiciteit komen.

Harm Hessels

Wilders roept iets wat veel Nederlanders al jaren zo voelen. Al die commentaren hier….ga eens een weekje in Rotterdam Noord als blond meisje zonder hoofddoekje lopen. Ik garandeer jullie dat je erger wordt dan Wilders. Waarom moet ik respect ( laat staan tolereren dat ze naast mij wonen)hebben voor mensen die vanwege hun religie mij niet respecteren en wegzetten als ongelovige hond?

Mieke

Wat een blaas artikel; zo krijg je alles aan elkaar geluld! Hoofdredacteur van opzij worden? Dan zeg ik m’n abonnement op!

Martinus de Borst

´Nederlandse politici zijn de schuld van…..´ Het was even zoeken maar het ontbrak ook dit keer niet in de
´verklaring waarom, waardoor, door wie etc´.
En de suggestie dat de genoemden zich gedistancierd hebben van alles, lijkt mij gedeeltelijk een “eigen doelpunt”.
Wat deed ikzelf aan het probleem, ontbreekt in dit artikel en dat maakt het een wat raadselachtige “JIJ bak”.

Moes

„Marokkanen? Het zijn NEDERLANDERS!”, juist en laten ze zich dan gedragen als Nederlanders met een donkere huidskleur en niet als …………

W.Westenbrink

Beste Ebru,
Ik heb zojuist je artikel gelezen maar voel me echter totaal niet aangesproken omdat je in jouw artikel alle Nederlanders over één kam scheert [generaliseerd]. Sterker nog, ik vraag me af of je überhaupt wel snapt waar de hele kwestie Wilders precies om draait, en dat de gemiddelde weldenkende Nederlands burger zijn/haar nekharen recht overeind gaan staan na het horen van een dergelijke uitspraak van Dhr. Wilders.

Wilders probeert namelijk [bewust] een wig te drijven tussen de autochtone en de allochtone Nederlandse burger en wil hiermee alleen maar opschudding mee proberen te creeëren. Mocht er hierdoor echter daadwerklijk een vete ontstaan tussen zijn zwakzinnige achterban en dwaze allochtone Nederlanders, dan krijgt onze blonde toupet uiteindelijk nog zijn gelijk ook..

Als we deze schreeuwende joker nou eens lekker met z’n allen straal zouden negeren, en zijn ondoordachte scanderingen lekker langs ons heen zouden laten gaan, dan zou ons kleine kikkerlandje er nu een stuk vrolijker uitzien. Iedereen heeft tegenwoordig [een al dan niet doordachte] mening over iets, en vind het nodig deze te pas en te onpas te verkondigen [vrijheid van meningsuiting immers] en hiermee staan wij dus jammergenoeg toe dat dit soort volidioten überhaupt gehoord worden.

Naar mijn mening leven we in een prachtig [weldenkend] land en is de multi culturele samenleving absoluut geslaagd. Kijkt u maar eens naar de nieuwe Nieuwe Nederlanders en hiermee bedoel ik onze jeugd van tegenwoordig, Ebru.

Marty LeBlanc

Marokkanen in Nederland voelen zich marokkaan.. Met marokkaanse normen en waarden. Trots op Marokko. Leven volgens de niet westerse Islam.
De ‘born here’ actie en zich Nederlander voelen is enkel wanneer het ze uitkomt.

Jerusha G.

Ah, nou snap ik waarom het reactiegedeelte urenlang blanco bleef – en ik al die tijd maar denken dat mijn reactie niet werd goedgekeurd en ik het daarop nog maar eens probeerde, en anders verwoorde, en nog eens, waardoor er nu opeens drie reacties van mij staan. Het systeem sloeg gewoon op hol.

Vincent Keers

L.S.

Racisme of rassen discriminatie (frans: race=ras) is in Wilders context niet van toepassing, want dat betreft een ras.
Bestaat er een Nederlands, Frans, Engels, Turks, Marokkaans ras? Ik hoop dat wij ooit zover komen dat wij bij het begrip “ras” de wenkbrauwen optrekken: Huh?? Wellicht dat het al zover is, gelet op het gebruik in deze Wilders tragedie.

Wilders Wil = etnische zuivering: meer of minder Marokkanen.

Meer Marokkanen geeft verhoudingsgewijs een positiever beeld in de statistieken t.o.v. de Nederlanders.
De sukkels begrepen hun leider verkeerd.

m vd m

Hoe komt het toch dat zoveel autochtonen Nederlanders juist de Marokkanen (ze zijn nog steeds Marokkaan omdat ze ook dat Paspoort bezitten) zien als de oorzaak van alle ellende???
Waarom niet de Turken, Chinezen of Surinamers???
Waarom willen de meeste werkgevers hen niet???
Waarom is de schooluitval bij hen het hoogst???
Zou het zijn omdat ze heel gewone hardwerkende en naar iedereen vriendelijke, behulpzame mede lievende en onderdanige Nederlands zijn die helemaal niets verkeerd doen en ook helemaal niets tegen wie dan ook hebben!!!
Ik begrijp niet hoe het komt dat het Centraal Bureau van de Statistiek zulke slechte cijfers kan produceren over deze bevolkingsgroep!!!!!!

M.A.M de Boer

@harm hessels.

De Marokkaanse kinderen die de afgelopen 10 jaar hier geboren zijn, zijn bij voorbaat al 2e-rangsburgers. Integreren moet wel van 2 kanten komen, namelijk. als je op de snelweg geen ruimte biedt aan een invoeger is het BOEM!
En dat heeft vooral Wilders niet gedaan. En werkgevers enz enz enz.
En Marokkaanse opruiers zitten liever in de kroeg dan in de moskee, hoor.
Dat heeft niets met religie te maken.

Dick van Ijperen

Was het Mark Rutte die een vieze smaak in de mond kreeg? Tsja snoepie van me, lieve lachebekkie, dat krijg je van een overmaat aan krokodillentranen. Mevrouw Umar heeft natuurlijk voor minstens 300% gelijk: al dat politiek correcte gejank van de gevestigde partijen (met PvdA voorop), nadat ze decennia lang en nog steeds de (integratie-)problematiek hebben ontkend, het is werkelijk om misselijk van te worden.
Het verschijnsel Wilders is niet ‘onbevlekt ontvangen’. De thans lamenterende politieke partijen hebben dit eitje bevrucht en beklagen zich nu omtrent het geboren misbaksel. Hoe was het dan gesteld met de kwaliteit van het bestuurlijke zaad van die partijen?
Dit is een retorische vraag, waarop Wilders dus het antwoord is.
Droom lekker voort Samsom, c.s.! Maar met krokodillentranenmisbaar leg je het door jullie zelf geschapen monster niet het zwijgen op.

paul

Beste mevrouw Ebru Umar, dank u wel voor de spiegel en de bevrijding die erop volgt ….

Geert van Nuijm

Ja, natuurlijk krijg je de vraag waar je (naam) vandaan komt, waar je het leuker vindt, of je moslim bent. Dat heet interesse…

Zou toch verschrikkelijk zijn als je dat niet meer mag zeggen. Heb weleens over een markt gelopen in Turkije en daar zijn al die vragen over afkomst tien keer meer. En ze verkopen ook genoeg spiegels op die markten, dus koop er een en kijk er eens in!

Arjan Korevaar

Mijn dochter is in Barcelona aangevallen door ca 8 Marokkaantjes die het op haar tas hadden voorzien, die om haar nek hing. Ze is daarbij bijna gekeeld en kon lange tijd maar moeilijk praten. In Amsterdam is haar tas in een café door een tweetal Marokkanen gestolen. Mijn zus, die 1 arm heeft, is twee keer bijna beroofd door een Marokkaan in de trein. De laatste keer trok deze Marokkaan, toen hij achtervolgd werd door mensen, die op haar gegil waren afgekomen en de achtervolging inzetten, een mes. Een vriend van mijn dochter is bedreigd met een ijzeren staaf toen hij iets zij van een Marokkaan die een auto open brak. Ik ben ernstig bedreigd door een Marokkaan in ons park. Ook ben ik bijna beroofd door een Marokkaan, die dor het raam van de trein naar binnen dook en mijn rugzak te pakken had. Een andere keer probeerde een Marokkaan van achteren over de bank in de trein mijn portefeuille te rollen. En mijn oude moeder is bijna beroofd van haar portemonnee door een Marokkaan, toen ze in de tram stapte. Mijn zus wist dit door hard te gillen te voorkomen.
Het blijkt dat 65 % van de Marokkaanse jongens met de politie in aanraking komt. Hier komt uit eigen kring geen reactie op: mijn neemt geen stelling tegen deze criminaliteit. Ik ben zelf op de Antillen geboren en vindt dat men criminele Antillianen moet terugsturen. Ook Nederlanders werden in de 60-er jaren van de vorige eeuw op eigen kosten van Curaçao naar Nederland terug gestuurd als ze met de politie in aanraking kwamen. De huidige commotie rond Wilders kan tot gevolg hebben dat Marokkanen zich onaantastbaar gaan voelen en wederom niet tot introspectie zullen overgaan.

AK

@ rk hak en andere mensen die verwijswoorden willen gebruiken, Ebru Umar is een vrouw.

@ Jerusha G. dat dacht ik ook, denk dat de redactie er inderdaad wijs aan doet even de reacties door te lichten in deze tijden van makkelijke geïnitieerde chaos.

@ Harm Hessels over een kam scheren is ook een talent alleen heeft niemand er zijn brood me verdiend.

@ L. van Mulligen. Grappig dat je gelijk hebt want bij gelijkblijvende hoeveelheid Marokkanen die gemiddeld meer kinderen krijgen dan Nederlanders is het helaas niet anders. Dat neemt niet weg dat mensenrechten universeel zijn vastgelegd en nageleefd dienen te worden.

Spiegelglas

Prima hoor al dat protest tegen Wilders, maar waar blijft de schaamte en de publieke verontwaardiging onder het Marokkaanse volksdeel na verwerpelijke uitspraken van haatimams of jarenlang systematisch geweld door Marokkaanse jongens?

Sed

@harm hessels

İk weet niet wat je praat maar ik woon al 25 jaar in Rdam Noord als een blondine.. Niemand behandeld je hier als een ongelovige hond als je respectvol bent tegen je omgeving. Blijkbaar heb jij een arrogante houding tegenover je buurtbewoners . Rotterdam Noord is een wijk waar twee derde van allochtone afkomst is. Het bestaat grotendeels uit allochtonen van Marokkaanse, Turkse en Antilliaanse afkomst. Zeeeeer gevaarlijke bevolkingsgroepen toch? Foei. Als het zo was, kon ik helaas niet als vrije blondje op straat durven te lopen. Nou lieve Harm.. Alles behalve dat! Noord is een wijk wat bestaat uit gezelligheid en saamhorigheid. Nooit heeft iemand mij hier buitengesloten. İnmiddels rijden er genoeg politieauto’s voor veiligheid op straat. İedereen accepteert elkaar ongeacht kleur, geloof en ras. Blijkbaar is er iets mis met jou. İk heb alleen maar autochtonen in mijn flat wonen en ze zijn hartstikke tevreden! En Harm.. Als het je niet bevalt ga je toch lekker weg? Verhuis lekker naar Barendrecht heb je helemaal geen last van buitenlanders! En voor mijn Turkse koffie mag je altijd langskomen…

Adriaan

Blijf gewoon zelf nadenken.
Onze koning, koningin en hun kinderen zijn per definitie allochtonen……
Beoordeel mensen naar hun daden!
Omgekeerd, doe de goede daad als je goed beoordeeld wil worden! Als sommige Marokkanen en Roemenen door hun daden het voor hun mede-allochten moeilijk maken… Hoe daar uit te komen? Beter gedrag wellicht?
Als honderdduizend roepen “weg met die reeds gestrafte pedo uit Leiden” en een ander roept ” willen jullie meer of minder Marokkanen ” …. Gaan politici (lees dus ook hier sommige politici) daar opvallend wisselend mee om.
Nederland denk zelf na, van welke ‘kleur’ je ook bent!

Allo Chtoon

Ik ben al jaren allochtoon. Eerst zonder het te weten. Toen las ik een definitie en dacht ik ‘aha, dat ben ik dus’. Daarom doen sommige mensen raar tegen mij. Maar goed ik begrijp het wel, want ik ben ook zo met Friezen, Limburgers en West-Vlamingen.

Hoe dan ook, Wilders is een control freak. Hij is enig lid van zijn partij, dat is makkelijk. Met succes komen extra mensen. Die zijn moeilijker te managen maar met een beetje chantage (shit niet nederlands woord) kom je een heel end. Zijn vertegenwoordigers zijn aan hem gebonden tot de dood. Tot ze door krijgen dat er leven na de PVV is en vertrekken.
Hij wil ook Nederland onder controle hebben. Hij heeft het over Islamisering maar nooit over de vreemde Gristenen die Nederland echt een vreemde eend in de Europese bijt maken. Daar heb ik mij altijd over verbaasd. En verder de rest, de Katholieken met hun pedofiele priesters. Waarom zijn die nooit onderwerp van gesprek. Ze zitten hier wat langer maar de tijden veranderen en niemand staat boven verdenking. Ze hebben niet het monopolie op een goed werkend moreel kompas.

En de veiligheid wil hij tot nul krijgen. Hij wil van Nederland een soort Zwitserland maken want het gras is altijd groener bij de buren. Maar de Zwitsers zijn onze buren niet. Dat is voor hem een praktisch probleem. Het liefst zou hij iedereen die zich niet aan zijn normen voldoet het land uit zetten. Waar? Dat zegt hij er even niet bij. Maar daarom heeft hij het nu over Marokkanen en straks worden het de volgende groep op z’n lijstje.

En als een control freak de situatie even niet meer onder controle heeft, dan krijg je toestanden zoals nu. Bellen en zweten. En geïmproviseerde interviews. Hij zegt dat hij door zal gaan tot de dood. Dat wil ik nog wel eens zien. Ik denk dat hij ooit eindigt met een goed baantje bij een denktank.

Verder zal de wereld zijn normale gang blijven gaan.

Maria Corpeleijn

Wat erg allemaal: zoveel miljoen keer te moeten horen dat je zo goed Nederlands praat. Heb ik NOOIT mogen horen, waarschijnlijk vanwege mijn Rotterdamse accent. Verder moet ik ALTIJD mijn naam spellen, die is voor iedereen zeer moeilijk. Ik mag graag aan alle mensen met een interessante naam de betekenis daarvan vragen: wat is daar mis mee? Toen ik jaren in het buitenland woonde en de taal ook goed sprak werd mij ook zoveel miljoen keer gevraagd welk land fijner was om in te wonen. En?????Wat is er mis met die vraag?
Ebru wat kan je toch geweldig overdrijven.
Overigens staan er prima stukken in je brief. Leuk weer eens een totaal ander standpunt te horen.
Sterkte met de miljoenen vragen!

Judith

Voor een deel herken ik het probleem, toen mijn dochter met Carlos thuis kwam was de eerste vraag vaak, waar komt hij vandaan…tja uit Nederland dus. Als ik het over de buren op de hoek heb zeggen ze …die Turkse mensen? Maar ook als “Nederlandse” heb ik te maken met hokjes. Ik ben die vrouw in de scootmobiel. Vaak is het benoemen niet slecht bedoeld maar het kan helemaal verkeerd overkomen

Leo de Leede

Heel goed neergezet,er staan veel waarheden in, ga zo verder. Geweldig om de andere kant eens te bekijken, iedereen zou dit eens moeten lezen en op zich in laten werken!

J Dewesp

Dit vind ik totale onzin! Nee ik heb ook nog nooit iemand horen roepen: ik wil meer Grieken in Nederland, ik wil meer Brazilianen in Nederland, ik wil meer Amerikanen in Nederland! Wat mevrouw Ebru Umar hier mist is dat Dhr Wilders systematisch (Nederlandse) Marokkanen weg zet als crimineel, dat hij ze het liefst het land uit zet, en dat hij dat wel even wil gaan regelen. Wilders heeft genoeg hersencapaciteit om het bijvoeglijk naamwoord crimineel bij zijn speeches te voegen. Dat doet hij herhaaldelijk niet, ook niet als er naar gevraagd wordt. Dat is zeer kwalijk.

Het is bijna hilarisch dat mevrouw Ebru Umar zelf de bijvoeglijke naamwoorden voor Wilders in haar column toevoegt: “Als enige politicus in Den Haag lijkt Wilders maar al te goed te begrijpen dat Marokkanen Nederlanders zijn. Als enige politicus in Den Haag neemt hij deze Nederlanders serieus. Hij stelt eisen aan hen, formuleert verwachtingen en zegt ronduit: ‘You’re either with us or against us’.”

Wanneer heeft Wilders begrip getoond voor deze groep Nederlanders? Wanneer heeft Wilders discussie gehad met Nederlanders van Marokkaanse komaf? Wanneer heb je Wilders horen zeggen dat er ook hardwerkende Marokkanen zijn die heel goed zijn voor Nederland? Wanneer heeft Wilders überhaupt met enig respect over deze groep Nederlanders gesproken?

Ik snap wel dat mevrouw Ebru Umar haar punt wil maken dat ‘we’ allemaal Nederlanders zijn. Maar om die credits ook aan Wilders te geven heb je wat mij betreft een flinke plaat voor je hoofd.

Ik raas nog even door: Dit klinkt ook zo lekker elitair:

“Want prima hoor, die allochtonen. Al die Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen in Nederland. Maar niet als buren. Niet als collega’s. Niet als speelvriendjes. Niet als vrienden.”

Dan zet mevrouw Ebru Umar de Nederlanders van Nederlandse komaf even lekker allemaal weg als xenofoben. Dan zou deze mevrouw toch echt even wat beter om zich heen moeten kijken hoor. En niet alleen kijken naar die schreeuwerds ZOALS WILDERS die alleen maar roepen dat het kwaad uit Marokko, Turkije, de Antillen en Suriname komt.

Wilko uit Amsterdam

Goed stuk,
We moeten eens ophouden met een uitspraak van iemand te beoordelen vanuit een “verheven politiek correct ethisch denken”, maar gewoon op de inhoud ingaan.
Dan blijft dat Wilders, weliswaar op een uiterst populistische en verfoeilijke manier terecht een punt aansnijdt dat door geen enkele andere politicus wordt omarmt.
Het omgaan met mensen die anders zijn, is heel lastig, zeker als de vraag is waar hun belangen & prioriteiten liggen, in Nederland, bij een Vorst elders, bij een godsdienst??
Wellicht moeten we naar het Amerikaanse model “je mag hier zijn en blijven, als je er naar streeft er hier en nu met elkaar iets van te maken. Dus taal & vak leren staat hoort daarin voorzieningen te treffen – meer geld voor onderwijs, meer herkansingen ! Je aan de regels houden, de staat legt heel heldere regels op over scheiding kerk en staat, vrijheid van meningsuiting, ook t.o.v. de Islam !, vrouwenrechten etc. En verder vooral hard werken, niets voor niets, niet verwachten dat als je 20 bent in een nieuwe auto kunt rondrijden!
Behoud van oude culturele identiteit is minder belangrijk dan zorgen dat het hier en nu maakt! Personen die deze forse integratiestap tegenwerken horen hier niet thuis, ook niet van religieuze professie

Micio Nero

@ reactie #31 (eva):

Ik ben wel degelijk een Nederlander, ook al ben ik pas op mijn 15de naar NL verhuisd en heb op mijn 22ste de nederlandse nationaliteit verkregen! Mijn vorige nationaliteit, die ik destijds al te graag heb afgestaan, meld ik anders nooit (ook al vragen mensen er wel naar, gezien mijn niet-nederlandse naam…). Het wás en ís mijn land niet: mijn ouders komen er vandaan, en ik ben daar geboren, maar verder heb ik niets met dat land. Ik ga er ook bijna nooit naar toe, alleen heel af en toe om familie te bezoeken. Dus ja, ik ben zeker Nederlander, en niets anders!

Eva Rom

We mochten niets zeggen toen ze omwille van economisch gewin in onze toen nog gezellige volkswijken werden gedumpt die in ras tempo veranderden in getto’s. We mochten niet stigmatiseren toen we vervolgens vanwege criminaliteit onze geliefde stad verlieten. We mogen niet klagen nu vanwege al deze instroom onze pensioenen dalen en wij aldoor langer moeten werken. Wij mogen zelfs niet zeggen dat we er graag wat meer zouden zien vertrekken.
Van wie eigenlijk niet???

Marius van Huygen

Minder migratie in het algemeen en minder Marokkanen naar Nederland met een Marokkaans paspoort is kabinetsbeleid.
Wilders zegt dus niets nieuws en ondersteund het kabinetsbeleid.
De politiek correcte pers is dus weer bezig met een hetze zoals destijd met Fortuyn het geval was en dat is niet zonder gevaar zoals is gebleken.

Manon

Geweldig stuk! Fijn dat er wat diepgang achter de redenering zit. Dit zet me echt aan het denken.

Ik wil gewoon een gelijke behandeling voor iedereen. Een crimineel is een crimineel, wat voor huidskleur of cultuur hij ook heeft. Maar een Nederlander is een Nederlander! En alle Nederlanders dienen gelijk behandeld te worden. Door Wilders, door de overheid, maar ook door de rest van de bevolking.

Jan van der windt

Zelf heb ik 19 jaar in een ander (Europees) land gewoond – en heb haarfijn ervaren wanneer je wel of niet geaccepteerd wordt als één van de eigen bevolking, ondanks je rare achternaam en je accent. Men dient een gelijk kennisniveau te verwerven als de lokale bevolking dat heeft van de taal, de geschiedenis, normen en waarden en de sociale cultuur. Met die kennis begrijp je waarom mensen zich gedragen zoals zij dat doen, en hoe jij je dient te gedragen om als volwaardig en gelijke te worden geaccepteerd.
Ik denk dat Nederlanders net als andere Europeanen, immigranten zien, zoals die immigranten zich zelf zien – en waar die nieuwe landgenoten zich mee identificeren – en zich daar naar gedragen.
Wanneer een Marokkaan zich vastklampt aan zijn oude loyaliteiten en zich ziet als:
1. ten eerste als moslim
2. daarna als Marokkaan
3. en oh ja, ik heb ook een Nederlands paspoort, dus ik ben ook nog Nederlander, zeker als het mij uitkomt.
…… dan heeft hij wel en probleem. En of hij dat discriminatie noemt is zijn zaak.
Ik omarm iedere nieuwkomer, die het helemaal wil gaan maken en daar zijn stinkende best voor doet. Dus ook een Marokkaan die zegt, Nederland is mijn nieuwe vaderland, hier wil ik mijn toekomst opbouwen – en daar zal ik mijn uiterste best voor doen. Ik doe alle moeite om het Nederlands mij tot mijn nieuwe taal te maken, zodat ik zo goed mogelijk mijn collega’s en andere mensen kan begrijpen en zij mij kunnen begrijpen – en dat ik mijn kinderen zo goed mogelijk kan voorbereiden op een plaats in deze gecompliceerde maatschappij.
Om het ingebouwde kompas, dwz. het sociaal-culturele gedrag van Nederlanders zo goed mogelijk te begrijpen, verdiep ik mij in de taal en de geschiedenis van het Nederlandse volk. Ik heb de meeste boeken van Geert Mak gelezen en nog eens 23 andere historische- en streekromans.
Ik wil zo goed mogelijk zelf voor mijn huisgezin kunnen zorgen, zodat ik niet mijn hand hoeft op te houden voor een uitkering, ik wil het immers hier helemaal gaan maken. Daarom volg ik ‘s avonds ook een vervolg vakcursus, zodat ik zo goed mogelijk aan de eisen van de arbeidsmarkt kan voldoen, want in mijn nieuwe vaderland worden hogere eisen gesteld om dat hogere salaris te kunnen verdienen, dan wat mijn opa behoefde te kennen bij het hoeden van zijn schapen.
Zulke nieuwkomers worden gerespecteerd afgezien waar zij vandaan komen, zulke nieuwkomers zullen makkelijk integreren en het ook gaan maken.
Laag ontwikkelde Nederlanders die geen initiatieven nemen en niet hun best doen zullen moeilijker sociale contacten leggen en moeilijker een (goede) baan vinden. Is dat discriminatie, JA, want discrimineren betekent “onderscheid maken” en dat doen alle mensen met het kiezen van vrienden en werknemers. Is dat racisme, NEE, want dat geld voor zowel Nederlanders als Marokkanen.

Jack Klaber

Ik heb geen van de 256 reacties hierboven gelezen, dus het kan zijn dat ik hier iets herhaal.
Ebru Umar haalt mij de woorden uit de mond!! Hij brengt mijn instelling uitmuntend onder woorden.
Ook ik was een allochtoon van het zuiverste water (beide ouders Duitse Shoa overlevenden) en begreep al heel vroeg dat ik door Nederlanders pas vol geaccepteerd wordt als ik mij aanpas en assimileer. Dat was voor mij geen optie en ben ik naar Israel geëmigreerd.
Ebru heeft in zijn artikel de juiste conclusies getrokken die een echte Hollander, bekend van recht door zee en geen blad voor de mond houdend, ook gemaakt zou moeten hebben. De politici die met opportunisme en net als een haantje op de toren met de wind meedraaien zijn hopeloos in de knoop geraakt met het allochtonen-beleid.
Pas toen Wilders kwam werd er voor het eerst nagels met koppen geslagen.
Chapeau Ebru!!

John

Bij een bedrijf waar ik vroeger werkt zaten twee software-ontwikkelaars, de een religieus en actief christen, de ander gelovig en actief moslim. De een had roots in Indonesie, de ander is Turk van geboorte. Ze zaten aan een bureaublok en moesten heel vaak samen dingen ontwikkelen of problemen uitzoeken. Ze stonden eigenlijk altijd voor elkaar klaar, net zo goed als voor hun andere collega’s (waaronden een ras-Rotterdammer en Feyenoord-fan). Ze hadden soms diepgaande gesprekken met elkaar, over maatschappelijke zaken en over het geloof. De christen was bijvoorbeeld best geinteresseerd in de rol van de moslim binnen zijn moskee-gemeenschap. Ze kenden hun verschillen, maar ze lieten die nooit, maar dan ook nooit, samenwerking of saamhorigheid in de weg staan. Zolang er mensen met die instelling rondlopen, houd ik hoop voor ons land.

Janet

Goed stuk, geeft stof tot nadenken en zelfreflectie. Dat is voor sommigen nogal pijnlijk, zoals uit een aantal reacties hierboven blijkt :-).

Waarom Amerikanen met een ander huidskleur zich Amerikaan voelen, ligt gedeeltelijk aan het immigratiebeleid daar. Je mag Amerikaan worden, het hoeft niet. Als je wilt immigreren, dan dien je aan veel meer eisen te voldoen dan in Nederland. De zogenaamde autochtone Nederlanders zijn dan misschien wel trots, maar nationalisme mag niet. Stel je voor dat er dan weer een etnische zuivering, zoals in de … jawel, 2e wereldoorlog zou kunnen plaatsvinden.

Trots op Nederland zijn wordt dan ook al snel uitgelegd als (extreem) rechts zijn, iets waar niemand van beschuldigd wil worden. Raar, want extreem links is wel geaccepteerd.

Een gebrek aan uitgesproken trots zijn op Nederland en het gedachtengoed van de 2e wereldoorlog heeft er voor gezorgd dat het extreem linkse gedachtengoed (iedereen mag doen waar hij/zij zin in heeft, mits de wet gerespecteerd wordt) prevaleert met als resultaat dat een aantal immigranten een dubbel paspoort heeft en/of de Nederlandse wet (en haar inwoners) niet respecteert. Dat zorgt voor onvrede, iets waar op ingespeeld wordt.

Ook heb ik het idee dat er door mensen (in het algemeen) vooral gereageerd wordt op de stukjes die in de media tot vervelend toe worden herhaald. Ik ben benieuwd wie het hele stuk heeft gezien. Want daarin heeft Geert Wilders wel gelijk: de media is in deze situatie ook onvolledig en daarmee partijdig bezig met sensatiejournalistiek.

Het zou goed zijn als er een transcript beschikbaar zou komen van de hele avond die gefilmd is, en niet alleen constant de nadruk zou worden gelegd op die ene uitspraak. Want door deze overbelichting wordt de hele situatie behoorlijk uit z’n verband getrokken en een conclusie trekken zonder alle feiten te kennen is niet strafbaar, maar wel heel erg dom.

Jan

Als er iemand is, die weet wat het is om gediscrimineerd te worden of gevraagd te worden ‘waar ben je geboren’, of tracht om op benauwende wijze ‘als autochtone Nederlander’ over te komen, dan is dat Wilders zelf. Waarom denkt u, dat hij zijn haar wit verft, waar het donker doorheen schemert? Hij is geen ‘etnische’ Nederlander [voor zover je daar ooit over kunt spreken] en heeft daar vooral zelf moeite mee… Vroeger werden, die mensen [evenzeer discriminerend] ‘een halfbloedje’ genoemd. Wanneer je bij foto’s van Wilders je duim op de haardos legt, dan zie je opeens het, enigszins zachtmoedige gelaat van een ‘Javaanse jongen’ tevoorschijn komen. Daar ligt de kern van Wilders’ probleem en het probleem van Wilders. In eigen ogen voelt hij zich minderwaardig en geen ‘volwaardige’ Nederlander en dus maskeert hij dat. Hij wil iemand anders zijn, dan hij is. En verkeert in dat opzicht in dezelfde positie als een deel van de Marokkanen, Turken en andere in ons land wonende buitenlanders, die hun etnische afkomst als een probleem zien voor hun volledige integratie… In zijn ‘haat’ tegenover Marokkanen en andere ‘buitenlandse’ minderheden sublimeert hij zijn eigen onlustgevoelens…

Anna

Gefeliciteerd Ebru, Theo zou trots op je zijn geweest!

M. de Keyzer

Ebru, dit is een top artikel.

Li Sent

Ik ben getogen in de provincie Gelderland, mijn buurman komt uit Tilburg, mijn andere buren uit Noord Holland. Enzovoort. Leuk om dit ‘te weten’, toch? Mijn kapper komt is een Mediterraan, mijn ex kwam uit Panama, twee tantes emigreerden ooit naar de VS, een collega trouwde met een Japanse en een Marokkaan trok ik eens zijn jas uit mekaar toen hij plotseling ging jatten in een winkel waar ik als klant braaf op m;n beurt stond te wachten, vrolijker kunnen we onze samenleving toch niet maken? Ik denk aan die NHder die al zo’n 20 jaren lang illegaal auto’s repareert in onze woonwijk, en ‘s avonds veel herrie maakt en de ventweg gebruikt als zijn bedrijfsterrein. Anderen geloven in De wet van Parkinson en vreten zo weinig mogelijk uit in hun werktijd. En gaan daar prat op. Kankeren kan altijd!

Peter Beerten

Beste Ebru,
Een heel knap artikel waar ik me als Belgische allochtoon in herken en sociaal maatschappelijk ook in kan vinden.
Ik vraag me ook af wanneer het geknuffel met sommige Marokkaanse BN-ers plaats gaat maken voor het echte integratiewerk. Want onze snel vergrijzende Nederlandse economie heeft op korte termijn behoefte aan minder deels-geintegreerde-Marokkanen en meer geëngageerd-nieuw-Nederlands talent. Dus onze politici doen er inderdaad goed aan om zich niet achter deze Wilders kwinkslag te gaan verschuilen, maar deze eerder als wake-up call voor hun achterban te benutten.
Ik adviseer je om met dit artikel en ideeëngoed naar Matthijs van Nieuwkerk te trekken. Want ik kreeg onlangs sterk de indruk dat het verhaal Wilders nogal op een eenzijdige manier aan het ‘huidige’ en ‘nieuwe’ Nederlandse publiek werd toegelicht. En als je support zoekt voor een leuke voorbereiding dan heb ik nog een paar leuke Belgische anekdotes. Succes en hartelijke groet. Peter

coen verharen

Beste Ebru Umar,
Ik vind je artikel “grote stappen snel thuis, ongefundeerd door de Nederlandse geschiedenis heenbanjerend, polariserend en verraderlijk”. Mijns inziens mis je de kern / essentie van datgene wat Wilders propageert en wat in zijn ogen zijn missie is. Wanneer Wilders spreekt over Marokkanen, dan bedoelt hij Nederlanders die het Islamitisch geloof aanhangen (en ook Islamitische gelovigen uit andere Europese landen). Wanneer het aan hem ligt worden die gedeporteerd naar… vul maar in… Ik wens je veel succes met je ambitie om hoofdredacteur van Opzij te worden en denk dat je voor die functie wat genuanceerder en meer gefundeerd te werk moet gaan.

Jeroen Hogaarts

Magistraal stuk waar wel wat kantjes aanzitten. Maar overal helemaal mee eens. Het tuig mag wat mij betreft gelijk weg, maar alle leuke en hardwerkende mensen , graag blijven want is wel zo leuk, wel zo gezellig en het wordt een stuk minder leuk als we niet lekker aan de Turkse thee kunnen en een lekkere roti kunnen eten of een overheerlijke couscous. Graag nog een woord aan meneer Wilders. Oliebol bedenk eens dat er ook Marokkanen zijn die belasting betalen en dus indirect/direct mee betalen aan uw salaris of gaat u dat vanaf nu en met terugwerkende kracht terugcompenseren en een klein bedankje al die jaren voor het meebetalen van uw salaris mag er best van af en dus een stukje respect of bent u dat verleerd op te kunnen brengen naar zij die er hard voor werken . En ja meneer Wilders dat zijn ook Marokkanen en mensen met een andere achtergrond qua nationaliteit.Buitendat hoe kunt u discrimineren , uw heeft zelf een buitenlandse vrouw dus waar haalt u het lef vandaan om zo onbenullig te reageren. Ik als Nederlander kan u rustig zeggen dat u in ons/mijn Nderand geen Nderlander bent en waarom dan niet nou lees het voorgaande dan begrijpt u me heel misschien dat ik me voor een dergelijk sujet als u SCHAAM

Peter Storm

Er is een Facebook-pagina “Meer Marokkanen”. Die wordt ook door Nederlanders geLiked, door mij onder meer. Dus de bewering “De waarheid is dat ik nog niemand heb horen zeggen – geen enkele Nederlander! – dat hij méér Marokkanen wil in Nederland” klopt gelukkig niet helemaal.
En dit: “Ik moet de eerste Nederlander nog tegenkomen die de grenzen wil openstellen voor méér Marokkanen – of welke buitenlanders dan ook.” Dan wordt het tijd dat Ebru Umar mij eens tegenkomt, of andere mensen die eren vinden dat immigratiebeperkingen als zodanig niet deugen en dat grenzen tussen staten dus dienen te verdwijnen, die vrijheid van migratie bepleiten als principe, dus inderdaad: “de grenzen wil openstellen voor méér Marokkanen – of welke buitenlanders dan ook.”

Willem Jan Triel

Wat een goed stuk, ik kreeg er tranen in mijn ogen van, elk woord dat uw schreef is waar. Ik hoop dat elke Nederlander van buiten Germaanse roots of wat dan ook dit leest en begrijpt en ook kan zeggen. Ik ben een Nederlander !!! En ik claim mijn recht om te zijn wie ik WILT zijn !!!

Johan Zuidema

De integratie in NL is mislukt. Ik woon in Wassenaar en het krioelt er van de Amerikanen. En die spreken erg goed (VS-)Engels. Na een avond zwaar tafelen spreek ik beter Swahili dan de hier woonachtige yank Nederlands. Ergo, aan de integratie van allochtonen kan nog wel het e.e.a. verbeterd worden.
Oh, het zijn overwegend expats? Ja, en?

De schrijfster heeft ongelijk met haar punt van herhalen naam. De Vries, Jansen, Mulder, e.d. zitten in mijn genen. Mede door tongval vraag ook ik om herhaling bij uitspreken van voor mij vreemd klinkende namen. Dat doe ik dus ook bij Nederlanders van Indonesische afkomst.
Bij dit alles is het goed te beseffen dat Nederlanders nogal doof zijn. Mijn eega is Gronings van geboorte en met een typische Groningse (achter)naam. Nou weet ik inmiddels dat er aardig wat dombo’s in de Randstad wonen, want er zijn zovelen die a) haar naam verkeerd herhalen en b) haar wegens achternaam beschuldigen Friezin te zijn. Voor de dombo’s: -sema is Gronings (bijv. Geertsema), -sma is Fries (bijv. Jorritsma).

Gerard Hofman

Helemaal met Ebru Umar eens. Ik woon 14 jaar in Argentinie en weet wat het is om als allochtoon beschouwd te worden. Hoe vaak ik niet moeten uitleggen wat Nederlanders van Koningin Maxima vinden, wat een blamage het WK in 78 wel niet was en hoe het is om een joint te roken in een coffeeshop.

Amiso

Iedereen uit de boven en benedenwindse eilanden zijn NEDERLANDERS op hun eiland EN in NEDERLAND! PUNT UIT!

lisa Bruin

Ebru, met dit artikel heb je ook een met Geert Wilders mee kunnen snoepen. Wanneer ga je nog een echte baan zoeken? wat een dom gekakel.
Good luck in the village :)

Dorien

Ja ik begrijp wel waar de schrijfster het over heeft. Als ex-NLer in de USA wonend erger ik me ook aan de hokjes mentaliteit van de NLer. Bijvoorbeeld: Nederlanders (zeker de moreel superieure “intellectuelen”) hebben het altijd over ‘de Amerikaan’. Maar wat is ‘de Amerikaan’? Native Americans, African Americans, Latin Americans, Canadian Americans, Asian Americans, European Americans etc.etc. In de USA leven al deze immigranten en culturen naast mekaar, MET behoud van eigen cultuur want daar is tenslotte ook niks mis mee! De leukste discussies elke dag zijn juist ‘where are you from?!’. Multiculti functioneert beter hier dan in Europa en wordt juist als iets leuks ervaren. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat de overheid men niet opdringt om “in te burgeren” want dat is nergens voor nodig. Mensen passen zich vanzelf wel aan als ze een job willen hebben.

wilma verheije

Er word mij hier in Canada ook steeds gevraagd waar ik vandaan kom.
Ik vraag dan maar aan de vrager waar zij vandaan komen en niemand vind dat erg. Het is altijd stof voor leuke verhalen want iedereen is een immigrant hier. Maar ja hier wonen natuurlijk niet 17 miljoen mensen op elkaars lip.

Henrik Bartelds

Het is ook allemaal een hoop poppenkast,Wilders roept dingen die die niet waar kan maken…Het hele land tuimelt vervolgens over m heen…Ik liep in het centrum en alles liep door elkaar,mensen van allerlei afkomst en niemand leek zich druk te maken om Wilders..Rutte verschiet nog sneller als een kameleon van kleur ,van de week zijn het weer maatjes….Volgende week is iedereen het weer vergeten,er gaan geen Marokkanen weg,iedereen is weer ff wakker geschud en ik?? Ik heb me voornamelijk kapot gelachen..Wilders zorgt iig voor actie en praat niet met dubbele tong…Het volk wil brood en spelen en Wilders geeft t ze,the show must go on

TonRelu

Ach ja, mevrouw Umar weer die indertijd, lijkt iedereen al weer te zijn vergeten, ten zeerste het harde allochtonen geneuzel van de helaas wijlen Theo van Gogh en Pim Fortuyn koesterde en daar regelmatig in mee ging.
Dat zij Wilders ook koestert, verbaast dus niet echt.

Een interessant verschijnsel was de constatering vorige week dat Haagse Nederlanders van Turkse afkomst massaal voor Wilders kozen, minder buitenlanders was daarbij het adagium; in die zin verbaast Umar ook weer niet.

Wel merkwaardig is haar constatering dat ze de eerste Nederlander nog moet tegenkomen die meer Marokkanen wil.
Ondanks haar superieur intellectualisme heeft ze helaas wat historische feiten gemist over de instroom van de Marrokanen in de Zestiger jaren die nu juist door de overigens rechtse politieke partijen in samenwerking met de industrie ten zeerste werd bevorderd om continuïteit in het arbeidsproces te garanderen,
in tegenstelling tot wat Wilders en de zijnen nog al eens over de erfenis van de zg linkse kerk roepen die om protectionistische motieven juist erg tegen de instroom was.

Tja, als je focus alleen Opzij betreft, mis je natuurlijk wel eens wat.

Remmelt Aalders

Het grote verschil tussen wat deze schrijver zegt en wat Wilders zegt is inclusief versus exclusief. En juist daarom kan Wilders nooit het beste zijn wat de nieuwe of gewortelde nederlanders zal overkomen, eerder het slechtste.

mdmmalou

Sorry Ebru,
Maar ik ben het niet met je eens. Wat wij vooral aan Wilders te danken hebben is, dat alle aandacht in de kern continu naar Wilders zélf gaat. Er zijn genoeg andere manieren om excessen in onze samenleving te benoemen en er wat aan te doen. Dit staat m.i. volkomen los van de prestatie van Wilders. Wat een gedoe die man! Jouw blijheid omtrent het gedrag van Wilders deel ik niet. Het komt op mij heel naíef over.

Jacob Boudewijn

Indrukwekkend.

‘een Nederlander in Duitsland’
Jacob Boudewijn

robert

Ik woon al 20 jaar in een ander land en voel me nogsteeds Nederlander. Ik heb me aangepast, spreek de taal en heb me vereenzelvigd met mijn gastland. Marokkanen wilden zich nooit aanpassen en hebben precies het tegenovergestelde gedaan.

Alexander Rouvoets

Hulde! Geweldig stuk.

Noud Hovius

Ik ben een Jood, een Marokkaan, een Berliner, een kaaskop. Zolang we categoriseren ben ik geen Nederlander en jij ook niet. Dus is het goed om te beseffen dat Hollanders Joden hebben verraden in WOII en nu hetzelfde doen met mensen die er anders uitzien. In het klein als buren en collega´s, in het groot door achter de slangenbezweerder aan te lopen.

Mooi stuk, maar wishfull thinking blijft ook op deze hoge toon niet meer dan dat.

fred nijhoff

Het zijn nog steeds Marokkanen,ook als je ze vraagt naar hun nationaliteit.
En de meeste die zich wel willen integreren worden wel geaccepteerd.
Komt het hun goed uit, hebben ze een Nederlands paspoort waar ze achter weg kunnen kruipen.
Natuurlijk zijn ze er trots op dat ze Marokkaan zijn, ik woon in Denemarken,en ik ben er trots op om Nederlander te zijn.
Maar als ik hier iets doe wat niet mag,en ik doe daarna nog iets wat echt niet mag,kan ik terug naar het land van herkomst.
Daarom is het zoooo belangrijk om een Nederlands paspoort te hebben,lekker toch? makkelijk, inbraak hier overvalletje daar iemand in elkaar slaan,nou ja maandje de bak in so what?
Ga er eens tussen wonen in de grote stad, en maak eens mee wat vele meemaken , dan het kaf van het koren scheiden……

Baan

Wanneer gaan uw oogkleppen af?

Hoeveel Armenen zijn er door de Turken vermoord? Wil Ebru daar iets over schrijven? Waarom heeft Turkije genocide onder de Armenen gepleegd? Omdat Armenen geen moslims zijn maar christen, ze werden niet als medeburger in Turkije geaccepteerd. Churchill noemde het zelfs de eerste Holocaust.
Kindhuwelijken (Iran) en de vrouw zoveel mogelijk in alles beperken is vaak standaard in de islamitische cultuur. Wilders strijdt tegen dit onrecht! Wilders wil voor mannen en vrouwen gelijke rechten en dat islamitische normen en waarden in Nederland geen voet aan de grond kunnen zetten. Wilders kijkt verder, per maand komen er 8000 asielzoekers binnen, minstens tweederde is (conservatief)moslim en komt uit landen waar bijvoorbeeld meisjesbesnijdenis heel normaal is. Deze groep is zeer moeilijk te begeleiden ondanks intensieve pogingen van de regering is intergreren moeilijk. Al deze problemen zijn nog maar het topje van de ijsberg. Het gaat niet om Marokkanen, hier is veel meer aan de hand. Wanneer wordt Nederland wakker?

Federico Besamusca

Wilders is een geschenk uit de hemel. Zoals de schrijfster zegt hoe prettig is het als iemand hardop zegt, wat wij allemaal iedere dag doen: buitensluiten. Twee a drie weken geleden komt een rapport naar buiten over werkeloosheid onder jongeren met pigment. De werkeloosheid onder sommige groepen is boven de 60 procent. Wilders zijn schuld ?
Dus preken we schande over ‘minder'(3x) en blijven Youssef, Abdul, Joaquín en alles wat eruitziet als een terrorist weigeren als medemens.

jaap karman

Ebru, een prima echt Nederlandse kolom.
Een waardig stuk dat past bij status en de naam die de NRC heeft. Ik kan me goed vinden in de vele reacties tegen discriminatie in wat voor vorm dan ook.
De verwijzing naar WO-II is wat te simplistisch gesteld, het zij je vergeven. De mogelijkheden voor oppakken en verwerken van de echo-s uit die tijd gehad heb je niet gehad.
Je zult maar in het begin van de twintiger jaren geboren zijn. Dat was de periode van mijn ouders en van mijn vriendin.

Voor een ieder, stel je zelf de vraag hoe het toen zo ver heeft kunnen komen, kijk dat na. Er is veel materiaal over, ooit was het lesstof op school.
Ik kan wat sleutelwoorden voor het zoeken: Weimarrepubliek, KDF DAF Wilhelm Gustloff, MS St louis (1939), OS Berlijn 1936 en niet te vergeten de volkerenbond (league of Nations).
Het is naar om vele overeenkomsten te zien: zwakke politieke leiders, economische crisis, sociale onrust en sociale ongelijkheid, verzuiling, met een opbouw/begin van haat met “vol ongewenst”.
Die zelfde fouten hoeven nog niet eens gemaakt te worden.

Carel van Eeden

Grote betoging in Casablanca,duizenden mensen op de been.Vraagt een voorbijganger “Wat roepen die lui toch,ik kan ze niet verstaan!”,”Die lui komen uit Nederland;in Europa,en ze roepen:Wij zijn allemaal Nederlanders!””Maar waarom doen ze dat HIER?””

zegmaarAbdel

Ik heb naar de RTLLN show van Humberto Tan gekeken waarin Ebru Umar vertelde in haar lange betoog dat niemand Marokkanen als buren wil en waarin zij insinueert Wilders visie over ‘minder marokkanen’ te begrijpen. Momenten later, na het sterke betoog van Peter R. De Vries, ging Mw. Umar een andere koers varen: Ineens was zij een van de allochtonen en ze wenste dat zij en de #bornhere als Nederlanders werden gezien en beschouwd. Ze viel de twee heren tegenover haar aan met beschuldigingen, blank, blauwe ogen, grachtengordels…
Deze dame is tegenstrijdig, kortzichtig, gevaarlijk en gevoelig voor aandacht.
Ze slaat de plank volledig mis door te denken dat Wilders in haar tekst te zeggen:
“Als enige politicus in Den Haag lijkt Wilders maar al te goed te begrijpen dat Marokkanen Nederlanders zijn. Als enige politicus in Den Haag neemt hij deze Nederlanders serieus. Hij stelt eisen aan hen, formuleert verwachtingen en zegt ronduit: ‘You’re either with us or against us’” Wilders wil simpelweg geen Marokkanen in Nederland.
Ik ben geboren en getogen in Amsterdam, mijn ouders komen uit Marokko. Nooit ben ik in aanmerking geweest met justitie. Ik heb een Master diploma op zak en werk hard voor mijn centjes. Vele van mijn vrienden uit dezelfde etnische achtergrond hebben hetzelfde traject als ik gekend. Uiteraard zijn er jongens en mannen uit hetzelfde land van herkomst die zich bezighouden met criminele activiteiten. En het is een feit dat het om een groot aantal gaat.Die dienen hard te worden aangepakt zoals elke andere Nederlandse crimineel.
Maar om te roepen dat er minder Marokkanen in Nederland moeten zijn is in mijn opinie een duidelijk bewijs van Nazi ideologie. De Marokkanen moeten worden wegsturen. Dit keer zullen de treinen niet richting het Oosten maar richting het Zuiden rijden. Dit gevoel ervaar ik wanneer ik naar Wilders luister. En Ebru Umar is hiermee eens?!
“Wilders vroeg niet of er mensen gedeporteerd moeten worden. Hij vroeg niet of mensen onthoofd moeten worden. Hij vroeg, op populistische wijze weliswaar, of er meer of minder Marokkanen bij moesten komen. Ik moet de eerste Nederlander nog tegenkomen die de grenzen wil openstellen voor méér Marokkanen – of welke buitenlanders dan ook.” Bij moesten komen Ebru? Hij wilt de mensen over wie jij deze column hebt geschreven wegsturen. Hij wilt mij wegsturen naar een land wat ik ken zoals andere Nederlanders Tenerife of Kreta kennen.
Ik weet nog niet zo goed wat ik van deze column moet vinden maar wat ik wel weet is dat Ebru Umar een gevaarlijke dame is, ze schrijft over serieuze zaken waar ze weinig verstand van heeft.

NoBuster

New Yorkse snit. De rest is een buitenlander ontwijkende mentaliteit van de grootste laconiek-heid. Dus naar nederland komen houd in ,net als scandinavie, australie, USA en noem maar op hanteren: Taal leren, geld meenemen, hard werken. Misschien zelf een beetje de vlag volgen. Je geloof laat je thuis en je respecteert de bewoners van jet land waar je komt wonen. Hun zelf verworven vrijheden als eerste.

nico

Ebru lijkt slechts in staat Wilders uitspraken letterlijk te nemen, wat hij suggereert, wat er tussen de regels gezegd wordt, gaat geheel aan haar voorbij en juist daar draait het om.

Arnaud van Amerongen

Goed geschreven artikel dat je helpt om enige nuance aan te brengen. Maar het vergoelijkt geenszins dat Wilders discrimineert en verdeeldheid kweekt. Aanzet tot haat. Dat is de opmaat naar escalatie, en daardoor is nu juist het voorbeeld van de Jodenvervolging in de tweede wereldoorlog buitengewoon misplaatst.

Paul

Gezien de reacties van velen hier, moet ik zeggen: een welgemeend chapeau Ebru. Je hebt iedereen precies waar je wilt. Nadenkend vanuit een ander perspectief. Je hebt een deel gelijk en ook weer niet. Perfect toch. De discussie is aangezwengeld!

Leen Borsboom

Toch nog eerst even je geschiedenis ophalen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Joodse_Raad

Sarmes Alas

Veel mensen zijn kudde dieren, zo ook G. Wilders, en aan deze column te merken ook E. Umar, en als kudde dier krijg je dit soort problemen. Sommige willen geen vreemde in de kudde, en anderen willen zich niet vreemd voelen, beide hebben een onoplosbaar probleem. Als je er anders uitziet is het ook logisch dat sommige mensen (die alleen op uiterlijk letten) je anders behandelen. Sommigen en waarschijnlijk daaronder ook E. Umar willen gelijkheid afdwingen, maar dit soort dingen kun je gewoon niet afdwingen, net zoals je mensen niet kunt dwingen om niet anders te zijn, zoals Wilders dat zou willen. Aan je uiterlijk kun je redelijk weinig veranderen, de een heeft een kleurtje, de ander heeft een hazelip, een is kaal, de ander is klein. Maar normaal gesproken word je bij alle belangerijke dingen als persoon beoordeeld op je persoonlijkheid, je prestaties, en de communicatie daarvan met andere personen. Het probleem is dat veel mensen het prettig vinden om zich in de slachtoffer rol te plaatsen, Wilders voeld zich het slachtoffer van de vele Marokanen, en de Marokanen, voelen zich het slachtoffer van Wilders en de discriminerende Nederlanders. Eigelijk is het allebei even kleinzielig.
Als je bang bent voor honden, zit het er dik in dat je veel vervelende ervaringen met honden gaat beleven, en dat honden ook niks leuks met jouw zullen beleven. Met discriminatie is het net zo. Als je het een probleem vind om anders te zijn, of dat anderen anders zijn, dan zul je veel problemen krijgen in je leven. Als ze hun eigen instelling niet veranderen denk ik niet dat de heer Wilders ooit gelukkig gaat worden, en helaas denk ik dat ook van Mevrouw Umar.

Hajar

Ebru, waarom praat je met ‘ons’? Mag ik even trots zijn op het feit dat ik een Marokkaanse ben? Wie zegt dat ik als volwaardig Nederlander gezien wil worden? Ik ben super trots op het feit dat ik een Marokkaanse achtergrond heb. Er is niks mis mee? Ik denk dat jij deze hele discussie miet begrijpt.

Nils

Beste ebru,

Als je dan een vergelijking durft te maken met de holocaust slachtoffers,zorg er dan op zijn minst voor dat je feiten kloppen. Nederland was procentueel gezien zeker niet het meest coöperatief met de jodenvervolgers. Naast deze vergelijking herken ik de vragen ook die jij kennelijk als immoreel beschouwd. Ten slotte vraag ik jou of jij ooit een oproep hebt gehoord van een bepaald volk of er alsjeblieft meer mensen uit een ander land bij hun wil komen wonen. Ik erger mij aan opiniestukken als bovenstaande en vind het jammer dat dit gepubliceerd wordt onder de naam van de NRC.

Yvet Veltkamp

Ebru: “De waarheid is dat ik nog geen enkele politicus heb horen zeggen dat allochtonen evenzogoed Nederlanders zijn.” Kom op, dat is zo vaak gezegd door zovele politici. Jijzelf maakt een scherp onderscheid tussen mensen waar het afkomst betreft: de allochtonen en de autochtonen. Je ziet de autochtone bevolking als één geheel die volgens jou allochtonen zonder uitzondering betuttelen. Oh wacht, de uitzonderingen zijn Wilders en aanhang die als enigen allochtonen serieus zouden nemen. Jijzelf beklaagt hartgrondig de positie van allochtonen. Daarin geef ik je gelijk, al vind je dan waarschijnlijk weer dat ik je betuttel. Ik kan begrijpen waarom je je vastbijt in je verongelijktheid, er is veel discriminatie in nederland. Maar besef wel dat je álle uitingen van álle ‘niet-allochtonen’ over een kam scheert. Mensen willen van mij ook altijd weten hoe ik mijn naam spel en waar ik ben opgegroeid. Soms willen mensen (ongeacht afkomst) ook gewoon belangstelling tonen of een naam correct spellen.

mariska

ERUSHA….pfff eindelijk een reactie die hout snijdt! Hopelijk leest de schrijfster van dit gefrustreerde artikel ook jouw reactie ook al is je mening hier in de minderheid!

Gerard

Sterk verhaal. Twee kanttekeningen: “De Nederlander” bestaat gelukkig niet. Er zijn Nederlanders die een multiculturele samenleving een verrijking vinden terwijl er ook Nederlanders zijn die dat een bedreiging vinden. Ten tweede, er zijn niet autochtone Nederlanders die openstaan voor integratie en er zijn er die het liefst in hun eigen kringetje vertoeven.
Dat is overigens een kwestie van tijd. Nederlanders die in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw emigreerden integreerden ook niet, hun kinderen gingen er naar school en zaten klem tussen twee culturen, hun kleinkinderen zijn geïntegreerd en zien Nederland enkel als het land van hun roots met wat verre familie. Zo zal het hier met nieuwe Nederlanders ook gaan.
Al vind ik Wilders een gevaarlijke gek, misschien heb je gelijk en schudt hij politiek Den Haag wakker en gaan ze de problemen eindelijk aanpakken. Dat betekent niet alleen criminaliteit aanpakken,aar zeker ook gelijke kansen op de arbeidsmarkt creëren. Die twee zaken zijn namelijk nauw met elkaar verbonden

la poltrona

Dat Wilders onbedoeld heel veel voor de integratie en acceptatie van allochtonen en Marokkanen in het bijzonder heeft gedaan ben ik met de schrijfster eens. Het gaat echter niet aan alle autochtonen over één kam te scheren (wie doet dat ook alweer, maar dan bij allochtonen…), alsof elke autochtoon dezelfde houding ten opzichte van allochtonen heeft. Alsof “we”(dat bestaat dus niet) alleen maar vanaf de zijlijn foei roepen tegen Wilders. Wat een onzin. In mijn eigen reële wereld accepteer je elkaar wel of niet op basis van je gedrag, als individu. Zoals ik zijn er nog heel erg veel mensen, afkomst irrelevant. Deze column stelt alle autochtonen als laffe moreel superieure en niet integrerende figuren voor. Dat klopt simpelweg niet. Het is mij ook te gemakkelijk om de schuld aan de politiek te geven, een dooddoener en onjuist, er zijn ook heel veel initiatieven die met wisselend succes genomen zijn om integratie en acceptatie te bevorderen. Dan heb je nog een aanzienlijke groep allochtonen die niet openstaat voor de autochtone cultuur en waarden of deze verwerpt net zoals er autochtonen zijn die niet openstaan voor invloeden van andere culturen. Tenslotte: je kunt ook anders aankijken tegen mensen die je bijvoorbeeld voor de honderdste keer vragen of je moslim bent. Degene die dat vraagt is misschien nog niet zover als anderen die allang met allochtonen als gelijken samenleven. Maar deze persoon opent zich juist, die wil meer weten, doet een eerste stap, ook al klinkt het onbeholpen. Onbekend maakt onbemind en sommige autochtonen leren nu eenmaal nu pas allochtonen kennen. Erger je niet daaraan maar ben juist blij en omarm hen, dat zou je pas echt sieren.

jules

dit is eerste/tweede jaar sociologie.
langetermijnplanning en wdfecten van immigratie beleid, het verschuiven van “probleem groepen”

ofwel: het duurt gewoon even.

goed vraagpunt; jaagt het verrechtsing van de politiek de Nederlander de criminaliteit in?

Geert Berends

Mooi stuk! Om over na te denken. En iets mee te doen.
Trouwens; veel van de reageerders weten kennelijk niet dat Ebru Umar een mevrouw is. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ebru_Umar
Maakt ook niet zoveel uit.
Maar toch.

Brian

Veel, heel veel van de mensen waar Wilders over spreekt hebben er totaal geen behoefte aan zichzelf Nederlands te voelen. Veel Marokkaanse jongeren die ik ken groeperen ook doelbewust bij elkaar en sluiten Nederlandse vrienden uit gewoon omdat ze zelf discrimineren en niets met Nederlanders te maken willen hebben.

Je kunt je afvragen of die mensen wel gewenst zijn in Nederland, maar je kunt je ook afvragen waarom ze zo zijn of zijn geworden. Haat wordt altijd met haat beantwoord en misschien als de haat vanuit ons als gastland nou eens wat minder zou worden, dat de mensen die zichzelf beschermen door niet bij de Nederlanders te willen horen er ook anders over gaan denken. Wilders werkt dan dus als een rode lap op een stier flink tegen in die gedachtegang.

nemesis

Bij de aanslagen van 11 september waren de mensen in Pakistan op de straat aan het juichen. Als in Frankrijk een Egyptisch sportteam wint van het Franse team, juichen de allochtone Fransen voor de Egyptenaren. Als Theo van Gogh vermoord wordt in Amsterdam, is er verrassend veel steun van de dader bij Amsterdamse taxi chauffeurs. Wilders kijkt alleen naar criminaliteit. Het probleem zit veel dieper. Onze westerse (Christelijke) cultuurwaarden worden door grote groepen allochtonen niet gedeeld. Lees Huntington: ‘Clash of Civilisations’. Een paragraaf heet: ‘Islam has bloody borders’.

Thystan

Jammer dat ze het nog heeft over Nederlanders. Ik voel me meer een wereldburger. Maar blijkbaar is Nederlands al een grote stap voor de meesten.

belastingbetaler

Wilders, je zal het niet leuk vinden om te horen maar je bent zelf een allochtoon, je wortels liggen voor de helft in Soekaboemi Indonesië. Je eigen familie verafschuwd om wie je daadwerkeijk bent.

Akke M. Draijer-de Jong

Een uitstekende observatie! Dit relaas geldt even zo zeer voor Nederlanders die uit voormalig Indonesië hun plek moesten vinden in het “Vaderland”. Het bloed dat aan de handen kleeft van de toenmalige regering, is nog nooit naar behoren verschoont….; uitbuiting, graaien in andermans kas, en vervolgens geen verantwoordelijkheid nemen.
Ik ken geen andere Nederlandse mentaliteit dan hierboven beschreven!

Joost

Toch vreemd dat in de strijd tegen stereotypering mevrouw Umar de autochtone Nederlander hier bijzonder stereotypeert. Dat de politiek in deze kwestie lafheid verweten kan worden staat buiten kijf, maar door alle “hoger opgeleide blanke welbespraakte Nederlanders” onder één noemer te brengen is ze even genuanceerd bezig als Wilders.

Voor elke Marokkaanse jongen die zich misdraagt zijn er inderdaad meerdere ‘politiek correcte’ Nederlanders die mevrouw Umar cliché vragen stellen. En voor elke niet-blonde Nederlander die niet Jaap de Vries heet, zijn er zo ook genoeg Nederlanders die dat geen moer interesseert. De grote fout is een generalisering te maken van dat wat je in je eigen kleine kring het meest tegen komt.

Young-il Kim

Ik vraag me af of ik ooit zoveel denkfouten heb gezien en ik heb het niet over het feit dat zij een andere mening heeft dan ik, maar puur over fouten in de logica van de redenatie. Pijnlijk om te lezen bijna, bijna net zo pijnlijk als het lezen van de reacties van mensen die deze denkfouten blijkbaar allemaal niet opmerken … Normaal gesproken zou ik dit aan me voorbij laten gaan, het is immers niet mijn taak om mensen kritisch te laten denken, maar deze keer niet. Omdat het me aan het hart ligt; omdat wat de heer Wilders heeft gezegd niet kan omdat het discriminerend is, en leidt naar een moreel abjecte samenleving waar discriminatie op basis van afkomst geaccepteerd is, maar vooral omdat afgaande op de reacties op deze column, mensen de heer Wilder’s uitspraken als minder ernstig daglicht stellen, en dat is misschien nog wel het meest kwalijke.

Ten eerste er is een duidelijk verschil tussen (A) Actief minder Marokkanen willen en maatregelen willen nemen om dit mogelijk te maken; (B) Actief meer Marokkanen willen en maatregelen willen nemen om dit mogelijk te maken; en (C) In zekere zin onverschillig zijn en aan mensen zelf overlaten of ze hier wel of niet willen komen of blijven. Er zijn nog andere opties zoals bijvoorbeeld het aantal constant willen houden, maar om de logische fouten te beduiden is het niet nodig deze andere opties expliciet te benoemen.

Mogelijkheid (A) is wat de heer Wilders bepleit. Mevrouw Umar is verontwaardigd omdat mensen die (A) veroordelen zich NIET uitspreken voor (B); de mogelijkheid van het bestaan van de derde mogelijkheid (C) komt niet in haar op. Het niet willen van (A) betekent niet dat men automatisch (B) behoort willen (zie de vergelijking: niet minder willen eten betekent niet dat je meer wilt eten, de huidige status quo behouden door niet meer of niet minder willen, of onverschillig zijn of je meer of minder krijgt zijn valide alternatieven).

Het is dus heel goed mogelijk om verontwaardigd te zijn over (A) zonder zelf (B) aan te hangen. Dat is niet hypocriet en ook helemaal niet nodig en de verontwaardiging die velen voelen staat hier ook volkomen los van. Waar ik, en velen met mij, verontwaardigd over zijn is dat de heer Wilders de ene groep Nederlands (autochtonen) meer rechten wil geven dan een andere groep Nederlanders (allochtonen; mensen met een dubbele nationaliteit). Het willen uitzetten van criminelen met een bepaalde achtergrond en dit niet doen met autochtone Nederlanders is fundamenteel discriminerend, omdat het onderscheid maakt in hoe we mensen behandelen in de rechtstaat op basis van hun afkomst. Dit staat los van wat die afkomst ook mag zijn. De heer Wilders verdedigt zich vaak door te zeggen ook Nederlanders met een Zweeds paspoort te willen uitzetten indien zij crimineel zijn, maar dit is een zeer zwakke verdediging en in de essentie verdedigt de heer Wilders zijn punt om Marokkanen anders te behandelen (oftewel, te discrimineren) door te zeggen dat hij ook andere groepen anders zal behandelen dan de 100% autochtone Nederlander. Hij verdedigt zijn intentie tot discrimineren van zijn focus groep (Marokkanen/Marokkaanse Nederlanders), door toe te zeggen een nog grotere groep (alle allochtonen met een dubbel paspoort) evenwel te discrimineren. Dit is natuurlijk een compleet onzinnige en moreel abjecte rechtvaardiging: het discrimineren van een bepaalde groep is niet goed te praten door een nog grotere groep ook te discrimineren. Discriminatie, in welke vorm dan ook, behoort gewoon niet plaats te vinden. Dat is in strijd met de grondwet en daar kun je verontwaardigd over zijn (wel, eigenlijk behoor je daar verontwaardigd over te zijn), zonder te hoeven zeggen dat je meer allochtonen wilt (en in mijn geval maakt het me helemaal niet uit; wie komen will kan komen, wie gaan wil kan geen. Geen enkele noodzaak dus om te zeggen dat ik er meer wil).

Wel tot zover de eerste denkfout van mevrouw Umar … later meer over de vele anderen (sorry ik heb de tijd niet meer op dit moment).

Janneke

Hoe vaak wordt er nog voorbij gegaan aan het feit dat veel ‘buitenlanders’ zich helemaal geen 100% Nederlander willen voelen maar hier willen wonen met instandhouding van hun eigen gebruiken en cultuur?

de mosselman

Ik heb net als Wilders geen 2 maar 1 jaar in Israel gewoond,monddood ben gemaakt door kibbutz Ammin die een verzoenende rol vervult tussen joden en arabieren en elke 3 maanden de verblijfs en werkvergunning moest invullen op basis van joodse,arabische of humanistische achtergrond waardoor de verschillen juist wordt aangedikt en de overeenkomsten die leiden tot een samenleving worden overgeslagen en wil u een vraag stellen : wilt u als protestant,katholiek of als mens gezien worden ?

Spiegelglas

@AK We zijn het over 1 ding eens: Marokkanen in Nederland hebben reden om banger te zijn voor hun radicaliserende jeugd dan voor Wilders en de PVV.

Misschien hebben ze de PVV wel nodig voor hun eigen veiligheid.

De zwarte jihad vlag wapperde gisteren vrolijk boven het hoofd van al die malle landgenoten en de Dokwerker. Als je dan nog niet snapt waar het gevaar vandaan komt, moet je snel met je plas naar de dokter.

Joris Kortleven

Tja leuk om de tweede wereldoorlog erbij te halen. Maar gebeurt nu niet hetzelfde in Turkije? Ik neem aan dat de Koerden die in Turkije wonen ook een turks paspoort hebben? Of geld dat niet omdat zij geen paspoort hebben aangevraagd? Beetje schijnheilig stukje dit. Pim Fortuijn maakte het onderscheidt tussen onze Marrokanen die hier geboren zijn bijvoorbeeld. Ook Siewert had het bij DWDD had het dat men het over Nederlanders moest hebben ipv buitenlanders. Jij scheert alle Nederlanders over 1 kam. Je doet dus juist datgenen waar je in dit stuk over valt Ebru. Jammer.

Gekker Bertje

Neem eens een voorbeeld de
Japanners en Chinezen…
Zijn beleefd, vriendelijk, werken
hard en maken lekker eten.
Andere culturen zijn veel agressiever en kunnen zich gewoon
niet aanpassen… zit gewoon in het bloed.
Het zal nog honderden jaren duren eer dat een dergelijke cultuur voldoende geëvalueerd is om voldoende fundament te bieden in de westerse cultuur, ontwikkeling en denkwijze.

Madelon Michel

Het zou fijn zijn als iedereen Marokkanen, Turken, Surinamers etc. zou beschouwen als gewoon Nederlanders. Maar zolang bij sollicitaties nog steeds mensen met een “bijzondere” achternaam niet eens worden uitgenodigd denk ik dat er een probleem blijft. Ik vind mensen van een ander land verrijkend voor de nederlandse (multi)cultuur en er is heus plaats genoeg voor meer!!!

Josine

Ebru je hebt helemaal gelijk!

JJ

Iedereen schiet weer in de ‘Jodenreflex’, zeer ongepaste uitspraak. Dit is goedkoop scoren gehuld in een jasje van net taalgebruik.

Michel Fleur

We kunnen er in onze reacties allemaal zaken bij halen die de Turkse regering of de Marokkaanse regering niet goed doet, maar “wij Nederlanders” deden het vroeger ook niet zo goed en daar mag in het artikel best op gewezen worden. Wij hebben onze Joden, homo’s en andere mensen die “afwijkend” waren in de tweede wereldoorlog ook minder goed verdedigd dan mogelijk was (eufemisme).

Elk volk heeft eenkennige trekjes: onbekend maakt onbemind. Samenwerken, samen wonen lost dat probleem op. Elkaars eigenaardigheden en opvattingen in ieder geval respecteren. En dat moet iedere Nederlander doen: ook de autochtone.

Als mensen intolerant zijn ten opzichte van anderen dan moeten we proberen de voedingsbodem daarvoor weg te nemen. Als iemand geaccepteerd wordt in zijn omgeving, vrienden en een baan heeft, dan zal ie niet zo snel nationalistisch of extreem worden. Participatie is essentieel, maar niet slechts als verkapte budgetmaatregel.

Begin eens bij je buren. Niet die Turken, Marokkanen, Joden, arrogante Nederlanders, homo’s of luie werkelozen maar: mijn buren. Die over het algemeen ook nog aardig zijn. En ja: er zijn culturele verschillen. En ieder heeft zijn eigen verhaal. Maar ik heb ook mijn eigenaardigheden.

hans van baren

Een dergelijk subliem artikel zou de Telegraaf nooit plaatsen. Chapeau NRC!

raymond

Iets wat ik maar niet begrijp is dat Marrokanen zich aangesproken voelen door wilders.
Hij heeft niets verkeerd gezegd, hij stelt een vraag.

Iedereen moet weten dat hij criminele marrokanen bedoeld… en ja … die wil ik ook minder.

ik ben een fervente voetbalsupporter, en als de politiek roept dat we de voetbalsupporters keihard moeten aanpakken en weren in voetbal stadions zeg ik volmondig jaaaa.
Geen enkel moment heb ik mij ooit aangesproken gevoeld.
ik ben voor de partijen die keihard optreden tegen de voetbalsupporters.
dat zouden de marrokanen ook moeten doen.
daarom is wilders een zegen voor hen.

maar helaas snappen zij niet waar t om draaid…
minder (criminele marrokanen) zodat we samen nederlander kunnen zijn.

tip voor de dikke van dalen….
voor criminele voetbalsupportes hebben wij voortaan een woord…hooligan.
hooligans zijn geen voetbalsupportes.
Verzin een woord voor criminele allochtonen. Want criminele allochtonen zijn geen nederlanders.

I. de Zwager

22maart 12:10 de heer/mevrouw M.H.Vermeulen weet het wel: Marokkanen zijn Aziaten. Goed NL’s onderwijs gehad zeker?

Matthijs van den Wijngaard

Zelden zo’n belachelijke visie vernomen. Wilders’gedrag is absurd, discriminerend, maar dit artikel is zo mogelijk nog belachelijker. Hoe kan je het Nederlanders verwijten dat we ‘allochtonen'(ze zijn hier geboren, dus ze zijn het niet, maar om ze te benoemen gebruik ik deze bewoording) als allochtonen zien? Als je thuis Turks praat, Turks eet en je in hart en nieren Turks voelt, kunnen wij toch moeilijk scanderen dat je Nederlands bent? Je moet die identiteit eerst zelf claimen, wil je van ons eisen dat we hem erkennen. Het hoeft niet eens, je mag je best Turks voelen, maar verlang dan niet van me dat ik aanhoor dat Wilders het als enige snapt. Ik accepteer iedere (maar dan ook iedere) Turkse/Marokkaanse Nederlander als Nederlander, maar gedraag je er dan ook naar, als je de identiteitserkenning ook van me eist.

Met vriendelijke groeten!

Johan kloosterhuis

Het mooiste geschenk op aarde is volgens mij je medemens ,mensen wegzetten komt als een boemerang weer op je af.Bezinning ,bij je zelf komen is de enige weg.Wees de verandering die je on de wereld wil zien.

Geert Johannes van zijll

Je bent een geweldig wijf, ga in de politiek en die halve zachte mutsen eruit.

Thomas Aelen

Dank voor het verhaal.
Zitten interessante stukken in de tekst, val alleen over: ”Want prima hoor, die allochtonen. Al die Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen in Nederland. Maar niet als buren. Niet als collega’s. Niet als speelvriendjes. Niet als vrienden.”

Aangezien ik een kaaskoppie ben (25jr) en zoals zovelen vrienden heb met alle kleuren van de regenboog. Dat zijn jongens waarmee ik mijn ervaringen deel. Doordat ik aan hun vertel wat ik heb uitgespookt bestaat het, want nu weten zij het ook. Dat zijn mijn vrienden.

Hoe het wel werkt: als ik iemand tegen kom heb ik een vooroordeel. Heet diegene Geoffrey en heeft hij een oorbel, veel gel in zijn haren, ik zeg maar wat: zijn moeder komt langs, zij heeft paars geverfd haar en een brommer, dan maak ik de aanname: hij zal wel naar Hardcore luisteren, niet al te snugger zijn en niet mijn kop van thee.

Zo een inschatting maak je als je vrouwen en mannen tegenkomt. Op deze manier zijn wij constant alle mensen in een hokje aan het plaatsen en tegelijkertijd tegen de stroming in nog een beetje open blijven staan voor hun daadwerkelijke persoonlijkheid.

In mijn omgeving merk ik dat als iemand een kwaliteit heeft (esthetisch helemaal goed voor elkaar, amicaal, intelligent, grappig, sportief, lef, charisma) dan vinden andere mensen, inclusief ik zelf diegene interessant, trekt aan. (of stoot af als die klootzak net iets beter is dan jij en op dat gebied kan je dat nou net niet hebben)

Zelf vind ik bijvoorbeeld Muhammed Ali om die reden de meest interessantste man op aarde. Zoveel kwaliteiten.

Mensen kunnen mensen verleiden. Overtuigen. Met een lach. Met een daad. Met een kwaliteit. Das een feit In alle kleuren van de regenboog.

Schlebaum Charles

Goed stuk, maar ik geloof niet dat Wilders er blij mee is. De hersenloze meerderheid van zijn volgelingen heeft er geen boodschap aan. Zij willen de ferme taal van Wilders. Dat is wat zij begrijpen en waarin zij hun eigen simpele overwegingen in terugvinden.

Iwan Plomp

Als je voor de 902.387.376ste keer er achter komt dat ze geen Nederlander als buur willen hebben.

Als je voor de 902.387.376ste keer uitgescholden wordt voor k***** Nederlander.

Als je voor de 902.387.376ste keer uitgemaakt wordt voor rasist.

Als je voor de 902.387.376ste je verontschuldeging moet aan bieden omdat je Nederlander bent..

Marta

-Het is werkelijk stuitend wat u over de Nederlandse Joden beweert.
Ken uw vaderlandse geschiedenis zou ik zeggen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Holocaust_in_Nederland

-Verder gaat u wel erg kort door de bocht: als je uit Alkmaar komt vraagt ook iedereen hoe je het vindt om in Amsterdam te wonen. Misschien kan het ook als vriendelijkheid van de mensen worden uitgelegd? Ik heb overigens ook een Oudhollandse achternaam die niemand kan spellen.

_ Ja, ik heb ze ook allemaal zien twitteren met hun Nederlandse paspoort maar hun Marokkaanse paspoort stond er vaak naast. Daar zit misschien het kernprobleem: Marokkanen hinken teveel in twee werelden. Het merendeel geeft het idee hier alleen te zijn vanwege de welvaart. Huizen bouwen ze wel in Marokko. Ondertussen ‘schijt” hebben aan de Nederlandse cultuur. Vaders die hun zonen bv. nog steeds opvoeden met de gedachte dat Nederlandse vrouwen ‘schaamteloos’ zijn.

Martin

Als ‘gecultiveerde’ Hollander heb ik me er altijd over verbaasd dat Nederlanders landgenoten met een Nederlands paspoort de dood injoegen. Van alle Holocaustslachtoffers overleefden Joden uit Nederland procentueel gezien het minst de Tweede Wereldoorlog.

Beste Edru, wat wil je hier mee zeggen, schandalige opmerking, als het aan de meeste Marokanen had gelegen, leefde er geen jood meer op de wereld

Edru, ik ben niet altijd met Wilders eens, maar hij raakt wel een punt, spreek alsjeblieft de Marokaanse mensen in Nederland aan die niet willen werken, die liever andersman spullen roven, de ouders die geen opvoeding geven, cijfers liegen niet, praat met mensen in de grote steden, het is een probleem een heel groot probleem.

ik zelf ben twee keer overvallen in mijn groothandel, mijn dochter van 13 is beroofd op haar fiets, allemaal heel toevallig Marokaanse medemens met een slechte jeugd.

Geloof je in Nederland kom hier, leef, leer, werk, blijf hier en hou respect, meer dan welkom.
wil je niet werken, wil je niet leren, wil je roven, alleen gebruik maken van het systeem, oprotten heel snel.

Tegen Ebru wil ik nog zeggen schrijf maar lekker door, ik val er heerlijk bij in slaap,maar praat en oordeel niet over onze geschiedenis is niet gepast, en als de geschiedenis niet aanstaat, dan weet je wat ik je ga adviseren precies …….

ik ben half Iraans , doet er niet toe, maar ik voel me Nederlander, en weet je waarom, omdat ik van dit land hou, van zn idealen, van zn geschiedenis, de grote firma,s die dit kleine landje heeft neergezet, de sport alles alles, moet ik mensen die dit alles geen moer interseert ineeens Nederlander noemen, nooit nooit nooit Ebru

welterusten dikke kus

P.Hofland

Prachtig stuk.
Maar wel vraag ik mij af waar je de indruk vandaan heb dat alle Wilders aanhangers laagopgeleid zijn en werkeloos?
Het zijn er misschien veel, maar toch zeker niet allemaal.

Herman van der Weide

Wat een heerlijke reactie van Ebru op het idiote gedoe in Nederland deze week. Wat een correctheid was het weer. Bekende Nederlanders die hard roepen om te laten zien dat zij wel goed zijn. Hoe ik dat weet? Allemaal dezelfde tekst. Goddank een ander geluid!!!! Meer of minder van dit geluid door mensen als Ebru? Meer, meer, meer

Randolph Willems

Het is en blijft Racistisch meneer Wilde haren, u kunt een probleem over het algemeen niet de vinger wijzen aan een soort groep mensen, dit is een onprofessioneel aanpak. Dit maakt het probleem ook niet minder! Hoewel ik geen marokaan ben vind ik dit zelf ook erg. Wel moet ik zeggen: als je in iemand’s land niet goed voelt of het toch slecht heeft donder op naar je eigen land. Het probleem ligt niet aan Nederland maar aan jezelf.

Yvonne Leenders

Toen ik in 1978 als 14-jarige op Curacao geboren -blanke- Nederlandse aan mijn nieuwe klasgenoten (3 VWO) werd voorgesteld, scandeerden een aantal jongens later op het schoolplein ‘Surinamer ga naar huis’. Laten we stoppen met hypocriet ‘vingertje wijzen’ naar 1 politicus, maar kijken naar onze eigen rol in de mislukte reintegratiepolitiek en latente vreemdelingenhaat.

Robbie Verkoyen

Er is 1 misverstand wat IK misselijkmakend en rascistisch vind: laagopgeleide Wilders stemmers… Hoezo ik scheer iedereen over een kam… Ach ja je bent ook maar een NederTurk!

J.J. van der Gulik

Voor art. 1 GW, waar bij een dergelijk thema nogal eens naar gewezen wordt, maakte bij het ontstaan vooral de communist J. Wolf zich sterk. Hij of mogelijke opdrachtgevers voorzagen blijkbaar het mogelijke resultaat, een samenleving waarin de Nederlanders zich langzaam laten terugdringen in hun eigen land.De meeste Nederlanders zijn het denk ik gezien de reacties die ik vaak tegenkom wel eens met de uitspraak van Wilders waar het gaat om minder Marokkanen. En dan nog, het ‘in gelijke gevallen’ in art. 1 GW wordt heel eenzijdig en volksvijandig geinterpreteerd.
CDA-leider Sybrand Buma vergelijkt de partij van Wilders met het Front National in Frankrijk. Langzaam maar zeker wordt het FN sterker in Frankrijk. Vandaag gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk. Maar even opletten hoe het FN zal scoren. Dat kan zo de trend van de komende jaren aangeven voor Wilders en aanverwante partijen. Je kunt het volk hier wel lang onderdrukken in het eigen land maar blijkbaar zijn er toch grenzen.
Nederland kende decennia geen democratie. Maar de krachten die er belang bij hadden anders te laten geloven waren sterk in de media en de politiek. De laatste paar jaar leek het wat beter te worden maar de krachten aan de macht zagen zich blijkbaar langzaam maar zeker te zeer bedreigd en mede daarom de enorme heisa nu rond Wilders.
De volkswil is in Nederland stelselmatig terzijde geschoven, denk bijvoorbeeld aan die rond de migratiepolitiek en de EU.
De internationele wetgeving zoals bijv. het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten met o.m. het zelfbeschikkingsrecht en de daaraan min of meer gekoppelde nationale wetgeving was niet berekend op de massamigratie. Er had al lang uitgebreid aan aanpassingen gewerkt moeten zijn. Daar dit niet gebeurd is kun je vanwege de bijzondere impact vraagtekens zetten bij de geldigheid ervan. Op papier zijn Marokkanen nu wel Nederlandse staatsburgers.
Opstelten en o.m. Van der Laan maar ook de overdreven aandacht voor art. 137 Sr waar de aandacht primair zou moeten uitgaan naar EVRM en het Hof in Straatsburg, lang vrijwel doodgezwegen wat van Nederland gezien de impact een heuse dictatuur maakte, maakt duidelijk dat Wilders moeilijk een eerlijk proces kan krijgen. Op basis van het Hof kon een volksvertegenwoordiger hier o.m. op extra bescherming rekenen.

Melanie

Jammer dat de uitspraak van Wilders zo uit verband wordt gehaald hier. Wilders zijn uitspraak gaat helemaal niet over criminele Marokkanen, noch gaat het hier over of allochtonen in Nederland zich wel of niet Nederlands voelen. Zijn uitspraak; minder Marokkanen, is een racistische en haat zaaiende uitspraak. Hij zegt hiermee, Marokkanen het land uit!! Hiermee discrimineert hij letterlijk een hele bevolkingsgroep en veroordeelt hij mensen op hun afkomst en niet op wie zij zijn als individu. Hij schets constant een heel zwart beeld van Marokkanen, en doet daarmee alle niet-criminele/goede en hardwerkende Marokkanen teniet. Als Wilders de criminele Marokkanen bedoelde, dan had hij dat ook expliciet gezegd, of zich op z’n MINST verontschuldigd na de ophef. Dit heeft hij nooit gedaan. Ik snap dan ook niet dat sommigen begrip hebben voor Wilders’ aanhangers, maar niet voor een bevolkingsgroep dat duidelijk gediscrimineerd en gekwetst wordt.

Holtjes

Weet je wat ik zo jammer vind is dat de ouders/familie van de criminele Marrokaanse jongeren niet de hand in eigen boezem steken, zij kunnen het tij misschien keren en voorkomen dat hun zonen afglijden naar criminele levensstijl. Hier lees ik niets over in jouw stuk. Verder ben ik het tendel met je stuk eens.

Arjan Korevaar

Young-il Kim je stelt: een moreel abjecte samenleving waar discriminatie op basis van afkomst geaccepteerd is. Als dat je mening is dan wil ik het volgende onder je aandacht brengen: er zijn landen (zoals Turkije en Marokko) die hun landgenoten niet uitleveren aan landen, die ze voor een misdrijf willen berechten. Daarbij is 1 of meerdere nationaliteiten voor deze landen niet van belang. Zodoende heeft een Turkse mensenhandelaar en pooier tijdens zijn gevangenisstraf bij een verlof de benen genomen en is uitgeweken naar Turkije, waar hij niet wordt berecht en welk land hem ook niet uitlevert. Daarmee wordt onderscheid gemaakt tussen personen die de Nederlandse nationaliteit bezitten: er zijn mensen die zich wel en die zich niet aan vervolging kunnen onttrekken. Over deze rechtsongelijkheid zul jij je wel opwinden. De oplossing is eenvoudig: de Nederlandse nationaliteit kan niet gecombineerd worden met een nationaliteit van een land, dat zijn burgers niet uitlevert om hier te berechten. Als dat wel het geval is dan vervalt de Nederlandse nationaliteit van rechtswege. Kortom, geen discriminatie van allochtonen of autochtonen.

Coyette

Chapeau voor Ebru Umar. Hij legt precies de vinger op de zere plek van onze samenleving, namelijk dat Nederland een hypocriete politieke elite heeft. Dat was voor de Tweede Wereldoorlog al zo: koningin Wilhelmina die geen Joden in de zeer ruime achtertuin van haar paleis Het Loo in Apeldoorn kon velen.
De huidige elite roept veel ach en wee en doet bij gebleken problemen niets, behalve wegkijken, ontkennen en boe roepen. Die tactiek heeft een naam en heet: omerta, zwijgplicht.
Van de 150 volksvertegenwoordigers is Wilders (behalve wellicht zijn eigen fractiegenoten) de enige die Marokkanen serieus neemt. En daarmee doorbreekt hij de politiek correcte omerta van de Nederlandse elite en draagt hij daadwerkelijk bij aan de integratie van Marokkanen in de Nederlandse samenleving.

Tilly Duijts

Het maakt mij niet uit waar mensen vandaan komen en hoe ze zichzelf noemen. Het enige wat telt is hun gedrag. Liever een beschaafde Marokkaan, Turk of wie dan ook naast mij dan een onbeschofte, asociale Tokkie.

Jan van Wezer

Mevrouw Umar zegt een paar heel zinnige dingen, en met de titel en de conclusie kan ik het helemaal eens zijn. Toch een paar op- en aanmerkingen. Sommige uitspraken zou ik beter onderbouwd willen zien, bijvoorbeeld over het overlevingspercentage van Joodse slachtoffers. Ik vermoed dat het niet klopt, maar al was het wèl zo, ik kan me voorstellen dat zoiets meer dan een oorzaak heeft, en het lijkt me te simpel om het alleen aan het vermeend sterkere racisme van ‘de Nederlander’ of de Nederlandse maatschappij van toen te wijten. Bovendien voel ik me niet lekker bij dergelijke generaliserende uitspraken, ze doen met te veel aan Wilders denken, doch dit terzijde.
Het is verheugend dat mevrouw Ebru en kennelijk een aantal anderen van onze landgenoten-van-buitenlandse-afkomst zich in de eerste plaats Nederlander voelen, want zo hoort het, na drie generaties. Waarom duurt dit zoveel langer dan bij ‘Duitse’, ‘Belgische’, ‘Franse’ Nederlanders? Waarom integreert en assimileert een Köhler en een Dupont zo veel eerder en makkelijker dan een el Alaoui? Ook daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Religie zal zeker een rol spelen, en ook het feit dat het land van origine blijft ‘trekken’ aan zijn emigranten(-kinderen), onder meer door niet toe te staan dat zij de nationaliteit van hun ouders opgeven. Ik denk dat ook het clangevoel en de grootfamilie een rol spelen. Bij velen blijven de achterblijvers eisen stellen ten aanzien van financiële bijdragen en huwelijks- en daardoor migratiekansen. Natuurlijk ook de fysionomie, die nakomelingen nog lange tijd als uitheems kenbaar zal maken. Maar ook, en niet in de laatste plaats, al de kleine en grote irritaties die mevrouw Ebru opnoemt.
Dat zulke, vaak niet eens onaardig bedoelde, opmerkingen irritant kunnen zijn kan ik goed invoelen om dat ik zelf als derde-generatie-Nederlander in een buitenland ben opgegroeid. Ik heb er ook wel last gehad van echte, doelbewuste discriminatie, wat mij heeft doen besluiten om daar niet te integreren en uiteindelijk naar het vaderland terug te keren. Ik kan mij levendig voorstellen dat het dragen van een hoofddoek, naast een religieus gevoelde verplichting, ook een statement kan zijn, een uiting van protest, een poging tot zelfbehoud. In extreme gevallen kan dat leiden tot religieus fanatisme, zelfs tot gejubel bij terroristische aanslagen en jihadisme.
Nu stelt zich de vraag wat eerst kwam, allochtone onwil tot integreren of autochtone afkeer van excessen. Een kip-en-ei vraag m.i., ik denk dat beide tegelijk en even waar zijn. De Nederlandse autochtoon is, uitzonderingen daargelaten, géén aangeboren racist of vreemdelingenhater, maar verwacht van nieuwkomers terecht aanpassing aan en integratie in het gastland. When in Rome, do as the Romans do! De allochtoon heeft er geen belang bij en meestal ook geen enkele neiging om tot in lengte van dagen een Fremdkörper te zijn. Wat deze maatschappij nodig heeft is de-escalatie. Dat houdt voor beide kanten in dat begrip en tolerantie de boventoon moeten voeren en, misschien meer nog dan al het andere, afzien van generaliseren. Zelden heeft een misstand één enkele oorzaak, en er is weinig dat een in wezen gematigd mens méér tot extremisme drijft dan ontkenning van goede bedoelingen en wegzetten als ‘weer zo’n exemplaar van die luie, luidruchtige, intolerante, etc. …’
Ieder mens heeft het recht om gezien te worden als een individu. Niet voor niets laat ik het land waar ik opgegroeid ben onvermeld en schrijf ik beide cursief.

En @Arjan Korevaar:
Als ik me niet vergis kán een Turk, net als een Marokkaan, zijn nationaliteit helemaal niet opgeven. De tweede generatie kan zich daaraan onttrekken als de ouders de geboorte niet hebben aangegeven bij de ambassade. Maar dat brengt mensen in moeilijkheden bij erfenissen e.d.
Gediscrimineerd in het land van herkomst dus.

Coyette

Ik vond de opinie van Ebru Umar intrigerend en verhelderend. Ze is ook eens op bezoek geweest bij Knevel & Van den Brink: http://www.eo.nl/tv/knevelenvandenbrink/artikel-detail/ebru-umar/

Als dit gezien hebt, dan begin je je af te vragen wie nu eigenlijk de ‘gekkies’ van Nederland zijn. Ik schreef al dat de Nederlandse elite hypocriet is en ten aanzien van integratieproblemen een omerta-tactiek hanteert: hou je mond, praat er niet over, doe het zwijgen ertoe. Haagse en andere elites bewijzen daar Nederland en de Nederlanders bepaald geen dienst mee. Elite (al dan niet zelfverklaard) is toch vooral bedoeld om mensen het rechte pad te wijzen, het spoor door de verwarrende wildernis van het bestaan? Daarin faalt de Nederlandse elite volledig. Nederlandse elite blijkt vooral partijganger te zijn, blinde gelovigen in het non-discriminatiebeginsel van art. 1 van onze grondwet, een hersenloze elite die bang-bang-bang is dat de openbare orde in de samenleving verstoord wordt, elite als het collectief van bange mensen. Kortom: aan elite heb je als brave Nederlandse burger niks. Mensen als (bijvoorbeeld) Geert Mak kun je gevoegelijk dumpen in de groene kliko van ons collectieve bestaan.

Dat brengt mij tot deze existentiële vraag aan Haagse en ander elites van Nederland: zijn jullie eigenlijk wel elite? Of zijn jullie eigenlijk Oudtestamentisch valse profeten die brave, van oorsprong christelijke Nederlanders in de islamitische dood voeren? Hebben jullie, regenten, zelf wel goed nagedacht? Of hoeft Nederland niets van jullie te verwachten en zijn jullie hersenloze figuren die ons Nederlanders meedogenloos uitleveren aan de verwoesting?

Francis Goya maakt ooit het schilderij: Saturnus die zijn eigen zoon verslindt. Zijn jullie, Haagse en andere elites van Nederland ook zo als die Saturnus die Francis Goya schilderde? Zijn jullie de mensen die bereid zijn om het (in jullie ogen) klootjesvolk van Nederland aan die Saturnus van jullie integratiedromen te offeren? Ik denk dat dat een hele existentiële vraag, een vraag waarop jullie vanwege jullie maffiose omerte maar geen antwoord willen geven. Kortom: Haagse en andere elites van Nederland, doe je bek open en praat!

Johan Irion

“Onze westelijke (christelijke) cultuurwaarden worden niet gedeeld”

Mensen die dat roepen,vergeten dat die waarden niet heilig zijn, en niet allemaal goed.
Tot die waarden behoort namelijk (blijkbaar) ook

– onderscheid maken op basis van huidskleur,afkomst of geloof
– opdringen van de die zgn waardes aan andere landen
– Het in stand houden van voor bepaalde groepen beledigende stereotypen
– De kapitalistische wij tegen zij state of mind

Ik kan natuurlijk wel even doorgaan..maar aanpassen aan de nederlandse cultuur is prima, maar niet alle aspecten daarvan zijn even goed.

(en het argument dat mensen uit verschillende bevolkingsgroepen gaan juichen als hun moederland een wedstrijd heeft gewonnen.. ik denk dat we veilig kunnen aannemen dat als het nederlands ellftal een voetbal wedstrijd wint, de nederlanders die in andere landen wonen, ook uit hun dak gaan)

(( al die mensen die het hierboven hebben over de heer Ebru…Ebru is een vrouw, geen man))

Patricia

Ik begrijp ieders visie / ervaringen & perspectieven. Maar helaas moet ik kijken naar de mijne.

Als 10 jarig meisje stond ik voor mijn basisschool – ik wilde er spelen, spelen op het gras. Toen werd ik onderbroken, een Marokaanse jongen, van 16 jaar oud, eiste mij het grasveld te verlaten. Het was zijn grasveld. Maar ik liet mij niet kennen en wilde niet vertrekken. Hij gebruikte zijn flying kick technieken – die die geleerd heeft op karate. Mijn sleutelbeen gebroken. Mijn bot stak eruit. Ik was machteloos. Als straf kreeg hij alleen maar een taakstraf. Daar kan hij verder niets aan doen. Maar nooit dat hij zijn excuses aangeboden heeft

He waar wil ik naar toe? Houd het even rieel! Niet alle marokanen zijn dan ineens allemaal zo! Dus ik geef ze ook allemaal eerlijk een kans & verwacht ik dat ook. Alleen ben ik geen een marokaanse tegengekomen die mij met respect heeft behandeld & liever het tegenovergestelde deden. Waarom??
Ik kan mij goed voorstellen dat je als Marokaanse je vaak buiten gesloten voelt. Sluit bij me aan!! Maar nee; en kiezen als ((nederlandse)) om ook maar Marokaanse te gaan praten waar jij bij bent. Of als ik in een turkse salon terecht kom word er Turks tegen mij gepraat omdat ze dachten dat ik Turks was. Waar word ik niet gewoon als Nederlandse behandelt?? En zodra ik niet in Allah geloof – word ik dan evengoed als Nederlandse behandelt? Of merken we een Eb&Vloed beweging waarbij Marokaanse zo trots zijn op hun cultuur, niet eens als Nederlander gezien willen worden?
& de vraag van Geert Wilders, of we meer of minder marokanen willen is misschien een beetje overbodig; maar uit mijn ervaring als ik een marokaanse heb gevraagd wat zij hier willen bereiken &!of in Nederland willen blijven; kwam het nagenoeg uit hun eigen mond dat zij zoveel mogelijk dit kankerland zullen verlaten.
& steeds als ik als mooi meisje op straat loop; vind ik het verstandig niet eens meer iemands kant op te kijken. Sterker nog; dan komen ze met een groepje achter mij aanhollen zonder een vrouw met respect te behandelen & zodra ik geen interesse heb ben ik die kk hoer toch!

Dat zijn mijn ervaringen. Ik voel mij dus niet geaccepteerd als Nederlander.

SelimSYK

Nederland en Marokkanen hebben een gezamelijke geschiedenis Kapelle Mei 1940 Zuid Beveland ,In mei 1940 kwam het Franse leger Nederland te hulp. In het Franse leger dienden veel Noord-Afrikaanse soldaten. Vooral in Zeeland werd zwaar gevochten. Een aantal Noord-Afrikaanse soldaten werd gevangen genomen.
Een aantal van deze Noord-Afrikaanse krijgsgevangenen zaten ruim vier jaar op het Zeeuwse eiland Zuid-Beveland gevangen. Zij werden niet streng bewaakt en hadden regelmatig contact met de inwoners van Zuid-Beveland. Vlak voordat Zeeland in het najaar van 1944 werd bevrijd, werden de krijgsgevangenen weggevoerd door de Duitsers. De mensen in Zuid-Beveland hebben nooit meer iets van ze gehoord.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten 233.000 Noord-Afrikaanse soldaten in het Franse leger. Meer dan 77.000 van hen kwamen uit Marokko. De rest kwam uit Algerije en Tunesië. Het zuiden van Marokko hoorde sinds 1912 bij Frankrijk, terwijl het noorden bij Spanje hoorde. Marokko werd officieel bestuurd door de Sultan, maar de Fransen en Spanjaarden hadden het, dankzij hun modernere legers, eigenlijk voor het zeggen. Dat zoveel mannen uit Marokko in het Franse leger vochten was dus niet zo vreemd

De Marokkaanse en andere Noord-Afrikaanse soldaten vochten vanaf 1940 tegen de Duitsers. Dat deden zij in Europa, maar ook in Noord-Afrika dat werd aangevallen door Duitsland en Italië. Het Franse deel van Marokko werd bezet. Na de overgave van Frankrijk in augustus 1940 vluchtte een deel van het Franse leger naar Engeland om van daaruit verder te vechten tegen Duitsland en haar bondgenoten.

Nadat de geallieerden in 1942 Noord-Afrika, waaronder Marokko, hadden veroverd op de nazi’s sloten nog meer Marokkaanse mannen zich aan bij het Franse leger. Zij speelden een grote rol bij de bevrijding van Europa. Verschillende Franse officieren schreven tijdens de oorlog in brieven en dagboeken over de moed en doorzettingsvermogen van hun Noord-Afrikaanse soldaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 70.000 van deze soldaten gesneuveld in de strijd .dit vergeet Wilders.

EeJay

Hmmm…Ubru heeft deels gelijk maar je merkt duidelijk dat zij ook maar vanuit 1 gezichtspunt de kwestie bekijkt en beoordeelt..jammer. Er zijn nog wel een paar punten te noemen waar zowel pro als anti op gereageerd kan worden en die kunnen de kwestie dan toch in een ander perspectief plaatsen..gemiste kans zou ik zeggen van Ubru.

buurman

Ebru Umar ik snap niet waarom jij je zo druk maakt.
Ik ben marokaan! Waarom zou ik mijzelf nederlander noemen? Houd ik er dan meer rechten aan over of hoor ik mij dan beter te voelen dan een niet nederlander? We zijn allemaal kinderen van 9 maanden. Niemand is meer of minder dan mij ongeacht zijn of haar afkomst.

ps. voor de 902.387.376ste keer interessant stuk

Yanno

Ebru Umar, hoe lang ben je al van Allah los? Jij verwijt de na-oorlogse jeugd van Nederland, de ouderen onder ons een oorlogsverleden. Weet je nog hoe in Turkije miljoenen koerden uitgeroeid werden? Voor wat betreft de noord afrikanen. Weet je nog hoe zij de kusten van Europa afstroopten om mensen gevangen te nemen en als slaven te verkopen? Dat je daar geen begrip voor hebt was al duidelijk. Je kan kennelijk alleen maar met je wijsgerige ( een gotspe) wijsvingertje wijzen naar mensen die jij over 1 kam wenst te scheren. Ga asjeblieft naar het Midden-Oosten of Afrika om daar de mores te prediken want daar worden mensen vermoord vanwege hun ander geloof/mening.

R. keizer

Geweldig stuk, helemaal to the point en zeer scherp. Miscalculerend politiek opportunisme in nederland en in de Nederlander heeft vind zich hier volledig ontbloot.

Ebru,

Mijn waarde!

Petra Barendse

Duidelijk stuk. Jammer dat hier de separatie toch ook weer wordt aangewakkerd. In mijn opinie zijn de problemen in de NL samenleving niet te generaliseren door toe te wijzen, aan te merken aan Nederlanders met een andere etnische of religieuze achtergrond. Vanaf het begin dat dit werd aangewakkerd door Fortuin, heb ik zo gedacht en dat doe ik nog steeds. Nine/eleven is door de wereldpolitiek gebruikt om een angstcultuur te creëren en is die aan blijven wakkeren. Deze gebeurtenis is een hele belangrijke gebleken tot de hoogste mate van separatie in de samenleving. Niet alleen in Nederland.

De afgelopen ruim 10 jaar is daar door alle politici dankbaar gebruik van gemaakt, door het afwenden van de aandacht van de daadwerkelijke problemen, gaf hun dit de mogelijkheid hun machtspositie te versterken. Wilders heeft dat nog eens handig aangepakt en speelt continu in op de angsten van de individuen in de NL samenleving.

Dat hij nu te ver is gegaan in mijn ogen en in die van vele anderen en dat het nu tijd is om daarop in te grijpen, dat heeft niets te maken met politiek of journalisten. Niets te maken met links of rechts. De roep dat het anders moest in Nederland, door Nederlanders breed gedragen, kwam eerst massaal uit de samenleving. De politici en de journalisten volgden pas na de 1e 24 uur.
Ja natuurlijk, deze beroepsgroepen hebben er alleen maar belang bij om zo populair mogelijk te blijven of te worden te bescherming van hun individuele positie. Macht en invloed.

Ik vraag mezelf af, waarom ik de afgelopen meer dan 10 jaar soms niet beter mijn best gedaan heb om het tij te keren. Keer op keer heb ik me geërgerd aan dingen, me afgevraagd of dit nou echt de weg was die we met zijn allen moesten gaan. In discussies in de bres gesprongen, over hoe ik erover dacht, met vrienden, kennissen en ´medestanders´ in fijne gesprekken vaak onze zorg uitgesproken. Ook ik voelde me meer en meer alleen komen te staan, mijn kop is er dikwijls afgehaakt, omdat ik me teveel boven het maaiveld uitstak. Met dank aan de separatie.

Donderdagochtend vroeg ben ik op de barricade gesprongen, ik zag mijn kans nu schoon om eens gehoord te worden, een kans dat er ook naar mij weer mag worden geluisterd. Blijkbaar met mij vele medelanders, die een separate samenleving spuugzat zijn en het tijd vinden voor een andere weg. Het is een begin. Dat de politiek hierin meelopers lijken te zijn, dat is wat mij betreft nu eens een zegen.

Hans

Ik wil de bovenstaande “autochtonen” (wat dit woord ook mag betekenen) wijzen op de Dutch-paradox en Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar artikel bevat dus geen onjuistheden, maar is correct. Een pijnlijk punt in de Nederlandse geschiedenis.

jacqueline memerda

jerusha, jij schreef een stuk waar ebru ( en vele andere schrijvers met hun reaktie ) nog veel van kunnen / moeten leren , oa de 2e wereldoorlog , met alle achtergronden en informatie van die tijd .
mi zet ebru net als wilders , te gemakkelijk DE nederlander / marokkan neer .
laten we SVP ophouden excuses te maken voor welke fouten dan ook , die zijn gemaakt door andere mensen in een andere tijd , maar er wel conclusies uit te trekken en daardoor ook anders te reageren / besluiten te nemen .
bovendien ebru , doe je net ( want daar schrijf je niet over ) alsof er niet wordt gediscrimineerd in turkije ; is het daar zo okay ?
schrijf daar dan ook eens ( maar dan wel ALLE feiten , niets achterhouden ) over .
hoodfredactuer van opzij ?
zolang jij laat zien nog niet echt MIDDENIN de samenleving te staan , maar aan de zijlijn , door zo ondoordacht te schrijven , nog even niet !

Jinta

Dit is echt goed omschreven, gewoon zoals het is.
Dat is als je geen ‘erfgoed’ hebt mee te dragen.

Henk

Mijn naam is Henk, mijn vrouw heet Ingrid. Om elke negatieve connotatie met deze naamscombinatie te voorkomen hebben wij gemeend er goed aan te doen om onze zoon Ahmed en onze dochter Fatima te noemen.
Ik ben Ongelovig Atheïst, mijn vrouw belijdt de Islam. Ahmed is vorig jaar gedoopt bij de Pinkstergemeente en Fatima voelt zich thuis bij het IJslands Boeddhisme.
Ik stem PvdD, vanwege de landbouwpolitiek, mijn vrouw stemt PVV vanwege de emanciperende rol voor de moslims. Ahmed mag niet stemmen, tenzij die dag samenvalt met Pinksteren en Fatima gelooft in een andere ordening.
Ons huis heeft vijf kamers, één voor elk van ons, en daarnaast één vertrek voor ons allen. In onze gezamenlijke kamer staat één vierkante tafel met acht stoelen, een stoel voor elk van ons plus één aanhang. Het ene lichtpunt in de ruimte is exact midden boven de tafel geplaatst, zonder dimmogelijkheid. In deze ruimte vinden onze maaltijden plaats, en alle andere gezinsmatige samenzijnselen. Verder zijn nergens op de lichtgroene muren frivoliteiten te vinden. De gepolijst granieten vloer is er zeer hygiënisch.
Zo hebben wij het reuze gezellig met elkaar, wij vormen een écht hecht Nederlands kerngezin.

Geger

Erg makkelijk lijstje.

Ik ben niet voor minder Marokkanen. Iedereen welkom.
Echter toen of het allemaal zo rooskleurig is gaat me te ver.

Het lijstje met 902.387.376ste keer maakt ook weinig indruk.
Als je dit niet wilt ga dan in Marokko wonen.
Ik krijg ook die vragen als ik in een land ben waar ik geen originele roots hebt. Vrij logisch.

En waarom voel ik me 902.387.376ste keer onaangenaam op straat.

Waarom voel ik me voor de 902.387.376ste keer onveilig op een CS Door hangjongeren

902.387.376ste keer gedreigd door scooter rijders

902.387.376ste keer zoveelste inbraak.

902.387.376ste keer uitgescholden voor homo

902.387.376ste keer geïntimideerd.

Het meeste van deze 902.387.376ste keer zijn wel Marokkanen. En die gaan een steeds grotere mond opzetten en dreigende situaties creëren door Geert Wilders met zijn 902.387.376ste keer uitspraken van criminelen Marokanen, Marokanen het land uit en wat dan ook.

Dus ga hem nou niet eren door Geert Wilders zijn aanhoudendheid uitspraken voor de 902.387.376ste keer is de situatie erger geworden. Ipv het aanpakken van de problemen en aanspreken van de mensen is het allen maar voor de 902.387.376ste keer geschoffeerd worden door Geert Wilders.

En zolang deze man geen halt toegeroepen wordt zal het nog 902.387.376ste keer gebeuren en de situatie alleen maar verscherpten.

Ik voel me als buitenlander 902.387.376ste keer op mijn gemak en veilig in een Moslim land.

tineke

Er komt maar 1 woord bij mij op na het lezen van dit artikel: generaliseren!!!

Karel LAMERS

Mevrouwtje Ebro ! U doet alle gymnastiek rond “Nederlander” zijn.
Dat is wettelijk belangrijk. Maar tegelijk vrij abstract, en niet ter zake doende. D.w.z. de autochtonen hebben van alles-concreets-dagelijks tegen een deel van de marokkanen, en andere immigranten. B.v. hun % van de werkeloosheid; hun % in de gevangenissen; hun % van inbraak en diefstal; hun % bijdrage aan het PIB, tegenover hun % van uitkeringen door onze staat; hun “andere” “cultuur”, b.v. hoe achterlijk de mannen hun vrouwen behandelen; hun massa’s in bussen en trams, waardoor de autochtonen zich nauwelijks meer thuis voelen; op scholen kunnen vele immigranten kinderen niet mee: zij remmen de anderen af, enz. enz.

Mag dit niet gevoeld worden ?

Cindy Smid

Gezellig om te zien dat mensen die net als alle nederlanders zijn heerlijk ingebeurgerd alle “licht getinte” nederlanders over de kam schiften. Niks nederlanders en marokanen, wat dacht je ervan om je op de eerste plaats een mens te noemen? Dat is wat je bent, dat is wat je uit zou kunnen stralen in plaats van je ras en geslacht voorop te zetten. Waar je ook vandaan komt, welke kleur je huid ook heeft, van binnen zijn jullie bijna hetzelfde, van buiten zijn we allemaal mens. Maar laten we ons daar niet naar gedragen, anders gaat de wereld sneller naar de klote dan nu al gebeurd.

Jerusha G.

Beste Ebru, het gaat niet alleen om wát je zegt, maar ook met welke toon je het zegt. Als je je boodschap schreeuwend en fel overbrengt dan haken mensen al af voordat je je boodschap hebt kunnen verkondigen. Je bent ook veel te lang en chaotisch van stof. Ik denk niet dat jij de aangewezen persoon bent om dit evangelie aan Nederland over te brengen. Bovendien doe jij precies hetzelfde als Wilders: iedereen over één kam scheren – hij de Marokkanen en jij de autochtone Nederlanders. In mijn kringen ken ik helemaal niemand die mensen selecteert of uitsluit op basis van hun etnische achtergrond. Wél op basis van of ze beschaafd en erudiet zijn, en dat ze niet roken en geen bont dragen. Maakt niets uit of ze een kleurtje hebben of lelieblank zijn. Je kunt ook overal spoken zien als mensen met een boog om je heen lopen. Daar kunnen hele andere redenen voor zijn dan de redenen die jij aandraagt. Ik moet bijvoorbeeld ook altijd mijn naam spellen en zeggen waar die vandaan komt en vervolgens de vraag krijgen of ik soms Joods ben. Daar doe ik helemaal niet moeilijk over, en daar zoek ik ook niets achter.
Het klinkt wel lekker provocerend om te zeggen dat Wilders “het beste is wat de Marokkanen had kunnen overkomen”, maar ik vind het smakeloos. Weliswaar ben ik verbaasd waarom mensen nu opeens zo schrikken van Wilders uitspraken, want ik zag van het begin af aan al dat Wilders een afkeer had van niet-westerse immigranten, en moest niets van hem hebben. Hij houdt mij helemaal geen spiegel voor, en hij houdt heel veel Nederlanders helemaal geen spiegel voor. Dat is jouw idee-fixe. Niet je eigen ervaringen projecteren op heel Nederland. Zo word je totaal niet serieus genomen. Ik begrijp dat je een enorme geldingsdrang hebt en graag gehoord wil worden, en nu ook een fantastische aanleiding ziet om je stem weer eens te laten horen, maar door wat je nu schrijft, heb ik geen enkel vertrouwen in dat jij de zaken helder ziet, en denk ik dat je daarom ook totaal ongeschikt zult zijn om hoofdredactrice van Opzij te worden. Als feministe word ik liever vertegenwoordigd door vrouwen die zich rustig en met een beetje klasse presenteren, zoals bijvoorbeeld een Ariel Levy of een Naomi Wolf. Dat zijn een paar representatieve boegbeelden van het feminisme.

Gor Melikdjanjan

Ebru,

Je bent geweldig.

Ik geloof echter dat we het de Nederlandse bevolking (de oorsponkelijke bevolking die door de eeuwen heen gevormd is en die hier sinds eeuwen woont) niet kwalijk kunnen nemen dat zij nieuwkomers die natuurlijk ook hier geboren zijn en al meerdere generaties hier leven of nieuwkomers die niet hier geboren zijn maar die de Nederlandse nationaliteit hebben, niet direct als ‘one of them’ kunnen beschouwen. Het is iets wat Nederland, maar ook heel Europa eigen is.

Wanneer iemand uit Noord – Holland met een zwaar Hollands accent in Zuid-Limburg komt wonen, zal hij altijd als een ‘ander’ worden gezien, als ‘neet eine van os’ (niet een van ons). In Limburg hoor je ook heel vaak: Je bent toch geen Hollander? Kinderen met een Hollands accent worden trouwens heel vaak gepest in Limburg.

Ik wil maar zeggen: hier gaat het om twee groepen (Hollanders en Limburgers), die mijns inziens niet heel wezenlijk van elkaar verschillen. Je kunt door fysieke eigenschappen niet zeggen wie uit Holland komt en wie uit Limburg en de taal is ook geen wereld van verschil.

In Brazilië of de VS bijvoorbeeld is het een ander verhaal, daar is het veel makkelijker om bij de groep ‘aan te schuiven’ bij wijze van spreken.

Ik denk dat men heel goed zowel Nederlander als Marokkaan, Nederlander en Zwitser of Nederlander, Turk en Zweed tegelijk kan zijn. De een hoeft de ander niet in de weg te zitten en het is ook niet nodig om per se een keuze te maken: OF het een OF het ander.

Het zou zo mooi zijn als er minder kostbare tijd verloren zou gaan aan eindeloze discussies over wie welke etniciteit heeft, wie welke nationaliteit heeft en hoeveel hij er heeft, wie wat draagt en wie wat niet draagt en wat iemand thuis eet en welke taal hij thuis spreekt.

Laten we meer universelere talen spreken. De taal van kunst, muziek of dans.

Noël

Ik begrijp wat de persoon met het artikel bedoeld alleen jammer dat er gegeneraliseerd wordt.

Bijvoorbeeld:
“Het is de vraag of Nederlanders, die nu zo moreel superieur vallen over Wilders, beseffen dat deze #bornhere-gastjes heus Néderlanders zijn.

Zonder die generalisatie was het artikel sterker geweest.

Lucas rozz

Voelde me aangesproken als allochtoon bij het begin, maar verder in het verhaal ben ik echt blij dat ik geen Marrokaans of Turk ben met al die vragen.. Wauw

'Kaaskop'

Zou mevrouw Ebru die ‘Nederlanders’ dan ook even kunnen uitleggen hoe het hier werkt? Je wilt wel als Nederlander behandelt worden, maar je niet als Nederlander gedragen? Trots op de foto met je Nederlandse paspoort, maar je andere paspoort niet in willen leveren? Boos worden als je als ‘geboren en getogen’ Nederlander uit wordt gemaakt voor Turk, maar wel toeteren, herrie schoppen en de Turkse vlag uit het raam hangen wanneer Nederland – Turkije op het programma staat? Hier wel willen wonen, maar Nederlanders uitmaken voor -ernstige ziekte- kaaskoppen en Nederland uitmaken voor -ernstige ziekte- land?

Sluit me volledig aan bij reactie #29

Maurik

Beste Ebru,
In de eerste plaats wil ik je zeggen dat ik het helemaal eens ben met de strekking van je artikel. Ik begrijp heel goed dat je je natuurlijk vooral Nederlander onder de Nederlanders voelt.
Maar maak je niet te druk over al die vragen. Die zullen namelijk altijd blijven komen. En ik weet dat dit in de meeste gevallen niets met discriminatie of wat dan ook te maken heeft.
Ik woon zelfs sinds 20 jaar in Brazilië en ik krijg dezelfde (soort) vragen ook nog elke dag. “Jeetje, wat spreek je taal goed”..”vindt je het leuk om hier als buitenlander te wonen?”… “Brazilianen zijn toch veel vriendelijker dan Europeanen?” “kan je wel tegen die hitte hier?”… en zo kan ik net als jij nog wel uren doorgaan.
Brazilië is een echt immigratieland, (met relatief weinig discrimatie op afkomst) maar ook hier worden de derde(!) generatie immigranten, die de taal van hun voorouders niet eens spreken en er geen banden meer mee hebben nog steeds aangesproken als “Duitsers”, “Italianen”, “Japanners”, enz. De immigranten uit Sirië en Libanon worden hier zelfs steevast “Turken” genoemd.

M.a.w. Ik denk (en hoop!) dat jouw kinderen en kleinkinderen dezelfde vragen zullen krijgen, zonder dat ze er de juiste antwoorden op hebben, …

E. Foppen

Misschien had hij moeten vragen – wil je hier wel zijn voor de 902.387.376 ste keer.
ik ben het niet eens met de uitspraken van meneer Wilders. omdat er een groep apart word gezet. Wij willen ook naar een wij. Maar jij zegt m.a.w. door de WOII wil je niet met ons geassocieerd worden en wel met je afkomst, alleen mogen we geen interesse in tonen in wat die afkomst is, dan weten we dat ook weer.
Verder vind ik persoonlijk dat discussies over rasverschillen of verschillen in nationaliteit – van laag niveau zijn. en de problemen die er zijn op een hoger niveau moeten worden opgelost.
Nederland heeft de draagkracht niet voor een laagdrempelig immigranten beleid , volgens mij is dat het probleem. Maar mij hoor je niet zeggen dat de engelsman wel mag komen en de marokkaan niet. ik zou eerder denken aan – vind binnen een bepaalde tijd werk – dat doen zo veel landen. & What’s in is in.

Nu ben ik er moe van om voor de 902.387.376 ste keer te zeggen dat ik niet discrimineer. En dat ik dat elke keer verdedigen moet.
vriendelijke groet, E.

Sonja Barmentlo

Jerusha,
Je schrijft woorden over de toon van Ebru,langdradige chaotische stof, rokers, smakeloosheid, projectie en geldingsdrang. Ik lees duidelijk dat jij jezelf geen zelfreflectie eigen hebt gemaakt. De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet. Jouw woorden en toon zijn schreeuwend, niet die van Ebru. Jouw woorden zijn zelfs beledigend. En mensen uitsluiten op basis van roken? Ebru zou de zaken niet helder zien? Ik proef dat jij zaken niet vanuit verschillende hoeken kunt bekijken en dat je bovendien jezelf niet eens helder kunt zien. Ik proef bij jou geen rustige presentatie en klasse, wel bij Ebru. En wat betreft boegbeelden van het feminisme: weet jij hoe het voelt wanneer een moderne Nederlandse vrouw steeds door buurtallochtonen (Nederlands paspoort, 2e generatie) gediscrimineerd wordt omdat zij een, niet eens sexy, zomerjurkje draagt? Weet jij hoe het voelt voor een moderne beschaafde Nederlandse vrouw om steeds door allochtonen aangekeken te worden alsof je een hoer bent (in je eigen moderne land notabene)? En weet jij hoe het voelt om bij het rustig uiten van de eigen mening agressie/eerwraak te moeten weren? Ik wel. Zonder dat het van toepassing is word ik voor nazi uitgemaakt door Turkse allochtonen zelfs door kinderen) terwijl niet ik discrimineer maar zij mij .. in mijn eigen moderne Nederland. Dat mag van mij MINDER!
Dank je Geert, ik snap wat je bedoelt.
Dank je Ebru, top!

Kwibus

Zolang de overheid slap, soft of niet optreedt tegen het stelselmatig plegen van misdrijven, stelselmatig een uitkering aanvragen of exorbitante salarissen, zolang duurt ook de bejegening van deze mensen. Dat daar dan onschuldigen last van hebben is een vervelende bijkomstigheid. Dit wordt al snel discriminatie genoemd als het niet correct wordt verwoord.

lisa Vrieze

Ene Martin geeft als reactie aan dat de Marokkanen niet goed geïntegreerd zijn in Nederland. Schuld van Den Haag. Ik vind dit een kulargument. Mijn Nederlandse vader, als dienstplichtige jongeman uitgezonden naar Indonesië, gevangen en gemarteld in Japanse kampen, trouwde VOOR de oorlog met mijn –Indonesische- moeder. Na de oorlog moest het gezin naar Nederland: het gezin, vader en moeder en 3 kleine jongens, werd gehuisvest in een schamel hutje van 3×3, zonder badkamer. En niks geen uitkering, inburgering, fietsles en alle flauwe kul die men nu gratis aangeboden krijgt. Zo snel mogelijk integreren, werken, en assimileren in Nederland en de Nederlandse gewoontes, was destijds het advies.En vooral niet in de slachtofferrol vallen.

Het verbaast me dat er nog zoveel Marokkanen en Turken zijn die hier al decennia lang wonen: nooit een slag gewerkt hebben en de taal niet of nauwelijks spreken. Onbegrijpelijk! De landen Marokko en Turkije zijn zulke prachtige landen. Voor mij een raadsel dat die mensen op een flatje 10 hoog jarenlang blijven zitten!

Kim

Hoewel ik het met veel oneens ben, is dit zeker een interessant artikel om de discussie wat breder te trekken. Dank daarvoor.

Maar Ons (Nederlanders dus?) lot is StayHere? Wat een onzin. Het hebben van een Nederlands paspoort geeft je nou juist de enorm waardevolle mogelijkheid en de gigantische vrijheid dat je bijna de hele wereld in kunt (bijvoorbeeld als Nederland niet bevalt). En dat is een groot goed dat niet voor iedereen is weggelegd. Dat je daarover kunt klagen gaat echt mijn pet te boven.

Therry Tennant

Goed stuk, alleen er wordt een belangrijk iets vergeten over de jodenvervolging in Nederland tijdens de tweede wereld oorlog, en hoe die verschilt met de andere landen in die tijd.
Nederland had als enige in Europa in het bevolkingsregister staan welk geloof iemand beleidde.
Bekijk de foto’s van Rotterdam, en zie hou de stad is platgegooid, op het stadhuis na, waar het register was.

Aw Faber

Wilders is doorgedraaid!
De afgelopen maanden heeft hij contact gezocht met nationalistische/nationaal socialistische/facistische partijen: front national en vlaams blok, partijen die publiekelijk antisemitisch zijn, tegen homoseksualiteit zijn, tegen bepaalde groepen buitenlanders zijn.
Deze samenwerken is het begin van het einde voor Wilders als politicus en de PVV. Afgelopen weekend scandeerde hij: minder minder minder Marokanen, volgend jaar legt hij wellicht de schuld van de crisis bij de Joden en scandeert hij misschien: minder minder minder Joden. Als hij een hekel krijgt aan mensen met een andere seksualiteit scandeert hij binnenkort misschien: minder minder minder homoseksuelen.
Hij faseert zijn frustraties en haat in kleine brokjes, kleine stapjes voorwaarts in zijn richting van een verzonnen ‘Henk en Ingrid’-Rijk. Mooie blonde mensen, waar alles goed mee gaat, werken, gezond zijn, twee kinderen hebben, en die geen problemen veroorzaken. Een utopisch Geert-Wereldje waarin geen plaats is voor ANDERS in de ruimste zin des woords. Hij zal steeds verder gaan met die brokjes, steeds meer opschuiven in de richting van intolerantie en groepen uitsluiten.
De PVV is een partij geworden die gevoed wordt door boosheid, en politiek bedrijven uit boosheid is (levens)gevaarlijk en oerdom! Wilders is boos, is kwaad. Op alles en iedereen, en zijn antwoord op problemen die hij ziet/de oplossing om dat alles op te lossen is een schuldige zoeken, een schuldige groep zoeken, en dat scanderen: de Marokkanen hebben alls wat fout gaat gedaan: dus weg ermee.
Vandaag hebben de Marokkanen het gedaan, en ik ben bang dat over een aantal maanden/joden, de Joden het hebben gedaan en dat zij de schuld weer eens zijn van alles. En wie weet welke bekende groepen schuldigen nog volgen.
Wilders is naar mijn mening knettergek en zijn denkwijze, zijn volksmennerij, zijn geschreeuw en zijn hysterische verbolgenheid en scheldpartijen als iemand hem tegenspreekt of hem van repliek dient, is beangstigend en doet sterk denken aan de donkerste jaren uit de vorige eeuw.
Een vergelijking maken met kopstukken en de verderfelijke ideologieen uit het nazi-tijdperk is dus niet abject en is geen (linkse) hetze, maar is absoluut noodzakelijk om tot een conclusie te komen waar wilders precies voor staat, op uit is, en waar deze haatzaaierij op uitdraait. Juist om de vrijheid van een ieder (ongeacht geslacht, seksualiteit, mening/ideeen en geloof) te waarborgen.
De echte bedoelingen van Wilders zijn het afgelopen weekend volgens mij naar boven gekomen en ik vind ze verwerpelijk. Ik vind het verwerpelijk dat Wilders een hele groep klassificeert als ‘schuldig’ en ze overduidelijk wil deporteren naar Marokko.

Benaïssa Qazzar

Wat kan ik mij zelf goed in dit geniaal verwoorde stuk vinden….het sluit zo aan bij hoe ik het dagelijkse leven ervaar.

Marius van Huygen

Wie zijn Nederlanders?
Mensen met een Nederlands paspoort en een aantal met tevens een buitenlands paspoort.
Wilders’ Marokkanen kunnen alleen maar gaan over die Marokkanen die hier nog niet naar toe zijn gekomen of dat zouden willen.
Wilders wens om minder Marokkanen naar Nederland te krijgen is heel legitiem en tevens kabinetsbeleid aangezien ieder land het recht heeft te bepalen hoeveel ‘vreemdelingen’ het wil toelaten.
Een kwestie van politieke besluitvorming dus.
En Wilders levert daar een bijdrage aan. Niets meer en niets minder.

Saïd ten Brinke

Beste Ebru,

Dit is wat ik op Facebook schreef, niet wetende dat jij op dezelfde dag een boodschap met dezelfde strekking verkondigde..

Beste Geert..

Mijn laatste brief en daarna wil ik geen woord of gedachte meer aan je besteden..

Lijkt me geen pretje… Eenzaam starend over de gapende kuil die jij voor een ander hebt gegraven..

Hoe zal dat voelen?? Hetzelfde als…

Toen jij nog een nobody was en ik tientallen bedrijven belde voor mijn eerste vakantiebaantje…maar telkens Tuut..Tuut ..Tuut.. hoorde voordat ik mijn achternaam kon uitspreken.

Of voelt het als…

Toen jij als jonge, ambitieuze VVD’er opklom in de partijrangen.. en menig huizenbezitter de waarde van zijn onderkomen zag kelderen wanneer zich teveel allochtonen in de straat begonnen te vestigen..

Voelt het misschien als..

Toen jij overwoog maar eens een eigen partij op te richten.. en menig Marokkaanse moeder zich geen raad wist met haar ontroostbare zoontje omdat zijn Nederlandse maatje naar een andere (lees blankere) school moest van zijn ouders..

Zoals je leest Geert…
Voordat jij pas echt begon te schreeuwen, fluisterde Nederland allang precies dezelfde boodschap…

Zullen wij het ooit leren…of na jou gewoon wéér de hardste schreeuwer als zondebok aanwijzen..
En daarna doodleuk verder gaan met alle hierboven beschreven praktijken..

Tot ziens Geert…

Kim

En ik wilde eigenlijk nog even toevoegen (zie paar reacties terug) dat Ebru’s uitspraak ‘Ons lot is StayHere’ ook nog eens totaal geen recht doet aan mensen wier lot werkelijk ‘StayHere’ is, terwijl ze in gebieden wonen waar, ik noem maar iets, ze moeten vrezen voor hun leven of honger lijden. Breed perspectief schittert in Ebru’s stuk door afwezigheid.

Door de laatste alinea uit het artikel, waarvan doorgaans toch de bedoeling dat je mooi en pakkend afsluit, zou ik bijna ‘Zeur niet zo’ tegen Ebru willen zeggen. Maar misschien weet ik beter. En misschien weet Ebru eigenlijk ook wel beter dan haar Nederlanderschap als ‘het lot te moeten blijven’ te omschrijven.

Natasha Gerson

Als Ebru vrolijk merkt dat ze gelukkig vrij is van de tweede wereldreflex en de erfzonde van de Jodenvervolging zou het een goed idee zijn als ze zich vervolgens niet waagt aan bespiegelingen daarover zonder zich te informeren. Juist in dit pleidooi is dat niet op zijn plaats. Die “Nederlandse joden” zijn niet (toch een steek onder water aan Nederland en de Nederlanders) door Nederlanders gedeporteerd omdat ze niet geïntegreerd of geassimileerd genoeg waren. Veel Nederlandse joden -de meeste- stonden er nauwelijks meer bij stil dat ze joods waren. Ze stonden alleen wel als zodanig geregistreerd in het bevolkingsregister. Op een gegeven moment, medio jaren dertig, kwam er een vluchtelingenstroom vanuit Duitsland en daarachter op gang. Met de niet-Joodse Nederlanders vonden veel Nederlandse Joden dat al snel veel te veel worden. Die mensen manifesteerden zich als ‘veel te Joods’, gedroegen zich apart, dat zou maar antisemitisme veroorzaken. Ter Umar-achtige onderscheiding zetten sommige Nederlandse joden zich tegen de nieuwkomers af.Opdat de ‘christenmensen’ toch niet zouden denken dat zij er instrument in waren om al dat voorwereldlijke, jiddish brabbelende volk binnen te halen! Dat deden ze dus door hun Nederlanderschap te benadrukken. Sommigen werden zelfs lid van de NSB. Maar, onder de bezetting, en daarom is je vergelijking zo krom Umar, maakte het geen bal uit hoe Nederlands je jezelf achtte, hoe seculier je was, dat je ham at, of met de rest sneerde over Duitse import. Je ging gewoon naar Westerbork, samen met de oostjoodjes in hun Astrakan jassen. Hwt waren Nederlanders in alle opzichten Ebru, maar dat hielp niks

Roel

Na de eerste alinea was ik er al weer klaar mee net als na de eerste reacties. De gemene deler van de meesten hier is klagen, zeuren en jammeren ongeacht welke achtergrond. Dat is de weg van de minste weerstand en je verandert er niets mee. Ben anders, doe anders, val op een positieve manier op. Het effect is groter!

mvdl

Na al deze allochtone retoriek, even wat ouderwets autochtone spreuken:
“wie de schoen past, trekke hem aan”
“Dein Wort in Gottes Ohr!”
“het goede woord uit de verkeerde mond”

Om te beginnen is Ebru Umar een vrouw. Zij heeft het over hoofddoek dragen en hoofdredacteur van Opzij worden,
en toch leest 90 van de reagerenden daarover heen.
Over de trance-verwekkende macht van het woord gesproken…

Zij deelt rake klappen uit naar de hedendaagse politici, vooral degenen uit het linkse kamp. En die zullen deze passende schoen niet aantrekken.
Dat weten wij, en daarover winden we ons dan hier in 317 reacties lekker op. In plaats van, als Egyptenaren en Ukraïners deden en doen, massaal de straat op te gaan en hun aftreden te eisen.

Zij spreekt het goede woord, maar uit de verkeerde mond. Wat zij zegt, zou Rutte moeten zeggen, als premier en regeringsleider, en al zijn politici een veeg uit de pan geven na hun meesmuilende pek-en-veren-reakties tegen Wilders.

“Dein Wort in Gottes Ohr”, Ebru, oftewel: Let’s hope so, by goodness! Maar ik denk niet dat dit besef er komt, want anders zaten we niet zo “in the first place”.
Als onze strafwet niet discrimineert, noch op ras noch op leeftijd, waarom zitten onze gevangenissen dan overvol met jonge marokkanen ?
Die vraag weigert elke politicus te beantwoorden, negeert hem, totdat Wilders hem stelt. En valt dan Wilders aan, omdàt die hem stelt.

ikke

Tsja wat zal ik er eens van zeggen.. zoveel reacties.. voors.. tegens..

ik ga het anders doen. Mijn naam is kim, dit zegt niks over mijn afkomst of opvoeding.. ik praat limburgs.. en ben koreaans.. mijn kinderen zijn mixjes, de mooiste die ik ken..

ik ben zelfstandig ondernemer.. ook dit zegt niks..

maar een feit is dat ik n team heb opgezet dat bestaat uit : een koreaan, italiaan, egyptenaar, turk, tunesier, colombianen en nederlanders..

nederland ik ga de uitdaging aan.. ik geloof met heel mijn hart dat wanneer we minder tv fb internet ed geloven en weer eens zelf gaan denken, dit land nog wel te redden is.. er zijn maar 3 dingen voor nodig: vertrouwen, respect en de wil om het waar te maken!

Karin

Hi Ebru, goed stuk. Maar het blijkt wel weer dat mensen op de wereld overal hetzelfde zijn. Ik ben een nederlander, die woont in turkije en ik ben tegenwoordig ook Turk, naast mijn nederlandschap heb ik dus nu een turks paspoort. Het eerste gedeelte, met de vragen aan turkse nederlanders, zijn precies dezelfde vragen als die aan mij worden gevraagd. Ik denk altijd, we zijn toch allemaal hetzelfde in ons mens-zijn, maar we hebben gewoon andere gewoonten.

Nadya

@Marius Huygen: Leuk geprobeerd, maar ‘ niet meer’ is niet hetzelfde als ‘ minder’ . ‘ Minder’ gaat toch heus om mensen die hier al zijn. Bovendien zijn de standpunten van de PVV, heel anders dan het regeringsbeleid, duidelijk in deze: Minder is wel degelijk minder: Marokkanen die bij overtredingen of misdrijven hun Nederlandse paspoort verliezen (al zijn ze hier geboren). U schijnt niet te beseffen dat er al nauwelijks Marokkanen meer bijkomen, hoe dan ook. Gezinshereniging stelt nauwelijks meer wat voor, en voor de import van een huwelijkspartner zijn al alle drempels opgeworpen die maar mogelijk zijn

Clemens Paul

Ebru probeert ons te raken. Ze weet donders goed dat de meeste Nederlanders open-minded, sociaal, empatisch, maatschappelijk bewust zijn en zich distantieren van de uitspraken van Wilders.

De meeste van die Nederlanders lezen de NRC en daarom publiceert ze dit stuk in deze krant in de hoop dat ze flink veel schuldbewuste Nederlanders zal treffen in hun hart. In de telegraaf zal ze van iedere lezer gelijk krijgen zolang de gevestigde politieke partijen maar flink ge-bashed worden.
Maar Ebru wil helemaal geen gelijk, ze wil trappen, ze wil wijzen, ze wil je in je ziel trappen, schuld zul je moeten voelen. Ze voelt zich moreel superieur ongeacht of het over discriminatie, maatschappelijke of politieke zaken gaat.

Wat dat betreft is zij niet meer dan een dominee van de bible belt die zijn schuldbewuste parochianen wekelijks met een diep gevoel van gezondigd te hebben naar huis stuurt.

Ik ben dan ook benieuwd hoe Ebru tegen de massamoord op de Armeniërs aankijkt.

Voor Ebru is er nog een lange weg te gaan, tenzij ze oprecht van zichzelf leert te houden.

Coyette

Ik denk dat de hoeveelheid reacties alleen al aantoont dat Wilders een maatschappelijk relevante onderwerp heeft geagendeerd. Vervolgens kun je je afvragen waarom partijen als CDA, VVD en (vooral) PvdA dat niet gedaan hebben. Vooral PvdA, wat dat is toch de partij van de ‘verstotenen der aarde’. Moslims zien zichzelf ook als de ‘verstotenen der aarde’, het klootjesvolk van onze samenleving, terwijl Mohammed toch verklaart heeft dat moslims Gods uitverkoren volk op aarde zijn. Dat je daar geen chocola (of pindakaas) van kunt maken, dat begrijp ik.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.