Bernard86: een inktzwart vlekje op het sterrenrijke centrum van de Melkweg

fotomelkweg

Foto ESO

Wetenschap

Dit is Bernard86: een donkere wolk van koud gas en stof, op 5000 lichtjaar van de aarde. De foto (klik hier voor een grotere versie) is vandaag gepubliceerd als meesterstukje van de 2,2 meter telescoop van het European Southern Observatory op de berg La Silla in Chili.

De achtergrond is het centrum van de melkweg, op zo’n 25.000 lichtjaar afstand van de aarde. Het is het dichtste en helderste deel van de Melkweg met óveral sterren, waarvan een deel dus door de wolk wordt afgedekt.

De paar sterren die ‘in’ de wolk zichtbaar zijn staan ervóór, schrijft NRC Handelsblad vandaag over de bijzondere foto:

Links naast de vlek is het jonge sterrencluster NGC 6520 zichtbaar. Zo’n groep blauwe, net ontstane sterren blijft alleen in de eerste paar honderd miljoen van het bestaan bij elkaar. Daarna worden de sterren door getijdenkrachten van de Melkweg uit elkaar getrokken. Waarschijnlijk is Bernard86 een overblijfsel van de gaswolk waaruit deze sterren ooit ontstonden.

Lees meer over:
Bernard86
Chili
European Southern Observatory
La Silla
Melkweg

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.