‘Hacker’ kersttoespraak van geen kwaad bewust bij ‘strafbare’ actie

ANP-21987288-568x378

De kersttoespraak van koningin Beatrix was een dag voor kerst al te zien op internet. Het lekken van de video is niet het eerste incident met websites van de rijksoverheid. Foto ANP / Bas Czerwinski

Binnenland

Anne Jan Roeleveld, de man die gisteren het ‘lek’ vond waar de kersttoespraak van koningin Beatrix te vinden was, was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. Juristen hebben vandaag gemeld dat zijn actie strafbaar is.

Roeleveld, een 24-jarige online marketeer, reageert vandaag tegenover de NOS:

“Ik heb geen hacktools gebruikt en niet ingebroken. Ik zat zo maar even rond te klikken op de website om te kijken hoe dat allemaal werkt, of de site goed in elkaar zit. Dat kan iedereen. Dat kan zelfs mijn opa nog.”

Jurist Arnoud Engelfriet zei vanmiddag eveneens tegen de NOS dat Roeleveld zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit omdat de toespraak niet openbaar was, en niet voor publicatie bestemd. Door deze te openen en op Twitter te zetten heeft Roeleveld zich strafbaar gemaakt. De jurist voegde daar wel aan toe dat er waarschijnlijk geen strafzaak uit zal volgen.

De RVD kondigde gisteravond aan een diepgaand onderzoek in te stellen naar het “lek”. Roeleveld schreef al op zijn blog hoe kinderlijk makkelijk dat was. De RVD bestrijdt dat. Volgens een woordvoerder was het niet alleen een kwestie van getallen veranderen.

“Het bestand was voorzien van een numerieke code, naast een datumcode. Het gaat dus om meer dan alleen het veranderen van een jaartal.”

Lees meer over:
Anne Jan Roeleveld
kersttoespraak
Koningin Beatrix

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.