‘Kabinet zal handelen naar uitspraak Hoge Raad over Srebrenica’

Premier Mark Rutte na de ministerraad vorige week

Premier Mark Rutte na de ministerraad vorige week Foto ANP/ Martijn Beekman

Binnenland

Het kabinet zal handelen naar de uitspraak van de Hoge Raad, die vandaag oordeelde dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de dood van drie moslimmannen in 1995 in Srebrenica. Dat zei premier Rutte vandaag na afloop van de ministerraad.

Rutte zei dat het kabinet “naar de uitspraak zal handelen, zoals dat bij een rechtsstaat hoort”. Er is volgens hem nu duidelijkheid gekomen na een heel ingewikkelde rechtsgang die jaren heeft geduurd. Hij zei verder de uitspraak te zullen bestuderen. Meer kon hij niet zeggen. De uitspraak van de Hoge Raad, waartegen geen beroep mogelijk is, leidt waarschijnlijk tot een schadevergoeding voor de nabestaanden.

Hoge Raad: staat had ‘effective control’

De hoogste rechtbank van Nederland volgde vandaag een uitspraak van het hof in Den Haag. Net als het hof vindt de Hoge Raad dat de staat verantwoordelijk is voor het optreden van Dutchbat. Hoewel de missie onder VN-vlag werd gevoerd laat het internationaal recht toe dat het optreden van de Nederlandse militairen ook wordt toegerekend aan de Nederlandse staat. Die had namelijk ‘effective control’ over het optreden van Dutchbat, aldus de rechter.

De slachtoffers waren de vader en de broer van Hasan Nuhanovic, die tolkte voor de Nederlandse troepen, en Rizo Mustafic, die als elektricien voor Dutchbat werkte. De drie moslimmannen hadden tijdens de val van moslimenclave Srebrenica hun toevlucht gezocht tot de compound van Dutchbat, de Nederlandse eenheid die deel uitmaakte van de VN-vredesmissie tijdens oorlog in Joegoslavië. Ze werden uiteindelijk door de Bosnische-Serviërs onder generaal Ratko Mladic vermoord.

Nuhanovic en de nabestaanden van Mustafic verwijten de staat hun familieleden aan de Bosnische Serviërs te hebben overgedragen. Ze spanden in 2002 zaken tegen de staat aan.

Oppositie: excuus van kabinet

D66, SP en de ChristenUnie willen dat het kabinet excuses aanbiedt aan de nabestaanden van de drie moslimmannen, meldt het ANP. SP-Kamerlid Harry van Bommel zou dat een ‘terechte erkenning’ vinden, evenals D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Lees meer over:
Dutchbat
Hasan Nuhanovic
Hoge Raad
Kabinet
Mark Rutte
Ratko Mladic
Rizo Mustafic
Srebrenica

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.