Microsoft Office 15: wennen aan het nieuwe kantoor

Microsoft verandert zijn kantoorpakket Office in een volledig online pakket om concurrent Google de pas af te snijden. Een eerste kennismaking met de gratis testversie van Office 15.

Het wordt een druk najaar voor Microsoft. Het softwarebedrijf bouwt een eigen concurrent voor de iPad, de Surface, en introduceert een nieuwe versie van besturingssysteem Windows 8 voor computers, telefoons en tablet-pc’s. En deze week maakte topman Steve Ballmer bekend dat ook Office, een van de meest winstgevende producten van Microsoft, grondig wordt verbouwd. Het komt erop neer dat je je software, documenten en favoriete instellingen in Word, Excel, Outlook of Powerpoint straks via internet op allerlei apparaten tegelijk beschikbaar hebt.

Office (marktaandeel 90 procent) is zo ingeburgerd in het bedrijfsleven dat je het kunt beschouwen als een basisvoorziening, zoals airconditioning of een nietmachine. Dat heeft een keerzijde voor veranderingsschuwe werknemers: het is vermoeiend om telkens te moeten wennen aan de wijzigingen in de bediening die Microsoft doorvoert in Word of Outlook – alsof je om de twee, drie jaar moet verhuizen naar een nieuw kantoor. Opeens staat de koffieautomaat op een andere plek, is de prullenbak verplaatst en waar is mijn printer gebleven? Klaag, klaag.

Microsoft blijft een product verbeteren dat na jaren trouwe dienst nog moeilijk te verbeteren valt. De grootste aanpassingen in de bediening van Office deed Microsoft al eerder, met de ribbon, het inklapbare lint bovenaan elk document dat de onoverzichtelijke werkbalken verving in Office 2007 en 2010. Office 15 kun je qua bediening vergelijken met een nieuw verfje, nu het is aangepast aan de stijl van Windows 8: gekleurde vierkante tegeltjes en veel witruimte om de software makkelijker met je vingers te besturen. Dit is de Metro-jas waarin alle Microsoft-producten straks getooid gaan.

MS Office versus Google Apps

Maar onder de motorkap verandert veel meer. Office 15 is nu in eerste instantie een webapplicatie. Je bewaart je documenten en instellingen allemaal online – via een persoonlijke Office-account – en kunt op elke computer bij je eigen spullen. De vergelijking met Google Docs/Drive (of de betaalde versie Google Apps) dringt zich op. Al biedt Google minder opties en luxe dan MS Office, Google Apps is goedkoper en maakte het samenwerken aan online bestanden kinderlijk eenvoudig. Bovendien heeft Google ook net offline editing voor zijn kantoorsoftware aangekondigd, en daarmee komt het internetbedrijf meer op het traditionele werkterrein van Microsoft: de computer.

Microsofts antwoord kwam in twee delen. Vorig jaar introduceerde het Office 365, een online kantoorpakket voor het bedrijfsleven. Met Office 15, gepland voor 2013, worden ook particuliere gebruikers overgeheveld naar ‘de cloud’. Om onderling samenwerken te verbeteren voegt Microsoft aan de Office-suite Skype (bellen via internet) en Yammer (sociaal netwerk voor bedrijven) toe. Zowel Skype als Yammer is recent door Microsoft overgenomen.

Microsoft zoekt gratis proefkonijnen

Wie al wil wennen aan het nieuwe kantoor kan een gratis Consumer Preview installeren (volg deze link). Een aanrader, want Microsoft levert nu ook de Nederlandstalige spellingscontrole mee. Office 15 laat zich vlot installeren op Windows 8 (ook een gratis testversie) en in Windows 7. Als je inlogt met een Office-account gaat het synchroniseren van bestanden vanzelf.

Zoals gezegd zijn de wijzigingen in de programma’s niet wereldschokkend; Word kan ook pdf’jes bewerken en je kunt er video’s in afspelen; Outlook werkt beter samen met Facebook, LinkedIn en externe agenda’s. Office 15 moet ook naadloos samenwerken met mobiele apparaten zoals de Windows Phone 8-toestellen, maar Microsoft heeft nog geen iPad- of Android-versie aangekondigd – het zal wellicht bij toegang via de browser blijven. Een Mac-versie van Office 15 is nog niet aangekondigd.

Overigens kun je Office straks nog wel als los product kopen – wanneer of voor hoeveel wil Microsoft nog niet zeggen. Consumenten worden wel zachtjes geduwd in de richting van de online versie: die werkt op vijf apparaten tegelijk en je krijgt 20 GB meer schijfruimte op SkyDrive, de online datakluis waarvan Office gebruik maakt. Dat is een sigaar uit eigen doos, want een paar maanden geleden schroefde Microsoft de hoeveelheid gigabytes op SkyDrive terug van 25 naar 7 GB. Nu weten we waarom.

Geplaatst in:
software
Lees meer over:
google
google apps
google docs
microsoft
office

27 reacties op 'Microsoft Office 15: wennen aan het nieuwe kantoor'

Jo Jansen

Ik werk al jaren met OpenOffice. Helemaal gratis en stukken beter.
En ik zou niet graag al mijn zakenbrieven online zetten.

Ronald De Boer

Online zetten van spullen zal altijd een persoonlijke keuze blijven.
Het is net TV kijken bevalt het je niet dan niet kijken en doorzappen.
Open office is een alleraardigst leuk pakketje maar niet echt te vergelijken met Office.

Sil

in tegenstelling tot wat dit artikel suggereert: Google Apps is gratis. Google Apps for Business kost geld.
bron:
http://www.google.com/intl/nl/enterprise/apps/business/pricing.html

En Google Docs is sinds 2 maanden veranderd in Google Drive.

Christian Jansen

Ik gebruik naast OpenOffice voor mijn prive documenten, Google Docs voor de documenten die ik makkelijk wil delen. Dat Office 365 en Office 15 meer features hebben vindt ik voor het makkelijk delen juist een nadeel: een hoger leertraject voor de mensen waar ik het mee deel, en daarmee ook een grotere kans dat ze iets onbedoeld kapot maken.

Richard Mostert

In het artikel wordt de nieuwe versie aangeduid met Office 15 en Office 2015. Maar het is óf Office 15 óf Office >2013<.

Joost van Asten

Ik ben het helemaal met Jo Jansen eens. Office moeilijk te verbeteren? Word is bagger (probeer bijvoorbeeld de stijl- en lijstfuncties maar eens te gebruiken) en het adresboek van Outlook is aan regelrechte aanfluiting, om maar een paar punten te noemen.

Fokkelien von Meyenfeldt

Ik wil het best weleens proberen, en ik vond het een aardig idee om e.e.a. via nrc.nl te downloaden. Maar waar zit de knop?

Jurjen

Eerst wegen maken met hobbels zodat alleen auto’s met vierkante wielen erover kunnen rijden. Dan beweren dat jouw auto’s met vierkante wielen beter zijn dan andere omdat ze over de wegen kunnen rijden.
Dat is marketing volgens Microsoft.

Tom

Het blijft verrassend dat mensen als lemmingen massaal in de val trappen van een gesloten, commerciële oplossing , terwijl er fantastische, gratis en open source, alternatieven zijn.

Dirk Zaan

Ik zou toch iedereen aanraden geen documenten in the Cloud te plaatsen. Dit is vragen om problemen met privacy en vertrouwelijkheid. Naast de betrouwbaarheid en Internetverbinding die er maar moet zijn. Overheidsdocumenten mogen ook helemaal niet buiten Nederland worden opgeslagen. Ook emailen van dit soort zaken via google of hotmail is helemaal niet toegestaan. Dat velen het uit onbenul wel doen maakt het nog niet acceptabel.

Tom

Het blijft verrassend dat mensen massaal in de val trappen van een gesloten oplossing van een commercieel bedrijf, terwijl er fantastische gratis, open source, alternatieven zijn.

Chris

Op zich een goed artikel, al snap ik niet helemaal waarom het Office 15 wordt genoemd aangezien MS het zelf echt Office 2013 noemt.
Onder de motorkap moet er vind ik af en toe nog wel wat gebeuren, zo ziet Outlook 2010 er heel gelikt uit, maar als je op een lint-item klikt kan het zomaar voorkomen dat je in een venster komt dat sinds Office 2002 hetzelfde is… Qua uiterlijk en gebruiksgemak moeten ze nog wel wat verrichten bij de geavanceerdere functies.
Overigens, @Joost hierboven: Ik ben het niet met je eens, de stijlfuncties in Word 2007 en 2010 zijn juist fantastisch. Als je eenmaal weet hoe je die stijlen moet toepassen en aanpassen (wat allebei makkelijk is), maak je razendsnel inhoudsopgaves en verander je in één klik de opmaak in een document (bijvoorbeeld van alles oranje naar alles groen: heel makkelijk te bereiken).

Diederik

Voor alle Microsoft Office-verslaafden: LibreOffice is beter, sneller en goedkoper! LibreOffice is een afsplitsing van OpenOffice omdat OpenOffice werd gekocht door Oracle (en Oracle er niets meer in ontwikkelde).
LibreOffice werkt heel plezierig op verschillende besturingssystemen Windows, Mac en Linux.

Henk van den Broek

In aanvulling op Joost van Asten en Jo Janssen kan ik ook nog mijn frustratie over de manier waarop Word met tabellen omgaat; dat is al jarenlang een ramp. Ook de layout van figuren die steeds van pagina naar pagina springen, of de invloed die secties en pagina-eindes kunnen hebben – het houdt niet op. Microsoft blijft bezig met kleine aanpassinkjes in layout en ‘hipheid’, maar in de praktijk is het in veel gebieden gewoon nog steeds een baggerpakket. Alleen Excel vind ik een echt goed product waar vrijwel niets meer aan te verbeteren valt. Ook powerpoint vind ik erg intuitief en foutloos werken. OneNote is ook een zeer goed product.
De problemen beginnen echter met Word en Outlook; twee van de meest gebruikte applicaties.

David van Zeggeren

Zeggen dat Office 2013 in Metro stijl is ontwikkeld getuigt van weinig kennis van Windows 8. Er is bijna niets Metro aan de nieuwe Office (en dat is een gemiste kans). Geschikt maken voor touch maakt het niet direct Windows 8.

Marcel

Bedrijfskritische documenten bij MS in de cloud? I don’t think so. Documenten van de zorginstellingen bij MS in de cloud? I don’t think so. Personeelsgegevens bij MS in de cloud? I don’t think so. Nope, het gaat open office worden. Ik heb geen vertrouwen in de Amerikaanse privacy wetgevingen noch heb ik het vertrouwen er in dat MS in staat is een veilige cloud te garanderen.

David van Zeggeren

Waarom redigeren jullie reacties van lezers, NRC? Het begin van mijn reactie hierboven begon anders.

Riel Notermans

#12 dat staat duidelijk in de spelregels.
http://weblogs.nrc.nl/spelregels/

Paul Swinkels

Je kan Microsoft Office 15 niet installeren op een windows 8 preview versie.

Jan Meertens

Open soucrce gratis software van Linux: Libre Office, is een heel fijn en stabiel programma om mee te werken, ook lay-out maken gaat vele maken gemakkelijker, pdf maken nog makkelijker, iets waar MS Office járen over gedaan heeft. Importeer maar eens een .cvs-bestand als download van de bankafschriften in MS excel en je krijgt standaard een onleesbaar document. Het ‘excel’ programma van Libre Office, Calc genaamd (Ook in Open Office) vraagt je eerst hoe je het geïmporteerd wil hebben en geeft je dan een voorbeeld van hoe het eruit komt te zien, geweldig, simpel én je bent niet meer afhankelijk van software van derden (OROV bijvoorbeeld, dat wel goed is maar al jarenlang niet meer ontwikkeld wordt), om je bankgegevens in een spreadsheet te verwerken. Het is maar een voorbeeldje van hoe alles ook anders kan.
Open Source, Ubuntu, Linux Mint, KDE etc. heeft de toekomst. Het is een eenmalige investering (vanwege het omschakelen) die het computerleven vele malen goedkoper, onafhankelijker, duurzamer, socialer en aangenamer maakt!

Dion

wanneer snappen ze eens dat veel mensen/bedrijven/instellingen helemaal niet in de cloud willen…..

Omdat ze 100 % baas over eigen data’s willen zijn, je met die clouddiensten nooit helemaal weet waar je data staan en wie er allemaal bij kunnen.

en voor office weet ik wel wat verbeter punten… laten ze zich daar oprichten dan steeds aan de vormgeving te sleutelen.

Thomas Broerse

Los van wat ik van Office vind (Excel: perfect, Powerpoint: prima, Word: so so, Outlook: so,so), ik kan zowle prive als zakelijk niet zonder. Maar ik zie wel een verschil tussen prive en zakelijk. Mijn zakelijke documenten zijn zonder meer groter en gebaseerd op de meer complexere toepassingen van Office. Noch met Open office, noch met Google docs zou ik het zelfde zakelijk kunnen realiseren als met een Offline Office. Dus ik ben benieuwd wat Online Office gaat brengen. Qua privacy en security: no way dat zakelijke documenten de cloud in gaan, dus dat is geen voordeel voor mij. Prive zie ik enige mogelijkheden maar eindelijk niet veel.Hoe vaak deel je nou een spreadsheet, tekst of powerpoint prive? Blijft over dat je overal ter wereld overal bij kan. Handig wanneer op reis. Maar meer ook niet. Ik zou toch liever willen dat Microsoft de offline software verder verbeterde. De Office applicaties hebben diverse onhebbelijkheden waar je regelmatig de logica niet van begrijpt en frusterend zijn. Dat zou mij beter uitkomen.

Tjerk Reijenga

Noodgedwongen Word gebruiker omdat er weinig keuze is. Het doel van Microsoft is niet het verbeteren van Office maar het nog meer binden van het bedrijfsleven aan Microsoft. Dus welkom in de Cloud.
Er is genoeg te verbeter aan Word o.a. het omgaan met foto’s en grafisch materiaal in tekst documenten.

Olmen van Eijk

In reactie op alle bovenstaande: Microsoft word werkt best wel goed als je eenmaal hebt uitgevonden hoe alles werkt. Zeker als het gaat om alle linkjes, docproperties index, automatische nummering ed, dat is gewoon superieur. Ik zou niet weten hoe je dat met behulp van open office moet doen. Ik heb wel eens 1 van mijn bestanden daarin geopend, dat was een regelrechte ramp. vrijwel niets was compatible meer met al die linkjes die ik in had gebouwd.
LibreOffice ken ik neit, kan ik geen oordeel over vellen.
Het enige nadeel is dat het vaak totaal niet werkt als je tabellen oid vanuit Excel erin wilt kopieren, daar moeten ze nog duidelijk een verbeterslag in maken.
Verder sluit ik me ook aan bij bovenstaande opmerkingen: ik zou nooit van m’n leven m’n documenten online willen zetten, het meeste is bedrijfsgevoelige informatie. En we hebben meerdere keren vrij recent al gezien dat alles wat via internet toegankelijk is niet gegarandeerd veilig is en weer gehacked kan worden.

Marc
Marc Hijink

@Paul toch draait het prima

Marc
Marc Hijink

deze link staat ook in het stuk: http://www.microsoft.com/office/preview/en?WT.mc_id=MSCOM_EN_US_HP_FEATUREHOME_131L1ENUS21367

Frits Burghardt

Diederik #13: OpenOffice is tegenwoordig in beheer bij Apache en wordt keurig verder ontwikkeld. LibreOffice ziet er iets netter (gelikter) uit maar verschilt nauwelijks in functionaliteit, op één merkwaardige misser na: “opmaak wissen” verwijdert geen hyperlinks, wat OpenOffice wel doet. Ik ben ooit overgestapt van OpenOffice naar LibreOffice omdat Oracle er niets meer aan deed, maar teruggegaan omdat ik geen zin had om overbodig werk te doen. Voor het overige kan MS Office meer maar is het dienovereenkomstig minder stabiel en moeilijker onder de knie te krijgen.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.