‘Oude kaaskroketten’ of toch ‘Rijks museum’? Kies onjuiste spatie van 2012

rijksmuseum

Geen spatiefout maar een een bewuste 'haarspatie', aldus de ontwerpster. Foto Hollandse Hoogte / Paul van Riel

door

De meest discutabele witruimte tussen twee letters was dit jaar ongetwijfeld de ruimte tussen de ‘s’ en de ‘m’ in het nieuwe logo van het Rijksmuseum. Maar wint het museum hier ook de verkiezingsstrijd voor ‘de onjuiste spatie van 2012’ mee?

De concurrentie is namelijk stevig blijkt uit de lijst met genomineerden van Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS), een stichting die strijdt tegen onjuist spatiegebruik in de Nederlandse taal. De kanshebbers:

  • verstopt fruittaartje (recept 24Kitchen)
  • twee tot zes jarigen (speeltuin Heerhugowaard)
  • lange woordenangst (RTL-programma ‘Echt waar?!)
  • Rijks museum (logo Rijksmuseum)
  • dames hakken (schoenmaker “de Halve Zool” Den Haag)
  • oude kaaskroketten (op een menukaart)

Welke fout wordt de opvolger van diarree gevallen (2011), Nijntje kussen (2010), losgeld (2009), scheidsrechters te kort (2008), naakt model tekenen (2007)? Stemmen kan tot en met 29 december.

Overigens vindt ontwerpster Irma Boom de spatie in het logo van het Rijksmuseum geen onjuiste spatie, zo zei ze in september. De reden dat Boom heeft gekozen voor de witruimte, die ze zelfs overigens een ‘haarspatie’ noemde, is dat het voor haar ‘gevoel’ wel twee woorden zijn vanwege de koosnaam Rijks. Bovendien liet de spatie zien, zei ze, dat bij typografie de ruimtes tussen de letters net zo belangrijk zijn als de letters zelf.

René Dings, voorzitter van de stichting, liet toen al weten dat hij het daar niet mee eens is.

“Dat zal best, maar een vormgever bepaalt toch niet wat Nederlands is? (…) We schrijven toch ook niet rijks-spatie-daalder of rijks-spatie-begroting?

Lees meer over:
Irma Boom
Rijksmuseum
Signalering Onjuist Spatiegebruik
spatiefout

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.