Verenigde Naties doen onderzoek naar ‘domkop en knecht’ Zwarte Piet

Een Zwarte Piet bij de aankomst van Sinterklaas in Dordrecht in 2011.

Een Zwarte Piet bij de aankomst van Sinterklaas in Dordrecht in 2011. Foto ANP / Koen van Weel

Binnenland

De Verenigde Naties doen onderzoek naar het Nederlandse Sinterklaasfeest. Onder verantwoordelijkheid van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten buigt een commissie zich over de vraag of Zwarte Piet een racistisch stereotype is. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Begin dit jaar stuurden vier rapporteurs inzake mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme een brief aan Nederland. Zij hadden “informatie gekregen” dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is. En dat Zwarte Piet, “domkop en knecht” die hij is, het stereotype voedt van Afrikanen als “tweederangs burgers”.

En hoewel ze nog geen oordeel wilden uitspreken over de informatie die ze kregen, waarschuwden ze de regering wel dat van een aanvraag voor het opnemen van de Sinterklaasviering op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed geen sprake kan zijn, voordat de “betrokken gemeenschappen” er hun goedkeuring aan hebben gegeven. Lees: de tegenstanders van Zwarte Piet, zoals de mensen die donderdag op het Amsterdamse stadhuis pleitten voor een verbod op de intocht zolang daarin Pieten met negroïde kenmerken meelopen.

De brief van de VN over Zwarte Piet

Het antwoord: regering ziet Sinterklaas als traditioneel kinderfeest

De brief eindigde met vijf vragen die Nederland op 10 juli van dit jaar heeft beantwoord. De informatie klopt niet, staat in het antwoord. Dat wil zeggen: Nederland “heeft vooralsnog geen plannen om het Sinterklaasfeest voor te dragen voor een van de lijsten” van de UNESCO, schrijft Roderick van Schreven, VN-ambassadeur in Genève. De regering beschouwt Sinterklaas als “traditioneel kinderfeest”, en zij is ervan “op de hoogte” dat “de rol van Zwarte Piet soms onderwerp van publieke discussie is”.

Het Nederlandse antwoord op de VN-brief

Eind november overleggen de VN-rapporteurs over het Nederlandse antwoord. Een van hen, de Jamaicaanse hoogleraar Verene Shepherd, gaat eerst naar Suriname om met de commissie voor herstelbetalingen te spreken. Financiële genoegdoening voor de slavernij moet in de discussie worden betrokken, zegt zij telefonisch. Die commissie onderzoekt de mogelijkheid schade van de slavernij op Nederland te verhalen.

Rutte kan aan Piets kleur ‘weinig veranderen’

Rutte ging gistermiddag in op de ophef rond Sinterklaas. “Zwarte Piet, dat zegt het al, die is zwart.” De premier zei dat “je altijd rekening moet houden met gevoelens van anderen” en dat het “geen zaak van de regering” is, en dat hij aan de kleur van Piet “weinig kan veranderen.”

Lees meer over:
amsterdam
Genève
Hoge Commissaris voor de Mensenrechten
Roderick van Schreven
Sinterklaas
Suriname
UNESCO
Verene Shepherd
Verenigde Naties
Zwarte Piet

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.