RVD: koningin Beatrix houdt om 19.00 uur toespraak

Staatsbezoek Brunei

Koningin Beatrix tijdens haar bezoek aan het Brunei Museum, vorige week. Foto ANP / Robin Utrecht

Binnenland

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft aangekondigd dat koningin Beatrix om 19.00 uur vanavond met een mededeling komt. Over de inhoud daarvan worden nog geen mededelingen gedaan.

In een korte verklaring meldt de Rijksvoorlichtingsdienst:

Vanavond om 19.00 uur wordt een toespraak van Hare Majesteit de Koningin uitgezonden op radio en televisie. Over de inhoud van de toespraak die eerder vandaag is opgenomen op Paleis Huis ten Bosch worden tot na het moment van uitzenden geen mededelingen gedaan.

De toespraak wordt op Nederland 1, 2 en 3 en RTL 4 uitgezonden en op alle publieke radiozenders.

Er wordt rekening mee gehouden dat koningin Beatrix haar aftreden bekend zal maken. Beatrix, die sinds 30 april 1980 koningin van ons land is, wordt aankomende donderdag 75 jaar. Koningin Juliana maakte destijds haar abdicatie op de verjaardag van Beatrix bekend en zij deed afstand van de troon op haar eigen verjaardag.

Update 17.37 uur: De RVD meldt zojuist dat premier Rutte na afloop van de uitzending van de toespraak van de koningin een reactie vanuit het Torentje in Den Haag geeft. Deze kort tevoren opgenomen toespraak wordt ook uitgezonden op radio en televisie. Over de inhoud van de toespraak worden tot na het moment van uitzenden geen mededelingen gedaan, meldt de RVD.

Update 18.12: Bronnen melden aan de NOS dat de troonsafstand van koningin Beatrix op 30 april is. De koningin heeft dan precies 33 jaar op de troon gezeten.

(Later volgt meer)

Lees meer over:
Koningin Beatrix
koningshuis
Rijksvoorlichtingsdienst

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.