Oud-burgemeester Hilversum en D66’er Ernst Bakker (67) overleden

AMSTERDAM-VERHOREN-NOORD/ZUIDLIJN

Voormalig Amsterdams wethouder Ernst Bakker, van 1994 tot 1998 verantwoordelijk voor de Noord-Zuidlijn, wordt in 2009 in het stadhuis gehoord tijdens een raadsenquete naar de voorbereiding, besluitvorming en uitvoering van de metrolijn. Foto ANP / Rick Nederstigt

door
Binnenland

Oud-burgemeester van Hilversum en D66-partijveteraan Ernst Bakker is op 67-jarige leeftijd overleden. Voor D66 bekleedde Bakker vele functies.

Bakker, die in Nijverdal werd geboren, brak zijn studie rechten en sociologie af om medewerker voor D66 in de Tweede Kamer te worden. Van 1971 tot 1978 was hij fractiemedewerker; daarna zat hij tot 1981 in de gemeenteraad van Amsterdam. Ook was hij in die periode de persoonlijk assistent van D66’er Jan Terlouw. Hij maakte het overlijden van Bakker bekend:

Twitter avatar JanTerlouw Jan Terlouw Ernst Bakker overleden. Voorlichter, politiek adviseur,burgemeester,vriend. Unieke man. Humor. Kenner partijpolitiek. Ik ben zeer bedroefd.

Tijdens het kabinet Van Agt/Den Uyl/Terlouw was Bakker Kamerlid. Hij was ook landelijk D66-campagneleider, adviseur voor de provincie Groningen en in Den Haag onafhankelijk lobbyïst ‘voor derden’. In 1990 keerde hij terug in de gemeenteraad van Amsterdam, waar hij in 1992 wethouder werd. In 1998 vertrok Bakker naar Hilversum om burgemeester te worden. Een functie die hij bekleedde tot aan zijn pensioen in 2011.

Twitter avatar Thdegraaf Thom de Graaf Ernst Bakker overleden. Memorabel om zijn persoonlijkheid, humor, politieke inzicht en onvermoeibare inzet voor D66.

Ernst Bakker tijdens zijn installatie als burgemeester van Hilversum. Foto ANP

Lees meer over:
d66
Ernst Bakker
Hilversum

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.