Hoe staat het 75 jaar na Kristallnacht met de jodenhaat in Duitsland?

In heel Duitsland wordt vandaag herdacht dat 75 jaar geleden de Kristallnacht plaatsvond. In de nacht van 9 op 10 november 1938 kwamen honderden mensen om het leven bij door het naziregime georganiseerde aanvallen. De ARD maakte onlangs een documentaire over de jodenhaat in het Duitsland van nu.

Tijdens de Kristallnacht waren meer dan tweehonderd synagogen tijdens de anti-joodse pogrom doelwit van vandalen en duizenden joodse bedrijven werden vernield. In veel steden en dorpen houden Duitsers vandaag nachtwakes met kaarsen, luisteren ze naar verhalen van joodse overlevenden en ontmoeten ze elkaar bij herdenkingsplekken voor de slachtoffers van de Kristallnacht.

Aan de vooravond van de herdenking van de Kristallnacht zond de Duitse publieke omroep op 28 oktober de documentaire Antisemitismus heute - Wie judenfeindlich ist Deutschland? uit. In de documentaire rapporteren drie verslaggevers over de hedendaagse jodenhaat in Duitsland. Ahmad Mansour heeft zelf afscheid genomen van het virulente antisemitisme dat hem met de paplepel werd ingegoten. In gesprek met jongeren uit immigrantenkringen blijkt dat daar de jodenhaat woekert en dagelijks gevoed wordt door Arabische tv-zenders. Verslaggever Jo Goll neemt rechts-extremistische kringen op de korrel, documentairemaker Kirsten Esch het politieke midden.

Bekijk hier de documentaire Antisemitismus heute:

Antisemitisme in heel Europa nog springlevend

Uit een onderzoek van het EU-Agentschap voor Mensenrechten in Wenen onder bijna 6000 Joden in acht EU-landen bleek deze week dat twee op de drie Europese Joden antisemitisme “een belangrijk probleem” in hun land vindt en dat 76 procent van hen zegt méér antisemitisme te ervaren dan vijf jaar geleden. Bijna 30 procent overweegt emigratie.

Vooral Hongaren, Fransen en Belgen onder hen voelen zich steeds onveiliger. Velen kennen mensen die beledigd zijn omdat ze Joods zijn, of die fysiek zijn aangevallen. Opmerkingen die ze horen variëren van “Jullie hebben de crisis veroorzaakt” tot Holocaust-ontkenningen. Sommigen durven hun kinderen niet meer naar Joodse scholen te sturen. Velen zeggen dat het Israëlisch-Palestijnse conflict een rol speelt.

“De resultaten hebben me verrast”, zegt de Deense directeur van het agentschap, Morten Kjaerum, vandaag in NRC Handelsblad:

“Dit probleem is lang onzichtbaar gebleven. Als er antisemitische incidenten zijn, geven mensen die meestal niet aan bij de politie of andere autoriteiten. Ze zeggen dat er toch niets mee gebeurt. Ik hoop dat dit onderzoek iedereen de ogen opent, en dat incidenten voortaan worden gerapporteerd en eventueel worden vervolgd.”

Lees meer over:
antisemitisme
België
Duitsland
Frankrijk
Hongarije
joden
jodenhaat
Kristallnacht

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.