Bouterse: er zijn fouten gemaakt maar wel vanuit een goed hart

PARAMARIBO-BOUTERSE-INAUGURATIE

President Bouterse tijdens zijn inauguratie in 2010. Foto ANP / Edward Troon

Buitenland

Tijdens de militaire periode zijn fouten gemaakt, maar de machthebbers hadden wel steeds het hart op de juiste plaats. Dat zei president Desi Bouterse vannacht tijdens de herdenking van die militaire coup van 25 februari 1980 in Suriname, vandaag exact 33 jaar geleden.

Bij de herdenking waren een handvol medecoupplegers van Bouterse aanwezig, onder wie Marcel Zeeuw, Arthy Gorré en John Hardjoprajitno. Toenmalig sergeant Desi Bouterse, nu president, sprak een uur lang de naar schatting duizend aanwezigen toe bij het monument van de revolutie, langs de Waterkant in Paramaribo.

“We hebben de macht niet gegrepen omwille van de macht, maar omdat we een rechtvaardig, vredig en vrij land wilden hebben. De strijd voor die idealen is een levenslange strijd. We weten dat het niet altijd perfect is gegaan en dat er vele fouten zijn gemaakt. We hadden het hart echter altijd op de juiste plaats.”

De Surinaamse president ging niet in op welke fouten hij hiermee bedoelde. Bouterse benadrukte vervolgens dat de ontwikkeling van Suriname begonnen is bij de staatsgreep.

“Zodra het eerste schot op 25 februari 1980 weerklonk, begon de vooruitgang. Er heerste malaise in het land en het parlement was niets meer dan een rubberen stempel. We hebben meteen de ouderenvoorziening verhoogd en een ziekenfonds opgericht. Het sociale heeft altijd in ons denken gezeten.”

Bouterse wil monument voor alle overleden helden

De regering die Bouterse momenteel leidt, borduurt volgens de voormalige legerleider voort op die verdiensten.

“Toen we in 2010 regeermacht kregen, was het verval weer ingetreden. Een voor een pakken we alle zaken opnieuw aan. Ook nu hebben we de pensioenen en de kinderbijslag verhoogd. Het schoolgeld zal worden afgeschaft en de bijstand voor mensen met een beperking wordt verbeterd. Het land groeit en de toekomst ziet er goed uit.”

Tot slot maakte de president bekend om bij de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij, op 1 juli dit jaar, een monument op te richten ter ere van alle overleden helden uit de geschiedenis van Suriname. Het standbeeld moet door bijdragen van het volk gerealiseerd worden.

“We gaan geld ophalen en feestjes organiseren, waarvan we de opbrengst zullen gebruiken om alle strijders te herdenken. We moeten de geschiedenis van dit land herschrijven.”

Lees meer over:
coup
Desi Bouterse
Paramaribo
Staatsgreep
Suriname

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.