In beeld

De muren van Belfast

In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast staan enorme betonnen muren - de 'peace walls' oftewel vredesmuren. Het begon in 1969, na de uitbraak van gewelddadige rellen tussen katholieken en protestanten ('the Troubles'). Destijds werden ze bedoeld als tijdelijke oplossing voor slechts een maand of zes. In de loop der tijd zijn de muren alleen maar uitgebreid. In de jaren negentig stonden er al achttien muren, tegenwoordig zijn het er zelfs veertig. De muren hebben een totale lengte van ruim 21 kilometer.
""
Een deel van de vredesmuur die katholieke en protestantse wijken scheidt, dwars door Alexandra Park in het noorden van Belfast. Reuters / Cathal McNaughton
""
Een kinderfietsje in Cluan Place, in het oosten van Belfast. Reuters / Cathal McNaughton
""
Door metalen hekken voor een raam in een huis aan Finn Square is de muur te zien die katholieken en protestanten uit elkaar houdt in het westen van Belfast. Reuters / Cathal McNaughton
""
Kinderen spelen op braakliggende grond bij de muur die katholieken en protestanten uit elkaar moet houden bij Glenbryn Park, in het noorden van Belfast. Reuters / Cathal McNaughton
""
Kinderverzorgster Paula McDonald in de achtertuin van haar huis aan Finn Square, in Belfast. Ze kijkt uit op de muur die katholieke en protestantse wijken scheidt in Belfast. Reuters / Cathal McNaughton
""
Een deel van de muur die katholieke en protestantse wijken scheidt in Belfast. Reuters / Cathal McNaughton
""
De vredesmuur, tussen protestantse en katholieke wijken in Belfast, slingert langs de achtertuinen aan Cluan Place, in het oosten van de stad. Reuters / Cathal McNaughton
""
De vredesmuur, opgetrokken tussen katholieke en protestantse delen van de stad, gezien vanaf Cupar Way in het westen van Belfast. Reuters / Cathal McNaughton
""
William Boyd voor zijn huis in Cluan Place, in het oosten van Belfast. Boyd over of hij de muur weg wil hebben: "Het zou moeten blijven zoals het is. Waarom zouden ze deze muren weg willen halen?" Reuters / Cathal McNaughton
""
Stephen McGarry hangt de was op in zijn achtertuin aan Clonard Street, West-Belfast. Zijn tuin grenst aan de muur die katholieke en protestantse gedeelten van de stad gescheiden houdt. Reuters / Cathal McNaughton
""
Een blik op de muur die katholieken en protestanten gescheiden houdt vanaf Ardoyne Road, in het noorden van Belfast. Reuters / Cathal McNaughton
""
Jean McAnoy in haar achtertuin in Bombay Street, in het westen van Belfast. Bombay Street komt uit op de vredesmuur die katholieke en protestantse gedeelten van de stad moet scheiden. Reuters / Catal McNaughton
""
"Het is allemaal goed," is te lezen op een deel van de vredesmuur tussen katholieke en protestanten in het westen van Belfast. Reuters / Catal McNaughton
""
Vanuit een huis aan Bombay Street is de muur te zien, bedoeld om katholieken en protestanten in het westen van Belfast uit elkaar te houden. Reuters / Cathal McNaughton
""
Een beeldje van een engel op een stuk muur in een tuin in Bombay Street, die uitkomt op de vredesmuur die katholieken en protestanten uit elkaar moet houden in het westen van Belfast. Reuters / Cathal McNaughton
""
Een deel van de vredesmuur die katholieken en protestanten scheidt in Clandeboye Gardens, in het oosten van Belfast. Reuters / Cathal McNaughton
""
Welzijnswerker Sonya Foster in de achtertuin van haar huis in Glenbryn, in Belfast. Toen haar gevraagd werd of ze af wilde van de muur tussen katholieke en protestantse gemeenschappen zei ze: "Niet nu, maar misschien in de toekomst." Reuters / Cathal McNaughton