Streaming video kijken op tv, voor beginners

tvHet videoaanbod via internet is veel interessanter dan wat er in Hilversum over ons uitgestrooid wordt. Maar hoe kijk je Youtube op het scherm in de huiskamer, zonder al te veel technische kennis? Een test van enkele eenvoudige oplossingen, zoals Pcontv, Apple TV gekraakt met ATV Flash, en interactieve tv van Ziggo en UPC.

In 2009 werd al in meer dan 35 procent van de Nederlandse gezinnen online video gekeken volgens Stichting Kijkonderzoek. Dat percentage groeit nog elke maand. De videostreamers kijken vaak naar gewone tv-programma’s, via nederland24.nl, uitzendinggemist.nl en soortgelijke diensten van RTL en SBS. En natuurlijk naar de grootste bron van online video: youtube.com. Veel clips op Youtube zijn al in high definition kwaliteit.

Computerliefhebbers knutselen zelf een fluisterstille media-pc in elkaar. Of ze kopen een nieuwe laptop met hdmi-uitgang of een Sony PlayStation 3, met blu-rayspeler. Maar hoe krijg je al die video-rijkdom op het grote scherm in de huiskamer als je niet zelf met pc’s wilt rommelen? De televisiefabrikanten weten het wel: die willen dat er een nieuwe tv komt te staan met ingebouwde netwerkaansluiting. Tijdens de laatste editie van de Consumer Electronics Show, een jaarlijkse gadgetbeurs in Las Vegas, bleek dat elk tv-merk wel een model op de markt brengt met internet-toegang. Maar als je net een HD-scherm gekocht hebt zit je daar niet op te wachten. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden voor mensen die geen nieuwe tv willen kopen.

Pcontv

pcontv_kleinHet bedrijfje Dutchtronics uit Capelle aan de IJssel voert druk marketingcampagne met een wat kinderachtige reclame (giechelende mannen die naar elkaars vrijgezellenfoto’s vragen) maar de boodschap is duidelijk: dit kastje staat bij de tv en biedt draadloos toegang tot het bureaublad van je computer. Pc on tv werkt niet via draadloos netwerk – dat is vaak te traag voor hoge kwaliteit video – maar gebruikt een zogeheten powerline adapter, via het stopcontact. Een wonderlijke techniek maar het werkt probleemloos, ook in samenwerking met het draadloze bestaande netwerk.  De installatie vergt wel even tijd, maar dat komt omdat de handleiding van Pcontv toch net iets te kort en bondig is.

De pcontv-kit is uitermate compleet, alleen een hdmi-kabel ontbreekt.  Via de afstandsbediening kun je gedeelde foto’s en film- en muziekbestanden vanaf maximaal 8 computers afspelen. Dan stream je media regelrecht naar het zwarte pcontv–kastje, in high definition kwaliteit (1080p).

Je kunt ook rechtstreeks contact maken met het bureaublad van de computer - prima te bedienen dankzij het meegeleverde draadloze toetsenbord. De doorgifte van bewegende beelden in die modus is wel enigszins beperkt. Maar als je via de normale webbrowser, naar Youtube.com of uitzendinggemist.nl gaat kun je op de videobronnen inzoomen en ze in schermvullende vorm bekijken op de tv in de huiskamer. Geen elegante oplossing, maar het werkt. Alleen is de kwaliteit van de uitzendinggemist-videos eigenlijk te slecht voor een grotere flatscreen tv. Het nadeel van Pc on tv is dat het toch enige computerkennis vergt en dat de computer continu aan moet staan.
Prijs: 249 euro, www.pcontv.nl. Hier staan de volledige specificaties

Apple TV met ATV Flash

appletvApple verkoopt al een paar jaar een zilverkleurig kastje waarmee je video’s vanaf je pc kunt bekijken. Ook Youtube, internetradio en liedjes bestellen in de iTunes winkel behoort tot de mogelijkheden – Uitzendinggemist helaas niet. De Apple TV (werkt met pc’s en Macs) synchroniseert zijn harde schijf automatisch met de iTunes-bibliotheek op de computer. Geen omkijken naar, dus. Het werkt ook als je computer toevallig uit staat.

atvflashJammer dat dit kastje (720p of 1080i resolutie) niet zoveel verschillende videoformaten ondersteunt - alleen Quicktime. Maar wacht, want je kunt de Apple TV – net als een iPhone – ook ‘kraken’. Tot voor kort kostte dat veel moeite en gedoe met losse software. Maar met een programmaatje als ATV Flash (50 dollar) hoef je zelf amper iets te doen. De beperkingen van Apple’s gesloten systeem verdwijnen en er is een schat aan extra mogelijkheden te activeren. Denk aan: een volwaardige browser, rechtstreeks toegang tot het netwerk en externe usb-schijven, afspelen van Divx-films met ondertitels, een Boxee-client en bediening met muis en toetsenbord. De originele functies van de Apple TV blijven ondertussen werken. ATV Flash bewijst dat dit gelikte kastje gewoon een stille Mac is met een hdmi-uitgang. En bevalt het je niet, dan kun je de oorspronkelijke software in één ruk terugzetten. Via de reacties: deze gratis mogelijkheid om zelf een patchstick voor de Apple TV te maken. Je betaalt bij ATV Flash dan ook mede voor de automatische softwareupdates.

Prijs: Apple TV: 269 euro Website Apple. ATV Flash: 50 dollar (PC of Mac-versie). Website Atv Flash.

Ziggo interactieve tv

cisco 8455DVBZiggo, de grootste kabelmaatschappij, biedt nu net als UPC toegang tot de Uitzendinggemist diensten. Die worden via kabel en adsl in betere kwaliteit uitgezonden dan via internet, maar alleen programma’s van de afgelopen 10 dagen zijn te bekijken (bij UPC 1 dag, tenzij je meer betaalt). Voor deze diensten is een aparte decoder vereist. Bij Ziggo is de 8455DVB van Cisco de meest luxe, ook geschikt voor high definition weergave en opnames (160 GB harde schijf). Je kunt er actuele films mee bestellen - ‘video on demand’. De prijs ligt rond de vijf euro per titel, maar je kunt ook putten uit een wisselende bibliotheek met gratis oude films en tv-series. Het moet dan wel een heel regenachtige zondagmiddag zijn.

Tijdens de testperiode doen zich bij Ziggo nog regelmatig netwerkproblemen voor. Denk aan meldingen dat het signaal ontbreekt, of simpelweg zwarte schermen zonder uitleg. Navraag bij collega’s in UPC gebied wijst uit dat ook de gemist-diensten van deze kabelaar regelmatig haperen.

De user interface van Ziggo’s interactieve pakket is niet geschikt voor een gewone afstandsbediening. Scrollen door lange, trage lijsten is niet meer van deze tijd. De interafce van UPC is iets overzichtelijker, maar het blijft behelpen vergeleken met het gebruiksgemak van bijvoorbeeld een Apple TV. De kabelaars mogen dan op dit moment superieure snelheden hebben – op softwaregebied hebben ze echt nog wat te leren. Jammer is dat je ook geen toegang tot Youtube of  je eigen netwerk en bestanden hebt, hoewel de Cisco 8455DVB wel degelijk een ethernetaansluiting heeft.

IPTV-diensten van KPN en Tele2 hebben een soortgelijk interactief aanbod, maar dan zonder high definition tv. Daar komt overigens verandering in, want zowel KPN als Tele2 schakelen dit jaar over naar vdsl. Dat is – mits je dichtbij een aansluiting woont – wel geschikt voor HD-doorgifte.

Prijs: circa 12 euro per maand extra, bij Ziggo exclusief decoder. Bij UPC betaal je voor de decoder een extra mandbedrag. Bij KPN kost de decoder vijf tientjes, bij Tele2 zijn de kosten in het abonnement verwerkt.

Website Ziggo interactieve TV
Website UPC
Website KPN TV
Website Tele2

LG Bluray Sound Bar HLB54S

LG_BlurayBar-HLB54SDe Bluray Sound Bar is  een versterker met luidsprekers, ingebouwde blu-ray speler, iPod-verbinding en draadloos netwerk om toegang te krijgen tot de mediabestanden op je pc. De BluRay Sound Bar beschikt over  prima Youtube-software zodat je meteen online video’s kunt bekijken. Een slimme combinatie voor wie weinig ruimte heeft en geen zin heeft om met computers te rotzooien.

Lees hier meer details over de Blu-ray Sound Bar (prijs circa 650 euro)

Conclusie

Computer en televisie verschillen maar weinig van elkaar, en met een (draadloos) netwerk in huis zijn ze makkelijk te koppelen. Techneuten zetten bij voorkeur een (spel-)computer bij de tv om hun eigen bestanden te kunnen bekijken. En wie helemaal niet technisch is kan toch Youtube bekijken via de LG Bluray Bar of een Apple TV. PC on tv is een oplossing die tussen beide doelgroepen in zweeft. Uitzending gemist ziet er veruit het beste uit bij de kabelmaatschappijen, Tele2 en KPN.

Legaal of illegaal kijken?

Er is een reden waarom er in Nederland veel films illegaal gedownload worden:  het legale online videoaanbod is hier namelijk karig - op het treurige af. Dat heeft alles  te maken met licenties. Film- en tv-producenten hanteren voor elke regio andere rechten schermen de  diensten af voor bezoekers met een buitenlands ip-adres.

Daarom is bijvoorbeeld de Britse variant op Uitzending gemist, iPlayer , niet door webbezoekers buiten Groot-Brittannië toegankelijk. En daarom hebben alleen Amerikaanse internetgebruikers hebben toegang tot diensten als Hulu.com (Uitzending Gemist, met wat meer reclame) of Netflix, een dienst waarbij je onbeperkt online films kunt kijken voor nog geen  9 dollar per maand.

Ook de films en tv-series uit de Amerikaanse iTunes-winkel zijn officieel niet toegankelijk vanuit Nederland. Met een beetje fantasie (en een Amerikaans postadres) is die beveiliging overigens wel te omzeilen. Zodat je illegaal toch legaal films kunt kopen. Hulu heeft inmiddels  helaas de gratis Hotspot Shield dienst ook in de gaten en blokkeert gebruikers die hun eigen ip-adres proberen af te schermen.

Binnenkort op nrc.nl/hebben meer oplossingen om pc en tv te koppelen, ook voor gevorderden en grootverbruikers. Suggesties zijn welkom in de reacties.

Geplaatst in:
digitale tv, dvd en video
draadloos netwerk
high definition
muziek en video downloaden
Lees meer over:
apple tv
kpn
pc on tv
tele2
upc
youtube
ziggo

12 reacties op 'Streaming video kijken op tv, voor beginners'

Joe van Oosten

Wat moet ik met de zin “De beperking van de beperkingen en is een schat aan extra mogelijkheden te activeren.”?
Het leest niet lekker als een artikel dat schijnbaar nog in de conceptfase is, al gepubliceerd wordt.
In dit geval zorgt het ervoor dat ik afhaak; niet uit protest maar omdat het het enthousiasme wegneemt waarmee ik dit artikel begon te lezen.
Een terminal op de redactie is niet hetzelfde als de monitor van de eindgebruiker.

Q

Het kan stukken simpeler en goedkoper. Ik heb mijn TV thuis vervangen door een beamer. Laptop erop aangesloten en je kijkt PC op je grootbeeldscherm. Digitenne ontvanger op dezelfde beamer aangesloten en je kijkt TV op je thuisbioscoop. Digitenne ontvangers (de mijne althans, en dat is een heel goedkoop dingetje) bevatten namelijk een ingebouwde TV tuner. Je hoeft trouwens geen beamer te gebruiken: een monitor kan ook.

Bastiaan Nelissen

Een kleine tip voor de persoon die 50 euro wil gaan betalen voor de AppleTV Patchstick. Er is namelijk ook een gratis alternatief http://code.google.com/p/atvusb-creator/
Dat is eigenlijk de zelfde patchstick en werkt net zo makkelijk, Boxee en XBMC worden dan ook geïnstalleerd.

“Jammer dat dit kastje (720p of 1080i resolutie) niet zoveel verschillende videoformaten ondersteunt – alleen Quicktime. Maar wacht, want je kunt de Apple TV – net als een iPhone – ook ‘kraken’.”
Als je de AppleTV ‘kraakt’ kan je wel DivX, Xvid, Matroshka en dergelijke afspelen, maar bij deze formaten is een resolutie van 720p of 1080i te hoog gegrepen voor de AppleTV. Video op deze hoge resolutie speelt erg schokkerig en is niet te kijken.

Q

Ik vergeet de audio trouwens nog. Zowel je computer als je Digitenne tuner hebben een audio uitgang. Sluit die aan op je geluidsinstallatie en je hebt een beter geluid dan welke TV ook.

nrc.nl

Hersteld.

Peter

Nog wat handige mediaplayers:
HDX-1000
Popcorn Hour

Piet

Gewoon een iMac gebruiken, natuurlijk. Met eyetv of een andere tuner.

E vd Linden

Mijn tv heeft een netwerkaansluiting. Mijn computer staat op zolder met draad naar woonkamer. Mijn internetaansluiting komt uit de muur in de woonkamer en gaat na modem naar een (draadloze) router. Via deze router heb ik aangesloten: computer zolder, tv, wii (draadloos) werkcomputer (draadloos). Via router kan ik via mijn router bastanden op mijn pc streamen zoals bv films.

Kan geen uitzending gemist bekijken via pc, alleen bestanden die op mn pc staan…

f

leuk artikel, maar ik snap niet zo goed wat het ‘zelf rommelen met pc’s’ inhoudt voor wat betreft het aansluiten van een plasma of lcd tv op een moderne laptop middels een hdmi kabel.

Dit is namelijk erg makkelijk te doen, zonder geklooi. stap 1: naar de winkel voor een hdmi kabel. stap 2: hdmi kabel in tv steken. stap 3: hdmi kabel in laptop steken. stap 4: rustig wachten tot het besturingssysteem van de laptop (windows vista in mijn geval) aangeeft of je daadwerkelijk beeld wilt uitzenden via de hdmi uitgang. Op ja klikken en et voila!

Rutger

Ik denk dat NET TV van Philips ook in dit rijtje voor ‘beginners’ thuis hoort.

Frans

Heb net een nieuwe tv van Philips gekocht met draadloze netwerkaansluiting. De software voor het streamen vanaf de PC er bij ontvangen. Nu blijkt dat mijn KPN router (Thomson Speedtouch 780) geen DLNA te ondersteunen dus werkt het niet. Philips en KPN geven geen ondersteuning waar ik iets mee kan. Ben ook een leek op dit gebied. Heeft iemand een oplossing?

jan davids

weg met de mediaplayers,
via hdmi pc met tv via kabel.
www,xbmc.org download mediaplayer.
bluetooth dongle in usb poort pc
bluetooth afstandbediening sony ps 3
speelt alle media vanaf pc en via beeldscherm tv met de afstandbediening je pc besturen

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.