Krachtige foto van studente over de lezing van roklengtes

Judgements / Rosea Lake
Cultuur

De 18-jarige Amerikaanse studente Rosea Lake zette deze krachtige foto begin januari op haar Tumblr. Ze maakte hem een jaar eerder al, toen ze nog op de middelbare school zat. “Achteraf gezien is dit mijn sterkste werk van de middelbare school”, schreef ze op haar blog. Binnen 24 uur was de foto honderdduizend keer gedeeld.

Judgments, is de veelzeggende titel van het werk. Lake, die nu grafische vormgeving studeert in Vancouver, kwam op het idee toen ze naar maatcilinders keek tijdens natuurkunde, vertelt ze aan The Huffington Post.

“Ik wilde het idee van het onpersoonlijke, zogenaamd objectieve meten van dingen gebruiken voor iets wat we wel meten, maar waar we niet over praten. We meten vrouwen op dezelfde manier als water in maatbekers, maar niemand zegt dat omdat het gemeen is.”

De foto zegt ook iets over seksueel misbruik, zegt Lake. Ze leeft in een slechte buurt en heeft zich vaak afgevraagd of haar outfit ervoor zorgt dat ze wordt lastiggevallen of uitgescholden. Op haar blog schrijft ze dat het project haar eigen denken over andere vrouwen heeft doen wankelen:

“Vroeger dacht ik dat alle vrouwen die hoofddoeken dragen onderdrukt worden… en ik keek neer op iedere vrouw die haar seksualiteit niet uitte op de manier die ik gepast vind. Ik zou graag denken dat ik nu opener ben.”

Lees meer over:
fotografie
Kunst
seksueel misbruik
verkrachting
Vooroordelen
vrouwen

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.