Nationale ombudsman onderzoekt medische zorg asielzoekers

ANP-19105914

Ontruiming van het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel in mei vorig jaar. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Binnenland

De Nationale ombudsman onderzoekt de medische zorg voor asielzoekers. Bij het tentenkamp in Ter Apel werden de artsen geconfronteerd met een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers met verschillende aandoeningen die nergens een behandeling kregen.

De artsen, die vrijwillig en op eigen kosten zouden hebben gewerkt in ter Apel, trokken vervolgens bij ombudsman Alex Brenninkmeijer aan de bel met een klacht. De ombudsman gaat nu na of de Nederlandse overheid goede en toegankelijke medische zorg voor asielzoekers waarborgt.

Brenninkmeijer sprak al met asielzoekers en artsen. Hij constateert “knelpunten zoals de bekendheid van de regelingen bij de uitgeprocedeerde asielzoekers en zorgverleners zoals huisartsen, tandartsen en ziekenhuizen”.

Volgens de ombudsman, die het onderzoek voor de zomer hoopt af te ronden, gaat het ook om de fysieke afstand tot de zorg, toegang tot psychische zorg, en continuïteit van overdracht bij overplaatsing en voorgenomen uitzetting.

Lees meer over:
Alex Brenninkmeijer
artsen
asielzoekers
huisartsen
nationale ombudsman
overheid
tandartsen
Ter Apel
uitgeprocedeerde asielzoekers
zorgverleners

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.