‘Amerikaanse justitie klaagt Lance Armstrong aan’

Lance Armstrong

Foto AP / Mark Lennihan

Buitenland

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat Lance Armstrong aanklagen vanwege zijn dopinggebruik. Het ministerie zou zich willen scharen achter een aanklacht van voormalige ploeggenoot Floyd Landis van de Amerikaanse oud-renner. Dat melden bronnen aan de Amerikaanse nieuwszender NBC.

Het departement zou de aanklacht die Landis twee jaar geleden heeft ingediend willen steunen. Landis reed jarenlang met Armstrong samen en heeft bekend doping te hebben gebruikt. Ook de Texaan, die onder meer zijn zeven Tourzeges kwijtraakte, gaf vorige maand in een interview met Oprah Winfrey toe dat hij verboden middelen nam.

Het ministerie van justitie zou nu vinden dat Armstrong de staat bedroog door voor US Postal te rijden in de Tour de France tien jaar geleden. Hij overtrad het dopingverbod van de regering, terwijl hij jarenlang volhield geen doping te hebben gebruikt.

Als het ministerie de rechtszaak wint, moet Armstrong vrezen voor een forse boete. US Postal sponsorde het team voor ten minste dertig miljoen euro. Overigens zou hij wel kunnen wijzen op het feit dat dopinggebruik in zijn contract nooit expliciet werd verboden.

Lees meer over:
doping
fraude
lance armstrong
US Postal

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.