Windows 7 op een netbook installeren

Windows 7 op een netbook

Windows 7 op een netbookWindows 7 op een netbook

Hoe installeer je Windows 7 op een netbook zonder dvd-drive?  En hoe werkt een Samsung NC10 met Microsofts nieuwe OS? Tijd voor wat ouderwets Windows-geknutsel.

De net aangekondigde bêta van Windows 7 heeft al een hoop enthousiaste reacties opgeleverd. Vooral die met de strekking dat dit eigenlijk Windows Vista had moeten zijn. Een voordeel van Windows 7 is dat het prima draait op de computers die nu het beste verkochte worden: goedkope netbooks. Die moesten het tot nu toe nog met een verouderde XP versie doen omdat Vista te log is.

Maar de installatie van de bêta-versie heeft wel wat voeten in de aarde omdat die kleine minicomputers geen dvd-drive hebben. Denk aan de MSI Wind,  HP Mini-Note, Asus EEE PC of Dell Mini 9. Wie geen losse usb dvd-drive heeft kan Windows 7 toch installeren. De benodigdheden: een flash-drive van 4 GB (usb-harddisk werkt ook) en het gratis programmaatje Deamon Tools, dat optische media onder Windows kan laden vanaf de harde schijf.

Het is sterk aan te raden om de harde schijf van de netbook in twee partities te verdelen, zodat XP op de C-schijf kan blijven staan, en Windows 7 op de D-schijf. Of gebruik de D-schijf voor een volledige backup. De Samsung NC10 wordt standaard al in twee partities geleverd op z’n 160 GB disk. Gebruik anders een programma als Partition Manager.

NB: deze beschrijving gaat er van uit dat de netbook (ook) op XP draait.

1) Maak een backup.

2) Maak nu echt een backup.

3) Zorg dat er niets waardevols meer op de usb-disk/flashdrive staat en formatteer de schijf als een FAT32 partitie. Bijvoorbeeld zo: open een Dos-scherm (Start>Uitvoeren>CMD) en voer de volgende stappen uit:

1. Diskpart
2. List Disk
3. Select Disk 1 (vervang de 1 met het nummer dat voor de usb-schijf staat)
4. clean
5. create partition primary
6. active
7. format fs=fat32 quick
8. assign

4) Download hier het iso-bestand van de Windows 7-bêta. Laadt het iso-bestand vervolgens met Deamon Tools.

5) Start de Windows 7-installatie nog niet, maar open Verkenner om de inhoud van de (geëmuleerde) Windows dvd te bekijken. Selecteer alle bestanden (Control+A) en kopieer ze naar de vers-geformatteerde externe schijf.

6) Start de Windows 7-installatie vanaf de usb-schijf. Kies - het gaat uiteindelijk om een Engelstalige testversie - voor een installatie als tweede besturingssysteem. Windows 7 verschijnt dan als dual boot naast Windows XP: je kunt kiezen welk besturingssysteem je wilt gebruiken.  Het systeem zal een paar keer opstarten. Laat totdat de installatie volledig is afgerond de flash/usb-schijf aan de netbook gekoppeld.

Aanpassingen

Een paar aanpassingen die voor de NC10 nodig zijn: een nieuwe driver voor de ethernet-verbinding en op de Samsung-site zijn Vista-drivers te vinden voor de webcam, extra functietoetsen, het energie-schema voor een langere gebruiksduur en de displaydriver die de helderheid van het scherm van de NC10 regelt. Het enige niet herkende onderdeel is extra scroll-gedeelte op het trackpad van de NC10, maar dat is te fixen met de Synaptics software van HP (voegt meteen horizontaal scrollen toe).

Een externe usb-muis wordt niet meteen herkend, maar moet een driver hebben. Logitech software blijkt goed te werken.

De VPN-verbinding zorgt voor een blauw scherm tijdens het opstarten, maar daar is deze oplossing voor. En Skype’s standaardversie hapert,  deze bêta-uitvoering niet. Daarnaast is het nog even zoeken naar de juiste bluetooth drivers.

Het resultaat, Windows 7 op een 10 inch-scherm, is zeer werkbaar. Nadat alle drivers geïnstalleerd zijn scoort de netbook een 2,2 score Windows Experience Index, waardoor de doorzichtige Aero-interface ook bruikbaar is. De opstarttijd is een stuk korter dan onder Windows XP. Hetzelfde geldt voor het herstellen uit slaapstand. Contact maken met draadloze netwerken gaat een stuk sneller dan bij XP en het zoekvenster onder het Startmenu (zat ook al in Vista) is een uitkomst.

De taakbalk vergt nog wat gewenning met al z’n popups van screenshots, maar Windows 7 voelt net zo vlot aan als XP. Daarbij speelt ongetwijfeld een rol dat de hoeveelheid werkgeheugen van de netbook is uitgebreid tot 2 GB. Later meer over de Windows 7 bêta.

Geplaatst in:
computers en notebooks
Lees meer over:
nc10
netbook
samsung
windows
windows 7

31 reacties op 'Windows 7 op een netbook installeren'

Wim Wanegim

Windows 8 is beter. Komt volgend jaar uit.

guru

Slimme opmerking Wim Wanegim :S dan geef mij over een jaar dan maar Windows 8 oke?

Eddy

Gewoon lekker Linux gaan draaien ipv M$ zooi :)

Cor

Nou niet echt Wim.

Tssk

Jongetje Wim bedoelt misschien IE8, dat staat gepland voor dit jaar, en zou MS kennende ook best eens volgend jaar kunnen worden.

L1zart

@ Tssk:
IE8 zit al in windows 7 beta en komt dus nog dit jaar uit. verder is het onzin dat volgend jaar windows 8 uit zou komen. over het algemeen zit er 2 tot 3 jaar tussen een release.

winfan?

Ik lees dat mensen beweren dat ie zo snel werkt. Maar hebben ze al er echt mee gewerkt om te kunnen oordelen.
Mijn ervaring is dat op XP het geheugen 10% wordt gebruikt met een videofilm en internet actief terwijl in windows 7 deze op 100% staat rara. Als ik in de mediaplayer XP win11 muziek bestanden heb geimporteerd. Kan ik direct muziek kiezen en spelen en in windows 7 duurt dat 30sec rara, wat is ie snel.

Boudewijn

Tssk…IE8 zit al in windows 7…

luuk

@winfan, jij werkt zeker nog steeds op een Pentium 3-800? :-) Windows 7 is misschien zwaarder dan XP, maar dat is logisch als je meerekent dat XP uit 2001 stamt. Als je windows 7 gewoon wilt draaien, moet je maar eens een nieuwe computer kopen. En dan niet gaan huilen omdat die zo duur zijn, want wat kost een C2D 2GHz met 2GB RAM nu nog? 300 euro?
(btw, “rara wat is ie snel” is geen nederlands)

Jurgen

IE8 BETA wordt mee geleverd in W7 beta ;)

tester

Dat je de trage prestaties bemerkt in windows 7 zou weleens een driver issue kunnen zijn. Wanneer je ziet dat in het apparaatbeheer de drivers gewoon geinstalleerd zijn is niet zo gek. Microsoft heeft standaard drivers tot haar beschikking om de software te kunnen draaien., De hardware fabrikanten zijn nogaltijd verantwoordelijk voor de uiteindelijke driver support. Daarnaast wat betreft jou probleem zou je eens kunnen kijken naar een bios update. De chipset bijwerken zou ook een positief effect kunnen hebben.

Mijn ervaring met windows 7 is eigenlijk wel goed. Ik heb alle apparaten zo met de standaard drivers van windows kunnen installeren. Zelfs een WLAN pci kaartje doet het meteen en connect meteen.

Direct internet. De term P&P Plug and Play doet nu echt wat ie beloofd.

tester

Daarbij nog iets. Iedereen vind het makkelijk om de negatieve dingen te vertellen en te klagen. Echter vraagt microsoft jullie niet om dit OS te gebruiken. Wanneer je je klachten op een positieve wijze aangeeft in plaats van op denigrerende wijze… komen we allemaal een stuk verder. Niet denken in klachten.. Denken in oplossingen is veel beter.
Dat dit programma nog zijn problemen kent.. is nogal logisch en niet te vermijden. Daarom heet het dus een Beta programma. Ik durf te wedden dat mettertijd alles weer soepeltjes verloopt. Ik vind hem nu al in bepaalde opzichten beter.. snellere prestaties.. Maar dat kan toeval zijn. Wat ik ervaar, hoeven andere mensen niet te ervaren. Een windows installatie is al bijna net zo uniek als een dna streng.. Elke installatie reageert anders.

Bart

Ik heb het als dual boot op mijn ASUS eeePC 1000H geïnstalleerd, en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Werkt eigenlijk al heel stabiel, met een vééél kleinere ‘footprint’ dan Vista en zelfs XP, en behoorlijk snel. Natuurlijk wat gerommeld met drivers voor de diverse ingebouwde hardware, maar alles werkt inmiddels wel. Alleen mijn oude HP netwerkprinter kan ik nog niet benaderen. Daar waren al geen Vista drivers meer voor, maar deed het daar nog wel met de XP drivers. Wil nu niet meer, ook niet in XP-compatibility modus. :-(

winfan

Beste Luuk,
helaas ben ik voorzien van een 3,2 Gh pentium 4 processor en een 512Mb videokaart en 2 Gb geheugen met een raptor 10000tpm

rara en nou jij

Guus

Winfan,

De MHz mythe is een leugen, maar op een 3.2GHz netburst zou het goed moeten draaien; tenzij dat geheugen toevallig nog SD-RAM is.

Mijn punt is meer die “512MB videokaart”. Wát voor 512MB videokaart is dat? Dikke kans dat het er bijvoorbeeld een uit de GeForce FX reeks is, of een andere reeks waarvoor Windows standaard slechte drivers voor installeerd. Iets wat opzich logisch is, fabrikanten van videokaarten zijn altijd erg gesloten als het gaat om de speciale ‘features’ zoals hardware matige versnelling van video afspelen die ze mogelijk anders/beter doen dan hun concurrent. Het beste is in dit geval om even op te zoeken wát voor videokaart u heeft, en een recente vista of zelfs Windows 7 driver (veel fabrikanten hebben er al een vrijgegeven) te downloaden vanaf die website.

Dit is niet iets nieuws van Windows 7, drivers moest men al downloaden in het XP tijdperk. OEM’s zoals Dell alleen waren vaak vriendelijk genoeg om ze al in de “herstel” CD’s in te bakken, of om een CD mee te leveren waarmee na een Windows installatie alle drivers opnieuw konden worden geïnstalleerd. En dan nog is de regel dusdanig dat het vaak de moeite loont, zeker voor hen die af en toe een spelletje spelen, om de meest recente drivers vanaf de fabrikant te downloaden. Het gebeurt maar al te regelmatig dat in het logboek van verandering er dingen staan als “10% improved performance in 3D applications”, of “hardware accelleration now working properly for H264 movies in MKV containers”.

Hetzelfde geld eigenlijk voor de overige hardware. Ik heb in Windows Media Player 12 gebrobeert om mijn media library van ~1500 muziek tracks, 4 TV series van gemiddeld 4 seizoenen, en een aantal films te importeren. Hoewel er standaard stond aangevinkt dat hij zal proberen dingen als albumhoesjes e.d. te downloaden, merkte ik niet dat hij bijzonder traag was (en zo bijzonder is mijn systeem ook niet, een quadcore Core2 Duo 6600 die op 2,4GHz draait, 4GB DDR-2 6400, een GeForce 8800GTS met 320MB DDR3 geheugen, en een standaard 7200RPM schijfje voor het OS aangesloten op een standaard SATA controller zoals ze op elke Intel X38 controller zit).

Wat me wél opviel is dat hij even de tijd nodig had om de overige media apparatuur in mijn netwerk te vinden, zowel via UPNP als andere bronnen. Maar uiteindelijk stonden er in m’n medialijst een XBox360, een laptop, en 2 andere PC’s.

Dit doet me er aan denken dat uw 10.000RPM SATA schijf misschien aan een of andere exotische raid controller is aangesloten waar Windows 7 ook geen driver voor heeft?

Misschien heeft U een hardware probleem, waarschijnlijker zijn het de drivers, maar de algemene concensus is en blijft toch; Windows 7 lijkt sneller te werken en test over het algemeen sneller dan XP. Het gaat in ieder geval beter om met nieuwere hardware. Ik hoop u hierbij misschien wat assistentie te hebben verleend.

Fredje

En ik een Celeron 1.4 ghz ! met een super geshared 256 mb video van mijn 2 gig geheugen van pakenbell..

Bij mij zoeft ie er door heen! windows 7 kan een succes worden in mijn ogen!

Daarbij is Windows 7 zelfs sneller dan winxp die ik kaal getweaked had.

Wouter Smaal

Review Windows 7 (op o.a. NC10), lees: http://tinyurl.com/cfkgpc

Kaise

Wim, wacht op Windows 12 meeste bugs zijn er dan uit :)

cc800

Heb deze Windows 7 versie op mijn Samsung Netbook gezet. Moest inderdaad een aantal drivers handmatig installeren. Ervaring tot nu toe: loopt uiterst soepel. Opstarten is sneller dan in XP, programma’s starten eveneens snel op. Open Office werkt perfect en snel. Andere programma’s gedownload (zeer vlotjes) en geïnstalleerd en deze werken prima. Ben voorheen geen grote fan van MS geweest (heb op andere laptop Ubuntu draaien) maar dit lijkt me eindelijk iets goeds uit huize MS. Werkt in elk geval prima op een Netbook.

micha

Ongelooflijk, in een keer werkend.
Compaq 2000 MHZ 512 Mb geforce 64 Mb.
Kan er hier ook een usb stick aangehangen worden, als uitbreiding wergeheugen ?

Houdt het er echt mee op in augustus?

Breezin

Een opmerking t.a.v. de installatieprocedure.
Voor mensen die geen ervaring hebben met deamontools: Je kunt het ISO bestand ook gewoon “uitpakken” met bijvoorbeeld Winrar en dan naar de USB drive kopieren.

deHeer

Sinds wanneer is XP verouderd. Vista is zo zo en 7 is een Beta Versie. Dat maakt voor mij XP de actuele versie die de meest kinder ziekten is kwijtgeraakt.

Laten we de “enige goed bruikbare versie” nog niet afbranden.

M. Vr. Gr.

Mainbrain

Hallo…
Windows 7 lijkt idd veel sneller en stabieler te werken dan XP wat mij enorm verraste.
Het enige probleem bij mij is het vaker melden van een verbindings probleem met internet.
Dit wordt dan weer opgelost na het diagnose.
Maar toch vind ik dat het te vaak gebeurt. Best lastig als je midden in een download bent.
Voor de rest draait het prima…en nu nog wachten op het NL versie als het uitkomt.

Miranda

Wauw prachtig! Maareuh ff off topic… ik zit met een netbook zonder office 2007 hoe krijg ik dat er dan op? iemand raad? Oh en kom niet met open office aan want dat vind ik nog geen volwassen programma (tabellen gemaakt in office leest hij niet goed en gooit de hele boel om en die heb ik juist zo nodig in raporten)
Thanks!

melle

Ik wil wel graag windows 7 op mijn laptopje, maar er staat nergens een handleiding voor op de linux linpus lite…. ik heb namelijk ee acer aspire one!!

Wat moet ik nu doen??
melle

jeroen

windows 7 is mischien sneller maar ik wacht op zen minst tot oktober dan is service pack 1 uit draait alles better en service pack 2 nog better :P

wil

kan iemand mij uitleg geven, als je een orginele versie windows7 wilt installeren op een samsun nc10.ik ben in het bezit van een externe dvd.

iemand

Over dat plaatje op die netbook dat is gewoon gedaan met vmware

Levon

windows 7 is ook erg fijn maarjah het is bijna hetzelfde als vista maaar enn vraagje?
wat bedoelen hun met Vista is te log?
staat in de tekst maar ik hhop dat ik de antwoordt snel krijgQQ

ReCeP

Ik had op youtube gezien dat je met een progamma van een USB kan booten dan hoef je niet naar je Bios menu te gaan En booten Die progamma kan je vinden op youtube van een Engelse man Simple en sneller en veiliger dan een CD/DVD laterzzzzzzz
{

Ruudjuh

Geen probleem met installatie
Echter zou ik er geen fat32 maar NTFS van maken.
Werkt prima en ben nu bezig met installatie.
Doe het wel op een USB stick, niet op een externe HD, dit duurt gewoonweg veel te lang.
Windows 7 draait prima op zo’n klein pctje, geweldig gewoon

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.