Dealer Raboploeg: bij Rabobank werd georganiseerd doping gebruikt

dopingrabobank

Michael Rasmussen in de gele trui in de Tour van 2007. Voor hem, vanaf links, zijn ploeggenoten Michael Boogerd, Denis Mensjov en Thomas Dekker. Foto AFP / Franck Fife

Sport

Wielrenners en leidinggevenden van het voormalige Rabobobankteam moeten naar buiten treden over het dopinggebruik binnen de ploeg. Dat zegt hun dealer, Stefan Matschiner, in een interview met NRC Handelsblad. Matschiner doet een oproep: “Iedereen die daar gewerkt heeft, moet eindelijk eens vertellen dat er bij Rabobank georganiseerd doping werd gebruikt.”

Voormalig atleet en sportmanager Stefan Matschiner was spil in het schandaal rond de Oostenrijkse bloedbank Humanplasma. Matschiner regelde de klanten voor de bloedbank, bezorgde bloedzakken, en verkocht dopingproducten als epo en testosteron. In 2010 werd hij veroordeeld tot 1 maand celstraf en 14 maanden voorwaardelijk.

Matschiner bevestigt voor het eerst dat verschillende Raborenners klanten bij hem waren, onder wie Thomas Dekker en de Deen Michael Rasmussen. Ook de Russische Raborenner Denis Mensjov zou illegale bloedtransfusies in Oostenrijk hebben ondergaan, aldus de voormalige dealer: “Dat heb ik ook gehoord, maar dat was voor mijn tijd.”

Matschiner leverde bloedzakken af bij teamarts Leinders

In het vraaggesprek met NRC vertelt Matschiner vandaag hoe hij tijdens de Tour van 2005 bloedzakken afleverde bij de Rabo-teamarts Geert Leinders:

“Ik heb Leinders gebeld, en toen kwam hij naar buiten. Ik had twee bloedzakken bij me, hij wilde er maar één hebben. Hij heeft me het volle bedrag betaald: 1.000 euro.”

Matschiner wil niet spreken over renners die hun dopinggebruik nog niet zelf hebben opgebiecht:

“Ik wil geen sporters verraden. Ik doe alleen een oproep aan de Raborenners die klant bij mij waren. Ze moeten nu eindelijk eens zeggen: ik heb ook gedoped.”

Matschiner twijfelt aan geloofwaardigheid Boogerd

Michael Boogerd ontkent dat hij doping heeft gebruikt in zijn carrière. Na vragen van deze krant gaf de oud-renner wel toe dat hij rekeningen van Matschiner heeft ontvangen, en deze ook heeft betaald. Volgens Boogerd was dat voor vitaminen. Matschiner trekt dat in twijfel:

“Misschien moet u het Michael nog eens vragen. Er waren waarschijnlijk veel rekeningen. En ik denk dat je daar héél veel vitaminen voor kunt kopen.”

Lees vandaag in NRC Weekend het volledige interview met Matschiner (ook via onze digitale editie).

Lees meer over:
Denis Menchov
doping
EPO
Geert Leinders
Humanplasma
Michael Boogerd
Michael Rasmussen
Oostenrijk
Rabobank
Stefan Matschiner
Thomas Dekker
Wielrennen

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.