Mini-docu: de Ponte Tower in Johannesburg, ‘icoon van verval’

Buitenland

Ponte City is een wolkenkrabber in Johannesburg van 173 meter hoog, in 1973 gebouwd als de hoogste bewoonde wolkenkrabber van het continent. Het gebouw, ooit een ‘icoon van decadentie’, heeft 54 verdiepingen, een cilindervorm en werd al snel omgeven door criminaliteit en verval.

Ten tijde van de bouw was het een enorm populair woonadres vanwege het spectaculaire uitzicht over de stad en de allure van het prestigieuze project. In de loop van de jaren tachtig veranderde het imago van het gebouw. Het werd in groeiende mate omgeven door criminaliteit, drugshandel en er zou veel suïcide plaatsvinden.

In een nieuwe, korte documentaire over de toren wordt verteld en getoond hoe een ‘icoon van decadentie’ is verworden tot een ‘icoon van verval’. In zijn film toont Philip Bloom intrigerende beelden van het bijzondere licht dat de binnenkant van de wolkenkrabber bereikt, de grauwe, eindeloze muren en de berg afval die in de loop van de jaren is ontstaan in de ‘core’ van het gebouw van inmiddels drie verdiepingen hoog.

Hij spreekt met bewoners van het gebouw in Johannesburg over hoe het project van het ene uiterste in het andere terechtkwam, en de rol die de nieuwe democratie in Zuid-Afrika hierin speelde.

Ponte Tower from Philip Bloom on Vimeo.

Lees meer over:
Johannesburg
Ponte Tower
Zuid-Afrika

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.