Brahimi roept op tot dialoog Syrië en oppositie op VN-terrein

syria

Straatbeeld in Aleppo, het zwaar belegerde rebellenbolwerk in het noorden van Syrië. Foto AFP / Edouard Elias

Buitenland

Lakhdar Brahimi roept op tot gesprekken tussen de Syrische oppositie en een “aanvaardbare delegatie” van de het Assad-regime. De speciale gezant van den VN en en de Arabische Liga wil zo tot een politieke oplossing komen voor de 23 maanden durende burgeroorlog in Syrië.

Reuters meldt dat na overleg op het hoofdkwartier van de Liga, Brahimi heeft aangekondigd dat de gesprekken in eerste instantie op terrein van de VN plaats kunnen vinden. De Algerijn ziet het vredesinitiatief van de Syrische Nationale Coalitie (SNC) van vorige week als startpunt.

‘Concessies regime zo goed als uitgesloten’

Damascus heeft op zijn beurt altijd aangegeven een dialoog aan te willen gaan om een vreedzame oplossing te vinden, maar niet met “terroristen” zoals Bashar al-Assad de oppositie placht te bestempelen. De harde eis van de oppositie, het aftreden van de president, blijft echter staan, schreef Midden-Oostendeskundige van NRC Carolien Roelants eerder al:

“Dat het regime tot werkelijke concessies bereid zal zijn die tot een overgangsbewind zonder Assad kunnen leiden, is op dit moment zo goed als uitgesloten. Assads uitnodigingen tot een dialoog met de oppositie zijn tot dusverre niet meer dan een woordenspel geweest. Met een verdeelde oppositie en een buitenwereld die niet wil ingrijpen, kan Assad de illusie hebben de revolutie nog te kunnen verslaan.”

Onduidelijk is überhaupt of het regime iets heeft toegezegd over een gesprek met de SNC sinds die vorige week onder druk van het westen toenadering zocht. Brahimi blijft echter strijdbaar. “Wij geloven dat zo’n dialoog het begin kan zijn van licht aan het einde van deze donkere tunnel”, aldus de gezant.

De reacties op de toenadering van de SNC zijn verdeeld:

Lees meer over:
Arabische Liga
burgeroorlog
Damascus
Lakhdar Brahimi
Syrië
Syrische Nationale Coalitie

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.