Video: zo steel je binnen twee minuten een monstrans van 250.000 euro

door

Voor wie het niet weet: een monstrans is een attribuut in de Rooms-Katholieke Kerk waarin een gewijde hostie wordt bewaard. Eind januari werd een kostbare 18de-eeuwse, verguld exemplaar uit het Museum Catharijneconvent in Utrecht gestolen. In minder dan twee minuten, blijkt uit de beelden die de politie heeft vrijgegeven.

Op de beelden is te zien hoe twee mannen met bivakmutsen op klaarlichte dag bij het museum stoppen. Een passagier stapt af van de scooter en slaat, met enige moeite, met een hamer een ruit in. Hij rent het museum en vernielt de vitrine met daarin de monstrans (verzekeringswaarde: 250.000 euro).

Dan gaat het mis: op het moment dat de man het museum verlaat verliest hij het kostbaarste deel van het voorwerp: de vergulde stralenkrans met vijf diamanten. De man pakt het en op stopt het in zijn tas, maar op de vlucht weten beveiligers de tas af te pakken.

Volgens de politie is de monstrans als kunstvoorwerp niet meer compleet en onverkoopbaar. Omsmelten is een lastige klus en de opbrengst zal gering zijn, aldus de politie. Tot gisteren kwamen er bij de politie tussen de tien en twintig tips binnen over de roof. Een woordvoerder liet toen weten nog geen zicht te hebben op de daders.

Lees meer over:
beveiligers
diamanten
kunstdiefstal
monstrans
museum Catharijneconvent

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.