Test: Google Android G1 in de praktijk

LastFm op G1 Android

LastFm op G1 AndroidLastFm op G1 Android

De smartphone met Google’s open source besturingssysteem Android is beschikbaar in Nederland, na een eerdere introductie in 2008. Deze G1 telefoon is een toestel gebouwd door HTC en lijkt een combinatie van een iPhone en een Blackberry: een groot aanraakscherm, maar tegelijkertijd ook een volledig toetsenbord en een kleine trackball.

Hoofdmenu van Android

Menu Menu

Het Hebben-team is een paar dagen met  het nieuwe T-Mobile toestel op pad. Als praktijktest van de Google G1 Android was dit gepland: in een rijdende auto  - op de passagiersstoel - een review tikken op het weblog, op dezelfde smartphone waar de review over gaat. Tenslotte koop je zo’n internetapparaat  om volwaardig te kunnen surfen.

Ti-ta-toetsenbord

Beginscherm in landschapmodus

Beginscherm in landschapmodusBeginscherm in landschapmodus

Maar helaas, dat was toch net iets te veel gevraagd. Het toetsenbord van de G1 is niet geschikt om er al te lang op te tikken. De spatiebalk is klein en de menuknoppen zitten in de weg. De browser kan ook niet goed overweg met de interactieve velden in blogsoftware van WordPress. Dezelfde test slaagde op de iPhone van Apple - ook geleverd door T-Mobile - wel.

Ingave van tekens is bij deze smartphone beperkt tot het toetsenbord in de landschapsmodus (‘liggend’). In de portretstand kun je niet typen op een virtueel toetsenbord. Dat betekent dat je voor elk wissewasje het keyboard uit moet klappen en het toestel draaien. Zelfs bij telefoongesprekken komt dat voor, bijvoorbeeld bij een automatisch telefoonmenu, waarbij je getallen moet invoeren. Het schijnt ook met het dialer-scherm te kunnen (zie reacties), maar dat verschijnt niet standaard in beeld.

Al met al behoorlijk onpraktisch, want bij een telefoon is de portetstand eenmaal logisch omdat je ‘m vaak in één hand houdt. Er schijnt een versie van Android aan te komen (CupCake) waarin wel een virtueel toetsenbord zit, maar dat duurt nog wel even. In de Amerikaanse reviews blijkt dit een vaak herhaalde klacht.

Bijna af

Market, de softwarewinkel Market, de softwarewinkel

Chique witte G1

Chique witte G1Chique witte G1

De G1 heeft meer ‘bijna af’-eigenschappen. Zo is de camera traag, heeft geen autofocus en er valt weinig in te stellen. De joystick, een klein knobbeltje onder het scherm, is niet nauwkeurig genoeg in vergelijking met de touchscreen-bediening. Handig om snel door de links op een webpagina te scrollen, maar ook hier ontbreekt vaak de nauwkeurigheid.
Laat je niet verleiden door het glossy plaatje van de witte G1-variant (links), want het ontwerp an sich verdient geen schoonheidsprijs. De G1 is een log toestel van 158 gram en de behuizing wordt warm als de chip moet werken. In landschapsmodus ligt het toestel niet lekker in de hand omdat je rechterhand over de onderkant van het toestel heen moet grijpen om te kunnen typen. Wel grappig is de bocht waarmee het keyboard uitklapt.

Kompas op G1

Kompas op G1Kompas op G1

Betere respons

En toch… vergeleken met andere HTC-toestellen op Windows Mobile is de G1 een stuk sneller en zekerder te besturen. De opstarttijden zijn korter, de respons van de aanraakbediening is beter. Het scherm heeft een goede resolutie en de browser is bijna net zo goed als Safari of Opera Mini. En een mooie integratie van Gmail, waarmee je mail, contacten en kalender automatisch synchroniseert. Synchronisatie met Outlook vergt overigens wel wat extra aandacht.

Software

Het bureaublad van de G1 is vrij in te vullen met snelkoppelingen naar programma’s. Die moet je grotendeels zelf downloaden, want de telefoon wordt geleverd met karige software. Zo moet je zelf een videospeler downloaden en installeren. Dat is overigens zo gepiept met Market, de softwarewinkel van Android. Vergeleken met de AppStore van Apple is daar nog niet veel soeps te vinden, maar dat is een kwestie van wachten op ontwikkelaars. De spannendste Nederlandse applicatie die er nu staat is Buienradar.

Android waarschuwt bij downloads

Android waarschuwt bij downloadsAndroid waarschuwt bij downloads

Andere leuke applicaties; LastFm, iTunes afstandsbediening via het wifi-netwerk, rss-lezers, online weerdiensten, een kompas (dat goed werkt), een waterpas, en verschillende locatiegebaseerde diensten. Goed: bij elke gedownloade applicatie waarschuwt Android dat een programma toegang heeft tot onderdelen van de telefoon.

Batterijduur

Batterijduur van G1

Batterijduur van G1Batterijduur van G1

Een van de zwakke punten van een high-end telefoon als deze is de batterijduur. Een keer per dag opladen is standaard. Als je regelmatig het web gebruikt is vaker laden noodzakelijk. Dat kan overigens met een standaard usb-kabeltje. De 1150 MAh accu is wel eenvoudig te vervangen door een andere voeding. Dat geldt ook voor het geheugen: T-Mobile levert het toestel met een 2 GB geheugen kaartje (miniSD). 16 GB is de maximale hoeveelheid.

Android is nog volop in ontwikkeling: het wachten is op betere toestellen en meer gelikte software. Ongetwijfeld zal er op de Mobile World Congress in Barcelona, volgende maand, een nieuwe reeks Android-toestellen worden aangekondigd. Zo werken Motorola en Sony Ericsson straks met Android en schijnt ook computerfabrikant Dell een smartphone met Google’s besturingssysteem te overwegen.
Meer nieuws op de Android-sites, zoals hier en hier.

Hardware en specificaties

Accu van G1

Accu en 'open' G1Accu en 'open' G1

Verder over het toestel zelf: het geteste toestel beschikte over een toetsenbord met QWERTZ-indeling maar dat beïnvloedde het gebruiksgemak amper. T-Mobile leverde de G1 met een simlock af: simmetjes van andere providers werken dus in principe niet. Maar goed, dat zeiden ze ook van de iPhone…

Processor Qualcomm® MSM7201A™, 528 MHz
Operating System Android™
Memory
ROM: 256 MB
RAM: 192 MB
Dimensions (LxWxT) 117.7 mm x 55.7 mm x 17.1 mm
(4.60 in x 2.16 in x 0.62 in)
Weight 158 grams (5.60 ounces) with battery
Display 3.2-inch TFT-LCD flat touch-sensitive screen with 320 x 480 (HVGA) resolution
Network HSPA/WCDMA:

  • Europe: 2100 MHz
  • US:1700/2100 MHz
  • Up to 7.2 Mbps down-link (HSDPA) and 2 Mbps up-link (HSUPA) speeds

Quad-band GSM/GPRS/EDGE:

  • 850/900/1800/1900 MHz

(Band frequency, HSUPA availability, and data speed are operator dependent.)

Device Control Trackball with Enter button
Keyboard Slide-out 5-row QWERTY keyboard
GPS GPS navigation capability with Google Maps™
Connectivity Bluetooth® 2.0 with Enhanced Data Rate
Wi-Fi®: IEEE 802.11b/g
HTC ExtUSB™ (11-pin mini-USB 2.0 and audio jack in one)
Camera 3.2 megapixel color camera with auto focus
Audio Built-in microphone and speaker
Ring tone formats:

  • AAC, AAC+, AMR-NB, MIDI, MP3, WMA, WMV
  • 40 polyphonic and standard MIDI format 0 and 1 (SMF)/SP MIDI
Battery Rechargeable Lithium-ion battery
Capacity: 1150 mAh

Talk time:

  • Up to 350 minutes for WCDMA
  • Up to 406 minutes for GSM

Standby time:

  • Up to 402 hours for WCDMA
  • Up to 319 hours for GSM

(The above are subject to network and phone usage.)

Expansion Slot microSD™ memory card (SD 2.0 compatible)
AC Adapter Voltage range/frequency: 100 ~ 240V AC, 50/60 Hz
DC output: 5V and 1A
Special Features Digital Compass, Motion Sensor
Geplaatst in:
gsm & smartphone
Lees meer over:
android
g1
google
htc
t-mobile
test

21 reacties op 'Test: Google Android G1 in de praktijk'

Gabri van Lee

Om een nummer in te toetsen tijdens het bellen is het niet nodig om het toetsenbord open te klappen. Het dialer scherm is op te roepen waarop je de nummers van een menu kunt tikken.

In de Android Market zijn een aantal heel aardig applicaties te vinden. Veelal location-based (denk aan geldautomaten zoekers, Google Maps mashups, etc.). Een van de mooiste applicaties (imho), CompareEverywhere biedt de mogelijkheid om een barcode te scannen van een willekeurig product en vervolgens een lijst te krijgen van prijzen en webwinkels waar je het product kunt vinden. Altijd handig om te zien of die TV bij de MediaMarkt nou echt zo goedkoop is.

Resumerend, de review had van mij iets uitgebreider gemogen en vooral iets positiever.

Wilco

Dat toetsenbord lijkt me zeker geen prettig ‘aambeeld’ om op te werken. Ik lees deze goed gestructureerde aantrekkelijke nrc-berichten voor de eerste keer. Kom zeker weer terug voor de prettige kritische toon.
Vanuit die context suggereer ik enige textuele correcties:
Daarvoor koop je –immers zo’n–[toch een] internetapparaat [voor], om overal (enigszins) volwaardig te kunnen surfen?
Ongetwijfeld zal [zullen]{volgende maand op de …] er op de Mobile World Congress in Barcelona, volgende maand, [een] — weer veel nieuwe– nieuwe [reeks] Android-toestellen worden aangekondigd.
Ciao Wilco.

Arnoud

“in een rijdende auto een review tikken op het weblog, op dezelfde smartphone waar de review over gaat.” Ik hoop toch niet dat je aan het rijden was Marc, anders mag je blij zijn als je geen boete hebt gehad ;)
Ik vraag me trouwens af waarom dezelfde test op de iPhone wel slaagde: die moet het immers doen met een onscreen toetsenbord (en als een auto flink schudt is dat niet makkelijk) en het bereik van mobiel internet van T-Mobile is, zo heb ik me laten vertellen, op de iPhone een stuk minder.
De jongen(s) van Androidclub zullen blij zijn dat je hun site noemt; ze proberen hun site tot nog toe met weinig succes te ‘pluggen’. En om ook maar eens te pluggen, hier vind je de
die ik van dit ding heb gemaakt.
Tot in Barcelona!

max

het is leuk zo’n telefoon met een open source besturingssysteem maar dan zou ik toch ook een vriendelijker prijsje verwachten nu 500 euro prepaid of 29.95 per maand hetzelfde als de iphone terwijl dit een nieuwer toestel is maar met ongeveer dezelfde opties

Auto

Als er zoveel nadelen aan zitten, zou dit dan niet kunnen worden verholpen met updates?

Ben

Wat een negatieve review. Ik heb hem nu een aantal dagen en ik moet zeggen dat het de beste telefoon is die ik ooit gehad heb. Erg gebruikersvriendelijk, snel en al veel applicaties zijn te downloaden van androidmarket en dat zijn niet de minste applicaties. Aangezien alle programma’s gratis en eenvoudig te krijgen zijn is het geen minpunt dat er standaard wat mindere applicaties op voorgeinstalleerd zijn. Multi-touch is inmiddels ook al ontwikkeld en komt binnenkort beschikbaar. En zo zullen er nog vele mooie applicaties volgen. Ok, hij ziet er niet zo strak uit als een iphone, maar daar koop je dit toestel ook niet voor mijn inziens. (ik in ieder geval niet). Het enige minpunt is de batterij, die gaat inderdaad snel leeg. Dat is niet zo gek gezien alles (GPS, WIFI, BT en het grote display), maar wel jammer. Gelukkig zijn er wel wat betere batterijen beschikbaar, alleen moet je die dan wel los kopen. Al met al ben ik erg tevreden met het toestel en kan ik hem iedereen aanraden!

Erron

Koop gewoon een S.E. Xperia of een HTC Touch Pro
Van al het gezeik af ;)

Of een Nokia 3310

Marcel

Ben zelf al jaaaaren tevreden met een 6310i, batterij gaat minimaal een week mee :-)

Alleen de toetsen reageren nu wat minder.

Chris

Ik mag nu gebruik maken van een HTC 1 (wel met QWERTY)en maak, vooral in de trein, dankbaar gebruik van het schermpje en toetsenbord om even snel wat te lezen of te mailen. Ik herken de “tekortkomingen” al zie ik dat meer als een beperking door de kleine afmetingen. Mocht er behoefte zijn aan volwaardig internet op een groot scherm en echte toetsen dan is een logische stap toch een dongel voor de laptop?

Het enige echte nadeel van een smartphone is de korte levensduur van de batterij. Dat is ook de reden waarom ik naast mijn HTC ook een prepaid telefoontje meesleep. Want die batterij is altijd net leeg als het net niet uitkomt.

xavion

ik heb hem nu een paar dagen
en ik ben zeer te spreken,
de mogelijkheden worden uiteindelijk eindeloos
en wat dat betreft kan de IPhone
hier niet meer aan tippen.

Heb meerdere HTC modellen gehad,
geen kan aan deze tippen…

GreetzZ

Maarten

Deze telefoon zier er een beetje te log uit om lekker in je zak te dragen en aan zo’n uitklapbaar toetsembord heb je tegenwoordig bijna niks meer meer aan. Ik zit nu via mijn iphone dit te typen met een toetssmelheid van 70-80 aanslagen per minuut dus waarom nog zo’n toetsembord??? Ik heb in deze recensie alleen maar negatieve dingen gehoord en aangezien het nrc-team over het algemeen redelijk vertrpuwbaar is ga ik er niet van uit dat dit de Iphone-killer gaat worden.

Maarten 2

Quote maarten:

Ik zit nu via mijn iphone dit te typen met een toetssmelheid van 70-80 aanslagen per minuut dus waarom nog zo’n toetsembord???

toetssmelheid
ToetseMbord.
Daarom :-p

emma

i cant read what anyone else has said because i only speak english. you should translate the languages to english because we dont understand

Theo

Heb dit toestel nu een week en ben er erg tevreden over maar ik gebruik dan ook niet blogsoftware van WordPress, wie wel??? Overigens kun je de Opera browser installeren dan zou dat probleem ook voorbij kunnen zijn.
Ik heb vrij grote handen en kan zeer redelijk typen op de G1, op de Iphone van een collega gaat dat heel wat minder makkelijk.
Groot voordeel is dat Google je niet voorschrijft welke software je mag gebruiken (snap niet waarom dat wordt gepikt omdat het doosje zo mooi is), het openklappen van het toetsenbord is overigens twee keer leuk en daarna normaal, vreemd om dat te vermelden in een serieus bedoelde review.

driedoezoe

In de review wordt geen woord gerept over de open source besturingssysteem, DE KRACHT van deze telefoon. Weblogs die t niet doet op de browser?? Dan installeer je toch een andere browser?

Kan de review niet echt serieus nemen, volgens mij erg weinig voorkennis en erg ongenuanceerd

Herry

Ik heb de G1 nu een paar weken en moet zeggen dat ik het de grootste ^$#*^% telefoon vind die ik ooit heb gehad (prestaties gemeten in tijdsbeeld).
Misschien heb ik wat fabrieksfoutjes erin zitten, maar op veel plekken waar ik met mijn voorganger (S.E. K800i) altijd een goede verbinding had (in de binnenstad van Amsterdam) raak ik nu constant mijn verbinding kwijt. Moet het apparaat dan herstarten. Het is zeer onhandig om niet te kunnen vertrouwen op je connectivity.
De Camera hadden ze er net zo goed uit kunnen laten. Deze is zo traag en het ontbreken van een flitser maar het onbruikbaar voor binnen. Je kan er leuk gebouwen mee fotograferen, maar mijn zoontje in actie op de gevoelige plaat zetten is gewoon niet mogelijk.
En dit is dat de hardware. Software kan nog verbeteren naarmate de tijd vordert, maar hardware updates zijn er niet.
Ik overweeg serieus terug te stappen naar mijn S.E..
Vooralsnog is de G1 voor mij compleet waardeloos.

Wobke

@Emma (reaction 15):
Why are you trying to read the review on a Dutch site (there are many English sites out there) and complain that it is written in Dutch??

Either learn the language or click away…

jos

Hoe is het mogelijk dat het toestel door de een de hemel in wordt geprezen en door de ander compleet wordt afgekraakt?

Ik gebruik het toestel om mee te bellen, en zie de andere mogelijkheden als extraatjes. Ik krijg hem over een paar dagen als vervanging van mijn SE w800i, die na een aantal jaartjes (ik had hem gekregen bij een vervroegde contractverlenging, en moest er dus langer dan 2 jaar mee doen).

Als ik niet uit ben op snel-sneller-snelst, is het toestel dan nog steeds een miskoop in de ogen van sommigen, of valt het dan mee?

Johan

Ik las ergens anders dat de G1 altijd online is om je al die handige Google apps te kunnen leveren.

Wat gebeurt er met mijn telefoonnota als ik weer een weekje naar Praag ga? Iemand daar een goed antwoord op? T-Mobile rekent EUR 2,00 per Mb in het buitenland!

Rogelio

Juist, kan iemand de vraag van Johan (#21) beantwoorden? Bij een zeer ‘customisable’ telefoon mag je toch verwachten dat die offline ook gewoon werkt, zeker ivm de ‘telefoonrekening’.

Rutger

Ha, die weet ik!
Johan, de roaming optie kun je heel simpel uitzetten.
Dat kan met 1 klik. Dan maakt hij dus geen verbinding met het telefoonnetwerk. Wat dan wel kan is via hotspots en wifi online gaan. Alleen offline: dan is het gewoon een lobbige telefoon.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.