Nederlandse Sigrid Kaag gaat VN-missie in Syrië leiden

P

Foto van twitter.com/SigridKaag

BinnenlandBuitenland

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de Nederlandse Sigrid Kaag voorgedragen om de ontwapeningsmissie in Syrië te leiden. Dat meldt persbureau AFP. Kaag is assistent-secretaris-generaal van het Ontwikkelingsprogramma van de VN. De voordracht van Kaag zal woensdag door de Veiligheidsraad worden bekrachtigd.

De VN voert de missie uit in samenwerking met de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), dat vorige week de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Vrijdag gaf de Veiligheidsraad zijn fiat aan de door Ban voorgestelde missie van de VN en het OPCW om het chemische wapenarsenaal van Syrië te vernietigen.

Een coördinator, naar verwachting dus Kaag, gaat de gezamenlijke missie leiden. Kaag zal leiding geven aan een team van rond de honderd mensen in Damascus. Voor 30 juni 2014 moeten die de chemische wapens in Syrië hebben vernietigd. Dat kwam de Veiligheidsraad eind september overeen. Een eerste team met onderzoekers uit beide organisaties is al sinds 1 oktober in Syrië om de wapens te ontmantelen.

De 52-jarige Kaag werkt sinds 1994 voor de VN. Sinds 2010 was ze assistent-secretaris-generaal van het Ontwikkelingsprogramma. Ze werkte onder meer voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, Unicef en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Lees meer over:
Ban Ki-moon
chemische wapens
ontwapeningsmissie
OPCW
Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens
Sigrid Kaag
Syrië
veiligheidsraad
vn

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.