Amsterdam gaat boetes erfpacht aan joodse nabestaanden terugbetalen

AMSTERDAM-STOPERA-EXTERIEUR

De Stopera, het gemeentehuis van Amsterdam. Foto ANP / Koen Suyk

Binnenland

De gemeente Amsterdam reserveert 870.000 euro voor nabestaanden van joden die na de Tweede Wereldoorlog boetes kregen voor achterstallige erfpacht en boetes. De gemeente heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Geld dat niet wordt geclaimd zal worden overgemaakt naar joodse maatschappelijke organisaties. De gemeente neemt later nog een besluit over het terugbetalen van de erfpacht zelf.

Andere gemeenten scholden boetes kwijt

Joodse kampoverlevenden die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden naar Nederland werden door de overheid beboet omdat ze geen erfpacht hadden betaald tijdens hun absentie. Daar werd ook nog eens rente over berekend. Amsterdam halveerde die bedragen, terwijl andere gemeentes deze claims kwijtscholden.

Het besluit is ingegeven door een rapport van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). Burgemeester Eberhard van der Laan tegenover persbureau Novum:

“Het NIOD-rapport laat zien: met de ogen van nu, maar ook met de ogen van toen is het door de gemeente aan oorlogsslachtoffers opleggen van erfpachtboetes formalistisch en ongepast.”

De zaak kwam vorig jaar april per toeval aan het licht toen studenten de archieven van het Ontwikkelingsbedrijf Amsterdam digitaliseerden. Daar werd toen correspondentie gevonden tussen joodse overlevenden en de gemeente. Na die ontdekking zegde burgemeester Van der Laan al toe om de nabestaanden tegemoet te komen.

De gemeente gaat nog onderzoek doen naar boetes voor andere belastingen die na de Tweede Wereldoorlog bij overlevenden in rekening zijn gebracht, zoals die voor het riool.

Lees meer over:
amsterdam
Eberhard van der Laan
erfpacht
joden
NIOD

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.