Samsom door Nederlandse pers uitgeroepen tot politicus van het jaar

samsom

Diederik Samsom na een overleg rondom de problemen met de zorgpremie tegenover de pers die hem nu tot beste politicus van 2012 heeft uitgeroepen. Foto ANP / Robin Utrecht

Binnenland

Diederik Samsom is verkozen tot politicus van het jaar. Het was de tiende keer dat de parlementaire pers de verkiezing hield. De verkiezing, georganiseerd door de NOS, werd rechtstreeks uitgezonden op Radio 1.

Haagse journalisten omschrijven de PvdA-leider als een “politicus met een goede acceleratie” en een “comeback-kid”:

“Wie in één jaar de lijsttrekkersstrijd in eigen partij wint, vervolgens een uiterst succesvolle verkiezingscampagne voert en dan ook nog de formatie wint, is zonder meer Politicus van het Jaar.”

Rutte liep een paar deukjes op

Door de winst van Samsom loopt Mark Rutte een derde overwinning op rij mis. Hij liep volgens de parlementaire pers “een paar deukjes op”. Andere genomineerden waren oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) die als “knappe communicator” tweede werd, Alexander Pechtold, minister van Economische Zaken Henk Kamp en Halbe Zijlstra.

Samsom zei in een reactie op de radio dat de trofee misschien iets te vroeg komt.

“Nu voelt het echt als een bewijslast. Een verkiezing winnen is een, een regeerakkoord maken twee, maar nu begint het pas echt. De trofee voelt vooral als een opdracht voor de komende jaren.”

Het verbreken van de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV op het Catshuis werd door luisteraars via internet verkozen tot het politieke moment van het jaar. Andere nominaties voor deze categorie waren onder meer het moment dat Hero Brinkman uit de PVV vertrok, het moment dat het regeerakkoord werd opengebroken en Rutte die in de verkiezingscampagne onder meer stelde dat de PvdA slecht is voor de economie.

Hennis-Plasschaert talent van het jaar

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) werd verkozen tot politiek talent van het jaar. Zij liet daarmee minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver en achter zich.

Lees meer over:
Alexander Pechtold
Catshuis
CDA
d66
Diederik Samsom
GroenLinks
Halbe Zijlstra
Henk Kamp
Hero Brinkman
jan kees de jager
Jeanine Hennis
Jeanine Hennis-Plasschaert
Jesse Klaver
Lodewijk Asscher
Mark Rutte
Politicus van het Jaar
PvdA
PVV
Radio 1
regeerakkoord
verkiezingscampagne
VVD

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.