Gezichtsherkenning, of het einde van de anonimiteit

Kan het stadionverbod beter? De benevelde hooligan die onlangs bij Ajax-AZ op het veld de keeper aanviel, lokte enige journalistieke controle uit. De club die de stadiontoegang het best bewaakt, blijkt ADO Den Haag. Daar vergelijken camera’s standaard de gezichten en de foto’s op de toegangspassen met een database. Alle stadionbezoekers zijn daar kennelijk tevoren bekend. De poort gaat alleen open als de camera het goed vindt – je gezicht als vingerafdruk.

Onze redacteur Henk Stouwdam noteerde dat dit systeem al vier jaar functioneert naar volle tevredenheid van ADO. „De volgende stap moet zijn dat de toegangspoort open blijft en alleen bij een mismatch tussen foto en gezicht dicht gaat. In dat geval zou de kaart zelfs niet uit de zak of de portemonnee hoeven te worden gehaald” (NRC Handelsblad, 23 december). Zo ziet de toekomst eruit. Als de camera je herkent, blijft de deur voortaan open.

Nu is het bezoeken van het ADO-stadion vrijwillig. Als ik daar geen zin in heb, laat ik me niet fotograferen voor de stadiondatabase. Bij dit stukje had ook geen foto hóéven staan. Die had ik ook niet hoeven gebruiken als profielfoto voor Twitter en LinkedIn. Toch deed ik dat, omdat het erbij hoort en min of meer van je wordt verwacht. Een pasfoto in het publieke domein is niets bijzonders meer. Mijn smartphone plaatst in mijn contactenlijstje automatisch de profielfoto’s die mijn bellers van zichzelf plaatsten op sociale media. Als de zaktelefoon gaat, zie ik dus het gezicht van de beller. Dat is vooral grappig is als die zijn huisdier of pasgeboren kind heeft gebruikt als profielfoto.

Ook mijn foto is inmiddels als digitaal visitekaartje op reis door de wereld – buiten mijn blikveld. Dat voelt toch anders.

De software voor gezichtsherkenning wordt intussen beter, sneller en goedkoper. Nieuwe toepassingen dienen zich aan. Facebook vergelijkt sinds vorig jaar automatisch alle gezichten op nieuwe foto’s met vrienden uit je lijst. Die gezichten kun je dan taggen, ofwel labelen met de herkende namen. Facebook herbergt miljarden foto’s en genereert daar dus zo veel mogelijk namen bij. Ik heb geen Facebookaccount, maar ik kom af en toe voor op andermans foto’s. De combinatie van mijn naam en mijn gezicht is bekend op Twitter en LinkedIn. Het is een klein kunstje voor Facebook om de naam bij mijn gezicht even te oogsten van deze sociale media. Zo ontwikkelt Facebook een wereldbibliotheek van Herkende Gezichten.

Dit biedt nieuwe vergezichten. Vorig jaar koppelde professor Alessandro Acquisti van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh software voor gezichtsherkenning aan een aantal sociale media en een krachtige computer. Hij deed drie experimenten. In één ervan werden alle publiek toegankelijke Facebookprofielen van een Amerikaanse stad ‘bovenop’ een populaire datingsite gelegd. Bij een op de tien contactzoekers werd zo prompt het pseudoniem doorgeprikt en de echte naam gevonden. In het tweede experiment werden willekeurige studenten gefotografeerd en vergeleken met internetinformatie. Binnen drie seconden werd een op de drie gezichten voorzien van de juiste naam. In het derde experiment werd met succes voorspeld welke hobby’s en zelfs welke social security- nummers hoorde bij deze gefotografeerde gezichten. Het onderzoeksteam ontwikkelde vervolgens een app voor de smartphone die gezichtsherkenning draagbaar maakte.

De conclusie van Acquisti was dat complete toegang tot alle informatie over iedereen op basis van het gezicht nog niet mogelijk is, maar de technische grenzen zijn snel aan het vervagen. De databases groeien. Het lijkt erop dat iedereen op straat over een jaar of vijftien via een smartphonecamera kan worden thuisgebracht op naam, woonplaats, interesses en dergelijke – het gezicht als een loper voor alle internetinformatie. Iedereen kan erbij. Dit is het einde van de anonimiteit, met dank aan de sociale media. Gezicht-op-naamzoeken is straks even ingeburgerd als trefwoordzoeken. Het zinnetje ‘Ken ik jou niet ergens van’ kan in de prullenbak.

Ook de overheid is hier natuurlijk mee bezig. De beelden van de bewakingscamera’s kunnen straks rechtstreeks de gezichtsherkenner in. Of iemand deugt of niet is al van afstand, realtime, vast te stellen. Dit is fijn voor de agent of voor de controleur die op straat werkt, of voor de bedreigde burger. Volgens het rapport Overvallen in Nederland past de politie gezichtsherkenning al toe bij juwelierszaken. Daar moeten klanten vaak eerst door een sluisdeur. Daar hangen camera’s die uitzoeken of u voorkomt in de politiedatabase. De provincie Utrecht gebruikt al gezichtsherkenning bij cameratoezicht in winkelcentra – maar Facebook gaat voorlopig nog harder.

Bekijk op deze video van RTV Rijnmond de voorbereiding van gezichtsherkenning op de Rotterdamse tram.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=B97gqvIGr-U&feature=fvsr[/youtube]

Geplaatst in:
Bestuursrecht
Strafrecht
Lees meer over:
internet
privacy

21 reacties op 'Gezichtsherkenning, of het einde van de anonimiteit'

Reinier Bakels

Naar blijkt is er in de markt behoefte aan een vorm van vermaak waarbij de toeschouwers van een balspel eventueel ook in gevecht kunnen gaan met de spelers van dat spel.

Dat een dergelijk product niet wordt aangeboden toont aan dat er concurrentiebeperkende afspraken zijn gemaakt. Dat is een grove overtreding van het mededingingsrecht. Absoluut witte-boordencriminaliteit. En een gemiste kans voor het bedrijfsleven.

Mieke Jansen

@ Jensma

Uitstekend blog. Jammer dat niet iedereen de NRC leest, resp. niet echt de opleiding & algemene ontwikkeling heeft kunnen krijgen om de NRC te willen lezen.

Op Twitter is dit account @PrivacyNleuws ook voortdurend erg informatief om mensen te waarschuwen omtrent wat er met hun privacy gebeurt c.q. dreigt te gebeuren.

Gmail en sinds kort Twitter zijn m’n enige concessies op dat vlak, en het helpt om terdege te beseffen dat ik niet staatsgevaarlijk bezig ben, integendeel. Facebook krijgt mij nóóit. Hoeveel emails ik al niet heb ontvangen via – niet van – inderdaad bekenden, die hun hele adresboek hadden moeten uitleveren aan Facebook. Maar neem alleen al het noodlot dat Rop Gonggrijp nog steeds boven het hoofd hangt voor een actie die ieder’s plicht had geweest (aantonen oorlogsmisdaden VS in Irak). Facebook draait ook op Amerikaanse servers…

Concreet wat gezichtsherkenning betreft (en iris-scans en dat soort dingen), ik vraag me al tijden af hoe dat moet als iemand bijv. een litteken in zijn/haar gezicht oploopt. Of in de tussentijd aan een botbreuk, operatie of ernstige ziekte heeft geleden die – dat houden ervaren iriscopisten m.i. terecht altijd vol – een verandering teweegbrengt in de iris. En hoe gaat gezichtsherkenning om met het wel of niet aanbrengen van flink professionele make-up op je toet?

Maar goed, daar ging dit blog niet om. Om “escapes”, al dan niet gezocht. Het razendsnel voortschrijden van technologie op dit vlak, naast de macht die internet-zoekmachines hebben verworven, maakt het leven er voor gewone mensen absoluut niet beter op. Ik ben blij dat ik geen 18 meer ben en geen profiel hoef hoog te houden uit angst voor werkgevers, potentiële werkgevers, uitkeringsinstanties, verzekeraars en noem verder maar op. En dat ik geen voetbalstadion-bezoeker ben. En geen vaste klant meer op Schiphol.

Maar die constatering (gelukkig geen 18 meer), houdt im- en expliciet in dat er een vorm van rechtsongelijkheid aan het ontstaan is t.o.v. mensen die wèl veel meer midden in de samenleving staan en daar nog een groot stuk toekomst in moeten kunnen vinden. Security-technologie + internet kunnen hen daarbij feitelijk onverdiend de das omdoen. Ben geen jurist, maar schrééuwt dat niet om aangepaste, adequate, nieuwe wetgeving?

Kaspar Mengelberg

Binnen afzienbare tijd zullen velen hun standpunt over de –profane- burka wijzigen.

Siegfried Bok

Evolutie is een fascinerend gebeuren dat zich ver over de grenzen van onze huidige denkbeelden afspeelt.
Zo veranderde de democratie zich in de loop van tijd tot een pure Orsal Wells demoncratie.
We behoeven daarvoor alleen maar naar de dikte van het wetboek van strafrecht te kijken dat met de dag toeneemt.
En kijkend in de geschiedenis leidt deze evolutie ertoe dat er een moment komt van pure anarchie.
Nu staan we op een punt dat “geen vogeltje meer kan zingen zoals het gebekt is” en die onvrede groeit met de dag.
Dat is wat de gehele samenleving doet veranderen in een “gemeen”schap waar iedereen nog eens wordt opgejut om elkaar aan te geven.
Helaas is dat de huidige situatie, die – naar mijn bescheiden mening – geen oplossing kent.
Dat over dit onderwerp politiek en maatschappelijk nooit gesproken wordt is mijns inziens onze generale angst voor de toekomst.

R. van Hooijdonk

Mr. Jensma, volgens mij heb je voor dit soort “openbaringen” slechts gezond verstand en een TV nodig. Het enige waar ik over verbaasd zou zijn is als dit niet allang bij allerlei (overheids-)clubs met voldoende financiele middelen gemeengoed zou blijken te zijn. Ik kan dit alleen plaatsen als een poging de algemeen heersende naiviteit op dit vlak te bestendigen. Anders zou dit stuk nl. getuigen van een nauwelijks voorstelbare naiviteit van uw kant.

Max Molenaar

Nieuwe oplossingen
Bij voetbalstadions is gezichtsherkenning nodig en grote persoonsnummers op rug en borst bij alle bezoekers onder dertig jaar. Relschoppers kunnen ook worden uitgerust met een onderhuidse RFID-chip in de onderarm en een stempel in het paspoort. (Zie Wikipedia: RFID.)

Maar doordat criminaliteit uit de hand gelopen is, verzamelt de overheid ook steeds meer informatie over niet-criminelen. Dat is ongewenste privacy-schending.

Overheid kan beter nog veel méér informatie verzamelen over herhaalde criminelen en hun gedrag in huis, op straat en op internet. En geef hen minstens tien jaar lang elektronisch huisarrest op tijden dat ze niet werken. Dan hoeft de overheid minder de privacy aan te tasten van niet-criminele burgers.

Google zoekactie over nieuwe straffen: “penal innovation”

Google-zoekactie: punishment innovation new offenders success research

http://www.google.nl/search?q=%22alternative+punishment%22+innovation&hl=nl&client=firefox-a&hs=fdm&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&biw=573&bih=323&sa=X&ei=298ST_WxGcLt-gaGzNndAg&ved=0CA4QpwUoBg&source=lnt&tbs=cdr%3A1%2Ccd_min%3A1-1-2009%2Ccd_max%3A&tbm=#sclient=psy-ab&hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:nl%3Aofficial&tbs=qdr:y&source=hp&q=punishment+innovation+new+offenders+success+research&pbx=1&oq=punishment+innovation+new+offenders+success+research&aq=f&aqi=q-w1&aql=&gs_sm=e&gs_upl=38669l40633l10l41335l9l9l0l0l0l0l490l3105l2-1.4.3l8l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=4e535d290df704df&biw=573&bih=323

Nederlandse politie moet veel meer innoveren, op basis van nieuwe ideeën uit het buitenland. Google-zoekactie naar “police innovation”, beperkt tot afgelopen drie jaar:

http://www.google.nl/search?q=%22police+innovation%22&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a#q=%22police+innovation%22&hl=nl&client=firefox-a&hs=AuR&rls=org.mozilla:nl%3Aofficial&prmd=imvns&sa=X&ei=194ST-bsLpCr-gbyn-TgAg&ved=0CB8QpwUoBg&source=lnt&tbs=cdr:1%2Ccd_min%3A1-1-2009%2Ccd_max%3A&tbm=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=4e535d290df704df&biw=573&bih=323

M. Jansen

Wat mij bij dit soort technologische ontwikkelingen verbaasd, is dat er veel te weinig discussies zijn welke ontwikkelingen we nu en wel en niet als samenleving wenselijk vinden. Men blijft steeds achter de feiten aanlopen. Nu zal er altijd wel een achterstand zijn tussen discussie en de stand van de wetenschap, maar die achterstand word wel steeds groter. Dat is wel iets wat mij zorgen baart. Straks is zijn er ontwikkelingen gecreëerd die we niet of moeilijk kunnen terugdraaien, zonder dat er vooraf een fundamentele bezinning heeft plaatsgevonden. Steeds meer is technologie de baas in de samenleving, terwijl de regie bij de mens zou moeten blijven liggen. Technologie moet dienstbaar zijn aan de samenleving, niet leidend zijn. De heer Jensma levert zijn aandeel in het nodige debat hierover, maar ik vrees dat het nog te weinig is.

Siegfried Bok

@ Max Molenaar
Ik vond Uw reactie buitengewoon beangstigend.
Huist er niet in iedereen een crimineel als “het water je naar de lippen stijgt”?

Jan Muters

Ik begin te geloven dat de privacy van burgers in de Stalinistische sovjetstaat of de DDR met haar Stasi beter gewaarborgd was dan nu in Nederland. Een van de veiligste landen op de wereld met een dalende criminaliteit en gevangenissen die verhuurd worden aan belgie.
Het heeft niets meer vandoen met veiligheid en alles met controle. Niet dat een zulke controle nodig is. Nee het is gewoon mogelijk en daarom gebeurt het.

Max Molenaar

Hooligans
@ 8 Siegfried Bok. Lees (buitenlandse) onderzoeksrapporten over voetbal-hooligans. Zij worden meestal niet gedreven door gebrek of wanhoop, maar door de verslavende kick van groepsdynamiek, status, adrenaline en geweld.

Onderzoek
Nooit is aangetoond dat veelplegers stoppen met misdaad,zonder zware straf. Wel moeten ze ook veel motiverende voorlichting krijgen via internet.

Raadpleeg (via email en wetenschappelijke webfora) buitenlandse(!) top-experts op gebied van “gang reduction”, “police innovation” en penology.

Beperk deze vier Google-zoekacties tot afgelopen jaar:
#1: “gang reduction” new successful
#2: “police innovation”
#3: “evidence based” new successful research gang offenders
#4: penology innovation

Shotgun
Geef militairen multifunctionele opleiding, Landrover, pistoolmitrailleur en multifunctionele 12 gauge shotgun [voor beanbag, pepper, flashbang, traangas, hagel of explosieve munitie]. Daarmee kunnen ze hulp bieden aan politie, ambulances, brandweer, boswachters, rampenhulp en bewaking tegen terrorisme van politici en andere doelen. Dat bespaart geld op politie, brandweer, enz.

Henk de Vries.

Brrr. Hou je je profiel op facebook nog zo braaf (voor potentiële werkgevers) kan je alsnog ‘ontmaskerd’ worden als feestbeest.

Gewoon, als iemand tijdens een feestje een plaatje van je aangeschoten hoofd maakt. Jaha, dat is onze Henk de Vries na vijf bier en twee bacootjes.

Of erger, je staat op de foto met een stickie in je hand. Beter niet meer doen dus?

Weg vrijheid..

Jan Muters

Max Molenaar
Een van de kenmerken van een democratie is dat men het leger niet inzet tegen de eigen burgers. Dat deed het goed in de tijd van Stalin en Hitler. Als ook in landen als Syrie of kadaffiland.
Politie is in mijn ogen geen hulpverlener maar rects/wethandhaver en voor 60% belastinginner. Politie die een 6 jarige in de bajes plaatst omdat hij met een waterpistooltje speelt. Een agent die een onschuldige voetbalfan neerschiet en daarover liegt ( gelukkig waren er camera’s…. wordt een moeilijke doofpot.) Politie die beveiligers beschermd die een cafebezoeker doodknijpen. Dat is zielige ziero tolleranzige intimidatie van burgers, die beter past bij politieclubjes als de Grün e of de landwacht ( Veldpolitie??)
Politie moet meer gaan doen aan boeven vangen, trechtshandhaving en positieve steun aan burgers. Dat repsessieve werkt averrechts.

Sander van der Linden

“Het lijkt erop dat iedereen op straat over een jaar of vijftien via een smartphonecamera kan worden thuisgebracht op naam, woonplaats, interesses en dergelijke – het gezicht als een loper voor alle internetinformatie.” Een jaar of 15?? Dit artikel weerspiegelt de verbazing en het ongeloof van iemand die voor het eerst moderne zoek- en face recognition software aan de gang ziet. Dit kan al erg lang hoor. De combinatie van steeds betere algoritmes gecombineerd met de steeds beter presterende hardware zal resulteren in pak-um-beet een jaar of 4 à 5 in plaats van de geschetste 15….

Michiel Jonker

@ 11. Henk de Vries

We kunnen veel leren van onze voorouders uit het Victoriaanse tijdperk, die hypocrisie en dubbele moraal tot een schone, vuile kunst verhieven. In de toekomst zullen er ongetwijfeld heel gewone feestjes komen waar het “not done” is om een camera bij je te hebben. En dan zullen er onvermijdelijk bezoekers zijn die stiekem toch een foto nemen. De opvolger van “News of the World” zal voor die plaatjes gretig betalen.

Laatst zag ik bij de kassa van Albert Heijn een sticker: “Samen drank kopen? Samen legitimeren!” of iets in die geest. Ik weet ook een drankwinkel waar je voor een camera moet gaan staan zodat men vanuit één of ander call-centre in het midden van het land je gezicht op leeftijdskenmerken kan controleren. Allemaal slimme maatregelen, waarvoor slimme oplossingen te bedenken zijn.

Kortom, we gaan een spannende tijd tegemoet, waarin het kat-en-muis-spel tot grote bloei zal komen.

P.S. Eigenlijk heet ik ook Henk de Vries.

M. Saint

De beschreven technieken zijn vooralsnog indrukwekkend en an sich niet eng of gevaarlijk. Ik moet ook steeds weer lachen, als ik die scene in Minority Report zie, waar Chief John Anderton door billboards begroet wordt met “Welcome back, Mr. Yamamoto”, nadat hij diens ogen heeft overgenomen. Spielberg heeft humor, maar hij laat vooral zien hoe een wereld er uit ziet, die geregeerd wordt door Bèta’s, onder leiding van maatschappelijk succesvolle psychopaten. Alles vanuit plannen, orde, regelmaat, beheersbaarheid en uniformiteit. Niet het wezen van de mens staat voor hen centraal, maar al hetgeen bedacht en uitgevoerd kan worden, daarbij zo nodig of gewenst het wezen van de mens ontkennend. Eigenlijk is dat nu al aan de orde van de dag en zijn we er waarschijnlijk niet heel ver weg van zelf een potentiële Mr. Yamamoto te worden. We geloven enkel te stellig dat het ons zelf nooit zal overkomen.

J. van Oort

Een treffende illustratie van de huidige veiligheidswaan. Waarop loopt dit uit ? Op totale controle van de burger door een grote hoeveelheid min of meer met elkaar verbonden instanties, niet allemall overheidsinstanties. In de Sovjet-Unie was de burger vrijer.

Henk de Vries.

@ Mr Saint. Over die film is heel goed nagedacht.

Spielberg heeft tientallen technologie-experts laten vergaderen over hoe zij de toekomst zagen. Met die ideeën is de film gemaakt.

@ Michiel Jonker: Als je maar niet op me lijkt!

Ed Rook

@Henk de Vries nr. 11:

En met de info van het EPD erbij staat de GGD u bij de douane op Schiphol al op te wachten omdat men vindt dat u op dat moment niet naar uw vakantiebestemming kan gaan.

a.zecha

Een eerste bemerking:
Één van de patronen die onze staatsbestuurders volgen om inbreuken op de grond-, de Europese burger- en de internationale mensenrechten van een legaal jasje te voorzien is mijns inziens het navolgende.

Eerst het verbale “omkatten” van zaken die vervolgens worden gevangen in een kaderwet met een open eind aantal AMvB’s, die de facto decretoire bestuursmaatregelen zijn met een wettelijk dwingende werking en die voor des bestuurders gemak en des wetgevers “flexibiliteit” zorg draagt.
De flexibele wetgeving zorgt mijns inziens structureel voor een rechtsonzekerheid en onveiligheid van burgers, die als “gevoelens van onveiligheid” door politici middels “framing” – technieken in de media worden geëxploiteerd.
Daardoor wordt m.i. vakkundig uit de wind gehouden dat “bij decreet” regeren een prima instrument is voor een dictatoriaal bestuur in een democratische setting.

Zie o.m. het navolgende artikel:
http://weblogs.nrc.nl/opklaringen/2011/12/17/schippers-orkestreert-iedereen-over-de-elektronische-snelweg/#respond

Een tweede bemerking:
Het evolutieproces van de Nederlandse democratie gaat onverminderd voort:
– gevoelige microfoons, camera’s in openbare ruimtes voor democratische opname en opslag van het gesprokenen en biologische fotografiche persoonsherkenning;
– automatische nummerborden registratie langs steeds meer wegen en OV-chipkaarten om democratisch de mobilteit van burgers te registreren en op te slaan;
– democratische registratie van internet-bezoeken en telefoongesprekken + opslag;
– democratische registratie en opslag van vingerafdrukken, irisscans; medische, psychologische en sociale gegevens van af de kindertijd;
– democratische registratie en/of opslag door geprivatiseerde bedrijven van kapitaalkrachtige lidmaten v/d vrije-markt-kerk die baat heeft bij winst-genererende-bewaking t.a.v. de persoonlijke prvacy e.a. burgerbelangen
– democratische registratie en opslag van vrienden en kennissenkringen en verdenking mogelijk maken van criminele activiteit in groepsverband.
– onderweg is de democratische registratie en opslag van DNA-profielen. Niet alleen van criminelen, maar ook van verdachten die wel en/of niet in verdenking zijn gesteld.
Reeds is er sprake van democratische registratie en opslag van DNA-materiaal van familieleden e.a. verwanten.
– afhankelijk van wat de staat op het moment politiek opportuun vindt zijn er nog altijd de “tijdloze en nader te definiëren obscure anti-terrorisme-wetten” met een open einde en die zonder tussenkomst van een rechter kan worden gebruikt.

Het is m.i. zeer wel begrijpelijk dat van de staat uit bezien het EHRM in de ogen van onze geachte democratische nationalistische partijafgevaardigden in regering en parlement een verdeelde waardering hebben voor onafhankelijke rechters in het algemeen en voor die van de EHRM in het bijzonder.

Mijns inziens biedt onze (nog) onafhankelijke rechterlijke macht enige bescherming tegen de evoluerende “bij AMvB” regerende democratische politieke partijvertegenwoordigers.
Het EHRM is een rechtscollege dat belemmeringen kan opwerpen tegen nationalistische wettelijke inbreuken op de mensen- en kinderrechten daar waar de bestuursrechtbanken steken laat vallen.
a.zecha

Ed Rook

We zijn zo trots op onze democratie dat we die zelfs opdringen aan andere landen.

Maar toen Papandreou een referendum, het meest democratische middel dat er bestaat, wilde uitschrijven over de euro(zone) stonden de politici in onze Tweede Kamer op hun achterste benen.

Jan Muters

ED 22
Een referendum is in de Nederlandse regenteninteeltKultuur ook niet gewenst. Stemmen en smoel houden is alles wat mag. Referendum, gekozen burgemeesters etc.. gaat veel te veel op echte democratie lijken. En dat past niet in het straat van die politieke carriere mangers en/ of lobbypapegaaien.
Zelfs een Lobbyregitser is al uit den boze. Terwijl je daarme kunt zien voor wie een politicus in het kabinet of de 2e kamer zit. Meestal niet voor de burger lijkt me!

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.