Koninginnedag wordt Koningsdag en is voortaan op 27 april

Koninginnedag in Rhenen

Prins Willem-Alexander, prinses Maxima en koningin Beatrix tijdens Koninginnedag in Rhenen vorig jaar. De nationale feestdag wordt voortaan op 27 april gevierd. Foto ANP / Robin Utrecht

Binnenland

Vanaf volgend jaar heet Koninginnedag voortaan Koningsdag. Ook wordt het niet meer gevierd op 30 april, maar op 27 april, de verjaardag van de toekomstige koning Willem-Alexander. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Sinds 1949 wordt Koninginnedag gevierd op 30 april, de verjaardag van oud-koningin Juliana en de moeder van koningin Beatrix, die dat besloot toen zij haar moeder Wilhelmina in 1948 opvolgde. Bij de troonsoverdracht van Juliana in 1980 besloot Beatrix de dag in ere te houden als eerbetoon aan haar moeder. Een bijkomende, praktische overweging was dat op haar eigen verjaardag, 31 januari dus, het weer niet echt geschikt is voor een grootschalig evenement buiten.

Koningsdag in 2014 in Amstelveen en De Rijp

In 2014 zal de feestdag overigens worden gevierd op zaterdag 26 april omdat 27 april op een zondag valt. De koninklijke familie zal deze eerste editie van Koningsdag vieren in Amstelveen en De Rijp. Deze gemeenten kunnen gebruik maken van het programma dat al is ontwikkeld voor de geplande viering.

De koningin heeft eerder vanavond in een toespraak bekendgemaakt dat ze afstand doet van haar troon. Op 30 april zal Beatrix de macht overdragen aan haar zoon Willem-Alexander.

Lees meer over:
Koningin Beatrix
Koninginnedag
Rijksvoorlichtingsdienst

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.