KPN: tv kijken op iPad en laptop

Twintig tv-zenders en een video on demand-pakket voor laptop en iPad. Dat zijn de nieuwe manieren van tv-kijken waarmee telecomprovider KPN vanaf 15 september begint onder de noemer iTV Online. Gisteren toonde de telecomprovider in Amsterdam hoe de dienst werkt.

De tv-zenders zijn te bekijken op Windows- en Mac-computers en iPads. Begin volgend jaar volgt ook een versie voor tablet pc’s die op Google Android draaien. Daarnaast werkt KPN aan een versie die het in elke webbrowser doet. Dat lost onder meer de beperking op die nu nog geldt voor de iPad: daar kun je geen films bestellen uit KPN’s video on demand winkel, een samenwerking met Videoland. Apple eist immers voor alle apps die op de iPad en iPhone aankopen kunnen doen 30 procent van de omzet. Via een gewone computer geldt die belemmering niet. Een volledige lijst specificaties staat hier.

Bestaande iTV-klanten betalen niets extra’s voor iTV Online. KPN sloot nieuwe contracten met de tv-zenders om het live-signaal door te mogen geven aan andere apparaten dan het tv-scherm. Marnix Laurs, verantwoordelijk voor de onderhandelingen met contentleveranciers, zegt dat het nu gebruikelijk is om één contract af te sluiten voor meerdere ‘schermen’. “En als het ons niets extra’s kost moeten we het ook niet aan klanten doorberekenen.”

Nieuwe vrijheid met nieuwe beperkingen

TV via het draadloos netwerk is een goed alternatief voor kabelmaatschappijen, die tot voor kort het voordeel hadden dat ze als enige een analoog tv-signaal in het hele huis konden bezorgen. Digitale tv-kijkers zitten ‘vast’ aan de settopbox in de huiskamer.

Ip-technologie biedt weliswaar meer vrijheid om live-tv te kijken, maar er blijven restricties. KPN moet garanderen dat de tv-programma’s binnen het thuisnetwerk van de klanten blijven en niet gekopieerd worden. Opnemen op de computer is dus niet (zonder omwegen) mogelijk, maar werkt via de videorecorder ‘in de wolken’. Tv-opnames die de kijker wil bewaren worden niet opgeslagen op de harde schijf thuis, maar op servers in het KPN-netwerk.

Andere beperkingen: de pauze-functie werkt alleen op de iPad, maar de tablet pc heeft geen en buiten het eigen netwerk zijn alleen het programmeren van de video en de betaalfilms toegankelijk.  Het is ook niet mogelijk om de tv-programma’s via KPN’s mobiele netwerk te bekijken. Die mogelijkheid wordt in de toekomst wel toegevoegd: KPN stopt dit jaar met mobiele televisie via DVB-H (digitale ether), een technologie waar maar een handvol telefoons mee uit de voeten konden.

 

Ook Ziggo en UPC gaan draadloos

De dienst is beschikbaar voor 416.000 interactieve tv-klanten die KPN telt. De telecomprovider is de eerste partij die op zo’n grote schaal tv via ip verstuurt. Ook de grootste kabelaar, Ziggo met ruim 3 miljoen tv-klanten, werkt aan soortgelijke techniek voor iPads. Ziggo stuurt op de achtergrond al een tv-signaal mee (Ziggo Live TV), alleen ontbreekt de software voor tablet en computer. Ziggo’s iPad-app is nu in feite alleen een tv-gids. Er zijn wel mogelijkheden om met een omweg op een tablet livestreams te bekijken.

Ziggo verandert deze maand het aanbod en gaat alle abonnees digitale tv aanbieden, terwijl het analoge aanbod wordt ingekrompen. UPC test momenteel ook een nieuwe settopbox, de Horizon mediabox, die ook naar andere apparaten in het netwerk kan ‘streamen’.

KPN’s interactieve tv-diensten zijn beschikbaar in ruim 80 procent van alle Nederlandse huishoudens, 70 procent van de aansluitingen zijn volgens een woordvoerder geschikt voor doorgifte van high definition zenders.

 

Geplaatst in:
computers en notebooks
digitale tv, dvd en video
tablet
Lees meer over:
kpn tv online streaming upc ziggo

5 reacties op 'KPN: tv kijken op iPad en laptop'

Guus Jurok

Bij mij werkt itvonline niet.Ik krijg het bericht dat ikniet ben aangesloten op mijn thuisnetwerk.Maar dat is wel zo.De KPN weet er geen raad mee.

Yvonne van Dijk

Ik heb op mijn Ipad geen TV van KPN>
KPN app gedownload en als ik probeer een uitzending te kijken zegt mijn Ipad er is geen verbinding met uw thuisnetwerk daar ik wel verbinding heb. Kunt U mij zeggen wat ik moet doen.

Mevr. Y van Dijk

J. Rozema

Ik heb hetzelfde probleem als Yvonne. De helpdesk zei dat ik even geduld moet hebben en het activeren een week kan duren:-S lijkt me sterk maar ik wacht het even geduldig af.

Tom Elbertsen

Online T.V. kijken via kpn werkt voor geen meter.
Steeds de melding dat ik niet verbonden met mijn thuisnetwerk.
Google chrome,internetexplorer9,Firefox,het werkt allemaal niet.
Technische heeft mijn IP-adres genoteerd.
Wachten,wachten,wachten…..

Donald van Dommelen

Heb het zelfde euvel, vandaag glasvezel geinstalleerd, geen tv-online op ipad of imac. Gebeld met KPN, schijnt max 5 dagen te moeten duren voordat ik als tv-online gebruiker in de verschillende systemen ben ingevoerd. EN DAT IN 2011! Dat moet toch sneller kunnen?

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.