Windhoos richt schade aan in Wijk bij Duurstede - ‘ook in Gelderland’

Een windhoos heeft vanmiddag veel schade aangericht in Wijk bij Duurstede. Bomen vielen op auto’s, sommige daken werden helemaal ontdaan van dakpannen en her en der liggen taken en ontwortelde bomen, laat een brandweerwoordvoerder weten.

De windhoos hield huis…

Een windhoos heeft vanmiddag veel schade aangericht in Wijk bij Duurstede. Bomen vielen op auto's, sommige daken werden helemaal ontdaan van dakpannen en her en der liggen taken en ontwortelde bomen, laat een brandweerwoordvoerder weten.

De windhoos hield huis in de wijk Molenvliet en het naastgelegen industrieterrein. Een woordvoerder van het KNMI bevestigt dat het ging om een windhoos, een relatief zeldzame gebeurtenis in Nederland. Het weerinstituut heeft dat geconcludeerd aan de hand van waarnemingen.

"Dat zien we niet in de weermodellen of op de radar."

De brandweer van de Utrechtse plaats is massaal uitgerukt en krijgt steun van korpsen uit de omgeving. Er zijn geen gewonden gemeld.

Ook uit Gelderland komen berichten van een windhoos. Arnhem en het dorp Maurik lijken ook door zo'n windslurf te zijn getroffen, meldt een woordvoerder van weeronline.nl. Hij wijst erop dat windhozen niet vaak voorkomen boven land.

"Felle, maar kleine onweersbuien trokken in een smalle strook over Midden-Nederland van west naar oost."

Daarin vielen hagelbuien met hagelstenen tot anderhalve centimeter doorsnede.

(Novum)