De Londense metro bestaat 150 jaar. ‘The Tube’ in film, muziek en literatuur

Media

Op 9 januari 1863 reed de eerste Londense metro, van Paddington naar Farrington. ‘The Tube’ van de Britse hoofdstad is vandaag de dag, precies 150 jaar later, een begrip. Dagelijks rijden vier miljoen Londenaren met de ondergrondse en het metrostelsel van de stad komt voor in honderden boeken, films en liedjes.

Nog wat cijfers: per jaar vervoert het metrostelsel 1.107 miljoen passagiers. Er werken 19.000 mensen en het stelsel bestaat uit 270 stations. In boeken, films en muziek was de Londense metro al talloze keren het decor, en soms zelfs hoofdrolspeler.

Literatuur: Agatha Christie liet er iemand sterven

Waarschijnlijk is The Da Vinci Code (2003) van Dan Brown de bekendste roman waarin de Londense metro onderdeel van het verhaal is. Een hoofdrol is het echter niet; onder meer Westminster Abbey en St James’s Park hebben grotere rollen in het verhaal rondom Robert Langdon. Tom Clancy’s Patriot Games (1987) speelt deels in de Londense metro en werd verfilmd, net als Atonement (2001) van Ian McEwan. Dat verhaal speelt zich af rond het bombardement en de daaropvolgende overstroming van het zuid-Londense metrostation Balham tijdens de Tweede Wereldoorlog (hier het fragment uit de film).

De underground kwam daarnaast langs in (onder meer) Metroland (1980) van Man Booker Prize-winnaar Julian Barnes en The Man In The Brown Suit van Agatha Christie, een detective die begint met de dood van een metropassagier bij Hyde Park Corner.

Muziek: The Prodigy nam een clip op bij een gesloten station

Dat komt goed uit: The Guardian heeft een Spotify-playlist van 162 nummers die over de Londense metro (zouden kunnen) gaan. In de lijst staan bijvoorbeeld ‘Victoria’ van rockband The Kinks, ‘Mornington Crescent’ van indieduo Belle and Sebastian en ‘Sound of the Underground’ van meisjesgroep Girls Aloud.

Nog eentje, waarin het metrostation ook langskomt in de clip: ‘Warwick Avenue’ van de Welshe zangeres Duffy.

Deze zal iedereen herkennen: ‘Baker Street’ (met tien perrons is het het grootste station van de metro van Londen) van Gerry Rafferty.

De clip van ‘Firestarter’ van The Prodigy werd opgenomen bij Aldwych, een station dat onderdeel was van de Piccadilly Line maar in 1994 gesloten werd. Twee jaar later werd de video opgenomen. Ook meerdere films (waaronder The Good Shepherd, V for Vendetta, Atonement en 28 Weeks Later…) werden deels opgenomen bij Aldwych. Ook in het spel Tomb Raider III komt dit gesloten station langs.

Film: James Bond vond het geheime metrostation Vauxhall Cross

Inmiddels zijn er al wat langsgekomen, omdat het verfilmde boeken waren (Atonement, Patriot Games, Metroland). Maar de lijst met films die zich deels afspelen in de Londense metro is lang: An American Werewolf In London (1981, waarin station Tottenham Court Road voorkomt), Mission: Impossible (1996), Sliding Doors (1998), Billy Elliot (2000) en Bridget Jones’s Diary (2001) horen in dat rijtje. Er zijn ook films waar men een nieuw metrostation voor verzon: Crouch End in Shaun of the Dead (2004) en Vauxhall Cross in Bond-film Die Another Day (2002).

Een echte hoofdrol heeft het metrostelsel ten slotte in Creep (2004), over een vrouw die vastzit in een van de stations.

Een lange lijst met films, clips en televisieshows die gebruik maken van de vandaag verjarende metro is hier te vinden. The Guardian viert de 150e verjaardag van de metro onder andere met dit terugblikkende artikel en deze tijdlijn.

Lees meer over:
28 Weeks later...
Agatha Christie
Aldwych station
An American Werewolf in London
Atonement
Baker Street
Balham
Belle & Sebastian
Bridget Jones's Diary
Creep
Crouch End
Dan Brown
Die Another Day
Duffy
Farrington
Gerry Rafferty
Girls Aloud
Hyde Park Corner
James Bond
Julian Barnes
Londen
Metroland
Paddington
Shaun of the Dead
St James's Park
The Da Vinci Code
The Kinks
The Man in the Brown Suit
Tom Clancy
Tomb Raider
Tottenham Court Road
V for Vendetta
Vauxhall Cross
Westminster Abbey

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.