Free Record Shop officieel failliet verklaard

Free Record Shop Failliet Hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van de Free Record Shop. Foto ANP / Bas Czerwinski

BinnenlandMedia

De Free Record Shop Nederland is vandaag officieel failliet verklaard, heeft de rechtbank in Rotterdam aan persbureau Novum laten weten. Afgelopen vrijdag maakte het bedrijf al bekend het faillissement aan te vragen. De curator verwacht dat de filialen voorlopig open blijven.

Het faillissement betreft de 141 filialen in Nederland van Free Record Shop, waar 755 mensen werken. Onder de bv’s die failliet zijn verklaard, zitten verder Fame Music en Van Leest Platenzaken. Ook het bedrijf waar de eerder dit jaar gesloten stationskiosken van Free Record Shop onder vielen, is bankroet verklaard.

De rechtbank heeft twee curatoren benoemd. Die moeten nog met de directie van de Free Record Shop praten over de laatste stand van zaken, vertelt een van de curatoren, Jos Borsboom, aan Novum. Zijn verwachting is dat klanten tot nader order nog terechtkunnen in de winkels.

Er wordt in overleg met de curatoren onderzocht of het bedrijf een doorstart kan maken. Zo gaf investeringsmaatschappij Procures, die al een meerderheidsbelang heeft genomen in Free Record Shop België en de Gamemania-winkels, vorige week aan snel in gesprek te willen met de curatoren over betrokkenheid bij een doorstart als algemenere entertainmentwinkel. Free Record Shop gaf vorige week aan dat “het kansrijk is dat er winkels in het straatbeeld blijven”. Oprichter Hans Breukhoven wil geen commentaar geven.

AL JAREN PROBLEMEN bij free record shop

Het bedrijf van oprichter Breukhoven kampte al enige tijd met financiële problemen. Die zijn ontstaan door de veranderende markt en de niet herstellende economie. Doordat het consumentenvertrouwen al enige tijd daalt, voerde Free Record Shop al een reorganisatie door.

Free Record Shop is ontstaan uit een platenzaak van Breukhoven, die hij in 1971 oprichtte in Schiedam. De zaak groeide uit tot een grote keten met 350 winkels in de Benelux en Scandinavië met een jaaromzet van ruim 500 miljoen euro. Sinds een jaar of zes ging het slechter. Breukhoven trad in november vorig jaar terug uit het dagelijks bestuur van Free Record Shop. Hij ontkende toen tegenover het Radio 1-journaal dat de zaak een zinkend schip was.

Lees meer over:
failliet
faillissement
Free Record Shop
Hans Breukhoven

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.