VVD in Senaat ontevreden over wet Schippers voor EPD

DEN HAAG-EERSTE KAMER-ELEKTRONISCH PATIENTENDOSSIER

Senator Heleen Dupuis in de Eerste Kamer tijdens de behandeling van het wetsvoorstel voor het EPD vorig jaar. De senator is nog steeds niet erg tevreden over de door Schippers beloofde aanscherping van het voorstel. Foto ANP / Valerie Kuypers

Binnenland

De VVD in de Eerste Kamer is ontevreden over de aangescherpte wet van minister Edith Schippers voor Volksgezondheid voor het elektronisch patiëntendossier (EPD). De minister kwam met aanscherpingen na een politieke discussie eind vorig jaar over de privacy en veiligheid.

VVD-senator Heleen Dupuis laakt tegenover NRC met name het feit dat patiënten nog steeds een generieke toestemming geven voor het gebruik van hun medische gegevens.

“De minister toont zich hiermee wel erg halsstarrig en volhardend ten koste van de privacy van patiënten.”

Mocht de Tweede Kamer akkoord gaan met de wet, dan zal de Eerste Kamer de wet alsnog blokkeren, waarschuwt Dupuis.

“Ik zeg dat niet alleen namens mijzelf. Veel woordvoerders in de Eerste Kamer staan op dit standpunt.”

Huisartsen spannen rechtszaak aan tegen invoering EPD

De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen maakte vandaag bekend een rechtszaak aan te spannen tegen VZVZ, de vereniging van zorgaanbieders die het EPD landelijk invoert. De huisartsenvereniging, die 10 procent van de huisartsen vertegenwoordigt, vindt dat het beroepsgeheim in het geding is. Daarnaast vreest de organisatie de dwang van overheid en zorgverzekeraars om mee te doen aan het EPD. Alternatieve vormen van gegevensuitwisseling zouden straks niet meer mogelijk zijn.

Morgen legt de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) het EPD middels een stemming voor aan haar leden. Vorige week werd al bekend dat huisartsen in Amsterdam en Almere tegen het EPD zullen stemmen.

Lees meer over:
Edith Schippers
elektronisch patiëntendossier
EPD
Heleen Depuis
huisartsen
LHV
senator
Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen
VVD
VZVZ
zorgverzekeraars

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.