Strafrechtelijk onderzoek naar arts voormalige Raboploeg

geertleinders

De advocaat van Leinders, advocaat Johnny Maeschalck, staat eind januari de pers te woord na een verhoor over zijn mogelijke rol in het dopingprogramma van Rabo. Links Reinders zelf. Foto AFP / Dirk Waem

Sport

Het Belgische Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen Geert Leinders, de ploegarts van de voormalige Rabobank wielerploeg. Dat heeft een woordvoerder van het parket Dendermonde bevestigd aan NRC Handelsblad. Het Belgische OM wil niet zeggen waar Leinders van wordt verdacht. Wel wil de woordvoerder kwijt dat “verklaringen van renners van Rabobank” de aanleiding zijn geweest voor het onderzoek.

In de afgelopen weken hebben verschillende renners de Belgische ploegarts beschuldigd van het verstrekken van verboden middelen. Betrokkenheid bij dopinggebruik is in België – anders dan in Nederland – strafbaar.

De verklaringen van de oud-renners volgen op publicaties in NRC in december en januari, waaruit bleek dat Leinders een centrale rol speelde in het dopinggebruik bij de voormalige Rabobankploeg. Oud-Raborenner Levi Leipheimer heeft onder ede tegenover de Amerikaanse antidopingorganisatie Usada verklaard dat Geert Leinders hem epo verkocht en verantwoordelijk was voor het ‘dopingprogramma’ bij de Rabobankploeg.

Inmiddels hebben verschillende voormalige Raborenners, onder wie de Deen Michael Rasmussen, tegenover de Nederlandse Dopingautoriteit uitvoerige verklaringen afgelegd over dopinggebruik binnen de Raboploeg. Geert Leinders wil niet reageren.

Lees in NRC Weekend het achtergrondverhaal ‘Het net rond de Gentse geneesheer begint zich te sluiten’ (ook via onze digitale editie).

Lees meer over:
België
doping
Geert Leinders
Levi Leipheimer
Michael Rasmussen
Openbaar Ministerie
Rabobank
Wielrennen

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.