Kijken: spectaculaire beelden van de meteorietenregen in Rusland

Buitenland

Vanochtend vond in Zuid-Rusland een meteorietenregen plaats. In de Oeral, op zo’n 1.500 kilometer van Moskou en ongeveer tweehonderd kilometer van de regiohoofdstad Tsjeljabinsk, vond een zware schokgolf plaats toen een meteoor in de atmosfeer kwam, sprongen ruiten en raakten mensen gewond. Veel meer is nog niet duidelijk.

In de regio zijn de grote persbureaus nog niet aanwezig, maar nu iedereen tegenwoordig over eigen camerakwaliteiten beschikt in de vorm van een smartphone, zijn de eerste beelden al op internet verschenen. Ook zijn veel filmpjes gemaakt vanuit de auto, een gevolg van de Russische gewoonte om een webcam achter de voorruit te plaatsen om ongelukken te registreren. Bekijk de beelden hier.

Op een afstand ziet het er mooi uit:


(de datum van de camera staat hier verkeerd afgesteld)

Tot op 770 kilometer van Tsjeljabinsk was het object te zien:

Maar hier is een zware explosie te horen:

Een fabriek raakte beschadigd:

Deze beveiligingscamera filmt de meteoor niet, maar aan het veranderende licht te zien, trekt hij wel voorbij. Een man die zijn hond uitlaat blijft verbijsterd achter:

En ook hier is met een vaste camera een veranderend licht te zien terwijl de meteoor over een snelweg komt:

Sommige mensen maakt het allemaal helemaal niets uit:

En andere schrikken zich rot terwijl ze net op hun werk zijn aangekomen:

En meerdere foto’s op Twitter:

En de flauwe grappen kunnen ook niet uitblijven…

Deze doet nu ook de ronde op YouTube, maar is nep. Het is de ‘Poort naar de hel’ in Turkmenistan, een 20 meter diep en 60 meter breed gat waaronderin al zo’n veertig jaar gas brandt:
http://www.youtube.com/watch?v=7T1jeUnL_e0

Lees meer over:
explosies
gewonden
meteoriet
Rusland
Tsjeljabinsk

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.