MSN-buddies worden Skype-contacten

MSN, het chatprogramma van een hele generatie internetgebruikers, verdwijnt. Microsoft laat het chatnetwerk opgaan in Skype, de communicatiedienst die vorig jaar werd overgenomen. Dat maakte het softwarebedrijf gisteren bekend via een blog van Skype-directeur Tony Bates.

We will retire Messenger in all countries worldwide in the first quarter of 2013 (with the exception of mainland China where Messenger will continue to be available).

Chatten via het MSN-netwerk was in Nederland lang populair. In 2004 telde de MSN Messenger vier miljoen Nederlandse gebruikers. In 2006 gebruikten 6,3 miljoen Nederlanders MSN Hotmail, de bijbehorende maildienst. De laatste jaren heette MSN Windows Live en was het onderdeel van de optionele Live-diensten van Windows. Windows Live telt op dit moment nog 2,6 miljoen Nederlandse gebruikers – Skype 900.000. Wereldwijd telde MSN in 2009 nog 330 miljoen gebruikers, Skype had in 2009  124 miljoen ‘connected users’. Maar het aantal ingeschreven gebruikers is bij Skype hoger: 600 miljoen gebruikers.

Chatten op de pc verloor het van sociale netwerken en chatten op de smartphone: WhatsApp, de BlackBerry Messenger en Apple iMessage zijn nu populair. Videobellen zit nog wel in de lift, aldus Microsoft. Dat was de reden achter de overname van Skype, à 8,5 miljard dollar (nu 6,6 miljard euro). Maar omdat je met Skype ook kunt chatten, lijkt de integratie een logische keuze.

Msn’en belandde in 2005 in het Van Dale woordenboek. Volgens hoofdredacteur Ton den Boon was het een modewoord van het nieuwe millennium, en zal het niet meteen uit het woordenboek verdwijnen. „MSN blijft een historisch fenomeen in ons taalgebruik. Als in: ‘Weet je nog wel, toen we vroeger msn’den?’” ‘Whatsappen’ werd de vorige maand nog in het VanDale woordenboek opgenomen.

Wat gebeurt er met je buddies?

Wie nu Skype 6.0 installeert voor Windows of Mac kan ervoor kiezen om ook een Microsoft-account op te geven. Vervolgens worden de gegevens samengevoegd. Wie tot nu toe vrienden, familie en collega’s uit elkaar hield door verschillende netwerken te gebruiken, zal nieuwe groepen aan moeten maken. Ook Facebook-vrienden kunnen in Skype gekoppeld worden. Microsoft houdt er  nauwe banden op na met het grootste sociale netwerk ter wereld.

Microsoft is fervent aanhanger van het koppelen van berichtennetwerken en sociale diensten; ook in Windows 8 en Windows Phone 8 belanden Twitter, Facebook, LinkedIn en je eigen contacten in één app. Vermoedelijk zal de nieuwe versie van Linq, Microsofts ‘unified communication’ oplossingen voor professionele gebruik, ook samenwerken met Skype.

Volgens Coen Nijkrake, onder meer verantwoordelijk voor de Windows Live-diensten bij in Nederland , wordt de MSN-dienst al in het eerste kwartaal van 2013 afgesloten. Tot die tijd worden de gebruikers langzaam bewogen in de richting van de Skype-software.

Microsoft probeert opnieuw orde te brengen in de webdiensten. Hotmail, Outlook.com, Office365, Skype en de Microsoft account vormen nu een wat onoverzichtelijke kluwen van inlogschermen.  De Microsoft account is nodig om in te loggen in Windows (Phone) 8 en informatie te synchroniseren, onder meer  via Skydrive. Voor zo’n account hoeft overigens niet perse een Microsoft mailadres gebruikt te worden (zoals hotmail/live/outlook.com).

Google zoekt ook versimpeling

Tegelijk met Microsoft probeert ook concurrent Google zijn chatdiensten te verbeteren. Google wil sociaal netwerk Google+, chatclient Google Talk, telefonie via Google Voice en de videogesprekken van Google Hangout met elkaar combineren tot een overzichtelijker geheel. Het zijn nu nog webdiensten die te veel van elkaar zijn afgeschermd en beter geïntegreerd moeten worden. Bradley Horowitz, de verantwoordelijke voor Google+, liet dit gisteren weten tijdens een bezoek aan Google Nederland.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in:
software
Lees meer over:
chat
microsoft
msn
skype

25 reacties op 'MSN-buddies worden Skype-contacten'

christeeuwen

oke bedankt hoor

Hoogzit

Wat gebeurt er met mijn @MSN.com e-mailadres. Hoop dat dat blift betaan. Ander heb ik een probleem.

Lennart Goosens

Ter verduidelijking: MSN (afkorting voor “MicroSoft Network”) bestaat al jaren niet meer; om precies te zijn is Microsoft in 2005 begonnen met het omdopen van alle MSN-diensten in Windows Live-diensten. De domeinnamen msn.com, msn.nl et cetera zijn toen blijven bestaan, en we kunnen er van uitgaan dat dat niet verandert.

Om de een of andere reden hebben veel mensen het chatprogramma MSN Messenger altijd MSN genoemd – sommigen denken zelfs dat MSN een afkorting is van MesSeNger – terwijl MSN/Windows Live altijd uit vele diensten en programma’s heeft bestaan, waaronder MSN Hotmail en MSN Messenger, maar bijvoorbeeld ook MSN Explorer. Op vergelijkbare wijze noemen mensen Adobe Reader dikwijls “Adobe”, terwijl het bedrijf Adobe tientallen producten maakt, waaronder Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, enzovoorts.

Het is ook een mythe (waar ik overigens ook minstens vijf jaar lang in geloofd moet hebben) dat je om Messenger te gebruiken een Hotmail-adres nodig hebt. Je kunt een Microsoft-account (voorheen een Microsoft Passport) aanmaken met ieder e-mail-adres. Behalve dat ze hetzelfde adresboek (de “buddylijst”) gebruiken, hebben Hotmail en Messenger (“MSN” zo u wilt) erg weinig met elkaar te maken.

Conclusie: MSN hield al op te bestaan voordat het goed en wel in het woordenboek belandde; wat begin 2013 ophoudt te bestaan is (Windows Live) Messenger.

J.J. Ripke

hotmail is speciaal voor het versturen van foto’s en grote bestanden, wat gebeurt hiermee?

nicole

de nieuwe skype is nog niet uit. heb de laatste nieuwe versie en die is 5,10 of zoiets, dus wanneer kotm de nieuwe versie dan uit

eelco

@nicole: release Skype 6.0 was 24 oktober j.l. en ook beschikbaar in het Nederlands.
zie release notes http://blogs.skype.com/garage/windows/ wmet link om te downloaden.

Emmie

Het wegvallen van msn is voor mensen zoals mijn moeder ( 92 jaar en 100 procent doof) een regelrechte ramp. Aan skype heeft ze immers niets, alleen prima voor horenden. Nu heeft ze kontakt met de buitenwereld, ja ondanks hoge leeftijd! Het leven zonder msn brengt mensen zoals zij weer in een isolement.

Emmie

Nog een aanvulling voor oplettenden: ja, emailen kan ook natuurlijk. Maar is minder direct en speels als berichten en gesprekken via msn.

Anneke

@Emmie: op skype kan uw moeder ook chatten met alleen woordtaal.

Rob Verseijden

@Emmie: Skype kan je prima gebruiken om mee te chatten net als met MSN Messenger. Het fijne is dat je zelfs op meerdere apparaten tegelijk (PC, MAC, telefoon, etc.) ingelogd kan zijn en chatten. Je kan zelfs geruisloos over naar een laptop als je ineens een volwaardig toetsenbord wil gebruiken, want zelfs jouw eigen berichten worden gerepliceerd.

Archangel

Ik vond de msn-tijd van vroeger veel leuker dan dit gedoe nu. Chatten is persoonlijker dan appen.

Anke vd Berg

Lijk ideaal maar …..Skype is voor 18 jaar . Veeel opa;s en oma;s neven en nichten , gescheiden vaders zullen contactloos worden

Jarno

msn via skype werkt slecht! kan geen eens nieuwe msn contacten toevoegen :-/

ries

Hallo mensen volgens mij snappen veel mensen de bedoeling nog niet.
De bedoeling is dat het langzaam op gang komt de verandering.
En een ieder blijft aangemeld want hotmail word gewoon outlook en wie er zegt dat skype niet goed werkt heeft er weinig ervaring mee, want punt één is het geluid velemalen beter dan met msn en veel minder storing, dus lieve mensen nog even geduld a.u.b en je kan gewoon alles doen wat je ook op msn kon doen

Jos dirksen

ik mis nu al die mooie bewegende emoticons, webafbeeldingen, enz. dit gaat echt niet werken in skype. ben mijn windows live messenger al kwijt. niet leuk ik gebruikte ze beide naast elkaar en wou het liever zo houden.

Ria

Ook ik mis de mogelijkheden van MSN. Vooral de oudere versie met de mooie dynamische achtergrond van de Japanse vijver tijdens het chatten en het persoonlijker maken van de achtergrond met kleuren en afbeeldingen. Ik hoop dat Skype dat nog eens gaat aanbieden. Ik heb ook nog niet ontdekt hoe je tijdens het chatten een foto kunt versturen.

peter westheim

Mmmm hoop dan alleen dat skype beter wordt, want de verbinding en kwaliteit is veel slechter als die van msn…( en bij msn valt de verbinden ook niet steeds weg als bij Skype…..

peter

mijn ervaring in china is dat MSN beter werkt dan Skype op dit moment. De dienst verliest geregeld de verbinding waar De Live messenger geen last van had. Het geluid in Skype vergeleken met MSN heeft veel meer last van haperen.

Silvana

Net Skype en MSN samen gevoegd..
Al een tijd niet op Skype gezeten, dus moet even goed kijken hoe alles werkt..

Door die aparte lijsten die je nu hebt, was ik even mijn contacten ‘kwijt’.

Ik denk dat dit weer even een kwestie van wennen word, en komt wel goed.
Vind het wel erg jammer dat ik nu al mijn MSN Emoticons kwijt ben.
Deze doen het (nog niet) in Skype …

Milly

Ik heb nog steeds de oude MSN durf me nog niet te wagen om over te gaan als ik alles zo lees hier.
Uiteindelijk zal ik wel moeten maar stel het nog even uit zolang MSN het nog doet!

Emy

Hee, ik heb net heel het “Windows Live Messenger gaat over op skype” gebeuren gelezen. Het leek mij daarom het beste om maar gelijk m’n MSN contacten om te zetten naar skype. Nu zegt skype alleen dat ik niet aan de leeftijdsgrens voldoe ( dat klopt ook want ik ben 15). Ik heb daarom op mijn hotmail ( /msn??? ) mijn leeftijd veranderd naar 18, maar alsnog kan ik me niet aanmelden. Ik heb het al een aantal keer geprobeerd maar hij doet het niet. Betekend dit nu dat ik al mijn contacten kwijt ben??? * Dit is niet te hopen :( * Of kan ik iets doen waardoor ik wel mijn contacten van MSN kan overzetten in skype??

Ritchie Vermeire

Persoonlijke ervaring. Ik gebruik skype en windows live messenger.
Mijn mening is dat Msn soms wel beter en zuiver kwaliteit geeft bij bellen wat bij Skype niet altijd het geval is. Toch gebruik ik skype het meeste om te bellen, indien problemen nam ik msn en toen hoorde ik toch pak beter kwaliteit. Ook het chatten bij skype is niet leuk tegenover Windows Live. Om te chatten raad ik Skype zelfs af, skype is om te bellen niet echt om te chatten. Groeten Ritchie

Jörg Duurkoop

MSN werkt voor chat beter dan Skype, merk ik telkens weer als ik met Thaise mensen chat, Skype is gewoon hopeloos. Bovendien was ik net al mijn MSN contacten kwijt toen ik wou “mergen” zoals me dat telkens weer werd voorgesteld. Dit is gewoon een ramp. Gelukkig kon ik een systeemherstel doen en zit nu weer met de instellingen van gisteren. Graag wat opheldering over deze problemen, ik ben ook echt niet de enige. Had net voor de merge de laatste versie van Skype geïnstalleerd dus geen fouten gemaakt. Groet, Jörg.

hjm vluggen

toen ik skype pakte in januari 2013 krijg ik al mijn msn contakten op skype meegelevert dus ik kon ze allemaal nog zien en met hun chatten omdat ze nog geen skype hadden mijn vrienden , maar nu op 01-02-2013 zette ik skype aan om te chatten en al mijn vrienden zijn weg heb alleen 2 leden van skype er nog op staan ??? dit is niet de bedoeling hoop ik graag teks en uitleg .

Tuur

AH! Heb net uitgevogeld hoe je wél nog msn contacten kan toevoegen op skype! Althans als je zelf een hotmailadres hebt. Ga naar http://www.hotmail.com (dus niet naar het nieuwe outlook). In de linkerkolom zie je van boven naar beneden: “Mappen”, “Snelle weergaven” en “Messenger” staan. Je zou natuurlijk (voorlopig nog) kunnen blijven msnen via deze manier…maar omdat we op een gegeven moment tóch naar Skype moeten, het volgende: Klik op het zonnetje rechts naast “Messenger”. In het popupje kan je vervolgens op ‘vrienden toevoegen’ klikken. Ik neem aan dat het vanaf die stap wel verder moet lukken hè?
Succes ermee en véél chatplezier verder!!

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.