‘Verdachte steekpartij Belgische crèche richtte bewust bloedbad aan’

First day of the trial of Kim De Gelder

Jaak Haentjens, de advocaat van Kim De G., heeft de twaalf juryleden vandaag gevraagd om zijn cliënt onschuldig te verklaren. Foto EPA / Dirk Waem

Buitenland

Kim de G., verdachte van de steekpartij in 2009 op een crèche in het Belgische Dendermonde waarbij twee baby’s en een medewerker omkwamen, richtte bewust een bloedbad aan. Dat stelde de openbaar aanklager vandaag in de rechtbank.

Kim de G. vermoordde in januari 2009 twee baby’s en een 54-jarige crècheleidster. Hij verwondde nog tien kinderen van hooguit twee jaar en twee leidsters. De G. had zwarte en witte schmink op zijn gezicht toen hij het bloedbad aanrichtte. Hij droeg een rugzak met daarin een mes, een bijl en een neppistool. Hij zou een week voor zijn gruweldaad ook een bejaarde vrouw in Vrasene hebben doodgestoken. Hij staat daarom terecht voor vier moorden en 25 pogingen tot moord.

Advocaat: De G. is ontoerekeningsvatbaar

Jaak Haentjens, de advocaat van De G., heeft de twaalf juryleden gevraagd om zijn cliënt onschuldig te verklaren. ‘De Gelder kan niet gestraft worden voor zijn daden, aangezien hij ontoerekeningsvatbaar is’, zei hij volgens De Standaard.

Het proces begon dinsdag, toen de jury werd gekozen. Naar verwachting zal het proces een maand in beslag nemen.

Lees meer over:
Dendermonde
Kim de G.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.