Draadloze hifi via wifi

ces_wifispeakers.jpgDraadloze speakers via Bluetooth kenden we al, maar tijdens de Consumer Electronics Show scoorden deze luidsprekers via Wifi ook hoge ogen. De wifispeakers van Avega kosten zo’n 250 euro per paar (instapmodelletje) maar er zijn ook duurdere, betere klinkende uitvoeringen te koop. Een modern draadloos netwerk (802.11g) is geschikt om 4 kamers tegelijk van stereogeluid te voorzien, of om in één kamer een draadloos 7.1 surround systeem aan te leggen. Straks is ook nog de snellere 802.11n-standaard voorhanden.

Die levert voldoende bandbreedte om naar meerdere kamers tegelijk een surround-signaal te sturen. Waarom is dat belangrijk? Omdat het Avega-systeem gesynchroniseerde audio uitstuurt, en je dus al wandelend door je wifi-paleisje overal van dezelfde muziek kunt genieten - zonder vertraging. De vertraging door de draadloze verzending is kleiner dan 15 milliseconden, garandeert de Avera-woordvoerder. Volgens hem zie je bij een dvd geen synchronisatieproblemen tussen audio en video. Tijdens de demo in een te lawaaierige ruimte, zat een serieuze beoordeling van de klankkwaliteit er helaas niet in.

Houd er rekening mee dat de wifi-luidsprekers wel gewoon stroom nodig hebben, dus een compleet kabelloze woonkamer zit er toch niet in.

Geplaatst in:
beursverslagen
digitale tv, dvd en video
draadloos netwerk
hifi en audio

1 reactie op 'Draadloze hifi via wifi'

Jan Jaap de Jonge

Hr. Hijink,
Volgens http://www.ultrawidebandplanet.com/ is de toekomst aan UWB en niet aan 802.11b/g/n, vanwege de geringe capaciteit om het gehele huis draadloos te voorzien van audio en video. UWB biedt capaciteit die ordes hoger zijn dan WiFi. Echter de standaard bestaat al enkele jaren en is nog steeds niet gearriveerd in consumentenproducten. Ik heb geen informatie bij de Philipsen van deze wereld kunnen vinden over de introductie van UWB. Komt dat misschien door de trage besluitvorming van Brussel over het toelaten van UWB? Gaarne uw mening hierover.
Groet, Jan Jaap de Jonge.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.