Windows 8: mag ik mijn computer terug?

windows 8 store

Metro-apps installeren uit de Windows Store in Windows 8.

We hebben nog een half jaar om eraan te wennen, maar dan gaat het toch echt gebeuren: Microsoft introduceert dit najaar de nieuwe versie van Windows, Windows 8 geheten. Het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld ondergaat op dit moment een ingrijpende verbouwing waardoor de software ook op tablet-pc’s met aanraakbesturing gebruikt kan worden.

Nieuwsgierige pc-gebruikers hebben al kunnen experimenteren met de gratis Consumer Preview die begin deze maand uitkwam. En het moet gezegd: de afgelopen weken gedroeg Windows 8 zich op de testcomputer net zo stabiel als de gewone Windows 7-versie. Bravo. Maar het vergt wel wat aanpassingsvermogen om er als ouderwetse computergebruiker je draai te vinden.

Windows 8 heeft twee gezichten: het traditionele bureaublad (desktop) en de lijst van losse applicaties, vormgegeven als een muur van simpele tegeltjes (tiles). Metro heet die stijl, en het is het standaardbeeld dat je ziet als je de computer opstart. Vergeleken met de vorige testversie, die in september 2011 verscheen, is het nog moeilijker geworden om te wisselen van Metro naar het vertrouwde bureaublad. De startknop – nog zo’n ijkpunt in het collectieve Windows-geheugen – is nu compleet verdwenen. Alsof Microsoft alle pc-gebruikers wil inpeperen dat de grazige Windows XP-weide definitief tot het verleden behoort – althans in de nabije tablet-toekomst.

Het Metro-design werd eerder gebruikt in Mediacenter, de Xbox, de Zune-mediaspelers (al ter ziele) en in Windows Phone. Microsoft wil de pc graag gelijktrekken met smartphones, spelcomputers en tablet-pc’s. Ontwikkelaars kunnen dan makkelijker applicaties bouwen voor alle apparaten tegelijk. Zo ontstaat een Windows-wereld waarin software, muziek, video en games op elk Microsoft-apparaat werken. Op het hoofdkantoor in Redmond hopen ze dat dit het antwoord is op de digitale ecosystemen die Apple, Google en Amazon aan het bouwen zijn.

Voor het zover is, moeten Microsofts internetdiensten op de schop. Voor de derde of vierde keer op rij krijgt Microsofts maildienst (360 miljoen gebruikers) een nieuwe naam. Het begon ooit als MSN Hotmail, werd Microsoft Hotmail, Windows Live Mail en heet in Windows 8 alleen nog maar ‘Mail’.

Links de standaard startknop van Windows 8, rechts de herkenbare variant met behulp van het programmaatje ViStart. Links de standaard startknop van Windows 8, rechts de herkenbare variant met behulp van het programmaatje ViStart.

 

 

 

 

 

 

Alle Windows Live-diensten, waaronder de online opslagdienst SkyDrive, worden hernoemd. Hetzelfde geldt voor Zune, de muziek- en videodienst die in 2008 geïntroduceerd werd. Dat heet in Windows 8 simpelweg Muziek en Video.

Het is onduidelijk wat er met de communicatiediensten Messenger (ook al drie keer hernoemd) en de zakelijke variant Lync gebeurt, nu Microsoft Skype heeft gekocht. Als Microsoft de radicale simplificatie van zijn diensten doorzet, zou één chat- en (video-)belprogramma de meest logische optie zijn.

Niet alleen verstokte Windows-gebruikers schrikken van die wijzigingen, ook softwaremakers moeten even slikken. Op website Betanews.com gaat ontwikkelaar Chris Boss tekeer tegen de Metro-interface, die volgens hem te ver afstaat van alles wat Windows de afgelopen decennia heeft geboden. Hij is bang dat de pc-versie van Windows net zo’n radicale wending neemt als Windows Phone, dat niets meer te maken heeft met voorganger Windows Mobile.

Boss’  kritiek: Windows stond er bekend om dat het tot in den treure oude software bleef ondersteunen – „dat maakte Windows groot” – maar in de testversie van Windows 8 ligt te veel nadruk op de nieuwe Metro-apps. Die zijn volgens Boss „heel erg verschillend” van gewone Windows-programma’s.

Hij kan zich goed voorstellen dat gebruikers hun oude computer terug willen. Boss stelt voor een paar van die Metro-tegeltjes te laten verwijzen naar vertrouwde onderdelen uit de oude desktop-omgeving, zoals het configuratiescherm en de browser. Anders blijf je als gebruiker maar in de kleurige app-omgeving ronddolen, terwijl je eigenlijk op zoek bent naar je eigen computer.

Er zijn gelukkig wel trucjes om Windows 8 te heroveren. De makkelijkste manier: ViStart 2.0, dat het oude startmenu terug op het scherm terugtovert. Nooit gedacht dat je zo blij zou kunnen worden van een Windows-logo in de taakbalk.

NB: Voor de functionaliteit van ViStart is het niet nodig om bij de installatie alle opties aan te vinken.

 

 

 

Geplaatst in:
computers en notebooks
Lees meer over:
metro
windows 8

29 reacties op 'Windows 8: mag ik mijn computer terug?'

Julius

Ik draai al ongeveer 10 jaar geen MS Windows meer. Zouden ze bij Microsoft ook nog denken om mensen terug te krijgen die hun platform al verlaten hebben of heeft men daar gebruikers zoals ik al opgegeven?

P.zaal

Touch aps wtf heeft dat nog met computeren te maken??

En een buroblad vol met die blokken vreselijk, ik denk als W8 echt zo word als hier staat blijf ik wel bij W7 hangen dikke shit bericht weer Microshit is echt weer slecht bezig maar dat zijn we sinds W-Vista niet meer anders gewend…

Julius

Waar is mijn post gebleven? Ik had gisteren gepost dat ik al 10+ jaar geen MS Windows meer gebruikte en dat ik me afvroeg of men nog probeerde om gebruikers terug te krijgen die men in het verleden al is kwijtgeraakt bij Microsoft.

Sander van der Linden

De interface is inconsequent. Een shell van Metro met daaronder dan weer de oude vensters. Hier gaan mensen niet blij van worden. Metro is prima op een smartphone of tablet maar NIET op een desktop. Ik zie bedrijven dit nog niet implementeren op hun desktops want dan kunnen ze de helpdeskbemanning meteen verdubbelen. En als bedrijven hier niet voor gaan krijgen we een herhaling van het Vistadebacle. Wat was er mis met Windows 7 voor de desktop?

Ballmer moest en zou een tegenhanger voor iOS hebben. En zoals langzamerhand gewend van Microsoft mag dat niet veel tijd kosten want er moet aan verdiend worden. Dus krijg je dit soort ondoordachte, onaffe software. Ik moet dan toch echt zeggen dat Apple dit veel en veel beter doet. Die willen in de eerste plaats een goed OS. Geld verdienen komt dan vanzelf.

Marc
Marc Hijink

@Julius: Probeer nog eens?

Bernard Weiss

Ik kan mij zelfs nog herinneren dat MSN Hotmail nog gewoon Hotmail heette. Die ik ook acuut de deur heb uitgedaan toen Bill G te S zich er mee ging bemoeien.

Julius

Het is nu wel gelukt dan :) Wel apart, want ik herinner me dat de post hier verscheen op de pagina.
Verder had ik eigenlijk geen commentaar, want ik ben totaal niet bekend met de andere diensten die genoemd worden.
Misschien is het interessant on een desktop als KDE naar MS Windows te poorten als je per se nog met MS Windows wil werken, maar wel een klassieke desktop wil.

Mikel Tolboom

Windows is nooit wat geweest, en wordt volgens mij alleen maar slechter….

Rob van Olmen

Mijn volgende computer wordt een Mac-Air

Thierry Vos

Sjeemig, wat een negativiteit allemaal. Mensen die vastrotten in traditie zullen nooit vooruitgang boeken. De veranderingen die je moet ondergaan om met een Apple Mac te werken of erger nog met Linux op een Desktop zijn ook enorm en voor de meeste “normale” gebruikers ook niet makkelijk om naar over te stappen.
Ja: Metro is anders, Ja: je zal moeten wennen en Ja: je moet even uit je comfort-zone komen. Maar als je eens met een open mind er naar kijkt zul je zien dat allerlei zaken veel eenvoudiger kunnen dan voorheen. Technologische vooruitgang komt meestal vooruit uit het willen versimpelen van bepaalde zaken, die versimpeling betekent dat dingen inderdaad niet meer werken op de (gecompliceerde) manier die je gewend was, maar op een nieuwe en slimmere manier die inderdaad wat leerinspanningen vraagt. Je leven lang blijf je leren, dus ik snap werkelijk niet waarom het nou zo moeilijk is om even wat anders aan te leren.

Mensen ruilen hun Nokia Symbian toestellen ook in voor Android, iPhone en Windows Phone. Al die OS-en zijn stuk voor stuk beter, maar ook: ANDERS. Anders zijn of anders doen vereist LEF, helaas zijn weinig mensen met een gezonde dosis hiervan uitgerust…

Rob

MS ‘Windhoos’

Piet Uiterwaal

ik ben al ruim 10 jaar geheel windowsvrij – heerlijk :)

Gerrit Bruin

Reageren hier alleen azijnzeikers? De interface bevalt me prima (na twee uur gebruik).

Joris Bos

Stelletje conservatieve pessimisten zijn jullie. Verandering is lastig, dat blijkt maar. MS maakt eindelijk een stap in de richting tot verandering en de ‘nerds’ steken de hakken in het zand.

De desktop PC heeft z’n beste tijd gehad. Portable devices hebben de toekomst en die eisen een fatsoenlijke touch interface. Windows gaat nu het beste van alle werelden bieden. Touch op de bank, Desktop interface op tafel. Input devices als muis, keyboards, pen worden allemaal ondersteund.

Daarnaast krijgen we PC’s met x86, x64 en ARM processor architectuur. Een stap vooruit, de goede richting uit.

Eerst proberen, dan klagen. PLEASE. Het enige wat er in de GUI is toegevoegd t.o.v. Windows 7 is de Metro interface die voor de consumenten markt erg belangrijk is.

Marko

Windows 8 is voor het grootste gedeelte gemaakt voor tablets. Helemaal goed toch?

Je kan Windows 7 toch blijven gebruiken voor dagelijks gebruikt!

Stephan

Wat een negativiteit allemaal. Ik denk juist dat Windows hier goed aan doet. Echt vernieuwing, zoals zij ook met Nokia windows telefoons hebben gedaan. Want laten we wel wezen, icoontjes op een bureaublad aanklikken doen we nu een jaar of 15, en echt efficient is het niet.

Wat ik me wel afvraag, de apple gebruikers zijn enorm toegenomen de afgelopen jaren. Ik vindt het nu al ingewikkeld om nog met een windows te werken, maar kan het nog wel. Wanneer het straks radicaal omgegooid wordt, zwaait microsoft dus definitief hun ex-gebruikers uit… Of proberen ze die juist terug te winnen?

Vermaas

Oude stelregel gaat altijd op:
KIS= keep it simple….
Windows 8 voor een desktop is “overdone”

Niet Opgegeven

Doe eens niet zo negatief, Metro is veel gebruiksvriendelijker voor de leek. Daarnaast hongert windows 8 ook niet meer naar CPU-kracht, waardoor je het op mobile devices kan gebruiken. Er is minder RAM nodig, en booten moet vanaf een standaard HDD nog maar 10 seconden duren. Dat haal ik nu met win 7 met mijn SSD, dus dat wordt wel een cold-boot in 2-3 seconden.

de compabiliteit met win 7 en oudere versies is ook zeer goed.

Overigens gaat de massa steeds meer op de tablet werken, en daar is nu nog een goed OS nodig met het office pakket en andere functionaliteiten die nu slecht beschikbaar zijn in iOS en Android. De PC gaat waarschijnlijk steeds meer gebruikt worden voor zware taken als renderen, gamen en grafisch designen. Daar werk je toch met gespecialiseerde programma’s, win 8 of win 7 maakt dan weinig uit.

Sije Wiersma

Maar als ik bij nader inzien toch niet zo blij ben dat ik hem impulsief gedownload heb,hoe keer ik dan terug naar mijn oude vertrouwde Vista?

Henk

de Metro stijl is inderdaad inconsequent doorgevoerd. Een nieuwe layout op je desktop, maar verder gewoon de ‘ouderwetse’ windows layout.
Ik wacht wel op Windows 9 :)

Henk

bericht aan de redactie: waarom worden enkele quotes vervangen door ‘ ??

Bas Vossen

Er is bijzonder veel mis met microsoftware. Waarom de media deze monopolist blijven steunen is enkel verklaarbaar door dit te zien als een advertorial, een door de adverteerder betaalde nieuwsreportage.
Wanneer wordt over Linux op dezelfde manier bericht? Hoi, een nieuwe Ubuntu distributie… tijd om de kapitalisten overboord te gooien en open source te omarmen! Tijd om eens te berichten over de Apple-sweatshops en de mensen die door rechtzaken van M$ kapot zijn gemaakt…

Jan Huijgen-in-de-Ton

Los van de enkelingen hierboven die objectief proberen te zijn verdienen de andere fanboi-jankerds hierboven mij feitelijk een plaatsje naast Jezus Christus aan het kruis. Wat een paupers die het niet kunnen hebben dat mensen geen Apple, Google of Linux -adepten zijn. Triest, zulke mensen. Heel narrow-minded.

jan

weetje geef mij maar windows 7 omdat windows 8 niet over zichttelijk is. bij het op starten alle dingen voor je echt niet leuk.en geen keuze voor hardeschijf voor je gegevens.
en het lijkt net dat het apple het gemaakt heeft.ben geen apple fan maar ook zo on overzichtelijk wel mooi maar niet handig.die buraublad moet blijfen bestaan met het start balkje echt een microsoft beeld.
en ik vind windows 8 meer voor tablets dan voor een desktop pc
tip voor microsoft geef in windows 9 de buraublad en het start balkje terug en ook de deze computer met keuze voor je harde schijfen

Rob

Voor de vernieuwing fanaten hier, je moet echt van de pot gerukt zijn om dit een vernieuwing te noemen.
Er is niets nieuws aan deze bagger anders dan een verschrikkelijk idiote schil.
Jazeker ik deze ramp getest en wel in meerdere versies.
En gelukkig kan ik mooi met mijn windows xp verder, lekker snel en zoals ik het wil en niet zoals Micro$oft het wenst.
Elke zogenaamde vernieuwing is niet standaard een verbetering zoals u zo maar even aanneemt.
Helemaal niet als je het gewoon niet wenst, en ja de meeste bedrijven draaien gelukkig nog op windows XP inderdaad ze hebben bijna allemaal de stap naar vista en windows 7 niet genomen… gelukkig maar.

wimbers

iedereen die nagatief doet, lees: wie heeft mijn kaas gepikt..

Marius Langebeeke

Allez ‘Ollanders, ge weet waarum ge Windhoos zo graag wilde, het was graties niewaar?

Ben zelf ook al 8 jaar vrij van de ergernis al moet met je met een Mac ook wel eens wachten.

Let wel op dat Apple z’n systemen erg aan het dichttimmeren is, bij Ios 5 nauwelijks goede ‘jailbreak’ mogelijk en ‘Mountain Lion’ gaat er steeds meer op lijken. Open Office draait goed op m’n oude G4’s en C2d met Snow Leopard maar ook nog op het bergleeuwtje?

Sjaak998

hmm, na wat te hebben rondgekeken in het nieuwe W 8 concern ben ik van mening dat het voor wat betreft mijn laptop gebruik weinig toegevoegde waarde heeft. De “apps” zullen echter een steeds belangrijkere rol gaan innemen dankzij tablet’s en telefoons. Dus worden we hiermee steeds meer vertrouwd t.o.v. het “oude” Windows. Het gebruik van Metro zal dus meer een kwestie van smaak zijn, waarbij de vastgeroeste Windows gebruikers altijd nog hun vertrouwde omgeving kunnen gebruiken. Omdat ik tot die laatste groep behoor en er geen behoefte aan heb om voor alle te gebruiken “apps” in te loggen met een ID blijf ik gewoon Windows 7 gebruiken. Wellicht komt er in de definitieve versie wel een keuze om een startknop toe te voegen zoals bij het programmaatje Vistart.

jordy1234

windows is goed en mooi maar je moet er geen windows mobiel van maken windows 7 was een verbetering windows 8 lijkt op de xbox en windows mobile stijl en ik vind blokken niet mooi

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.