Binnen dag duizenden claims in zaak rond televisiekartel

ANP-1063470

Philips kreeg van de EU de grootste boete à 313 miljoen euro, gevolgd door LG Electronics dat 296 miljoen euro moet betalen. Foto ANP / Marcel Antonisse

Binnenland

Bij consumentenorganisatie Consumentenclaim zijn binnen een dag reeds vijfduizend claims binnengekomen van mensen die vinden dat ze te veel geld hebben betaald voor hun televisie. De organisatie riep gedupeerden gisteren op zich te melden om een massaclaim in te dienen tegen producenten van televisies.

Volgens de organisatie hebben beeldbuisproducenten tussen 1996 en 2006 verboden prijsafspraken gemaakt. Bekende merken zoals Philips, Samsung, LG en Panasonic hebben door dit kartel consumenten jarenlang te veel laten betalen. Het zou gaan om zo’n 10 procent van het aankoopbedrag. Eind december legde de Europese Unie een boete van bijna anderhalf miljard euro op aan zeven producenten van computer- en televisieschermen.

Sinds gisterochtend kunnen de claims op de site worden aangemeld. Rond het middaguur waren er al duizend claims binnen. Zondag rond 11.00 uur stond de teller op vijfduizend, meldt directeur Stef Smit.

Philips ging in beroep tegen de hoogte van de boete van de EU. Consumentenclaim wil dit beroep afwachten voordat de claims worden ingediend. Naar verwachting duurt dat nog enkele maanden, aldus Smit.

Lees meer over:
consumenten
Consumentenclaim
EU
Europese Unie
kartel
LG
Panasonic
Philips
prijsafspraken
Samsung
Stef Smit
televisies

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.