Vernieuwde iPhone en iPad-app van nrc.next

De iPhone en iPad-app van nrc.next is volledig vernieuwd. Het doel van deze digitale editie-app is de inhoud centraal te stellen en een leeservaring te bieden die zo dicht mogelijk bij de papieren krant blijft.

Oordeel zelf:

Let op: Na het installeren van de app staat hij in de kiosk (newsstand) op het startscherm van uw iPhone of iPad.

Update 1 november 2012: Vanaf vandaag zijn kranten tot vier weken terug te downloaden. De app hoeft hiervoor niet ge-update te worden, dit is ‘achter de schermen’ geregeld.

Aan deze vernieuwing ligt een aantal gedachten ten grondslag.

Verandering van strategie
NRC heeft een app ontwikkeld die zich richt op één doel. Deze app, de nrc.next digitale editie-app, maakt de papieren nrc.next leesbaar op iPad en iPhone en is niets meer dan een krantenlees-app. Deze app wordt verder doorontwikkeld en zal binnenkort ook beschikbaar komen voor NRC Handelsblad.

Verandering van aanpak
De vorige apps van NRC zijn ontwikkeld door externe partijen, die gebruik maakten van bestaande systemen. Inmiddels hebben wij ervoor gekozen om onze apps zelf te ontwikkelen. De nieuwe app is vanaf de grond af ontwikkeld, waardoor we een ervaring kunnen bieden die uniek is voor NRC. Hierdoor hebben we de vrijheid om de apps aan te passen aan onze eigen wensen, en kunnen we sneller en directer reageren op de wensen van jullie, onze lezers.

De keuze om onze apps zelf te ontwikkelen maakte dat we vrijwel opnieuw zijn begonnen. Hierdoor hebben we de app volledig opnieuw kunnen ontwerpen. In toekomstige updates zullen functionaliteiten, zoals het aanpassen van de tekstgrootte en het downloaden van kranten ouder dan een week, toegevoegd worden.

Feedback
Wij zijn ook erg benieuwd naar wat jullie belangrijk vinden. Daarvoor bieden we de mogelijkheid om suggesties en ideeën te geven over hoe we de app kunnen verbeteren. Dat kan in de app via de ‘feedback’-knop of via http://nrc.uservoice.com. Je kunt daar ook stemmen op ideeën van anderen die je belangrijk vindt. Zo ontstaat er een ordening van ideeën die we gebruiken om te besluiten in welke volgorde we nieuwe features toevoegen.

Support
We hebben ons best gedaan om de app zo stabiel en bugvrij mogelijk te maken, maar het kan voorkomen dat je toch nog foutjes tegenkomt. Deze kan je melden door te mailen naar: ios-bugs@nrc.nl.

Geplaatst in:
App
Lees meer over:
app
iPad
iPhone
nrcnext

55 reacties op 'Vernieuwde iPhone en iPad-app van nrc.next'

Marten

Maar de sinds 2010 beloofde android-app blijft opnieuw uit… Eerste kwartaal van 2012?

arthur

En weg zijn alle eerdere kranten ;-( bah

Peter

Klopt, waar blijft die android-app nou?

Gerard

Inderdaad. De beloofde android app blijft maar uit. Jammer dat er ook in dit artikel weer niet over gesproken wordt.

Marc Lambriks

Wanneer komt de Android applicatie? Staat al erg lang in de planning. De afwezigheid hiervan weerhoudt me om een digitaal abonnement te nemen.

Gary

Ja NRC! Jullie lopen behoorlijk achter de feiten aan wat betreft besturingssystemen. Waar blijft nou die beloofde Android app? Zou het lezen van jullie digitale krant een stuk makkelijker maken dan nu het geval is.

Ik geef het nog tot eind van het jaar en dan ga ik een andere online krant zoeken.

Mark Dijkstra

Ik sluit me aan bij de roep om een Android app.

Ronald van Doorn

Android is inmiddels groter als de Apple aispul. En nog snapt NRC niet dat er ook iets anders bestaat in de tablet wereld. Wordt wakker en en kijk eens rond in plaats van de standaard marketing hype na te blaten.

Dat NRC nog steeds geen android app heeft snap je wel als je de technologie berichten van NRC volgt. Behalve Apple bestaat er voor NRC geen andere fabrikant van Hardware, dus ook geen NRC app voor android.

Leen van den Bos

Graag ook WP8.

Alexander

Inderdaad, waarom geen Android App? Kijk naar het marktaandeel! En waarom zelf een App maken in plaats van een bestaande internationale degelijke App voor kranten gebruiken? http://en.wikipedia.org/wiki/Not_invented_here

Als jullie je nou bezig houden met het schrijven van goede artikelen en de techniek aan anderen overlaten…

Koen R

Ik snap ook niet waarom er geinvesteerd wordt in een nieuwe iOs app. Er is een app die misschien niet fantastisch is maar wel prima werkt. Na die 2 jaar mag er eerst wel eens wat aandacht naar Android uit gaan.

Jan lid

I phone app werkt ook totaal niet naar behoren!. Wel minuten lang reclamen in beeld, bij een belachelijk dure app waarvoor je al een abonnement nodig hebt!

DOE EEN BUGGFIX!!!

Arjan de Jongh
Arjan de Jongh

Beste Android gebruikers, we begrijpen jullie ongeduld.
De stand van zaken is als volgt. We hebben eerder een Android-app gehad. Die voldeed niet en is opnieuw ontworpen waardoor we niet eerder konden releasen. Momenteel zijn we aan het testen en het ziet er goed uit. We hopen van harte voor einde van het jaar live te kunnen gaan.

Nick Gee

Wat jammer, een update van niks… Ik hoop dat het niet teveel gekost heeft. Jullie weten nog steeds niet hoe je een goede digitale editie maakt. Een voorbeeld van hoe het wel moet is “Sound on Sound”, die heeft een speciale opmaak voor tablets en een minimale verdigitalisering zodat het leesplezier optimaal blijft.

Chantalle

Goh, weleens over nagedacht dat het ontwikkelen van een goede (Android) app misschien best lastig is? En lang kan duren? Misschien heeft NRC gewoon de mensen niet die dit kunnen. NRC lanceert een fantastische app en de enige reacties zijn een boel gezeik. Koop toch een echte telefoon/tablet ;)

Arjan de Jongh
Arjan de Jongh

Sinds vorige week is er ook een Windows8-app van nrc.next.

Marnix

Het blijven verkapte pdf’jes en geen aangepaste formaten aan de iPad/iPhone. Kijk eens naar de app van The Times, een krantenapp zoals die zou moeten zijn voor op de nieuwste ‘devices’. Er gaan geen kaarten/infographics verloren.

Patrick

Het lijkt me geen ‘gezeik’. NRC zélf heeft al lang geleden beloofd met een Android app te komen. Gezien het marktaandeel van Android telefoons kan ik me de reacties goed voorstellen.

iddo

goed nieuws,succes!

Krit

Stelletje mopperdozen. Maakt een krant eindelijk een duidelijke keuze, is het weer niet goed. Lees je toch een andere krant!

Sanne

Precies. Ik lees met alle liefde een andere krant.
Helaas, maakt deze krant geen duidelijke keuze doordat ze al wel heel erg lang zeggen met een Android app te zullen komen. Begint een aardige klucht te worden en dat lijkt mij bijzonder onhandig voor een ‘kwaliteitskrant’.

Robert

Vanmorgen geupdate en wat mij opviel is dat je niet heel snel kunt beginnen met lezen. De oude versie begon de krant te laden en na een aantal seconden kon je beginnen met lezen. Het leek erop dat in de nieuwe versie de krant eerst helemaal opgehaald moet worden. Dat vind ik minder handig.

pillow

Beetje mal dat de windows 8 app eerder klaar is dan de android app. Welk besturingssysteem wordt er nou meer gebruikt?

Stefan

Ik wil toch graag ook even een positief geluid laten horen. Dit ziet er namelijk erg goed uit! Eindelijk Newsstand integratie en een fatsoenlijke, en minimalistische interface die duidelijk en snel te navigeren is!
Daarnaast werkt het uitvergroten van artikelen nu erg goed, er gaat geen opmaak verloren, afbeeldingen zijn op groot formaat te bekijken, etc. Erg netjes! Ook dat je daarnaast nog gewoon voor tekstopmaak kunt kiezen is mooi.

Het enige wat ik nog mis, of wat ik niet kan vinden, is of je nu de krant ‘s ochtends automatisch kunt laten downloaden.
Daarnaast lijkt te tekst niet groter of kleiner te kunnen worden ingesteld, of heb ik dat ook over het hoofd gezien?

Mr.Pleasant

Ik zal maar niet over een webOS app beginnen… (maar dat zou ik desondanks wel erg op prijs stellen)
Gewoon een goede mobiele site. Ben je van het hele platform-gezeur af.

Alexander

We willen geen andere krant lezen. Ik wil extra tablet kopen om een bepaalde krant te lezen. Ik heb al een abonnement op de volkskrant. Die app is ook niet geweldig. Helaas zijn andere krant in Nederland minder van kwaliteit wat inhoud betreft.

Joop

Alweer een krant die denkt dat mensen met een tablet het liefst door een echte krant bladeren.. Wanneer komen jullie er eindelijk achter dat de opmaak van een ouderwetse papieren krant alleen werkt als je hem ook op tafelbreed papier afdrukt??

Het gaat hier om tablets van diagonaal 25cm en telefoons die nog veel kleiner zijn. De gebruikerservaring is hierdoor wederom alleen maar frustrerend te noemen. De derde gemiste kans voor NRC. Of wachten jullie tot Apple komt met een iPad op plasma-tv formaat?!

De enige écht goede kranten-app die ik gebruikt heb is die van The Guardian. Gewoon een eigen opmaak voor de digitale editie, met elk artikel op een leesbaar formaat zoals het hoort, en niet van die mini-voorvertoninkjes.

Jasper van der Loos

Prachtige app, de leesbaarheid is beter geworden, hij is sneller en werk veel intuïtiever. Natuurlijk de app van The New York Times ziet er prachtig uit, maar dat zal ongetwijfeld met het budget te maken hebben. En The New York Times richt zich volledig op de digitale krant, aangezien hun papieren editie er mee gaat ophouden. Mijn complimenten NRC!

Hans

Inderdaad jammer dat NRC zo ver achter blijft met Android. Ik heb op mijn Galaxy Note en Nexus 7 nog steeds de oude app die drie jaar geleden geleverd werd, maar die werkt niet prettig en niet goed. FD en Economist hebben inmiddels goede apps. Van NRC download ik iedere dag de pdf, die ik daarna met Adobe op mijn Nexus 7 lees. Dat werkt relatief het best. Wel jammer dat de pdf steeds twee pagina combineert. Dus pagina 1 apart, en beter leesbaar, maar pagina 2 en 3 van de krant op één pdf pagina. Zo wordt het wel erg klein. Liever aparte pagina’s ondanks dat sommige titels doorlopen!

Rik

Ein-de-lijk de volledige weergave van een artikel zoals dit al was als ik de krant bekeek via nrc.nl, duizend maal dank!

TWR

zojuist de app gedownload.
wilde even rondneuzen en drukte op ‘downloaden’ om te kijken wat ie zou kosten. Bleek dat ik ‘m dus door te downloaden gelijk had gekocht zonder te weten wat de prijs was. Voortaan graag even berichtje wat die digitale app-editie kost. Of is de 1e editie van vandaag gratis?

Christine Karman

Android heeft 70% van de markt van smartphones. Maar NRC is een kwaliteitskrant, dus die maken alleen een iPhone app. Beetje sukkelig vind ik dat.

Berend Blokzijl

Ben het eens met de Android community, raar dat mijn kwaliiteitskrant zo overdreven veel aandacht aan de technische vernieuwingen van Apple geeft, en niet aan het misbruik bij de semi-slavernij bij hun hofleverancier FoxConn, nog aan de te grote dominantie van het Apple concern in de technologie sector. Android als open source systeem moedigt uiteindelijk meer concurrentie aan, wat tot eerlijkere prijzen leidt. NRC die vervolgens alleen haar Apple paps op orde heeft, dat is gewoon een lelijk gezicht. Ik ben trouw lezer vanaf mijn 19e, en nu 46, ik hoop werkelijk dat NRC ook nu meer doet aan eerlijker beeldvorming, en ook een neutralere koers gaat varen wat betreft de Apple-mania i.p.v. die verder op te drijven.
(En ik wil graag een Android app voor mijn tablet)

René van Hoof

De beste app is die van De Standaard geen pdf’s die zijn maar een echte tablet krant

Martijn Houtman

Werkt prima hier, fijn dat het integreert met Newsstand. En tsja, voor Android ontwikkelen neemt nu eenmaal meer tijd in beslag … ;-)

@Joop: Ik ben het in basis met je eens, maar heb je Newsstand wel eens geprobeerd? Het werkt best prima en intuïtief, en klikken op tekst geeft een prima leesbare versie van het artikelen (of een deel ervan).

Paul K

Als de krant eenmaal opgeladen is dan leest het best prettig, dus een positieve mening over deze app.

Rico Hooijsma

De app van Elsevier is een geweldig voorbeeld. ieder artikel scroll je naar beneden en er verschijnt steeds een nieuwe beeldschermvullende pagina. Geen gedoe met heen en weer gesleep en steeds vergroten en verkleinen. Onderschriften bij foto’s kun je ook scrollen.
Werkt gewoon fantastisch. Als NRC dat nu ook zo had?

Frank dorenbusch

Wat een waardeloze app in vergelijking met de vorige, kan niet wachten tot mijn iPad abonnement voor de nrcnext voorbij is en ik weer lekker de Volkskrant heb

Sjoerd Smink

Erg opvallend die nieuwe strategie, met slechts één doel: de papieren versie om te zetten in een krantenlees-app. Niets meer en niets minder. Seriously?!? Dat lijkt mij nou niet bepaald een verbetering. Apps horen zo veel meer te doen: social media integratie, berichten aanraden aan vrienden/kennissen, links naar youtube of gerelateerde artikelen, gepersonaliseerde inhoud, etc. Door zoiets ontzettend outdated aan te bieden kun je het toch ook niet vreemd vinden dat je klantenbestand langzaamaan afneemt?

Sjors

Werkt heerlijk. Vind het juist fijn dat je de krant ook op de ‘ouderwetse’ manier kunt lezen. En wie daar moeite mee heeft, kan het artikel ook in plain text lezen.

En ach, Android gebruikers.. Koop toch gewoon een goede mobiel! (Het marktaandeel van Android is overigens maar 36% in Nederland, Christine.)

Laurens

Ik ben zeer tevreden met deze vernieuwing. Ik switch tussen de papieren en digitale editie. Zit niet te wachten op een iPad versie die volledig afwijkt van de papieren editie. Zou de nieuwe versie op de Guardian geleken hebben dan zou ik niet tevreden zijn.

Ik lees een krant. Geen digitaal tijdschrift.

Haenk

Inderdaad, de Engelse kranten zijn echt een verademing op een tablet! Daarnaast zijn ze ook nog voordeliger dan de NRC! Ik heb besloten om een abo op de Engelse Times te nemen en het Nederlandse nieuws hier en daar op te pikken. Ik had goede hoop dat de nieuwe app van NRC een verbetering zou zijn, maar ik vind hem verschrikkelijk en frustrerend. Ga eens langs bij The Guardian en The Times en doe je huiswerk zou ik zeggen!

Johan

Ja android gebruikers, daar sta je dan.
( ik heb gelukkig n iphone)

Fijne dag,

Appie Verschoor
appie

Je laatste ingeving is correct @TWR, de eerste krant is gratis, in de Appstore en ook binnen de kiosk word je altijd gewaarschuwd als je iets gaat afrekenen.

Otto Moerbeek

Erg jammer dat men de kans voorbij laat gaan om de digitale editie een zelfstandige versie te laten zijn. Nieuws lezen op een ipad of iphone is niet hetzelfde als de papieren krant lezen. Ook bespeur ik een ernstig geval van het “not invented here” syndroom. Een zelf ontwikkelde app hoeft zeker niet beter te zijn. In veel gevallen is het zelfs slechter.

Otto Moerbeek

Ik heb nu ongeveer 10 minuten de app op de originele ipad proberen te lezen en drie crashes gezien. Ik kan geen patroon ontdekken. De app stopt gewoon. Werk aan de winkel…. Dit moet echt opgelost worden. Als de nrc app die eraan komt dezelde app is, vrees ik het ergste.

Qua gebruik is de app matig. De animaties zijn hinderlijk en de app bemerkt niet altijd het verschil tussen een verg en een tik correct. Door het heen en weer schuiven is portret modus onbruikbaar voor mij om de krantbdoor te bladeren. Landschap mode werkt beter.

Bart Schoenmakers

Ik ben van mening dat de redactie zich moet bezighouden met het brengen van kwalitatief goede artikelen (nieuws, sport, opinie, etc) en daarin ook vaak slaagt. Overstappen is daarom voor mij geen optie. Wat mij stoort is dat ze zo blijven hangen in het krantenformaat. Ik ben het dan ook eens met eerdere opmerkingen, het zou beter zijn als de NRC zich losmaakt van het papier en de fysieke verschijning van de traditionele krant niet op het beeldscherm van mijn tablet en iPhone probeert te proppen, hetgeen ze met de website gelukkig ook niet doen.

TvE

Leuk voor de NRC Next, maar lezers van de NRC hebben hier niets aan. Deze App is nog steeds slecht van opzet. De inhoud van de krant wordt gewoon door een stuk software gehaald en gepubliceerd. Geen eindredacteur, beeldredactuer, laat staan hoofdredacteur die er ooit nog naar kijkt. Resultaat: koppen zonder artikelen, lelijke layout en gewoon regelrechte bug die kennelijk niemand ooit opvallen.
het is duidelijk dat er binen de NRC niemand in staat is richting te geven aan het digitale beleid van de krant. Men wil wel maar is gegijzeld door eigen onkundige staf en leveranciers.

Christine Karman

In eerdere apps heb ik gezien dat NRC niet goed begrijpt hoe je een krant moet publiceren online. Ook de web versie voor abonnees lijkt nergens naar. Het is een image file van de complete krantenpagina, en je kunt per artikel een vergrote versie op je scherm krijgen. Dat is niet hoe mensen online een krant lezen. De web site van NYTimes is uiterst simpel, maar wel veel beter bruikbaar dan de online abonnee versie van NRC.
De android app van BBC vind ik prima, de app van CNN ook, die werkt prima op zowel mijn telefoon als mijn tablet. Ik heb mijn online abonnement op NRC opgezegd vanwege hoe het werkt op tablet en telefoon. Ik zou eerder een abonnement op NYTimes nemen.

Voor de goede orde, ik ben app ontwikkelaar, ik ontwikkel Android apps voor klanten, die werken op telefoons en tablets. Ik weet dat een goede app niet meer hoeft te kosten dan een slechte app. Je moet alleen wel weten hoe het moet, en NRC lijkt dat na 15 jaar online nog niet te zien. En dat terwijl NRC in 1994 de eerste krant in ons land was die online beschikbaar was.

Leon

Ik sluit me aan bij Mr.Pleasant: een webOS/HTML5 pagina zou het mooiste zijn. Kan de redactie zich bezig houden met de inhoud, ipv een discussie over welk platform ondersteund kan/moet/zal worden.

Otto Moerbeek

Ook mooi: 5x een dagkrant is goedkoper dan een weekabonnement. Nemen jullie je klanten wel serieus?

A.zwart

Alle bewaarde artikelen zijn niet terug te vinden! We wisten van niets en er was dus lichte paniek omdat de app zo was verdwenen!

Abramo

Is er een nieuwe Ipad-app, maar raak ik wanneer ik zou updaten mijn opgeslagen artikelen kwijt. Tja, dan maar niet updaten. Is het niet mogelijk die artikelen eerst ergens op te slaan (googledrive, skydrive bijv.)? Vervelend hoor.

Erik Zachte

Tablets, ze kosten een bom duiten, maar dan heb je ook wat. Fabrikanten buitelen over elkaar heen om om de schermgrootte in tienden van inches aan te prijzen. En dan is het laatste wat je hoopt dat een ludieke opmaker daar weer twee volle inches (2,5cm links en rechts) afsnoept met loze layout fratsen. Ik lees Nrc next op de iPad liefst in portrait mode. Van de scherm breedte van 14 cm wordt 9.5 effectief benut. Een kantlijn van 1 cm aan elke zijde lijkt me meer dan genoeg. […]

Omslaan van de pagina wordt nu geanimeerd. Ik ken dat trucje vooral van huis aan huis folders die online gezet worden. Gaat erg snel vervelen, kom je daarom bij echt ontworpen sites nooit tegen. Bovendien in portret modus schuift eerst de rechterpagina in beeld, dan zie je een pagina omgeslagen worden en dan schuift het beeld weer naar links. Tja..

Henk otjens

Een app op een papieren krant willen laten lijken zonder extra voordelen die digitaal biedt. Tsja, als een ipad scherm zo groot was als de papieren krant zou het misschien wat zijn, maar nu lijkt het wat armoedig. Paard achter de wagen spannen, ook verouderde aanpak.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.