‘Steekpenningen betaald bij verkoop Nederlandse fregatten’

Tjerk Hiddes

Het fregat Tjerk Hiddes kort na de overdracht aan Chili. ANP / Koen Van Weel

Binnenland

Bij de verkoop door Nederland van vier gebruikte fregatten aan Chili in 2004 zijn steekpenningen betaald. Guillermo Ibieta, de vertegenwoordiger van de Vlissingse marinewerf De Schelde in Chili, gaf minstens achthonderdduizend dollar uit aan steekpenningen aan twee hoge voormalige Chileense officieren.

Dat meldt de Volkskrant vandaag op basis van e-mails van de Chileense officier van justitie die de zaak behandelt aan de krant.

De zaak draait om de verkoop van de fregatten Tjerk Hiddes, Jacob van Heemskerck, Witte de With en de Abraham van der Hulst, die de Chileense marine voor 290 miljoen euro overnam van Nederland. De werf zou voor ruim acht miljoen euro werk hebben verricht aan de vier schepen. Hoe de werf exact bij de verkoop betrokken is geweest, blijkt niet uit het krantenartikel.

De zaak tegen de twee voormalige Chileense hoge officieren, die minstens achthonderdduizend euro in hun zakken zouden hebben gestoken, begint naar verwachting in de tweede helft van dit jaar. De twee wordt corruptie en witwassen ten laste gelegd.

Ibieta zelf komt niet voor de rechter. Hij overleed onlangs aan kanker. Kort daarvoor was zijn voorlopige hechtenis was omgezet in huisarrest vanwege die ziekte. De Schelde en zijn leidinggevenden worden evenmin voor de rechter gedaagd.

De officier van justitie stelt dat vaststaat dat De Schelde Ibieta 1,2 miljoen dollar commissie betaalde, waarvan achthonderdduizend euro naar de twee verdachte officieren ging. Daarbij zou vaststaan dat het Vlissingse bedrijf zou hebben geprofiteerd van de praktijken van Ibieta. Maar hard bewijs dat De Schelde wist van de steekpenningen, ontbreekt volgens de officier van justitie.

Het ministerie van Defensie zou aan de Volkskrant hebben laten weten dat bij de verkoop geen tussenpersonen of makelaars betrokken waren. De schepen zouden door de Nederlandse regering direct aan die van Chili zijn verkocht. Een woordvoerder van Defensie stelt dat geruchten over steekpenningen geen betrekking kunnen hebben op de verkoop van de schepen.

Lees meer over:
Chili
de Abraham van der Hulst
De Schelde
De Volkskrant
Guillermo Ibieta
Jacob van Heemskerck
marinefregatten
Ministerie van Defensie
steekpenning
Tjerk Hiddes
Witte de With

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.