€550.000 lenen bij een zorginstelling?

Een verbijsterend bericht uit de wereld van de pseudo-commerciële zorg. De zorginstelling Aveleijn in Borne heeft een renteloze woninglening van €550.000 gegeven aan haar directeur, zonder verplichting af te lossen tot 2013. Plus een waardevastgarantie op het huis - ook prettig in een tijd van dalende prijzen.

In gewoon Nederlands een greep in de kas. Een SP-lid vond dit vergrijp door de jaarstukken door te vlooien. Netty van den Nieuwboer, voorzitter van de Raad van Toezicht van Aveleijn, ziet het probleem niet. In Zorgvisie verdedigt zij dit markante beleid:

Deze beloning kennen wij toe aan de bestuurder, omdat wij erg tevreden zijn met de resultaten uit het verleden. Afgelopen jaren waren de resultaten bovenmatig goed en wij zien deze continuïteit graag gegarandeerd. De regeling levert de bestuurder inderdaad meer dan een ton op, maar ons kost dit minder dan een maandsalaris bruto in een jaar. Wij hebben dit plan met een accountant besproken en ook de belastingdienst juicht dit soort regelingen toe.

In 2008 boekte de stichting Aveleijn ( ‘intelligent leven met een verstandelijke handicap’) een positief bedrijfsresultaat van 7.079.000 euro. Zeven miljoen euro overhouden aan geestelijk gehandicapten. De klanttevredenheid was hoog, jubelt de toezichthoudster. Persoonlijk gevraagd?

Een beleidsmedewerkster van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen:

Dit is niet wat wij propageren. Dit is niet goed voor het imago van de branche.

Knap geanalyseerd. Kamervragen voor staatssecretaris Bussemaker. Een kans voor haar es wat orde op zaken te stellen in de waanwereld van marktwerking in de zorg.

Geplaatst in:
markt
Lees meer over:
gezondheidszorg

6 reacties op '€550.000 lenen bij een zorginstelling?'

A.J.M van Unnik

de Vereniging van Toezichthouders acht dit niet goed voor het imago van de branche. Het lijkt mij een fors understatement.
Bovendien zijn toezichthouders er niet om het imago van de branche hoog te houden maar om er op toe te zien dat de beschikbare gelden doelmatig en doeltreffend worden besteed voor zorg aan gehandicapten.
Wie houdt er toezicht op dit soort toezichthouders?

Frank Lenssen

Het is goed dat Marc Chavannes blijft benadrukken hoeveel er eigenlijk goed mis is in het Nederlands bestuur, openbaar of (semi-)commerciëel. Ik mijmer wel eens erover hoe het mogelijk is dat mensen zoals die bij Aveleijn elk contact met de realiteit verliezen. Serieuze reflectie op het eigen handelen is er niet, dat staat vast.

Misschien verandert er door alle tijden heen niets. Misschien is er altijd een percentage van een bevolking bereid tot, in staat tot zulke morele overtredingen. Het kan zijn dat wanneer de teugels genoeg gevierd worden in een bepaald periode, deze personen hun kans schoon zien en toeslaan. Soort van moderne adel, onmachtig om een relatie tussen verdienste en inkomen te ontwaren. Onmachtig? Of in een staat van permanente ontkenning?

Het doet me denken aan de dialoog ‘Gorgias’ van Plato, waarin Socrates het prototype kletsmanager van zijn tijd bevraagt, Gorgias. Die ontwijkt bij voortduring de kern van Socrates’ vragen. Hij leidt aristocratische jongeren op tot iets bijzonders, voor veel geld. Uiteindelijk, op het eind, kan hij niet anders dan toegeven dat zijn enige ‘leerdoel’ is: het genereren van zoveel mogelijk geld. Met het nodige cynisme, dat wel.

P Lamers

Institutionele corruptie!
Wat mevrouw Bussemaker moet doen is onmiddellijk beslag laten leggen, de toezichthouder schorsen en deze directeur laten arresteren.
Natuurlijk van zijn bij elkaar gegraaide centjes kan deze notoire oplichter natuurlijk wel een Moskovitsje of 2 inhuren en wordt hij vrijgepleit, maar als ze het goed doen kan dit sujet fijn een paar maanden in voorarrest zitten, en als dat achteraf ‘onterecht’ zou blijken (lees dure advocaten vinden weer een gaatje in de wet) krijgt hij lekker niet meer dan de normale dagvergoeding van ik meen een Euro of 100/dag en dat is voor zulke dieven toch echt weinig.

Een ding mag wel duidelijk zijn, mensen die dit soort perverse beloningen accepteren kunnen nooit goed functioneren, die vinden dat eigen gewin boven kwaliteit gaat!

Jessica van Eijs

Ik word hier erg pissig van! U moet zich bedenken men zit op een vergadering bij elkaar en oppert dit idiote idee, is er dan niemand die op dat moment aan de bel trekt en zegt: U maakt zeker een grapje?
Dit soort uitwassen (en de ontzettend slappe verdediging daarbij) geeft aan dat binnen een dergelijke organisatie nog meer van dit soort ongure beslissingen worden genomen en ik kan me toch niet aan het idee onttrekken dat zoiets niet alleen in bovengenoemde zorginstelling gebeurt.

R. Peters

“In 2008 boekte de stichting Aveleijn ( ‘intelligent leven met een verstandelijke handicap’) een positief bedrijfsresultaat van 7.079.000 euro. Zeven miljoen euro overhouden aan geestelijk gehandicapten. De klanttevredenheid was hoog, jubelt de toezichthoudster.”

Dit citaat plus de affaire maken wel heel duidelijk wie de klanten van Aveleijn zijn.
Geen wonder: wie zou er nu niet tevreden zijn met renteloze leningen en garanties op waardebehoud?

Aveleijn ziet de hulpbehoevende allang niet meer als klant; eerder als geldpers.

Lisa de Wit

Hoe word je toezichthouder? ‘t Lijkt een lucratieve baan.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.