De Oranje kroegentocht: alle Duitsers zijn hoooo-moooo

Nederlandse en Duitse supporters kijken gezamenlijk naar de voetbalwedstrijd op een plein in Dinxperlo. Foto Hollandse Hoogte / Ton van Vliet

Nederlandse en Duitse supporters kijken gezamenlijk naar de voetbalwedstrijd op een plein in Dinxperlo. Foto Hollandse Hoogte / Ton van Vliet

door

In Dinxperlo organiseerde Yvonne Jansen van café Flip gisteren een feest op het lokale plein voor Nederlandse én Duitse voetbalfans. In Kerkrade zorgde een heleboel politie en een “mannschaft” aan Duitse ME ervoor dat het rustig bleef rondom grenscafé Black Onyx. Nrc.nl duikt rondom de wedstrijden van Oranje de horeca in voor een voor- en nabeschouwing.

Vooraf wilde Yvonne van café Flip dat het hele plein in Dinxperlo met witte doekjes zou gaan zwaaien om te laten zien dat “Dinxperlo tegen racisme is”. Wegens tijdgebrek kocht Yvonne maar tweeduizend witte servetten bij de groothandel in plaats van doekjes. Wegens nog meer tijdgebrek vergat ze die gisteren uit te delen.

“Ja, dat is helemaal mislukt. Maar die servetten kan ik nu mooi gebruiken voor de tosti’s en de bitterballen. Je moet alles positief bekijken hè.”

Yvonne is namelijk een positief mens. Daarom zegt ze dat de finale op 1 juli tussen Nederland en Duitsland zal gaan, terwijl ze er niet echt in gelooft. Daarom organiseerde ze ook een voetbalfeest voor zowel Duitsers als Nederlanders. En dat was gisteren een succes, aldus Yvonne. Hoewel er meer oranje dan zwart-geel-wit aanwezig was en het na het eerste doelpunt steeds stiller werd.

“Natuurlijk waren alle Nederlanders teleurgesteld over de uitslag, maar we hebben Dinxperlo ook in positieve zin op de kaart gezet. Hier heerst gemoedelijkheid. Na afloop werden de aanwezige Duitsers netjes gefeliciteerd. We hebben aan Nederland laten zien hoe het ook kan. Alle Duitsers zijn homo? Nee, dat werd bij ons niet gezongen. En dat andere lied, over dat je moet springen als je homofiel bent. Ook dat niet. Er is geen ongetogen woord gevallen.”

‘Alle Duitsers zijn hoooo-moooo’

Het refrein van het lied Alle Duitsers zijn homo, gebaseerd op Seven Nation Army van The White Stripes, hoorde je dan niet op het plein in Dinxperlo, maar ongetwijfeld wel in vele andere kroegen, discotheken en op pleinen. Van een echte EK-hit is geen sprake, maar het deuntje is wel populair. Op Youtube staan tientallen remixen en het is onduidelijk van wie het origineel is. Veronica-dj Rick van Velthuijzen heeft in ieder geval speciaal voor dit EK ook een versie opgenomen.

Het nummer werd dan wel niet gezongen op het plein in Dinxperlo maar de aanwezige jeugd twitterde het wel:

Twitter avatar Kayleeberentsen Kaylee Gadver als ik thuis kom móet ik ook nog duits leren #alleduitserszijnhomos

Yvonne:

"Ja, de jeugd van tegenwoordig is zo negatief hè. Dat scheldwoord dat ze ook de hele tijd gebruiken, moffen, dat slaat nergens op. Maar na afloop kwamen er ook wel weer veel jongeren me bedanken voor het mooie feest. Ik blijf dus positief."

Een groot feest op het plein organiseert Yvonne voor de volgende wedstrijd in ieder geval niet. Het Nederlands elftal moet volgens haar eerst maar eens gaan presteren.

Rustig in Nieuwstraat/Neuestraat door politiemacht

Het nummer werd in de rust van Nederland tegen Duitsland ook gezongen in cafe Black Onyx in de Nieuwstraat in Kerkrade. Over de lengte-as van die straat loopt de Nederlandse-Duitse grens en omdat het in het verleden wel eens misging gold daar gisteren een noordverordening. De politie zette de straat af voor gemotoriseerd verkeer.

In de voorbeschouwing liet de uitbater van Black Onyx al weten dat er desondanks wel wat provocerende acties te verwachten waren. Vandaag is hij helaas niet meer te bereiken, maar volgens Henri Haenen, gisteren aanwezig voor persbureau ANP, was de sfeer op een gegeven moment alles behalve gezellig. Haenen:

"We stonden binnen de wedstrijd te bekijken, maar de sfeer sloeg om toen het 1-0 werd. Mensen werden bozer en keken agressiever en je voelde aan alles dat we niet meer welkom waren. Toen zijn we naar buiten gegaan."

Toen de gasten na de wedstrijd ook naar buiten kwamen werd, ondanks de pijnlijke nederlaag, de bekende EK-hit ingezet, werd er volgens Haenen een fotograaf bedreigd en gingen mensen op zoek naar iets om hun agressie op los te laten.

Twitter avatar henrihaenen Henri Haenen @Compieter Weinig foto's van hooligans kunnen maken. Fotografen werden bedreigd. Fotograaf Limburger bijv. Ook agressie tegen cameraman. #EK

Volgens Haenen zorgde de massaal uitgerukte Nederlandse politie en die Mannschaft van de Duitse ME dat het vrij rustig bleef Nieuwstraat/Neuestraat. Een woordvoerder van de gemeente Kerkrade bevestigt dat.

"Er is zich niets voorgevallen. Ik weet alleen dat er enkele Nederlanders wat lawaai hebben gemaakt. Of ze Alle Duitsers zijn homo zongen? Geen idee."

Met tranen, niet met gebalde vuisten

Dan in deze nabeschouwing nog heel even terug naar Café Walzicht/Balzicht in Woerden. Op Twitter gingen wat geruchten dat boze fans daar gisteren met elkaar op de vuist waren gegaan.

Twitter avatar stradegy olivier schwaanhuyse Van walzicht via Balzicht naar knokzicht... Vechtpartij bij leukste oranjecafe van nl... Triest...

Dit terwijl eigenaar Eric de Kock toch overtuigd was dat het in zijn kroeg, verkozen tot beste oranjecafé van Nederland, hoe dan ook gezellig zou blijven dit EK. Hij weet dat ook van niks.

"Vechtpartij? Dat heb ik niet gezien hoor. Wel tranen, zelfs bij een jongen die na het verlies alleen maar verbijsterd voor zich uit kon staren. Maar uiteindelijk hebben we de nederlaag verwerkt zoals je het hoort te verwerken. Er waren tranen, er was teleurstelling maar toch ook de stiekeme hoop dat het goedkomt. Als de Duitsers straks doen waar ze goed in zijn, namelijk winnen, en wij doen dat eindelijk ook dan gaan we gewoon door."

En die vechtpartij? Die bleek enkele straten verderop te zijn, zo meldt de wijkagent.

Twitter avatar PolitieHarmelen Sander van Velthoven Vechtpartij op de kon, Beatrixstraat Woerden. Partijen gescheiden. Verbaal voor straatvechten wordt opgemaakt.

Zondag in de voorbeschouwing:

  • hebben de kroegen er eigenlijk nog wel zin in, na twee verloren wedstrijden?

Eerder in deze serie:

Geplaatst in:
Oranje
Sport
Lees meer over:
Dinxperlo
Duitsland
Kerkrade
kroegentocht
Woerden

17 reacties op 'De Oranje kroegentocht: alle Duitsers zijn hoooo-moooo'

Michiel Heule

NRC, of NRC next maakt niet uit, u pretendeert kwaliteit te brengen. Daarbij hoort naar mijn mening een bericht als het onderhavige niet, alhoewel het als iets kan worden gezien waarover kan worden bericht. Bezien in het licht van de ondermaatse prestatie van het elftal dat Nederland vertegenwoordigt lijkt mij en andere opstelling ten opzichte van de Duitsers op zijn plaats.

Marja de Rode

Coole gast zeg, die Rick van V. Tjongejonge die durft!
En nog niet eens zelf bedacht maar helemaal zelf geremixt! Rampestampen met een domme dreun die lastig weg te krijgen is zoals alle domme dreunen.

Dan maar even m’n Duitse rijtjes repeteren die er na járen nog altijd goed inzitten: mit, nach, nebst, seit u.s.w. en durch, für, ohne, um, entlang, bis, gegen, wieder…

Zo en nu lekker de ramen wassen.

Javier Guzman

Het zou heel erg prettig zijn als journalisten ook eindelijk dit ‘voetballied’, dat in alle stadions elke wedstrijd door duizenden mensen wordt gezongen, eens veroordelen. Het slaat toch werkelijk nergens op. Wat als men geen ‘homo’, maar ‘jood’ of ‘neger’ zou zinggen. Dan zou dat toch ook niet toegestaan worden?

R. birx

Is het van deze tijd. Ik woon en leef in Beieren. Voetbal is een spel meer niet. Was voetbal niet bedoeld voor verbroedering? Ik heb een Beierse vriendin en daarmee en hele mooie dochter. Dus laten we het niet erger maken dan het is. Veel Nederlanders hebben, of voetballen, nog in Duitsland.

Sjouke Postma

Drie keer fout
1. de negatieve doelstelling
2. de gebruikte associatie
3. de denigreering van een goede buur
Agreageren heet dat, bijzonder is dat het afreageren begon lang voor de feiten zo’n reactie konden verwekken

daphne divaan

wat is met de nrc gebeurd? ooit over nagedacht wat een domme dreun dit is. “homo” is geen scheldwoord. misschien gaat uw daar eens op in?

michel kosters

Guzman +1 ! vooral druk maken op de uitspattingen van extreme poolse en oekrainse fans maar dit dan ‘grappig’ vinden !

franky

Schaaaaaade Hollande

coen hofstede

Ziehier het beperkte gevoel voor humor van enige Oranjefans. Wij zijn razend grappig tot we verliezen, dan komt onze bekrompen aard genadeloos aan de oppervlakte…zucht. Het wordt tijd voor sexuele voorlichting onder voetbalsupporters. En natuurlijk nog dit: Pas als je hebt leren verliezen ben je toe aan winnen. Dat zal dan nog wel even duren.

Diederik

Sorry, maar ik lach hier om, ik ging zelfs helemaal kapot van het lachen. En toen ik de reacties las, moest ik zo hard lachen dat ik er spontaan van begon te ruften.
Lieve mensen, mijn God. Ik weet niet of het met vergrijzing te maken heeft, dat durf ik niet te zeggen.
Maar wat zijn jullie zuur!
Het is echt erg dat veel mensen homo in de context van het liedje als scheldwoord zien.
Het is niet als belediging bedoelt, kommop!
Een neger en een Jood kunnen ook Homo zijn. Homo’s zijn geen ras, volk of cultuur.
Het zijn gewoon mannen die met mannen neuken omdat ze op mannen verliefd worden.
That’s it!
En mogen mannen misschien de draak steken met andere mannen? Ze hoeven niet achter in de bus hoor en we vergassen ze ook niet. Er worden gewoon grappen over gemaakt net zoals er grappen over Joden, negers, Marrokkanen, Belgen, Turken, Lesbiennes, etc. worden gemaakt.
Ik geloof best dat een enkele homo zich beledigd zal voelen, welk mens voelt zich nooit beledigd?
Maar denk serieus dat het de meesten aan de reet zal roesten.
Homo-vrienden van mij zullen om dat nummer keihard lachen en er zal er vast ook eentje “was ‘t maar zo” zeggen.
En dan Sjouke Postma, nog steeds met de frustratie van het niet doorgaan van de Elfstedentocht:
“de denigreering”.
Gast!
Niet zozeer dat het geen Nederlands is, dat maakt niet uit, maar je zegt gewoon zelf dat homo dus denigrerend is.
En dan heb je R. Birk uit Beieren die zegt:
“ik heb een Beierse vriendin en daarmee en hele mooie dochter. Dus laten we het niet erger maken dan het is”….
En als die dochter nou lelijk was?
Nou “ik zit mijn pik in me hand naar de hond van de buren te kijken. Dus laten ergens eens de humor van inzien”.

Sorry, maar dit is het punt waarbij ik veel mensen die reageren op deze nieuwssite niet meer serieus kan nemen, dat gehuil over een zogenaamde stigmatisering is het stigma zelf. Klaar!
In the end, het kan me niet echt schelen…
Ik ben gewoon blij dat ik om meer dingen kan lachen dan jullie!

Jan

Dan is toch ‘de slijpsteen van de geest weer terug’, alsof Heldring opnieuw begonnen is. Hij zou de tekst, overigens ongeloofwaardig vinden, vanwege het feit dat er daarvoor teveel Duitsers zijn.

michiel decrop

oranje blanje blo

gesina

Wat is hier aan de hand!

Duitsland is door tactisch spel woendag helaas onze meerdere gebleken. Dat ‘der Gomez’zich als knappe, talentvolle hetero zich bezig houdt met ‘voetbal pur sang’ en geen boodschap heeft aan homo/hetero verschil gezeik siert hem.
Oranje zou er goed aan doen een ultra strakke verdediging op te zetten met Kuyt, Huntelaar en een onverwachte wildcard spits erbij(hush, hush) erbij. We hebben wat frisse lucht nodig.

Javier Montenero

@michel kosters: begrijp je wel wat ik schrijf? Ik vind dit NIET grappig.

Claudia

Beste Nrc,
De Duitse vlag is niet zwart-geel-wit, zoals hier boven vermeld en ook niet zwart-geel-rood, zoals eerder op deze site gelezen. Het is zwart-rood-geel.

J.Driessen

De suggestieve toonzetting van een kwart van het artikel van Guus van Holland over trainer Low van dinsdag 13 juni past in de neergang op stijlgebied van NRC. Dit draagt bij aan dit afzichtelijke, zich leuk vindende supportersgedrag.

Sienna Arentsen

YEAH you go @diederik

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.