In het koudste dorp op aarde bevriest de inkt in je pen

Buitenland

Na de koude, witte januari en een griepgolf die nu al ongewoon lang duurt, snakken we hier naar wat warmere temperaturen en zon. Afgelopen weekend kregen we al een klein voorproefje van iets dat bijna op lenteachtig weer leek. Maar echt klagen mogen we natuurlijk niet. Er zijn heel wat plekken waar mensen het een stuk zwaarder en kouder hebben.

In het Russische dorp Oymyakon, wordt het in de winter makkelijk tot 52 graden onder nul; deze winter werd zelfs een historische -71 graden Celsius gemeten. Het koudste dorp op aarde ligt op 750 meter boven de zeespiegel. In de winter is er drie uur daglicht, in de zomer 21 uur.


Grotere kaart weergeven

Ironisch genoeg betekent de naam van het dorp ‘niet bevroren water’ en dat terwijl alles, maar dan ook alles bevriest; tot aan de inkt in pennen aan toe. Sterker, als je zoals deze BBC-verslaggever heet water omhoog gooit, valt het als sneeuw neer op de grond.

Mocht je onverhoeds in het water vallen, dan heb je een groot probleem. Natte kleding bevriest in een ruime minuut zoals de sokken in dit filmpje:

De ongeveer vijfhonderd inwoners van het dorp hebben door de kou te maken met alledaagse problemen waar je in andere landen niet eens over na zou denken: zo werken mobieltjes er niet, duurt het drie dagen om een graf te graven in de permanent bevroren grond en uit vrees de auto niet meer aan de praat te krijgen laten ze de motor altijd draaien.

Reuters / Maxim ShemetovReuters / Maxim Shemetov

Planten of groente kan er uiteraard ook slecht groeien. De bewoners eten dan ook alleen vlees en vis. Het enige waar geen gebrek aan is, is natuurlijk ijs:

Foto Reuters / Maxim ShemetovFoto Reuters / Maxim Shemetov

Je zou denken dat als het er zo koud is de inwoners wel gewend zijn aan de lage temperaturen. Maar in de zomer kan het in het dorp wel 30 graden worden.

Lees meer over:
ijs
Oymyakon
Rusland
sneeuw
temperaturen
vrieskou

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.