Komeet ISON is toch vergaan - nu ‘niet meer dan een stofwolk’

ISON nadert de zon op deze compositieafbeelding van NASA van afgelopen donderdag

ISON nadert de zon op deze compositieafbeelding van NASA van afgelopen donderdag Foto AP/ ESA&NASA

Wetenschap

Was hij nou wel of niet verwoest, was vorige week even de vraag. Maar volgens astronoom Tony Phillips is komeet ISON inmiddels al bijna niet meer waarneembaar. Hij is niet meer dan “een wolk van stof”, aldus Phillips op SpaceWeather.com, een website waarachter ruimtevaartorganisatie NASA schuilt.

Volgens Phillips kunnen “ervaren astrofotografen” het “spook” dat ISON nu is begin deze maand nog waarnemen, maar met het blote oog is het uitgesloten. Wetenschappers stellen dat ISON is afgebroken toen hij door de corona, de hete atmosfeer rondom de zon, heen ging. Op een gegeven moment vloog ISON 1,2 miljoen kilometer boven het oppervlak van de zon, een haarlengte afstand in astronomietermen. Enkele dagen lang hielden astronomen hoop dat een klein deel van ISON de zon had overleefd, maar die hoop is ijdel gebleken.

ISON, “de komeet van de eeuw”, hield de gemoederen vorige week flink bezig. Onze wetenschapsredacteur Hendrik Spiering noemde hem “een cadeautje”:

“Hier zie je het zonnestelsel in werking. Dat lijkt normaal zo stabiel.”

Mocht de ‘zonnescherende’ komeet de tocht langs de zon hebben overleefd, zouden hij en zijn staart helderder hebben geschenen dan een volle maan, iets dat grofweg eens in de tien jaar voorkomt.

Hier nog een mooie interactieve illustratie over de koers van komeet ISON:


Lees meer over:
astronomie
ISON
komeet
Nasa
ruimtevaart

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.