Espresso met Bashar al-Assad

assad-486x351

Foto AP/Sana

Schoonzoon

Het Amerikaanse ABC News ging gisteren one-on-one met de Syrische president Bashar al-Assad. Klopt het dat hij in het interview heeft gezegd dat hij geen enkele keer bevel heeft gegeven om de protesten neer te slaan? ‘Dat is helemaal waar,’ zegt Assad. ‘Wij doden ons volk niet. Geen overheid doodt eigen burgers, tenzij deze geleid wordt door een gestoord persoon.’ Is hij niet gestoord? De Syrische president neemt een slokje espresso. ‘Ik ben de ideale schoonzoon,’ zegt hij dan. ‘Ik draag betere kleding dan Moammar Gaddafi, ik ben grappiger dan Saddam Hussein en ik heb een mooiere snor dan Adolf Hitler.’

Tijdens het interview met ABC News noemt Bashar al-Assad een dodental van 1.100. Ik vertel hem dat de Verenigde Naties vorige week nog melding maakten van meer dan 4.000 doden tijdens de volksopstand in Syrië die in maart begon. ‘Allemaal leuk en aardig,’ zegt de Syrische president, ‘maar wie heeft ooit gezegd dat de Verenigde Naties een geloofwaardig instituut is?’ Hij neemt nog een slokje espresso. ‘Zal ik je vertellen hoe het zit?’ Ik beweeg mijn hoofd een beetje op en neer. ‘Er zijn niet meer dan 1.100 doden gevallen,’ vertelt Assad. ‘En dat zijn vrijwel alleen voorstanders van het regime. Soldaten en politieagenten.’ Maakt hij zich zorgen om de sancties die zijn opgelegd? ‘We kennen al 35 jaar sancties in Syrië,’ antwoordt Assad. ‘Ik maak me net als de meeste normale mensen zorgen om mijn aandelen.’

Lees meer over:
Adolf Hitler
Bashar al-Assad
Moammar Gaddafi
Saddam Hussein

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.